Δεν είναι, δυστυχώς, κρυφό ότι στο σύγχρονο ευρωπαϊκό μπάσκετ, η Ελλάδα αποτελεί περισσότερο ένα πέρασμα για όσους ξένους θέλουν να βρεθούν στο κορυφαίο επίπεδο των πιο ανταγωνιστικών πρωταθλημάτων της Ευρώπης. Η χώρας μας είναι ένα «σταυροδρόμι» για την καριέρα τους και δε θα μπορούσε εκ των πραγμάτων να θεωρείται κάτι διαφορετικό. Τα δυσχερή οικονομικά δεδομένα για πολλούς συλλόγους, η πτώση της ανταγωνιστικότητας αναφορικά με τις θέσεις κορυφής, την οποία σχεδόν μία δεκαετία μονοπωλούν οι δύο «αιώνιοι» και άλλοι σημαντικοί παράγοντες, περιορίζουν τις δυνατότητες του ελληνικού πρωταθλήματος να κρατήσει περιπτώσεις παικτών που αποδεικνύονται «λίρα εκατό». 

Και μιας και είπαμε «λίρα εκατό», αυτό είναι άλλο ένα σπουδαίο μας πρόβλημα. Η αισθητά μειωμένη οικονομική ισχύς των περισσότερων ελληνικών ομάδων, δεν τους δίνει άλλη δυνατότητα από το να «τραβούν λαχεία» στις περισσότερες περιπτώσεις, με την ελπίδα οι ξένοι που θα φέρουν να αποδώσουν και να οδηγήσουν προς τα θετικά αποτελέσματα το υπόλοιπο σύνολο, προκειμένου να κερδίσουν τον πρώτο λόγο έναντι άλλων με ίδιους ή παρόμοιους στόχους. Στην περίπτωση αυτή, είναι αρκετά πιθανό οι παίκτες αυτοί να αποχωρήσουν. Πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι δύο περσινά, όταν ο Μάικ Τζέιμς εντυπωσίασε στον Κολοσσό Ρόδου, για να φύγει μετά από ελάχιστο χρονικό διάστημα για την Χώρα των Βάσκων, όπου πλέον αποτελεί πολύτιμο «εργαλείο» στα χέρια του Βέλιμιρ Περάσοβιτς στη Λαμποράλ Κούτσα, ή του Κριστιάν Εγιενγκά που είχε έρθει για… ένα όμορφο και ηλιόλουστο Σαββατοκύριακο στην Ελευσίνα, που αποδείχθηκε ενδιάμεσος σταθμός για τη Σαρδηνία. Εκεί, είναι ο πιο σταθερά ευρισκόμενος σε υψηλά στάνταρ απόδοσης παίκτης της επίσης συμμετέχουσας στην Ευρωλίγκα, Σάσαρι. Και οι εν λόγω παίκτες, βέβαια, είναι οι εξαιρέσεις που επιβεβαιώνουν τον κανόνα…

Όλα αυτά, σημαίνουν συνήθως αποτυχημένες επιλογές στο μεταγραφικό σχεδιασμό και, ως εκ τούτου, λανθασμένα στησίματα των ομάδων εξαρχής. Κάπως έτσι, οφείλουν κατά τη διάρκεια της σεζόν να διαφοροποιούν το αγωνιστικό τους πλάνο, με αλλαγές ιδιαίτερα στους ξένους παίκτες που διαθέτουν.

Το «φύγε εσύ-έλα εσύ» των πρώτων πέντε αγωνιστικών

Για την φετινή σεζόν, τώρα, δεν είναι λίγες οι αφίξεις και οι αποχωρήσεις ξένων παικτών. Μέσα σε μόλις πέντε αγωνιστικές και «σκάρτο» μήνα αγωνιστικής δράσης, ήρθαν και έφυγαν από τις ομάδες ήδη 21 ξένοι. Ο αριθμός αυτός, φυσικά δεν είναι μικρός, με μία περίπτωση παίκτη που έφυγε μάλιστα λίγες μέρες αφότου ήρθε. Ο λόγος γίνεται για τον Ντέγιαν Τσουπ, ο οποίος ήρθε στις 15 Οκτωβρίου και λίγο μετά την πρώτη αγωνιστική στον Απόλλωνα Πατρών, με τη διοίκηση να αποφασίζει να μην ανανεώσει το συμβόλαιό του και να αποχωρεί στις 6 Νοεμβρίου

Το ίδιο συνέβη και με τον Κέλλεν Θόρντον, με τον Κόροιβο βέβαια να βρίσκεται σε πιο θετική πορεία, αλλά τον Χάρη Μαρκόπουλο να μην είναι ευχαριστημένος από το συγκεκριμένο παίκτη. Οι κινήσεις της διοίκησης ήταν άμεσες, με τον παλιό μας γνώριμο Χάρντινγκ Νάνα να βρίσκεται πλέον στην Ηλεία.

Το έργο αυτό, πάντως, ήταν απλά μία… επανάληψη της περίπτωση του Τρέι ΜακΝτόναλντ, ο οποίος παρότι έγινε ο πρώτος Αμερικανός της ιστορίας του Αρκαδικού «πατώντας» στην Ελλάδα στις 20 Αυγούστου, δεν κατάφερε να πείσει τον Γιάννη Καστρίτη κι έφυγε στις 29 Σεπτεμβρίου, με την ομάδα της Τρίπολης να ψάχνεται διαρκώς για τη στελέχωση του ρόστερ της από ικανούς ξένους παίκτες. Αυτό φαίνεται, άλλωστε, από την υπογραφή συμφωνίας με τον Τοντ Μπράουν στις 14 Σεπτεμβρίου, με τον Νταρίς Σαντέ στις 22 Σεπτεμβρίου και με τον Άντονι Άιρλαντ στις 30 Οκτωβρίου, ενώ τέσσερις μέρες πριν την τελευταία αυτή μεταγραφή, είχε αποχωρήσει ο Άσκια Μπούκερ.

Αρκετά κινητική είναι και η Κηφισιά, η οποία μετά την έναρξη της σεζόν έδειξε ξανά ότι δυσκολεύεται στις επιλογές ξένων, γεγονός για το οποίο ο Ηλίας Παπαθεοδώρου είχε επισημάνει ότι χρειάζεται καλύτερη προσέγγιση. Τρεις μόλις μέρες μετά το πρώτο ματς, εντάχθηκε στο σύνολο ο Ντάντε Στίγκερς, για να ακολουθήσει η αποχώρηση του Κέρβιν Μπρίστολ στις 21 Οκτωβρίου. Τελευταία κίνηση ήταν πριν από λίγες ημέρες ο Ρόσκο Σμιθ, με τους Αμερικανούς που βρίσκονται πάντως από το ξεκίνημα να μην έχουν ενθουσιάσει ακόμη.

Η πρώτη «τρανταχτή» περίπτωση παίκτη που έφυγε από ελληνική ομάδα για μία… καλύτερη τύχη, ήταν στα Τρίκαλα με τον Όρντουρ Βίλιαμσον να «πακετάρει» για Τσεχία ύστερα από το «2 στα 2» της ομάδας του Κώστα Φλεβαράκη. Ο Έλληνας κόουτς, προσπαθεί με τον Τζούνιορ Καντούγκαν να βγάλει άλλον έναν «άσσο από το μανίκι».

Αρνητική εικόνα παρουσιάζει μέχρι τώρα το Ρέθυμνο, με την πρώτη αλλαγή ξένου να έρχεται στις 29 Οκτωβρίου και τον Τάιλερ Στόουν να αντικαθιστά τον Ντέρεκ Κουκ. Οι Κρητικοί βρέθηκαν πολύ κοντά σε δεύτερη αλλαγή, με τη «βίζα» του Μπάμπα Φολ και το «ναυάγιο» με τον Ρέιμοντ Σάικς να δίνουν μία ακόμη ευκαιρία στον Γιάροσλαβ Κορόλεφ. 

Επίσης, έκπληξη προκαλεί στην τάξη των «νεοφώτιστων», το γεγονός ότι το Λαύριο δεν έχει προβεί σε καμία αλλαγή. Οι ξένοι του μέχρι τώρα έχουν αυξήσει με τη δική τους «αύρα», τη δυναμική που έχει το συγκρότημα του Χρήστου Σερέλη και λόγος για διαφοροποιήσεις δεν χρειάζεται να γίνει έως τώρα. Η Καβάλα, απεναντίας, θεώρησε πιο ποιοτική τη λύση του Ράσελ Ρόμπινσον έναντι του Σκοτ Μέντλιν, ενώ ως «εσωτερική μεταγραφή» μπορεί να θεωρηθεί ο Ρομπ Τζόουνς, ο οποίος είχε έρθει στην πόλη της Μακεδονίας πριν την έναρξη της αγωνιστικής περιόδου, αλλά ενεργοποίησε τη συμφωνία του με τη διοίκηση στις 30 Οκτωβρίου.

Αναφέραμε όλες τις υπόλοιπες ομάδες πρωτίστως, γιατί τα πέντε μεγαλύτερα ονόματα έχουν κάνει μαζί μόλις μία αλλαγή. Αυτή έγινε στον ΠΑΟΚ, με την προβληματική εικόνα που παρουσίαζε μέχρι πρόσφατα να τον ωθεί στη λύση της συνεργασίας του με τον Ντάρκο Μπάλαμπαν και σε μία προσπάθεια για «all in», με τον επαναπατρισμό του Σοφοκλή Σχορτσανίτη. Στην ΑΕΚ, βέβαια, οι αρχικές αρνητικές εμφανίσεις είχαν θέσει σε δυσμένεια μερικούς ξένους, οι οποίοι ωστόσο με τη βελτιωμένη παρουσία τους κέρδισαν πίστωση χρόνου. Σε Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό και Άρη δεν έχει τεθεί ανοικτά τέτοιο ζήτημα.

Ολυμπιακός

Έφυγαν: –

Ήρθαν: –

Παναθηναϊκός

Έφυγαν: –

Ήρθαν: –

ΠΑΟΚ

Έφυγαν: Ντάρκο Μπάλαμπαν

Ήρθαν: –

Άρης

Έφυγαν: –

Ήρθαν: –

ΑΕΚ

Έφυγαν: –

Ήρθαν: –

Ρέθυμνο

Έφυγαν: Ντέρεκ Κουκ, Γιάροσλαβ Κορόλεφ

Ήρθαν: Τάιλερ Στόουν, Ντάριους Κάρτερ

Κολοσσός Ρόδου

Έφυγαν: –

Ήρθαν: –

Κόροιβος

Ήρθαν: Κέλλεν Θόρντον, Χάρντινγκ Νάνα

Έφυγαν: Κέλλεν Θόρντον

Τρίκαλα 

Έφυγαν: Όρντουρ Βίλιαμσον

Ήρθαν: Τζούνιορ Καντούγκαν

Κηφισιά

Έφυγαν: Κέρβιν Μπρίστολ

Ήρθαν: Ρόσκο Σμιθ, Ντάντε Στίγκερς

Απόλλων Πατρών

Ήρθαν: Ντέγιαν Τσουπ

Έφυγαν: Ντέγιαν Τσουπ

Λαύριο

Έφυγαν: –

Ήρθαν: –

Καβάλα

Έφυγαν: Σκοτ Μέντλιν

Ήρθαν: Ράσελ Ρόμπινσον, (Ρομπ Τζόουνς) 

Αρκαδικός

Έφυγαν: Άσκια Μπούκερ, Τρέι ΜακΝτόναλντ

Ήρθαν: Άντονι Άιρλαντ, Νταρίς Σαντέ, Τοντ Μπράουν