Ολοκληρώθηκε ο πρώτος γύρος του πρωταθλήματος της Basket League με τις 14 ομάδες να ρίχνουν στο παρκέ 223 παίκτες, ενώ πέντε ακόμα αθλητές βρίσκονται στα πιτς, έτοιμοι να ριχθούν στην μάχη του δευτέρου γύρου. Παναθηναϊκός και Άρης ήταν οι ομάδες που δεν έκαναν καμία προσθήκη, ενώ ο Ολυμπιακός αναγκάστηκε να φέρει δυο παίκτες για να καλύψει τους τραυματισμούς. ΑΕΚ, Απόλλων, Κηφισιά, Αρκαδικός και Καβάλα είναι οι ομάδες που έκαναν τις περισσότερες αλλαγές, με την ομάδα του Στήβ Γιατζόγλου να κρατάει μόλις ένα ξένο παίκτη από αυτούς που ξεκίνησαν. 

Καμία αλλαγή στους «πράσινους» που έχουν το απόλυτο

Ο Παναθηναϊκός να και προβλημάτισε σε αρκετά παιχνίδια ολοκλήρωσε τον πρώτο γύρο με το απόλυτο των νικών, με 13-0, έχοντας κερδίσει στο ΟΑΚΑ τον Ολυμπιακό, και εκτός έδρας Άρη και ΑΕΚ, γεγονός από μόνο του που δίνει θετικό πρόσημο. Όπως όλα δείχνουν η πρώτη θέση θα κριθεί στο ΣΕΦ, ενώ οι «πράσινοι» δεν έκαναν καμία αλλαγή παίκτη στο ρόστερ τους, έχοντας χρησιμοποιήσει 14 παίκτες, και σύντομα ετοιμάζεται να βάλει στα πλάνα του και τον Λευτέρη Μποχωρίδη. Ο Παναθηναϊκός διαθέτει τους δυο πρώτους σε ασίστ στο πρωτάθλημα, με τον Νικ Καλάθη να προηγείται με 6 ασίστ ανά παιχνίδι, και τον Δημήτρη Διαμαντίδη να 4,2.

Πρώτος σε στατιστικά, δυο αναγκαστικές αλλαγές

Αν ο Ολυμπιακός δεν είχε την ήττα στο ΟΑΚΑ, θα μιλούσαμε για ένα εξαιρετικό πρώτο γύρο, έχοντας την καλύτερη επίθεση, αλλά και άμυνα. Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος προχώρησε σε δυο προσθήκες, καθώς αποχώρηση δεν υπήρχε με τον Σον Τζέιμς να παίρνει την θέση του τραυματία Πάτρικ Γιάνγκ, και τον Ντάριους Όντομ-Τζόνσον να δηλώνεται στην Basket League αντί του τραυματία Ματ Λοτζέσκι. Συνολικά χρησιμοποιήθηκαν 17 παίκτες.

Η «Βαβέλ» της ΑΕΚ

Η ΑΕΚ ολοκλήρωσε τον πρώτο γύρο στην 3η θέση, με 10 νίκες και 3 ήττες, σε μια παράξενη περίοδο, με αλλαγή προπονητή και πολλών παικτών. Συνολικά στο παρκέ πάτησαν 16 παίκτες, ενώ ο Ντιόντε Κρίστμας θα κάνει ντεμπούτο στον δεύτερο γύρο, ενώ στον πάγκο αντί του Ντράγκαν Σάκοτα βρίσκεται ο Γιούρι Ζντόβτς. Έτσι, για τέσσερα παιχνίδια αγωνίστηκε ο Ο’Ντι Ανοσίκε (1 π. σε 4 αγ.), για τρία ο Μάλκολμ Αρμστεντ (7 π. σε 3 αγ.), για πέντε ο Φίλιπ Σκράμπ και για επτά ο Κρις Ουόρεν, οι οποίοι αποχώρησαν. Στις θέσεις τους ήρθαν ο Δημήτρης Μαυροειδής από την Κηφισιά, ο Ντι Τζέι Κούπερ από την Ρωσική Κράσνι, ενώ στον αέρα βρίσκεται και ο Ζήσης Σαρικόπουλος. Η ΑΕΚ διαθέτει και τον πρώτο σκόρερ του πρωταθλήματος, Λουκά Μαυροκεφαλίδη (17,9 πόντους), και τον πρώτο σε ριμπάουντ (7,2).

Προσπαθεί να χωρέσει δυο «καρπούζια»

Αν δεν ήταν η ήττα από τον Κολοσσό στην Ρόδο, στο κλείσιμο του γύρου, θα μιλούσαμε για ένα εξαιρετικό γύρο για τον Άρη, ο οποίος σφραγίστηκε από το μεγάλο διπλό στο ΟΑΚΑ επί της ΑΕΚ. Η ομάδα του Δημήτρη Πρίφτη, είναι μαζί με τον Παναθηναϊκό οι ομάδες που δεν άλλαξαν κανένα πρόσωπο στο σχηματισμό τους, έχοντας χρησιμοποιήσει 14 παίκτες. Ο Άρης διαθέτει τον πρώτο ριμπάουντερ (συγκατοικοί με τον Μαυροκεφαλιδη) με 7,2 ριμπάουντ ανά παιχνίδι.

Άλλαξε πρόσωπο με «Σόφο»

Ο ΠΑΟΚ ήταν από τις ομάδες που ξεκίνησαν αρκετά μουδιασμένα το πρωτάθλημα, αλλά το φινάλε τον βρήκε στην πέμπτη θέση, με τον Σούλη Μαρκόπουλο να έχει να διαχειριστεί και την Ευρώπη, ενώ μεγάλη πληγή αποτέλεσε ο αποκλεισμός από τον τελικό κυπέλλου, από τον Φάρο Κερατσινίου, ομάδα της Α2. Ο «Δικέφαλος» χρησιμοποίησε 14 παίκτες, με μοναδική αλλαγή, και πολύ ουσιαστική, η αντικατάσταση του Ντάρκο Μπάλαμπαν (2 παιχνίδια) με τον Σοφοκλή Σχορτσανίτη.

Εγγύηση ο Λυκογιάννης

Στην 6η θέση ολοκλήρωσε τον πρώτο γύρο, και με ρεκόρ 6-7 ο Κολοσσός, ο οποίος αποτελεί σταθερά την καλύτερη ομάδα της επαρχίας. Ο Άρης Λυκογιάννης αποτελεί εγγύηση επιτυχίας, επιλέγοντας πάντα εξαιρετικούς ξένους παίκτες, και στηρίζοντας τους.  Μοναδική προσθήκη, και αυτή εγγυημένη λύση, ήταν ο Χρήστος Σαλούστρος που είχε μείνει ελεύθερος από τον ΠΑΟΚ, με τους «θαλασσί» να χρησιμοποιούν 13 παίκτες.

Εδραιώνεται ο Κόροιβος

Στην δεύτερη του χρονιά στην Ηλεία ο Χάρης Μαρκόπουλος έχει δημιουργήσει μια μαχητική ομάδα, η οποία με ρεκόρ 6-7 κυνηγάει την σταθεροποίηση της στην οκτάδα. Ο Κόροιβος χρησιμοποίησε 15 παίκτες, με τον Κέλλεν Θόρτον (3,5 π. σε 4 παιχν.) να αγωνίζεται μόλις σε τέσσερα παιχνίδια, και να τον αντικαθιστά ο Χάρντιγκ Νανα.

Οι αλλαγές είχαν θετικό πρόσημο στην Πάτρα

Η ομάδα της Πάτρας πρέπει να αισθάνεται ικανοποιημένη που ολοκλήρωσε τον πρώτο γύρο στην οκτάδα με ρεκόρ 5-8, έχοντας ξεκινήσει άσχημα, και την αντικατάσταση του Θανάση Παπαχατζή με τον Κώστα Μέξα, και τις αρκετές αλλαγές στο έμψυχο δυναμικό να φέρνουν μια σχετική ισορροπία. Το ότι ο Απόλλωνας χρησιμοποίησε 20 παίκτες δεν μπορεί να θεωρηθεί αμελητέο, ενώ αν είχε περάσει και η μεταγραφή του Γιώργου Διαμαντάκου από την Κηφισιά, θα ήταν 21. Τελευταία προσθήκη, και πιο σημαντική αυτή του Φώτη Λαμπρόπουλου που μετά αό 12 παιχνίδια άφησε την Τρίπολη και τον Αρκαδικό για την Πάτρα, ενώ παρελθόν αποτέλεσαν οι Πέρι Πέτι (5,7 π. σε 7 αγ.), Ντάρεν Ντάνκαν (6,1 π. σε 7 αγώνες) και Ντέγιαν Τσουπ (2,2 π. σε 5 παιχ.) που είχε έρθει με μηνιαία συμβόλαια. Αντικαταστάτες τους ήταν οι Ντέβον Σάντλερ και Κέβιν Ντίλαρντ. Ατυχία είχαν οι Πατρινοί με τους Γιάννη Αθανασούλα και Βασίλη Νιφόρα που αποχώρησαν λόγω τραυματισμών.

Έμεινε μόνο ένας ξένος…στα Βόρεια

Η Κηφισιά ολοκλήρωσε τον πρώτο γύρο με ρεκόρ 5-8, αλλά σίγουρα ο Ηλίας Παπαθεοδώρου και οι συνεργάτες του το έψαξαν πολύ, όταν η χρονιά δεν ξεκίνησε καλά. Μόνο ο Ντάστιν Χογκ ολοκλήρωσε τον πρώτο γύρο από τους Αμερικανούς παίκτες που εμφανίστηκαν στο Ζηρίνειο, με τους Κέρβιν Μπρίστολ (2 παιχνίδια), Τσάντ Φρέιζερ (0,5 π. σε 5 παιχν.), Τζερόντ Στίγκερς (7,6 π. σε παιχνίδια) να αποτελούν παρελθόν, γεγονός που έγινε και με τον Δημήτρη Μαυροειδή (14,2 π. σε 5 παιχνίδια) που αποχώρησε για την ΑΕΚ, και τον Γιώργο Διαμαντάκο που μεταγράφηκε στον Απόλλωνα, αλλά η μεταγραφή χάλασε. Στην Κηφισιά ήρθαν οι Μουχάμεντ Ελ-Αμιν πού ήταν πέρυσι στην Πάτρα, ο Ρόμπερτ Λάουερι που αγωνίστηκε στον Κόροιβο, ο Ντάντε Στίγκερς που τις περιόδους 2010-2012 αγωνίστηκε στον ΠΑΟΚ, ο Ρόσκο Σμιθ, αλλά και οι Ανδρέας Γλυνιαδάκης και Δημήτρης Σταμάτης. Συνολικά η ομάδα των Βορείων προαστίων χρησιμοποίησε 18 παίκτες.

Με σφραγίδα Φλεβαράκη

Ακόμα μια πορεία προς την σωτηρία της πραγματοποιούν τα Τρίκαλα, με τις επιλογές των ξένων κυρίως παικτών να και πάλι έργο του Κώστα Φλεβαράκη, και τον πρώτο γύρο να ολοκληρώνεται στο 5-8. Περίεργη ήταν η κατάσταση με τον Ισλανδό Χέρντουρ Βίγιαλμσον, ο οποίος ξεκίνησε την σεζόν στο κάμπο, για να βρεθεί στην Τσεχία και την Νίμπουργκ, και να επιστρέψει, έχοντας αγωνιστεί στα δυο πρώτα παιχνίδια, και στο τελευταίο του πρώτου γύρου. Στην θέση του ήρθε ο Τζέι Αρ Κάντουγκαν, ενώ προσθήκη της τελευταίας στιγμής ήταν ο Μπράντον Μπράουν. Εκτός ρόστερ τέθηκαν στο φινάλε οι τραυματίες Όβι Σοκό (14,9 π. σε 12 αγ.) και Ριτζέρ Ντάουελ (7,6 π. σε 12 αγ.), ενώ αποχώρησε χωρίς να αγωνιστεί ο Δημήτρης Σιόλογκας. Συνολικά το παρκέ πάτησαν 15 παίκτες.

Τα 27,5 δευτερόλεπτα και η μεταγραφή…αεροδρομίου

Περίεργος ήταν ο πρώτος γύρος για τη νεοφώτιστη ομάδα της Ανατολικής Αττικής, έχοντας πολλές εναλλαγές συναισθημάτων, με αποκορύφωμα τη πρώτη νίκη στην Basket League απέναντι στην Κηφισιά, η οποία κινδυνεύει να γίνει ήττα, ενώ κινδύνεψε να φέρει και μηδενισμό. Εν τέλει σε αυτό το παιχνίδι απομένουν 27,5 δεύτερα, τα οποία μπορεί να αλλάξουν τα δεδομένα. Από εκεί και πέρα η ομάδα του Χρήστου Σερέλη αποχαιρέτησε τον Τζέρι Έβανς (5,9 πόντους σε 9 ματς), ενώ αντικατέστησε και τον τραυματία, Τζαμαλ Νίξον (11,9 π. σε 9 ματς). Στο Λαύριο ήρθαν οι Τζάστιν Χάμιλτον, ο σούπερ σκόρερ ΝτεΜάριους Μπόλντς, και ο πρωταθλητής Ευρώπης με τον Ολυμπιακό, Μάρκο Κέσελ. Δεν αγωνίστηκε, και αποχώρησε ο Γιώργος Δανάς. Συνολικά χρησιμοποιήθηκαν 17 παίκτες. 

Πρωτόγνωρες καταστάσεις για το Ρέθυμνο

Αν κάποιος κοίταζε τον βαθμολογικό πίνακα, και έβλεπε τους Κρητικούς να έχουν ρεκόρ 4-9, και 0-6 εκτός έδρας, σίγουρα θα έμενε με την απορία, τι πήγε λάθος για την ομάδα του Θανάση Σκουρτόπουλου. Οι «Βασιλιάδες» της Κρήτης ψάχνουν να βρουν ισορροπία στο παιχνίδι τους, έχοντας μια προσθήκη της τελευταίας στιγμής που ίσως τους την δώσει. Στο «Μ.Μερκούρη» θα αγωνιστεί στον δεύτερο γύρο ο Τόμας Ντελινικάιτις, ενώ παρελθόν αποτελεί ο Ολλανδός γκαρντ, Σαρλόν Κλούφ (10,6 πόντους σε 13 παιχνίδια) που πήγε στην Τορίνο. Νωρίς αποχαιρέτησε ο Ντέρεκ Κούκ (2,7 π., σε 3 ματς) ενώ αποχώρησαν και οι Μάρκους Ρέλφορντ (8,2 π. σε 9 ματς) και Γιάροσλαβ Κορόλεφ (6,8 π. σε 5 ματς). Επίσης δεν υπολογίζονται οι τραυματίες Μιχάλης Καμπερίδης και Μάριος Ματαλών. Στην Κρήτη ήρθαν οι Ρασάντ Μάντεν, Ευθύμης Τσακαλέρης και Τάιλερ Στόουν. Συνολικά αγωνίστηκαν 18 παίκτες.

Άστοχες οι πρώτες επιλογές στην Αρκαδία…

Με τρεις νίκες ολοκλήρωσε την πρώτο γύρο, στην πρώτη του σεζόν στην Basket League ο Αρκαδικός, ο οποίος προχώρησε σε αρκετές αλλαγές στο ρόστερ του, χάνοντας ωστόσο τον Φώτη Λαμπρόπουλο (9,1 π. σε 12 παιχνίδια), ο οποίος προτίμησε να αποχωρήσει για την Πάτρα και τον Απόλλωνα. Γρήγορα άφησαν την Τρίπολη οι Άσκια Μπούκερ (2 παιχνίδια) και Ντάρις Σαντέ (3 παιχνίδια), ενώ σημαντική ήταν η προσθήκη του Βασίλη Καββαδά. Τελευταίος που άφησε την Αρκαδία ήταν ο Άντονι Άιρλαντ (7 π. σε 8 ματς) ενώ ντεμπούτο στον δεύτερο γύρο θα κάνει ο Τζόναθαν Λι, με τον Γιάννη Καστρίτη να περιμένει και ακόμα ένα παίκτη ως προσθήκη. Συνολικά αγωνίστηκαν 15 παίκτες.

Έχασαν το μέτρημα στην Καβάλα…

Ούτε ένας, ούτε δυο, αλλά πέντε ξένοι και ένας προπονητής αποχώρησαν από την Καβάλα, η οποία ολοκλήρωσε τον πρώτο γύρο με δυο νίκες, μια επί Γιάννη Τζήμα και μια επί Στηβ Γιατζόγλου, ο οποίος έχει συμφωνήσει με τους Λίον Ουίλιαμς, Λασανά Κρόμα και Τράβις ΜακΚι, οι οποίοι θα κάνουν ντεμπούτο στο εκτός έδρας παιχνίδι με το Λαύριο. Από την Ένωση αποχώρησαν οι Ρόμπερτ Τόμας (1 π.), Άλεξ Γκόρντον (3 ματς), Πρέστον Μέντλιν (3 παιχν.), Ελόι Βάργκας (7,6 π. σε 7 παιχν.), Ρόμπ Τζόουνς (8,4 π. σε 8 παιχνίδια), Ράσελ Ρόμπινσον (8,9 π. σε 9 ματς) και Μόρις Κεμπ (7,6 π. σε 11 αγώνες), ενώ δεν αγωνίστηκε σε κανένα παιχνίδι ο τραυματίας Γιάννης Σχίζας. Στην Καβάλα ήρθαν οι Τάιλερ Λέιζερ και Νικόλαος Λίβας. Συνολικά αγωνίστηκαν 17 παίκτες.