Το ελληνικό πρωτάθλημα γίνεται πιο «πλούσιο» με την πάροδο του χρόνου, καθώς ο χάρτης του ελληνικού πρωταθλήματος συνεχώς… μεγαλώνει. Η επίσημη ιστοσελίδα του ΕΣΑΚΕ πραγματοποίησε ένα αφιέρωμα σχετικά με τους ξένους παίκτες που έχουν αγωνιστεί στην Α1 Ανδρών. Αναλυτικά…

“Ο χάρτης του ελληνικού πρωταθλήματος διαρκώς… μεγαλώνει και πριν από λίγες ημέρες ο Πινγκ Σανγκ προσέθεσε μία ακόμα σημείωση σε αυτόν! Ο φόργουορντ του Παναθηναϊκού έγινε ο πρώτος Κινέζος που έπαιξε -και- στην Basket League ΟΠΑΠ και παράλληλα αύξησε τη λίστα των παικτών από διαφορετικές χώρες που έχουν πατήσει τα ελληνικά παρκέ.

Δεν είναι ο πρώτος ασιάτης που παίζει στη λίγκα, όμως πλέον και η πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου έχει εκπρόσωπό της στα γήπεδά μας! Με αυτή την αφορμή σας παρουσιάζουμε ορισμένες… ιδιαίτερες αναφορικά με τη χώρα καταγωγής τους, περιπτώσεις παικτών που έχουν αγωνιστεί στα ελληνικά γήπεδα και τη λίγκα!

Οι Ευρωπαίοι…

Στα 22 χρόνια της Basket League ΟΠΑΠ έχουν αγωνιστεί παίκτες σχεδόν απ’ όλες τις γωνιές της Ευρώπης. Είναι χαρακτηριστικό πως έχουν συμμετάσχει αθλητές απ’ όλες τις χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας και από τις περισσότερες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.

Ωστόσο στην ελληνική λίγκα έχουν παίξει και παίκτες από χώρες που δεν τις συναντούμε πολύ συχνά. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι ο Φάμπιο Ριμπέιρο (Περιστέρι) από την Πορτογαλία, ο Μάρτιν Ρίνγκστρομ (ΠΑΟΚ) από τη Σουηδία, ο Τέτουρ Όρλιγκσον (ΓΣΛ) από την Ισλανδία, οι Άντι Νίκιλα (Άρης, Ιωνικός) και Σον Χαφ (Μαρούσι, Καβάλα) από την Φινλανδία, ο Αντόν Γκαβέλ (Άρης) από τη Σλοβακία και ο Ίστβαν Νέμεθ (ΑΕΚ) από την Ουγγαρία. Παίκτες από χώρες, δηλαδή, που δεν συγκαταλέγονται στις… μπασκετικές δυνάμεις!

Οι Ασιάτες…

Σίγουρα ο Σανγκ Πινγκ δεν είναι ο πρώτος Ασιάτης παίκτης που πατά τα ελληνικά παρκέ, είναι όμως ο πρώτος από την πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου. Πριν από τον Κινέζο, υπήρξαν κι άλλοι παίκτες από τη συγκεκριμένη ήπειρο, έστω και αν στο μυαλό μας τους έχουμε κάπως… αλλιώς.

Όπως ο Ιμπραήμ Κουτλουάι, ο Τούρκος -γεννημένος στη Γιάλοβα, στην ασιατική πλευρά της χώρας- που φόρεσε τις φανέλες των ΑΕΚ, Παναθηναϊκού και ΠΑΟΚ.

Επίσης, ο Μουν Τάε-γιονγκ. Ή όπως τον μάθαμε εμείς όταν έπαιζε στο Μαρούσι, Τζαρόντ Στίβενσον. Γεννημένος στη Σεούλ της Κορέας, με διπλή υπηκοότητα, τα τελευταία χρόνια παίζει στην γενέτειρα του.

Στους Ασιάτες, ανήκουν βέβαια και οι Ισραηλινοί (πχ ο Γιοτάμ Χαλπερίν, ο Όρι Ιτσάκι και ο Ίσραελ Σέινφελντ), ανεξαρτήτως αν αθλητικά η χώρα «ανήκει» στην Ευρώπη. Και βέβαια πρέπει να σημειωθεί πως και ο Τζέιμς Γκιστ του Παναθηναϊκού το… πρώτο φως το είδε στην Τουρκία.

Οι Αμερικανοί…

Η πλειονότητα των ξένων που έχουν αγωνιστεί στην Basket League ΟΠΑΠ κατάγονται από τις ΗΠΑ. Ωστόσο υπάρχουν πολλοί παίκτες με καταγωγή από χώρες της αμερικανικής ηπείρου που δεν τις… συναντάμε συχνά.

Σε αντίθεση με το ποδόσφαιρο όπου μπορεί να συναντάμε Βραζιλιάνους, στο μπάσκετ Αργεντινοί (μεταξύ άλλων οι Φαμπρίτσιο Ομπέρτο, Μαρσέλο Νικόλα) και Πορτορικάνοι (όπως οι Χοσέ Ορτίθ, Νταβίντ Χουέρτας και Γκιγέρμο Ντίαζ) είναι αρκετοί εκείνοι που έχουν παίξει.

Πάντως υπάρχουν και εκπρόσωποι χωρών που ανοίγουν τον χάρτη.

Ο Ραμέλ Μπεκ που αγωνίζεται και φέτος στον Ίκαρο, κατάγεται από το Μεξικό. Ο Μιλτ Παλάσιο (Καβάλα) είχε ρίζες από το Μπελίζ της Κεντρικής Αμερικής. Ο Έκτορ Ρομέρο (Λάρισα) ήταν από την Βενεζουέλα, ενώ ο Γκαρθ Τζόζεφ κατάγεται από την Κοινοπολιτεία της Δομινίκας, ένα νησί στην Καραϊβική! Ακόμα και ο Πατ Γιούιν που φέτος είναι στα Τρίκαλα η καταγωγή του είναι από την Τζαμάικα.

Οι Αφρικανοί…

Στα μέσα της δεκαετίας του ’90 ο Αιγύπτιος Σαμίρ Γκούντα γινόταν ένας από τους πρώτους Αφρικανούς που έπαιζε στο ελληνικό πρωτάθλημα. Φόρεσε τις φανέλες των Άρη, ΒΑΟ, Ηρακλείου και Περιστερίου και έκτοτε ακολούθησαν κι άλλοι παίκτες από τη συγκεκριμένη ήπειρο.

Όπως ο Ρέντα Ραλίμι, ο Μαροκινός σέντερ που έπαιξε σε Μακεδονικό και ΠΑΟΚ ή ο Ρομέιν Σάτο που φόρεσε τη φανέλα του Παναθηναϊκού προ διετίας και κατάγεται από την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.

Στο παρελθόν έχουν παίξει παίκτες από τη Νιγηρία (πχ Τζούλιους Νουόσου) ενώ φέτος στη λίγκα αγωνίζονται οι Σενεγαλέζοι Τσέικχ Μποντζ και Μουχάμεντ Φαγέ αλλά και ο Στεφάν Λάσμε από τη Γκαμπόν.

Οι… Αυστραλοί

Και από τη νησιωτική ήπειρο έχουμε δει εκπροσώπους στο ελληνικό πρωτάθλημα. Από τους Αυστραλούς όπως οι Ματ Νίλσεν, Σέιν Χιλ και Άλεκς Μάριτς ως τον Μαρκ Ντίκελ από τη Νέα Ζηλανδία που πέρασε από το Μαρούσι και τα Τρίκαλα και πλέον είναι προπονητής”.