14/01/2012 (21:14)

Ντέρμπι δεκαετίας ’80 θύμιζε το παιχνίδι του Άρη με τον Παναθηναϊκό στο Αλεξάνδρειο. Ο Παναθηναϊκός στα τελευταία λεπτά με την άμυνά του πήρε τη νίκη με 72-68, ενώ ο Άρης με τρία λάθη στο πιο κρίσιμο σημείο του ντέρμπι πέταξε την τεράστια προσπάθεια που έκανε για 39 λεπτά. 
Από τα πρώτα κιόλας λεπτά της αναμέτρησης οι δύο ομάδες έστειλαν μήνυμα για ντέρμπι. Ο Παναθηναϊκός μπορεί να μπήκε πιο δυνατά στο ματς και με το καλημέρα να προηγήθηκε 0-5, όμως στη συνέχεια ο Άρης συνήλθε, βελτιώθηκε σε άμυνα και επίθεση κλείνοντας το πρώτο δεκάλεπτο με σκορ 12-14. Στο δεύτερο δεκάλεπτο μάλιστα, οι Θεσσαλονικείς έδειχναν πλέον να είναι σε καλύτερο ρυθμό από ότι η ομάδα του Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς.

Ο Άρης έβγαζε άμυνες στα πικ εν ρολ του Παναθηναϊκού, γεγονός που αποτελεί πάντα ζητούμενο για τους αντιπάλους των “πρασίνων“, ενώ επιθετικά οι λύσεις έρχονταν κυρίως από τους Κερούς και Ταπούτο. Ο Παναθηναϊκός έπασχε από ηγέτη. Ο Διαμαντίδης έκανε φιλότιμες προσπάθειες να οργανώσει τις επιθέσεις της ομάδας του, όμως, το τραγικό ποσοστό των φιλοξενούμενων από το τρίποντο δεν έδινε πολλά περιθώρια για εκτυφλωτική εμφάνιση.

Στο 13 ο Άρης προηγήθηκε με 6 (26-20). Το ημίχρονο τελείωσε με σκορ 32-31 υπέρ του Άρη, διαφορά ενός πόντου που ενδεχομένως να ήταν μεγαλύτερη αν το πρώτο μέρος δεν είχε τελειώσει με ένα προσωπικό 5-0 του Κώστα Καϊμακόγλου.

Το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε ουσιαστικά όπως τέλειωσε το πρώτο. Με τον Άρη δηλαδή να παραμένει στη θέση του οδηγού, χωρίς πάντως να βρίσκει τρόπο για να καθαρίσει το ματς. Ο Παναθηναϊκός στο 26 με καλάθι του Μπατίστ, που ανέβαζε σταδιακά την απόδοσή του πέρασε μπροστά με 38-40, όμως και πάλι ο Άρης βρήκε τον τρόπο να φτάσει μέχρι το τέλος της τρίτης περιόδου προηγούμενος 51-48.

Ο Ταπούτος στην τρίτη περίοδο αποτέλεσε την αιχμή του δόρατος στην επίθεση των κίτρινων, ενώ για τον Παναθηναϊκό εκτός του Μπατίστ χρειάστηκε να βελτιώσει την εικόνα του και ο Νικ Καλάθης για μειωθεί η διαφορά στους τρεις πόντους.

Το κακό ποσοστό του Παναθηναϊκού στα τρίποντα (2/12) συνεχίστηκε και στην τρίτη περίοδο. Ο Άρης προσπάθησε να εκμεταλλευτεί το κακό ποσοστό των αντιπάλων του στα μακρινά σουτ και έδειξε ως επιλογή να κλείνει καλά την ρακέτα του στα πικ εν ρολ των πρασίνων. Στην επίθεσή του ο Άρης προσπάθησε και κατάφερε να βρει σκορ από τα αθλητικά προσόντα του Ντέιβις.

Με απλές απομονώσεις ο Αμερικάνος δημιούργησε πολλά ρήγματα στην άμυνα του Παναθηναϊκού, είτε σκοράροντας απευθείας είτε κερδίζοντας βολές. Ο Παναθηναϊκός από την άλλη στα τελευταία κρίσιμα λεπτά της αναμέτρησης στηρίχθηκε στις αρκετές προσωπικότητες που διαθέτει σας ομάδα. Είτε ο Διαμαντίδης, είτε ο Γισικεβίτσιους με τον Μπατίστ, έδωσαν προσωπικές λύσεις.

Το παιχνίδι ωστόσο κρίθηκε σε δύο καλές άμυνες που έβγαλαν οι παίκτες του Παναθηναϊκού. Σ’ αυτό το σημείο ο Άρης έδειξε ότι δεν μπορούσε να διαχειριστεί την κρισιμότητα της κατάστασης, αφού ένα λάθος του Τσαλδάρη στην πίεση και ένα του Μαυραειδή έφεραν τους πράσινους σε θέση ισχύος. Ο Περπέρογλου δέκα δεύτερα πριν το φινάλε με δύο βολές είχε τη δυνατότητα να τελειώσει το ματς (68-70), όμως αστόχησε και στις δύο. Ο Ντέιβις διέσχισε το γήπεδο, έχασε όμως, τη μπάλα από τον Γιασικεβίτσιους, ο Μπατίστ σε νεκρό χρόνο κάρφωσε στο καλάθι του Άρη και έτσι διαμορφώθηκε το τελικό 68-72

Διαιτητές
: Πηλοΐδης – Σώμος – Πουρσανίδης Γ.
Τα δεκάλεπτα: 12-14, 32-31, 51-48, 68-72.
ΑΡΗΣ (Αλεξανδρής): Μαυραειδής 2, Κερούς 18, Ταπούτος 13 (1), Τζέιμς 11 (1), Τσαϊρέλης, Ντέιβις 8, Κρούσιτς 1, Μπόγρης 7, Μόλντροου 5, Τσαλδάρης 3 (1), Βεργίνης.
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Ομπράντοβιτς): Μάριτς 2, Περπέρογλου 2, Μπατίστ 21, Σάτο, Τσαρτσαρής 2, Διαμαντίδης 14 (2), Βουγιούκας 2, Καλάθης 8, Σμιθ 9 (1), Καϊμακόγλου 5 (1), Γιασικεβίτσιους 7.