Μία νέα σεζόν ξεκινάει για την Basket League με την κάθε ομάδα να έχει τους δικούς της στόχους. Κάποιες θέλουν να πρωταγωνιστήσουν και να φτάσουν μέχρι τον τελικό, κάποιες να σπάσουν το «δίπολο» του Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός, και κάποιες άλλες ομάδες να είναι η έκπληξη της σεζόν ή να κερδίσουν την παραμονή τους στην κατηγορία. Το basketblog.gr ετοίμασε ένα αφιέρωμα για τις 14 ομάδες θα μας απασχολήσουν τους επόμενους μήνες με την ελπίδα τα παιχνίδια να προκαλέσουν ακόμα περισσότερο ενδιαφέρον και συγκινήσεις.

            Ολυμπιακός

Ο Πρωταθλητής Ελλάδας Ολυμπιακός, κράτησε το βασικό κορμό του με την παραμονή κυρίως όλων των παικτών με πιο σημαντική κίνηση την παραμονή του ανθρώπου που άλλαξε την ιστορία της ομάδας και είναι ηγέτης της τα τελευταία 6 χρόνια. Ο Βασίλης Σπανούλης συμφώνησε με τους αδερφούς Αγγελόπουλους σε διετές συμβόλαιο συνεργασίες και θα συνεχίσει να ηγείται των προσπαθειών της ομάδας του Γιάννη Σφαιρόπουλου. Η μόνη απώλεια των «ερυθρολεύκων» ακούει στο όνομα Οθέλλο Χάντερ που μετακόμισε στη Μαδρίτη και τη Ρεάλ. Επίσης παρελθόν έγινε και ο Ντι Τζέι Στρόμπερι. Πάντως ο Ολυμπιακός προχώρησε σε δύο πολύ σημαντικές κινήσεις με τους Έρικ Γκριν και Κεμ Μπιρτς. Ο Γκριν είναι ένας παίκτης που έλειπε εδώ και πολλά χρόνια από το ρόστερ των Πρωταθλητών, αφού έχει έφεση στο σκοράρισμα, ενώ είναι αρκετά καλός πασέρ και αμυντικός. Η δέυτερη κίνηση είναι ο Μπιρτς ένας αθλητικός σέντερ με μεγάλο τους προσόν την άμυνα και το επιθετικό ριμπάουντ. Ειδικά ο Μπιρτς που θα αντικαταστήσει τον Χάντερ στο ρόστερ έχει εντυπωσιάσει με την γρήγορη προσαρμογή του και την ποιότητα στο παιχνίδι του και στις συνεργασίες του με τον Βασίλη Σπανούλη. Ξεκάθαρος στόχος είναι η παραμονή στο θρόνο του Ελληνικού μπάσκετ για 3η συνεχόμενη χρονιά μετά τους περυσινούς καταπληκτικούς τελικούς που «καθάρισε» μόνος του ο «Kill Bill» και την «σκούπα» απέναντι στον Παναθηναϊκό του 2015.

         Παναθηναϊκός

Πολλές αλλαγές στο «πράσινο» ρόστερ το φετινό καλοκαίρι με πολλές αποχωρήσεις και πολλές προσθήκες. Μάλιστα το «κύμα» των αποχωρήσεων από την ομάδα του Αργύρη Πεδουλάκη είχε και ελληνική χροιά με την φυγή του Βλάντο Γιάνκοβιτς (Βαλένθια), τον οποίο ακολούθησαν και οι «μεταγραφές» του Σάσα Τζόρτζεβιτς οι Ραντούλιτσα, Πάβλοβιτς, Κούζμιτς, Χέινς, Ουίλιαμς και Χάντερ. Η περυσινή αποτυχημένη σεζόν, πείσμωσε τον ισχυρό άνδρα του Παναθηναϊκού, Δημήτρη Γιαννακόπουλο ότι φέτος μετά την αποχώρηση του Δημήτρη Διαμαντίδη από την ενεργό δράση, ότι πρέπει να φτιάξει μία ομάδα με ποιοτικούς παίκτες σε συνδυασμό με τους Έλληνες του ρόστερ όπως οι Παππάς, Καλάθης, Φώτση, Χαραλαμπόπουλο και Μποχωρίδη. Πιο σημαντική μεταγραφή δεν είναι άλλη από την συμφωνία με τον Γιάννη Μπουρούση ο οποίος ουσιαστικά ήταν μόνος του μία ομάδα με την Λαμποράλ Κούτσα και την οδήγησε στο final four του Βερολίνου. Εκτός από τον «Μπούρου», πολύ δυνατές κινήσεις ήταν ο συμπαίκτης του Μάικ Τζέιμς, ο εξαιρετικός ρολίστας Κέι Σι Ρίβερς και ένας από τους καλύτερους σέντερ της περυσινής σεζόν στην Ευρωλίγκα ο Κρις Σίνγκλετον. Επίσης οι προσθήκες των Ντεμέτρις Νίκολς και Πατ Καλάθη δίνει επιπλέονν επιλογές και εμπειρία στις θέσεις «3» και «4» για τον κόουτς Πεδουλάκη. Μπορεί μεγάλος στόχος των «πρασίνων» για τη νέα σεζόν να είναι η επιστροφή στα final four, όμως η επιστροφή στην κορυφή της Basket League είναι επιτακτική μετά από 2 συνεχόμενους χαμένους τίτλους. 

      Άρης

Αρκετές κινήσεις επιφύλασσε το καλοκαίρι που μας πέρασε στο ρόστερ του Άρη, αφού η ομάδα του Δημήτρη Πρίφτη έχασε αρκετούς παίκτες κυρίως Αμερικάνους που ήταν η πρωτεργάτες του Άρη στην περυσινή πάρα πολύ καλή σεζόν. Το βασικό είναι ότι οι «κίτρινοι» απέκτησαν πολύ ποιοτικούς παίκτες σε όλες τις θέσεις. Ίσως η καλύτερη κίνηση αποδειχθεί φέτος ο Σανικίτζε ένας παίκτης επιπέδου Ευρωλίγκα που κάνει τα πάντα στο παρκέ σκοράρει, πασάρει και παίζει άμυνα. Επίσης μαζί με τον Γεωργιανό παίκτη, εξαιρετικές κινήσεις είναι και οι Τζένκινς, Μαρμπλ με τον δεύτερο να έχει εμπειρία και από NBA με τους Ορλάντο Μάτζικ. Οι Καββαδάς και Τσαϊρέλης που ήρθαν από τον Ολυμπιακό θα προσθέσουν σκληράδα και ύψος στην φρόιντ λάιν της ομάδας. Πάντως ερωτηματικό για τον φετινό Άρη παραμένει αν θα αναπληρωθούν τα κενά των πολύ καλών Αμερικανών παικτών που υπήρχαν πέρυσι στο ρόστερ. Σημαντικές απουσίες είναι σίγουρα ο Οκάρο Ουάιτ που βρήκε συμβόλαιο στην άλλη άκρη του Ατλαντικού (Μαϊάμι Χιτ), ο Χάγκινς που πήγε στην Ιταλία (Βενέτσια) και στην περιφέρεια οι ΜακΝιλ και Ουότερς που πέρυσι ήταν εξαιρετικοί. Ο Δημήτρης Πρίφτης και οι παίκτες του φέτος σίγουρα στην άκρη του μυαλού τους έχουν την περυσινή πορεία στο Πρωτάθλημα όπου κατάφεραν να φτάσουν στα 5 ματς απέναντι στον Παναθηναϊκό και για φέτος θα ονειρεύονται την εμφάνιση είτε στους τελικούς της Α1 είτε στον τελικό Κυπέλλου Ελλάδας. Πάντως ρεαλιστικός στόχος είναι η καθιέρωση στην 3η θέση και να είναι ανταγωνιστικός απέναντι σους «αιωνίους».

    ΑΕΚ

Η «Βασίλισσα» έχει επιστρέψει για τα καλά στην καθημερινότητα του Ελληνικού μπάσκετ, μετά την περυσινή 3η θέση στο Πρωτάθλημα και την ανταγωνιστική εικόνα που είχε απέναντι σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό. Το φετινό καλοκαίρι δεν έχασε παίκτες σε βασικές θέσεις, εκτός από τον Λουκά Μαυροκεφαλίδη ο οποίος ήταν ο πιο ποιοτικός παίκτης της ΑΕΚ στην περυσινή σεζόν. Μπορεί να έφυγαν και άλλοι παίκτες όπως ο Χέρστον, ο Μπράουν και ο Κατσίβελης, όμως καμία από αυτές τις απουσίες δεν θα δημιουργήσει πρόβλημα στην νέα ομάδα του Γιούρι Ζντοβτς. Μάλιστα η «κιτρινόμαυρη» διοίκηση σε συνεργασία με τον κόουτς συνεχίζει να επενδύει σε νεαρούς, ταλαντούχους παίκτες οι οποίοι σίγουρα θα πάρουν χρόνο συμμετοχής σε Ελλάδα και Ευρώπη όπως ο Άτιτς, ο Λαρεντζάκης, ο Ιβάνοβιτς και ο Σκουλίδας. Πάντως κάποιες προσθήκες που έκανε η ΑΕΚ ήταν πολύ καλές και θα ανεβάσουν επίπεδο την ομάδα ειδικά ο Ντίξον μπορεί να κάνει τη διαφορά στην θέση «1» και στο σκορ και στο μοίρασμα. Επίσης οι μεταγραφές των Ούκιτς, Μαυροειδή και Βασιλειάδη προσθέτουν εμπειρία και ποιότητα στο ρόστερ σε κομβικές θέσεις, ενώ και οι τρεις έχουν το πλεονέκτημα ότι γνωρίζουν την πίεση μίας μεγάλης ομάδας. Ο Σλοβένος κόουτς, Γιούρι Ζντοβτς σίγουρα θα ονειρεύεται μαζί με την διοίκηση αυτό το μείγμα των νέων με τους έμπειρους παίκτες να οδηγήσει την ομάδα σε ένα τελικό ή και να φέρει ένα τρόπαιο (Κύπελλο). Ακόμα σίγουρα ξεχωριστός στόχος είναι μία νίκη απέναντι στους «αιωνίους» και να έρθει ακόμα πιο κοντά ο κόσμος στην ομάδα.

   ΠΑΟΚ

 Μία από τα ίδια το φετινό καλοκαίρι για τον ΠΑΟΚ με αρκετές αλλαγές και τον κορμό της ομάδας να μην παραμένει σταθερός. Ο Σούλης Μαρκόπουλος για ακόμα μία σεζόν μαζί με τον Μπάνε Πρέλεβιτς προσπάθησαν να φτιάξουν ένα ρόστερ με έμπειρους και καλούς παίκτες χωρίς πολλά έξοδα. Για ακόμα ένα καλοκαίρι οι Θεσσαλονικείς έχασαν παίκτες που ξεχώρισαν την περυσινή χρονιά όπως οι Χάτσερ, Μάρκοβιτς, Ντούβνιακ και Τέπιτς και έπρεπε να τους αντικαταστήσουν, αφού τα ματς είναι πολλά σε όλες τις διοργανώσεις. Πάντως να θυμίσουμε ότι ο ΠΑΟΚ έχασε δύο ακόμα παίκτες που σταμάτησαν το μπάσκετ τους Χαραλαμπίδη και Δέδα, ενώ έμειναν στο ρόστερ από πέρυσι οι Τσόχλας, ο Κλάντον και ο αρχηγός πλέον Μαργαρίτης. Οι φετινές προσθήκες ήταν καλές σύμφωνα με τα οικονομικά δεδομένα της ομάδας, αφού αποκτήθηκαν παίκτες με εμπειρία και ποιότητα. Παίκτες όπως οι Πέινερς, Μιλιένοβιτς ,Τέιλορ και Σάιμπερτ ο κόουτς Μαρκόπουλος ευελπιστεί να δώσουν ποιότητα και να κάνουν την διαφορά για τον ΠΑΟΚ, ενώ οι Γλυνιαδάκης και Χρυσικόπουλας θέλει να δώσουν σκληράδα, εμπειρία και σκορ ειδικά από τον δεύτερο., αφού ξέρουν και οι δύο την ελληνική πραγματικότητα. Ο «Δικέφαλος του Βορρά» είναι σίγουρο ότι υπό την καθοδήγηση του έμπειρου και πολύ καλού Έλληνα κόουτς θα είναι ανταγωνιστικός και θα δυσκολέψει τις άλλες ομάδες. Ο βασικός στόχος είναι η τετράδα να και δυσκολεύει αυτή η υπόθεση φέτος και μεγάλος στόχος η τρίτη θέση και το καλό μπάσκετ.

   Κολοσσός Ρόδου

Μία από τις πιο σταθερές ομάδες τα τελευταία χρόνια στην Α1, ο Κολοσσός Ρόδου φέτος μπαίνει για ακόμα μία σεζόν στο «μαραθώνιο» του Πρωταθλήματος υπό την καθοδήγηση του Άρη Λυκογιάννη. Το φετινό καλοκαίρι υπήρξαν πολλές αλλαγές στο ρόστερ του Κολοσσού με παίκτες που ξεχώρισαν πέρυσι και έκαναν τη διαφορά να αποχωρούν για το εξωτερικό και αναγκαστικά τον Έλληνα κόουτς να προσπαθεί να ξαναχτίσει κάτι από το μηδέν. Οι πιο δυνατές αποχωρήσει ακούν στο όνομα Ρέλεφορντ και Λίντεν οι οποίοι πέρυσι έπαιξαν πάρα πολύ καλά, ειδικά ο πρώτος ξεχώρισε και χρειάστηκε μεγάλη προσοχή από τους Ροδίτες για το ποιοι θα τους αντικαταστήσουν το καλοκαίρι. Επίσης ένα από τα μεγαλύτερα εγχώρια ταλέντα ο Λαρεντζάκης αποχώρησε για την ΑΕΚ και αφήνει ακόμα ένα κενό στο ρόστερ του Κολοσσού μαζί με τον Μαγκί που πήγε στη Γερμανία. Τώρα στις προσθήκες οι Μπέρι και Τσούκου έχουν αφήσει καλές εντυπώσεις μέχρι στιγμής όπως και ο Λάνγκστον και ό Έλληνας προπονητής ελπίζει να βγουν «λαχεία» και η ομάδα να παραμείνει στο ίδιο επίπεδο και να μην χρειαστούν αλλαγές μέσα στη σεζόν. Επίσης σημαντική κίνηση είναι και ο ταλαιπωρημένος από τραυματισμούς, αλλά πλέον υγιής Παναγιώτης Βασιλόπουλος ο οποίος θα προσφέρει σίγουρα βοήθεια στην άμυνα και στο σκοράρισμα, ενώ σίγουρα θα είναι από τους ηγέτες του νέου Κολοσσού. Στόχος της ομάδας του κόουτς Λυκογιάννη είναι σίγουρα μία θέση στην οκτάδα και ίσως η 5η ή 6η θέση να αποτελεί τον μεγάλο στόχο, αλλά και παράλληλα δύσκολο για φέτος. Σίγουρα πάντως η καυτή έδρα θα βοηθήσει την ομάδα για ακόμα μία σεζόν.

   Ρέθυμνο

Νέος προπονητής, νέοι παίκτες και γενικά πολλές αλλαγές το καλοκαίρι που μας πέρασε για το Ρέθυμνο το οποίο αποτελεί εδώ και αρκετά χρόνια μία από τις σταθερές αξίες της Basket League. Ο Κύπριος κόουτς Τόνι Κωνσταντινίδης είναι αυτός που αναλαμβάνει την ομάδα και οι προσθαφαιρέσεις του ρόστερ ανήκουν σε μεγάλο βαθμό σε εκείνον, με στόχο η ομάδα του να παίξει καλό μπάσκετ και να ξεχωρίσει και φέτος. Μπορεί ο Χάρης Γιαννόπουλος και κάποιοι άλλοι Έλληνες παίκτες να παρέμειναν στο ρόστερ, όμως όλοι οι περυσινοί ξένοι της ομάδας αποχώρησαν κάτι που ανάγκασε τους Κρητικούς να φτιάξουν μία νέα ομάδα από την αρχή. Ντελινικάιτις, Μάντεν, Χάροου και Στόουν αποτελούν παρελθόν και το «χτίσιμο» της ομάδας και η αναπλήρωση των κενών ήταν ο πρωταρχικός στόχος της διοίκησης το καλοκαίρι. Πάντως οι κινήσεις που έκαναν οι άνθρωποι του ΑΓΟΡ ήταν δυνατές όπως οι Φιτζπάτρικ, Βίλιαμσον, Έντουαρντς και Κόττας και θα ενισχύσουν την ομάδα στη νέα σεζόν να κάνει εκπληρώσει τους στόχους και να παίξει καλό μπάσκετ. Στόχοι των Κρητικών είναι σίγουρα μία θέση στην 8αδα για ακόμα μία σεζόν και να είναι σίγουρα η ομάδα ανταγωνιστική απέναντι στους «αιωνίους», στον Άρη και στους «Δικεφάλους».

  Τρίκαλα

Ακόμα μία ομάδα της Basket League που αλλάζει προπονητή και πολλούς παίκτες του ρόστερ της είναι τα Τρίκαλα. Πλέον στην άκρη του πάγκου θα κάθεται ο Γιάννης Καστρίτης ο οποίος άλλαξε πολλά πράγματα στο ρόστερ ειδικά στους ξένους παίκτες, ενώ έφυγαν και παίκτες όπως ο έμπειρος Τσιάρας. Στις σημαντικές απώλειες του ρόστερ μπορούν να προστεθούν οι Βίλιαμσον, Ρόμπινσον, Σόκο και Μπράουν οι οποίοι άφησαν «ορφανές» τις θέσεις στην ομάδα. Όμως η διοίκηση των Τρικάλων μαζί με τον νέο κόουτς δεν κάθισαν με σταυρωμένα τα χέρια και προχώρησαν σε κινήσει που η ομάδα «πονούσε». Από ξένους παίκτες πρόσθεσε τους Μπάρλοου, Λίποβι και ΜακΜίλαν ως πιο κομβικές κινήσεις για να γεμίσει η ομάδα, ενώ και ο Μανωλόπουλος που ήρθε από τον Κολοσσό Ρόδου μπορεί να βοηθήσει την ομάδα του κόουτς Καστρίτη. Όλοι οι παίκτες που παρέμειναν στο ρόστερ από την περυσινή σεζόν είναι Έλληνες με πιο ουσιαστική κίνηση παραμονής να είναι του ψηλού Νίκου Καλλέ. Πρωταρχικός στόχος της ομάδας των Τρικάλων είναι η γρήγορη εξασφάλιση της παραμονής στην κατηγορία και η διεκδίκηση της εισόδου στα play offs. Φυσικά ξεχωριστός στόχος παραμένει το να δυσκολέψει τους μεγάλους του Πρωταθλήματος.

  Απόλλων Πατρών

Μία από τις ομάδες που κράτησαν τον προπονητής τους για ακόμα μία χρονιά είναι ο Απόλλωνας Πάτρας ο οποίος συνεχίζει με τον Κώστα Μέξα, αλλά και οι Πατρινοί ακολούθησαν την τακτική άλλων ομάδων και άλλαξε το μεγαλύτερο μέρος του ρόστερ για την νέα σεζόν. Εκτός από τον σπουδαίο Νίκο Αργυρόπουλο που είπε αντίο στο μπάσκετ, οι Πατρινοί έχασαν αρκετά βασικά μέλη τους που έκαναν την διαφορά την περασμένη χρονιά. Από τους ξένους παίκτες οι πιο σημαντικές απώλειες είναι οι Πάμπλαντ, Ντίλαρντ, Γουντς και Μέιερ, ενώ και το ελληνικό στοιχείο του Απόλλωνα αποδυναμώθηκε με τις αποχωρήσεις των Αθανασούλα και Λαπρόπουλου. Όμως παρά τις απώλειες, η διοίκηση σε συνεργασία με τον προπονητή δυνάμωσαν την ομάδα στο μεταγραφικό παζάρι και στις θέσεις των ξένων, αλλά και τον ελληνικό κορμό. Κομβικές προσθήκες παικτών σίγουρα είναι οι Κόμπινς, Τσιάρας, Διαμαντάκος, Ράσελ, Τζόουνς και Μπάβτσιτς οι οποίοι σίγουρα θα δώσουν ποιότητα και εμπειρία στην μία από τις δύο ομάδες της Πάτρας στο Πρωτάθλημα. Σίγουρα πάντως καίρια κίνηση αποτελεί η παραμονή του πολύ καλού Έλληνα γκαρντ, Δημήτρη Βεργίνα. Βασική επιδίωξη του Απόλλωνα για την νέα χρονιά είναι η ο κόσμος να συνεχίζει να βρίσκεται δίπλα στην ομάδα και μία θέση στα play offs της Basket League.

   Λαύριο

Το Λαύριο κατάφερε αυτό το καλοκαίρι να μην κάνει πολλές αλλαγές στο ρόστερ του, αφού κράτησε αρκετούς παίκτες από τον περυσινό κορμό, αλλά φυσικά προχώρησε στις απαραίτητες προσθαφαιρέσεις όπως όλες οι ομάδες το καλοκαίρι που μας πέρασε. Ο Έλληνας προπονητής, Χρήστος Σερέλης παραμένει στην θέση του προπονητή για ακόμα μία χρονιά. Οι πιο σοβαρές αποχωρήσεις για το Λαύριο είναι τέσσερις, τρεις ξένοι παίκτες και ένας έμπειρος Έλληνας. Οι πρώην ξένοι της ομάδας Νίξον, Κρουμπαλί και Κέσελ αποχώρησαν το καλοκαίρι με τους δύο πρώτους να βρίσκουν καλά συμβόλαια στο εξωτερικό (Λιμόζ και Αστάνα αντίστοιχα). Ο Νίκος Μπάρλος, ο έμπειρος Έλληνας ψηλός με την σημαντική καριέρα στο χώρο του μπάσκετ, επέστρεψε στην παλία του ομάδα τον Πανιώνιο, ώστε να τον βοηθήσει να επιστρέψει στα «σαλόνια» της Α1. Στις προσθήκες τώρα, ο κόουτς Σερέλης δεν προχώρησε σε πολλές κινήσεις, αλλά πρόσθεσε παίκτες που χρειαζόταν το ρόστερ της ομάδας του. Σίγουρα από τους ξένους παίκτες ξεχωρίζουν οι Κοκ και Μπέκφορντ, ενώ το ελληνικό στοιχείο της ομάδας τονώθηκε με τις μεταγραφές των Αθανασούλα και Ψαρόπουλο.  Πάντως το πιο σημαντικό κατόρθωμα του Λαυρίου το φετινό καλοκαίρι ήταν η παραμονή αρκετών σημαντικών παικτών όπως οι Μπολντς, Χάμιλτον, Γιανγκ και Γιαννακόπουλο. Ξεκάθαρος στόχος της ομάδας τη φετινή χρονιά είναι η παραμονή για άλλη μία σεζόν στην μεγάλη κατηγορία.

Κόροιβος Αμαλιάδας

Ο Κόροιβος πήρε ένα από τους καλύτερους προπονητές της προηγούμενη σεζόν της Α2, τον Ντίνο Καλαμπάκο ο οποίος έκανε μία εξαιρετική χρονιά με το Παγκράτι και το οδήγησε στα play offs της κατηγορίας. Πλέον ο Έλληνας προπονητής θα είναι κάτοικος Αμαλιάδας. Το πρόβλημα με τον Κόροιβο το φετινό καλοκαίρι ήταν ότι άλλαξε ολόκληρο το ρόστερ του και δεν κράτησε κανέναν παίκτη της σεζόν 2015/16. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να κάνει πάνω από 11 μεταγραφές και ουσιαστικά ο κόουτς είχε τη δυσκολία να φτιάξει μία ομάδα από το «μηδέν». Σημαντικότερες αποχωρήσεις είναι οι Ντέιβις, Χάρις, Χαριτόπουλος και Βασιλόπουλος, αλλά και ο Ουέμπστερ. Πάντως οι πολλές αποχωρήσεις, έφεραν και πολλές προσθήκες με πιο ποιοτικές τους Βαν Όοστρουμ, Μπράουν, Γκότσερ και Ρίτσαρντ. Η χρονιά θα είναι δύσκολη για τον Κόροιβο και τον προπονητή του γιατί θα χρειαστεί αρκετός χρόνος μέχρι να δέσει η ομάδα. Ρόλο θα παίξουν και τα αποτελέσματα στο δύσκολο ξεκίνημα στο Πρωτάθλημα. Ο μοναδικός στόχος μέχρι στιγμής είναι η παραμονή στην κατηγορία και η ομοιογένεια του ρόστερ.

  Κύμη

Η μεγάλη έκπληξη της περασμένης σεζόν στην Α2, όπου πήρε την απευθείας άνοδο για πρώτη φορά στην ιστορία της στην Basket League. Φυσικά στο πάγκο της ομάδας παρέμεινε ο Βασίλης Μπρατσιάκος και μαζί με την διοίκηση της ομάδας κράτησαν ένα μικρό κορμό από το περυσινό ρόστερ και πρόσθεσαν «ενέσεις» ποιότητας στην ομάδα, κάτι που δείχνει φιλοδοξία και υψηλούς στόχους για τη νέα χρονιά. Οι παίκτες της ομάδας που αποχώρησαν και ίσως δημιουργήσουν πρόβλημα είναι οι Καρινιάουσκας και Μιλόσεβιτς. Όμως οι προσθήκες ήταν εξαιρετικές ειδικά των Πάλμπλαντ, Μούσα, Ελ Αμίν και Τσούπκοβιτς ήταν πολύ σημαντικές και θα βοηθήσουν τους νεοφώτιστους. Επίσης οι παραμονές Ελλήνων αθλητών όπως οι Τουντζιαράκης και Σινγκούνας κρατούν έντονο το ελληνικό στοιχείο στην ομάδα του κόουτς Μπρατσιάκου. Η Κύμη μπορεί να έχει θέσει ως στόχο την παραμονή στη Basket League, όμως η ποιότητα των παικτών της και η καλή καθοδήγηση από τον πάγκο μπορούν να κάμψουν την απειρία στην Α1 και να την καταστήσουν ως την έκπληξη της σεζόν. Σίγουρα η φιλοδοξία των ανθρώπων της ομάδας φτάνει μέχρι και την είσοδο στα play offs της Basket League.

  Προμηθέας Πατρών

 Η δεύτερη ομάδα της Πάτρας στο φετινό Πρωτάθλημα μετά τον Απόλλωνα, είναι ο νεοφώτιστος Προμηθέας όπου για πρώτη φορά στην ιστορία του απολαμβάνει την εμπειρία της Basket League.Η διοίκηση προχώρησε σε συμφωνία με ένα πολύ καλό Έλληνα προπονητή, τον Νίκο Βετούλα ο οποίος έφτιαξε ένα ρόστερ από την αρχή και κράτησε 4-5 παίκτες από την περυσινή ομάδα του Προμηθέα. Από τους αθλητές που έφυγαν από τους Πατρινούς οι πιο σημαντικοί είναι οι Κουμπούρας, Πέτροβιτς και Αλίχοντζιτς , αλλά αντικαταστάθηκαν επαρκώς για να εμφανιστεί ο σύλλογος δυνατός. Πιο εντυπωσιακές κινήσεις στο φετινό μεταγραφικό παζάρι είναι οι Φαγέ, Σαρικόπουλος, Τζόνσον και Μουρ ειδικά οι δύο πρώτοι έχουν εμπειρία από την Α1 με τον Φαγέ να αποτελεί το μεγάλο «όπλο» στην επίθεση του κόουτς Βετούλα. Από τους παίκτες που παρέμεινα στο ρόστερ πιο κομβικός είναι ο Τσάμης που κουβαλάει πολλά χρόνια εμπειρίας από όλες τις κατηγορίες του Ελληνικού μπάσκετ. Σίγουρα οι άνθρωποι της διοίκησης έχουν μεγάλες φιλοδοξίες για την ομάδα και εκτός από την παραμονή, πιθανότατα κρυφοκοιτάζουν και την διεκδίκηση μία εκ των οκτώ πρώτων θέσεων της Λίγκας.

  Δόξα Λευκάδας

Η Δόξα αποτελεί το μεγάλο ερωτηματικό της σεζόν, αφού ήταν η τελευταία ομάδα που μπήκε αργοπορημένα στο Πρωτάθλημα μέσω wild card και ακόμα δεν έχει ολοκληρώσει όλες τις κινήσεις της. Η διοίκηση προσέλαβε τον Χάρη Μαρκόπουλο ένα καλό και ανερχόμενο Έλληνα προπονητή, γιο του σπουδαίου Σούλη Μαρκόπουλου. Μάλιστα ο Χάρης ήταν πολλά χρόνια βοηθός στο προπονητικό τιμ του πατέρα του στον ΠΑΟΚ. Πολλές αποχωρήσεις υπήρξαν στο ρόστερ, αλλά ακόμα δεν έχουν γίνει ολοκληρωμένες οι απαραίτητες προσθήκες, αφού όπως είναι λογικό χρόνος δεν υπήρχε. Πιο σοβαρές απώλειες πρέπει να θεωρούνται οι Κανονίδης, Καρύδας και Κέντζο. Από τους παίκτες που έχουν συμφωνήσει με την Δόξα ξεχωρίζει σίγουρα ο Γουντς, αλλά και ο Ρόμπινσον. Από τους παίκτες που παρέμειναν ακόμα μία χρονιά στο ρόστερ πολύ σημαντικός είναι ο έμπειρος και με μεγάλη ποιότητα Χρήστος Ταπούτος ο οποίος είχε και άλλες προτάσεις, αλλά αποφάσισε να μείνει. Πάντως η χρονιά για τους Επτανήσιους θα είναι δύσκολη μέχρι να συμπληρωθούν τα κενά στο ρόστερ και να «δέσουν» σαν ομάδα. Μπορεί αυτή τη στιγμή να φαντάζει ένα από τα φαβορί για τον υποβιβασμό, αλλά τα πάντα κρίνονται στο τέλος και ο στόχος διοίκησης και προπονητή είναι η παραμονή στην κατηγορία. 

Το πρόγραμμα της πρεμιέρας:

Σάββατο 8 Οκτωβρίου

ΚΓ Λαυρίου 17.00 Λαύριο-Κύμη Σχινάς-Πουρσανίδης Γ.-Πουρσανίδης Κ.

Αλεξάνδρειο 17.00 Άρης-Τρίκαλα Παναγιώτου-Τσαρούχα-Λόρτος

Βενετόκλειο 17.00 Κολοσσός Ρ.-Ρέθυμνο Πηλοϊδης-Ψαριανός-Δεσλής

ΔΚΓ Ήλιδας 18.30 Κόροιβος-Ολυμπιακός Σώμος-Μαγκλογιάννης-Αναστόπουλος Αντ.

ΚΓ Λευκάδας 17.00 Δόξα Λευκάδας-ΠΑΟΚ Αναστόπουλος Π.-Φούφης-Τζαφλέρης

Κυριακή 9 Οκτωβρίου

ΟΑΚΑ (κθ) 19.00 Παναθηναϊκός-Προμηθέας Μπήτης-Ανδρικόπουλος-Κατραχούρας

ΚΓ Απόλλωνα 17.00 Απόλλων Π. –ΑΕΚ Γκόντας-Παπαπέτρου-Συμεωνίδης