Αυτό δήλωσε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΕΣΑΚΕ σε μια αποκαλυπτική συνέντευξη που παραχώρησε στο μηνιαίο αθλητικό περιοδικό “All Star-Basket”

Ο κύριος Χαλβατζάκης αναφέρθηκε στη διαμάχη μεταξύ ευρωλίγκας και FIBA, στο φετινό πρωτάθλημα, στις προτεραιότητες του σχετικά με το μέλλον του αθλήματος στη χώρας μας, ενώ τέλος έκανε και έναν απολογισμό των δικών του πεπραγμένων στην προεδρία της «λίγκας».

Ένα απόσπασμα από τη συνέντευξη

– Το ευρωπαϊκό μπάσκετ ζει ξανά ημέρες 2000, οι ομοσπονδίες, οι λίγκες και οι σύλλογοι κλήθηκαν να επιλέξουν παράταξη μεσούσης της χρονιάς ενώ η αναζήτηση «κόντρα FIBA – Ευρωλίγκα» βγάζει σχεδόν 62.000 αποτελέσματα στο Google! Τελικά, υπάρχουν λόγοι για να αισιοδοξούμε;

«Σαφέστατα υπάρχουν λόγοι για να αισιοδοξεί κανείς, με δεδομένο ότι μια σύγκρουση φέρνει πάντα ένα αποτέλεσμα. Υπό τη βασική προϋπόθεση, βέβαια, ότι το αποτέλεσμα αυτό δεν θα είναι καταστροφικό (γέλια)! Από την εμπειρία λοιπόν, που έχω αποκτήσει σε τέτοιες διεργασίες, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι το σύστημα πάντα ισορροπεί και βρίσκει μια ικανοποιητική λύση στο τέλος. Το θετικό της υπόθεσης είναι ότι ενώ τα τελευταία χρόνια υπήρχε ένα τέλμα στο ευρωπαϊκό μπάσκετ κυρίως σε οικονομικό επίπεδο, ξαφνικά βρέθηκαν λεφτά στο τραπέζι! Παρουσιάζεται, εσχάτως, μεγάλο ενδιαφέρον από διάφορες πλευρές, είτε αυτή είναι η ECA (Ευρωλίγκα) και η πολυεθνική εταιρεία IMG, είτε είναι η FIBA με τις δικές της πηγές. Συνειδητοποιήσαμε… ξαφνικά ότι το μπάσκετ είναι ένα προϊόν που πουλάει, ότι έχει τεράστιες προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης και εξέλιξης με βάση έναν συγκεκριμένο στρατηγικό σχεδιασμό και τις ανάλογες συμμαχίες που απαιτούνται. Απομένει να δούμε που θα καταλήξει αυτός ο ανταγωνισμός».  

– Η FIBA δείχνει πιο αποφασισμένη από ποτέ για να πάρει την κατάσταση στα χέρια της ενώ η Ευρωλίγκα δεν είναι διατεθειμένη να απωλέσει τα κεκτημένα των τελευταίων 16 ετών. Τι γίνεται, όμως, με το ελληνικό πρωτάθλημα;

«Είμαστε στη μέση μιας δίνης, όπου ο καθένας κοιτάει το δικό του συμφέρον. Το συμφέρον του ΕΣΑΚΕ, λοιπόν, είναι η ανάπτυξη του μπάσκετ. Είναι το ίδιο το πρωτάθλημα! Χωρίς πρωτάθλημα, δεν υπάρχει μπάσκετ! Το βασικό μας μέλημα είναι το προϊόν μας. Είναι η εθνική λίγκα. Αυτό, ακριβώς, επιδιώκουν και οι ομάδες που συμμετέχουν στην Basket League. Να διατηρήσουν και να ενισχύσουν το εθνικό προϊόν. Βλέπετε ότι τα πράγματα δεν είναι απλά. Θα έχουμε εξελίξεις, συγκρούσεις και υποχωρήσεις αλλά κάποια στιγμή θα καταλήξουμε κάπου.

Το σίγουρο είναι ότι θα διαφυλάξουμε το πρωτάθλημα σαν κόρη οφθαλμού! Αυτή είναι η βασική μας επιδίωξη. Ο Έλληνας θέλει το πρωτάθλημά του, θέλει να βλέπει τις ομάδες του, θέλει να βλέπει Έλληνες παίκτες. Αν δεν γίνει αυτό, το μπάσκετ έχει τελειώσει! Ποιος Έλληνας θα παίζει μπάσκετ; Πως θα υπάρχει η ανάπτυξη των ομάδων, προκειμένου να μπορεί κάθε σύλλογος να έχει έναν Παπαλουκά, έναν Διαμαντίδη κι έναν Σπανούλη! Πως θα στηριχθεί η Εθνική ομάδα που για μας αποτελεί σημαντικότατο κομμάτι του μπάσκετ; Οι Έλληνες παίκτες δημιούργησαν το ελληνικό μπάσκετ, δεν το δημιούργησε ούτε ο Ντομινίκ Ουίλκινς, ούτε ο Μποντιρόγκα… Αν φτάσουμε στο σημείο να γίνουμε όπως η Γερμανία, με 8-10 αλλοδαπούς παίκτες σε κάθε ομάδα, τελειώσαμε!».  

– Ποιο είναι, λοιπόν, το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχουν μπροστά τους οι άμεσα θιγόμενοι; Η δημιουργική ασάφεια της Ευρωλίγκας που καταγγέλλει η FIBA ή οι πιέσεις της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας που επικαλείται η Ευρωλίγκα;

«Ο ΕΣΑΚΕ συμμετέχει και στις δυο διοργανώσεις. Αφενός, είναι μέτοχος στην ECA (σ.σ. ιδιοκτήτρια της Ευρωλίγκας) και λαμβάνει μέρος στις διεργασίες που γίνονται εκεί. Οι δυο μεγάλες σήμερα ομάδες μας, ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός έχουν ταχθεί στο πλευρό της Ευρωλίγκας. Αφετέρου, συμμετέχουμε και στο Basketball Champions League ως μέτοχοι. Σε προσωπικό επίπεδο, εξελέγην μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της νέας διοργάνωσης, εξέλιξη που είναι ιδιαίτερα τιμητική, πρωτίστως για το ελληνικό πρωτάθλημα.  Ο ρόλος ο δικός μου ξεκινάει και τελειώνει στο να δημιουργήσω τις κατάλληλες προϋποθέσεις προστασίας του πρωταθλήματος και των ομάδων,  εξηγώντας και παρουσιάζοντας τους όλα τα δεδομένα ώστε να μην διαμαρτυρηθεί κανείς μελλοντικά και να μου προσάψει ότι: “πρόεδρε, μου κρύψατε κάτι” ή “πρόεδρε, μου διέφυγε κάτι…”. Αυτό, λοιπόν, που προσπαθώ να διασφαλίσω είναι η παρουσία μας σε όλα τα φόρα, σε όλα τα κέντρα λήψεων αποφάσεων, πάντα με θέση υπέρ της λίγκας, ώστε, εκτός των άλλων, να έχουμε πρωτογενή πληροφόρηση και να είμαστε εμείς οι πρωταγωνιστές και όχι οι ουραγοί στις εξελίξεις».

– Σύμφωνοι, εχθρός του καλού είναι το καλύτερο, ωστόσο το επίπεδο της εφετινής Basket League είναι στο σημείο που επιθυμείτε ως πρόεδρος της διοργανώτριας αρχής;

«Δεδομένης της οικονομικής δυσπραγίας που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια στο επίπεδο του πρωταθλήματος είναι εξαιρετικό! Ας μην ξεχνάμε, όμως και το πιο σημαντικό, η φετινή σεζόν ξεκίνησε με το κλείσιμο των τραπεζών και την επιβολή ελέγχου κεφαλαίων ( capital controls). Κάτι που δεν έχει συμβεί ποτέ στην ιστορία της Basket league. Οπότε, ο καθένας αντιλαμβάνεται, πόσο πολύ δυσχέρανε το γεγονός αυτό τις ομάδες, τους παράγοντες, τους επενδυτές και κυρίως τους χορηγούς! Παρ’ όλα αυτά και παρά τις αντίθετες εισηγήσεις και κάποιες εξωφρενικές απόψεις κάποιων «ειδημόνων» που ακούστηκαν, ο ΕΣΑΚΕ συνέχισε αταλάντευτα την εφαρμογή του πλάνου του, υπερκεράστηκαν τα εμπόδια και το αποτέλεσμα μας δικαιώνει απόλυτα !!! Απολαμβάνουμε ένα ανταγωνιστικότατο πρωτάθλημα με αυξημένη τηλεθέαση.  Κάθε αγωνιστική έχει και μία έκπληξη!  Μέχρι και δυο αγωνιστικές πριν από την λήξη της κανονικής περιόδου, κανείς δεν γνωρίζει ποιος θα υποβιβαστεί. Επίσης, καμία ομάδα δεν έχει εμφανίσει προβλήματα και εικόνα διάλυσης. Αντίθετα, οι ομάδες μας, ενισχύονται μέχρι την τελευταία στιγμή φέρνοντας νέους παίκτες αυξάνοντας το ενδιαφέρον. Βλέπουμε συγκλονιστικούς αγώνες σε κορυφαίο επίπεδο! Στο εξωαγωνιστικό κομμάτι έχουμε  επιστροφή των φιλάθλων στα γήπεδα. Το πρώτο πράγμα που θέλεις σαν πρόεδρος και σαν διοργανώτρια αρχή είναι να βλέπεις γεμάτα γήπεδα! Άρα, λοιπόν, η Basket League λειτουργεί αντιστρόφως ανάλογα σε σχέση με άλλα πρωταθλήματα όπου οι φίλαθλοι δεν… εμφανίζονται. Πάμε για ρεκόρ προσέλευσης τουλάχιστον 10ετίας, για να μην πω 15ετίας!

Είχαμε, βέβαια, κάποια προβλήματα που δημιούργησε η εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου,αφού χάσαμε πολλά εισιτήρια τις πρώτες αγωνιστικές , ωστόσο είμαστε υποστηρικτές αυτής της διαδικασίας. Όλες οι ομάδες και η λίγκα στηρίζουν αυτή την προσπάθεια. Επιπλέον, αναφερόμαστε σε ένα πρωτάθλημα όπου έχουμε μηδενική βία! Μόνο ένα παιχνίδι διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών (σ.σ. ΠΑΟΚ – Ρέθυμνο) κι αυτό από τη… βλακεία ενός που πέταξε μια κορδέλα. Αυτό ήταν όλο! Επίσης έχουμε καταφέρει να υπογράψουμε σταθερά μακροχρόνια τηλεοπτικά συμβόλαια. Και μάλιστα, βελτιωμένα στο οικονομικό σκέλος. Οι συμφωνίες που έγιναν από την πρώτη ήδη περίοδο της θητείας μου είναι αυτές που όχι μόνο έσωσαν το πρωτάθλημα στην κρίσιμη στιγμή αλλά που δίνουν κάθε χρόνο περισσότερα χρήματα στις ομάδες. Η τελευταία μάλιστα με τη NOVA υπεγράφη πέρσι το καλοκαίρι ως και  το 2017.  

Θα μου πείτε, είμαστε ικανοποιημένοι; Όχι, ποτέ δεν είμαστε ικανοποιημένοι αφού το μεγάλο πρόβλημα σε αυτές τις περιπτώσεις είναι η πολυδιάσπαση! Κάποιες ομάδες δεν καταλαβαίνουν ότι πρέπει να κινηθούμε όλοι μαζί. Δεν πρόκειται ποτέ να σταματήσω να προσπαθώ και να εργάζομαι προς αυτήν την κατεύθυνση. Όταν, έστω και μ’ αυτή τη «λάθος στρατηγική»  έχουμε θετικότατα αποτελέσματα και τις ομάδες να παίρνουν πολύ περισσότερα χρήματα, τότε ας αναλογιστούμε τι θα μπορούσαμε να διεκδικήσουμε όλοι μαζί! Βέβαια, έχουμε έναν σταθερό, κεντρικό, χορηγό, τον ΟΠΑΠ, που μας προσφέρει συνεχώς την κάλυψή του και τον οποίο ευχαριστούμε».   

– Πως βλέπετε την επόμενη ημέρα στον ΕΣΑΚΕ; Ποιες είναι οι άμεσες προτεραιότητες και ποια τα ζητήματα της ατζέντας που αφορούν τις προσπάθειες βελτίωσης του προϊόντος;

«Είμαι απόλυτα ικανοποιημένος και υπερήφανος για το έργο που έχει παρουσιάσει η διοργανώτρια αρχή τα τελευταία χρόνια. Καταφέραμε να διαχειριστούμε τη λίγκα στις χειρότερες εποχές που θυμάμαι, να έχουμε αύξηση των εσόδων και σταθερές βασικές χορηγίες ενώ οι ομάδες συμμετέχουν και αγωνίζονται κανονικά στο πρωτάθλημα. Ακόμη να έχουμε αύξηση προσέλευσης των φιλάθλων στα γήπεδα, αύξηση τηλεθέασης, συνεχή και αυξανόμενη παρουσία των ομάδων μας στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Πλέον, όμως, πρέπει να κοιτάξουμε την επόμενη ημέρα, το πώς θα είναι η λίγκα μετά από 2-3 χρόνια. Εδώ πρέπει να γίνει μια πολύ μεγάλη συζήτηση και αυτό έχει να κάνει και με τις αλλαγές που εφαρμόζονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Οι διεργασίες επηρεάζουν άμεσα τη λειτουργία του πρωταθλήματος. Άρα, λοιπόν, πρέπει να καθίσουμε στο ίδιο τραπέζι και να δούμε, για παράδειγμα, πόσες θα είναι οι ομάδες που θα αγωνίζονται στο πρωτάθλημα, ποια τα κριτήρια συμμετοχής, πως θα διοργανώνεται το πρωτάθλημα στο μέλλον, εάν θα προχωρήσουμε και στην διοργάνωση δεύτερου πρωταθλήματος νέων παράλληλα με εκείνο των ανδρών, πως θα αλλάξουμε ριζικά το μάρκετινγκ ώστε να προσελκύσουμε και νέους οικονομικούς υποστηρικτές, πως θα μεγιστοποιήσουμε ακόμη περισσότερο την προβολή του αθλήματος.

Ήδη γίνονται μελέτες σχετικά με το πώς λειτουργούν οι υπόλοιπες λίγκες στην Ευρώπη, ώστε να εφαρμόσουμε κάποιες διαδικασίες κατ’ αντιστοιχία και εδώ. Χρειάζονται αλλαγές και θεωρώ ότι η δεδομένη χρονική στιγμή είναι η καλύτερη προς αυτή την κατεύθυνση. Το καλοκαίρι θα ανοίξει μια ουσιαστική συζήτηση από τον ΕΣΑΚΕ, διότι οποιαδήποτε αλλαγή είναι να εφαρμοστεί, θα πρέπει να αποφασιστεί φέτος για να τεθεί σε ισχύ σε δυο χρόνια! Θα αλλάξει ο τρόπος λειτουργίας του μάρκετινγκ, διότι δεν μπορούμε να βασιζόμαστε μόνο σε έναν βασικό χορηγό, στην προκειμένη περίπτωση τον ΟΠΑΠ. Βέβαια, θα συνεχίσουμε τη συνεργασία μας με τον οργανισμό, όμως έχουμε ήδη βρει και θα βρούμε κι άλλες πηγές εσόδων,  μέσω κεντρικοποιημένων  ανταποδοτικών λειτουργιών από και προς όλες τις ομάδες. Αυτό το όραμα για το μπάσκετ της επόμενης τριετίας (ατζέντα 2019) είναι κάτι που θα συζητήσουμε το επόμενο χρονικό διάστημα και θα πάρουμε σημαντικές αποφάσεις». 

– Τι… ταμείο θα έκανε ο Γιώργος Χαλβατζάκης σε προσωπικό επίπεδο για αυτή την τετραετία και τι μπορεί να υποσχεθεί σε ό,τι αφορά την επόμενη ημέρα.

«Το μπάσκετ το αγαπώ πάρα πολύ, είναι ένα μεγάλο κομμάτι της ζωής μου και εκείνο το οποίο έχω να πω είναι ότι αισθάνομαι απολύτως εντάξει με τον εαυτό μου διότι έχω δώσει όλες μου τις δυνάμεις, ό,τι έχω και δεν έχω για να μπορέσω να πετύχω το καλύτερο για τις ομάδες και το ίδιο το πρωτάθλημα σε μια τόσο δύσκολη συγκυρία! Μακάρι να ήμουν πρόεδρος στις καλές εποχές, όπου περπατούσες στον δρόμο και σε παρακαλούσαν για χορηγίες….(γέλια)! Ο ΕΣΑΚΕ, πάντως, έτσι όπως τον παρέλαβα με διάφορα οικονομικά και λειτουργικά προβλήματα, δεν έχει καμία σχέση με τον σημερινό ΕΣΑΚΕ. Θεωρώ, όμως, ότι πρέπει να κάνουμε κι άλλα βήματα προς τα εμπρός. Οι εξελίξεις στο ευρωπαϊκό μπάσκετ μπορούν να συμβαδίσουν με τις διεργασίες στην Ελλάδα και όπως βλέπετε τα πάντα αλλάζουν!

Διαίσθησή μου είναι ότι έχουμε μπροστά μας μια χρυσή ευκαιρία φέτος το καλοκαίρι ώστε να γίνει μια διαρκής, ας πούμε, γενική συνέλευση από τη λήξη του πρωταθλήματος μέχρι την έναρξη του νέου  και να πάρουμε αποφάσεις που θα αλλάξουν την εικόνα του πρωταθλήματος στο μέλλον. Η στιγμή είναι τώρα. Αλλάζει το ευρωπαϊκό μπάσκετ, αλλάζει ο αθλητικός νόμος, πετύχαμε να φτάσουμε το πρωτάθλημα σε υψηλότατο επίπεδο παρά τις υπάρχουσες δυσμενείς συνθήκες. Βρισκόμαστε στο κρίσιμο σταυροδρόμι που πρέπει να αποφασίσουμε πως θα πορευθούμε. Όλο αυτό το ωραίο ταξίδι μπορεί να συνεχιστεί με μια όμως απαραίτητη προϋπόθεση: Να πάμε όλοι μαζί ενωμένοι φέτος το καλοκαίρι.

«Η ισχύς εν τη ενώσει».