Η 22η αγωνιστική της Basket League, ήταν μία πραγματική… ονείρωξη για τους φίλους του μπάσκετ. Με δύο παρατάσεις στο ΟΑΚΑ, παράταση και στην Καβάλα αφού νωρίτερα ο Ρασάντ Μάντεν είχε «σοκάρει» τους φίλους του συνόλου του Στιβ Γιατζόγλου, φέρνοντας με τρομερό τρίποντο το ματς στην παράταση, άλλα δύο «θρίλερ» που κρίθηκαν σε λεπτομέρειες σε Κηφισιά και Αμαλιάδα, καθώς και φοβερή αγωνία στο Λαύριο για το ποιος θα αποκτούσε τη διαφορά, ανάμεσα στην ομώνυμη ομάδα και τον Αρκαδικό.

Όπου κι αν γυρνούσε κανείς, θα «έσπαγε» η καρδιά του. Και τώρα, έμειναν άλλες τέσσερις στροφές. Εκείνες που θα κρίνουν την πρωτιά, το ποιος θα περάσει στα play-offs και ποιος θα βιώσει την «κόλαση» της καθόδου προς την Α2. Στην τελευταία «μάχη», ακόμη κι αν δεν έχουν τελειώσει όλα μαθηματικά, έχει ξεκάθαρα… φαβορί για τον υποβιβασμό, καθώς η κατάσταση πια, έχει γίνει πολύ δύσκολη για την Καβάλα και τον Αρκαδικό. Πάνω από τις ομάδες αυτές, τοποθετούνται τα Τρίκαλα, το Λαύριο και ο Κόροιβος, σε απόσταση δύο νικών.

ΤΡΙΚΑΛΑ (7-14)*

«Κάθε εμπόδιο για καλό» λένε και ο Κώστας Φλεβαράκης, μάλλον θα σκεφτόταν αυτή την παροιμία, αν του ζητούσε κανείς να μιλήσει για τη σεζόν που έχει ζήσει στα Τρίκαλα. Παίκτες έφυγαν, παίκτες ήρθαν, φήμες ακούγονται για άλλους που υπάρχουν στο ρόστερ του και ο Έλληνας τεχνικός έπρεπε να διαχειριστεί όλη αυτή τη δυσμενή κατάσταση, με μοναδικό στόχο την κατάκτηση της παραμονής. Κόντρα στις ομάδες της δυναμικότητάς της, η ομάδα της Βορείου Ελλάδας είχε ως «φρούριο» την έδρα της και αυτό ήταν το πιο σημαντικό στοιχείο, που τη δεδομένη στιγμή την φέρνει στην πιο πλεονεκτική θέση από οποιαδήποτε ομάδα. Ακόμη και στο (πολύ πιθανό) ενδεχόμενο ήττας από τον Παναθηναϊκό, τα Τρίκαλα έχουν υπέρ τους την ισοβαθμία τους με τον Κόροιβο, ενώ έχουν κερδίσει με διαφορά τεσσάρων και 28 πόντων το Λαύριο και τον Αρκαδικό αντίστοιχα. Μοναδική ισοβαθμία που δε θα τους βόλευε, είναι αυτή με την Καβάλα.

Το πρόγραμμά τους δεν είναι ιδιαίτερα εύκολο, αφού έχουν να πάνε τόσο στην Τρίπολη όσο και στην Ανατολική Αττική, με το σύνολο του Γιάννη Καστρίτη να μην έχει άλλα περιθώρια το προσεχές Σάββατο (19/3). Έχει να υποδεχθεί, παράλληλα, τον ΠΑΟΚ και τον Απόλλωνα Πατρών, με τις δύο ομάδες να παλεύουν για την είσοδο στα play-offs. Για να «σφραγιστεί» η παραμονή, το «διπλό» επί του Αρκαδικού θα είναι το πιο σπουδαίο τους «βήμα» και… ησυχάζουν μια και καλή.

(*) Παίζουν σήμερα (14/3) με τον Παναθηναϊκό εντός έδρας

1trikalakarfoma

ΛΑΥΡΙΟ (7-15)

Η νίκη και η απόκτηση της διαφοράς με τον Αρκαδικό, στα μεταξύ τους παιχνίδια, ήταν το αποτέλεσμα-μισή παραμονή που έψαχνε το συγκρότημα του Χρήστου Σερέλη. Ίσως και να μετρά για παραπάνω από μισή, βέβαια, αφού έχει υπέρ του και τη διαφορά με την Καβάλα, ενώ έχει να διαχειριστεί μια διαφορά εννέα πόντων κόντρα στον Κόροιβο. Μοναδική ισβαθμία που του ξέφυγε, είναι απέναντι στα Τρίκαλα, με τις μεταγραφές των Μπολντς και Κέσελ να αποδεικνύονται καθοριστικές, μαζί με τη σταθερά καλή παρουσία τον Κρουμπάλι και Γιανγκ. 

Το πρόγραμμα του Λαυρίου, πάντως, είναι αρκετά ευνοϊκό για να «καθαρίσει» με την υπόθεση παραμονής, πριν πάει την τελευταία αγωνιστική να παίξει στην Αμαλιάδα. Το προσεχές Σάββατο έχει να ταξιδέψει στην Πυλαία απέναντι στον ΠΑΟΚ και, αν εκεί είναι το ξεκάθαρο αουτσάιντερ, τότε δεν ισχύει το ίδιο για τα εντός έδρας ματς με Απόλλωνα και Τρίκαλα. Αν την εκμεταλλευτεί σε αμφότερες τις περιπτώσεις, τότε μπορεί να πανηγυρίσει ένα σπουδαίο επίτευγμα, μπαίνοντας στη μεγάλη κατηγορία… από το παράθυρο.

1lavriokorivos

ΚΟΡΟΙΒΟΣ (7-15)

Μια πορεία που διαφαινόταν για δεύτερη συνεχόμενη σεζόν ονειρεμένη, καταλήγει με μεγάλες δυσκολίες για τους Ηλείους, οι οποίοι «λύγισαν» σε αρκετά ματς από τις πολλές απουσίες και ξέχασαν την υπόθεση των play-offs. Μπροστά τους, έρχεται η πρόκληση της μαθηματικής κατάκτησης της παραμονής, και σε αυτή τουλάχιστον τα νέα είναι καλά. Μπορεί να έχουν χάσει την ισοβαθμία με τα Τρίκαλα και να έχουν την τελευταία αγωνιστική, να καλέψουν διαφορά εννέα πόντων κόντρα στο Λαύριο, αλλά έχουν υπέρ τους τη διαφορά με την Καβάλα, ενώ είχαν περάσει από το ΔΑΚ Τρίπολης με τη μικρότερη δυνατή τιμή.

Αυτό είναι και το θετικό του προγράμματος του συνόλου του Χάρη Μαρκόπουλου. Ο Παναθηναϊκός και ο ΠΑΟΚ, είναι δύο εκτός έδρας ενδιάμεσοι σταθμοί, πριν τα ματς «ζωής και θανάτου» με Αρκαδικό και Λαύριο, τα οποία θα διεξαχθούν στο Κλειστό της Ήλιδας. Έστω και με τα αρκετά «εμπόδια» που υψώθηκαν μπροστά τους, έχουν δύο ευκαιρίες να τελειώσουν την χρονιά με χαμόγελα.

koroivos-paok-maxi

ΚΑΒΑΛΑ (5-17)

Η ειδική αποστολή που ανέλαβε ο Στιβ Γιατζόγλου, ζώντας… μέσα στο στοιχείο του, είναι αρκετά κοντά στο να αποτύχει. Ο ίδιος, βέβαια, είχε έρθει σε μια στιγμή όπου η κατάσταση ήταν κάτι παραπάνω από δυσοίωνη και πάλεψε με το υλικό που είχε, για να πετύχει το στόχο του. Σχετικά με αυτό το υλικό, χρειάστηκε να κάνεις πολλές αλλαγές στους Αμερικανούς του, ενώ ο Χρήστος Ταπούτος απουσίασε για πολύ καιρό, επιστρέφοντας μόλις στο ματς με το Ρέθυμνο. Αν έχανε δε, και αυτό το ματς , η υπόθεση παραμονής θα είχε ουσιαστικά τελειώσει, αφού θα είχε να καλύψει τρεις νίκες, με τέσσερις αγωνιστικές να απομένουν. Παρότι, λοιπόν, η Καβάλα βελτιώθηκε στο παιχνίδι της, η σωτηρία της παραμένει αντικείμενο αναζήτησης θαύματος. Κι αυτό, γιατί έχει χαμένες της διαφορές με Λαύριο και Κόροιβο, με μοναδικές καλές συνθήκες να είναι αυτή με τα Τρίκαλα και τον Αρκαδικό, τον οποίο είχε κερδίσει με 11 πόντους στο ΔΑΚ Καλαμίτσας.

Το πρόγραμμα, επίσης, δυσκολεύει ακόμη περισσότερο την Καβάλα, αφού έχει να υποδεχθεί Παναθηναϊκό και ΠΑΟΚ (το δεύτερο, μάλιστα, την τελευταία αγωνιστική), ενώ τα ματς που μπορεί να «χτυπήσει», είναι μακριά από το σπίτι της. Το προσεχές Σάββατο, έχει να ταξιδέψει στη Ρόδο, με τον Κολοσσό να αναζητά την νίκη που θα του δώσει σαφές προβάδισμα για την είσοδο στα play-offs, ενώ την προτελευταία αγωνιστική θα επισκεφθεί την Τρίπολη, στο ματς που θα είναι «αίμα και άμμος», καθώς είναι πιθανό ο νικητής να παραμένει ζωντανός για το φινάλε και ο ηττημένος να αποχαιρετά. Μία περίπτωση που θα ήταν ευνοϊκή σε ενδεχόμενο τριπλής ισοβαθμίας στο φινάλε, είναι αυτή μαζί με τα Τρίκαλα και τον Κόροιβο, με την ομάδα του Κώστα Φλεβαράκη να υποβιβάζεται σε αυτό το ενδεχόμενο.

1kavalastiv

ΑΡΚΑΔΙΚΟΣ (5-17)

Είναι η ομάδα, που βρίσκεται στην πιο δύσκολη θέση, αλλά έχει επίσης μάθει να μην τα παρατά. «Θύμα» των επίσης πολλών αλλαγών ξένων, ο Αρκαδικός έχασε πολύτιμο έδαφος και στο Λαύριο έπαθε ό,τι χειρότερο μπορούσε να φανταστεί, αφού πέραν της ήττας, απώλεσε και τη διαφορά. Τώρα… τρέχει και το πιο πιθανό είναι να μην φτάνει, αφού οι διαφορές που «κυνηγά», είναι μία της τάξης των 28 πόντων απέναντι στα Τρίκαλα και μία των 11 πόντων κόντρα στην Καβάλα, ενώ με τον Κόροιβο χρειάζεται ένα μεγάλο «διπλό», αφού στο ματς του ΔΑΚ Τρίπολης είχε χάσει.

Οι τρεις αυτές ομάδες, έρχονται στο πρόγραμμα των τελευταίων τεσσάρων αγωνιστικών της ομάδας της Τρίπολης, η οποία αν θέλει να μιλά για παραμονή, οφείλει αρχικά να διεκδικήσει την νίκη με τα Τρίκαλα και τη διαφορά με την Καβάλα. Επίσης, επιβάλλεται το θετικό αποτέλεσμα στην Αμαλιάδα, με την τελευταία αγωνιστική στο ΟΑΚΑ κόντρα στην ΑΕΚ να της επιφυλλάσσει πιθανώς ένα ανεπιτυχές αποτέλεσμα, αν και στο πρώτο μεταξύ τους ματς είχε φέρει τον «Δικέφαλο» στα όρια του. Με λίγα λόγια, ο Αρκαδικός παίζει… τα ρέστα του στα επόμενα τρία παιχνίδια και δεν έχει δικαίωμα στο σφάλμα.

1arkadnikipatr