«Μπρέικ» με το «καλημέρα» έκανε η ΑΕΚ, κερδίζοντας στο «Αλεξάνδρειο» με 77-67 τον Άρη. Η Ένωση, έκανε την ολική επαναφορά από διαφορά 16 πόντων που είχε διαμορφωθεί υπέρ των «κιτρίνων» στα μέσα της τρίτης περιόδου και πέτυχε την πρώτη φετινή της νίκη απέναντι στους Θεσσαλονικείς, με την τρομερή τριάδα των Μπράουν, Σάκοτα και Μιλόσεβιτς να της δίνει πια τον πρώτο λόγο για την κατάκτηση της τρίτης θέσης.

Ο Τζέι Κόβαν Μπράουν, όντας «σεληνιασμένος» στο δεύτερο ημίχρονο, ήταν ο κορυφαίος της ομάδας του Γιούρι Ζντοβτς με 20 πόντους, 6 ριμπάουντ και τέσσερις ασίστ, ενώ ο αρχηγός της έφτασε τους 15 πόντους με 3/6 τρίποντα, τα οποία ήρθαν σε κρίσιμα σημεία της αναμέτρησης. Σπουδαίο ρόλο έπαιξε η «μεταμόρφωση» του Μίλαν Μιλόσεβιτς στο δεύτερο μέρος, η οποία απέφερε 13 πόντους, με 5/9 σουτ και 9 ριμπάουντ. Όσο κυριαρχούσαν οι παίκτες του Δημήτρη Πρίφτη, καλύτερος ήταν ο Οκάρο Ουάιτ που ολοκλήρωσε με 15 πόντους και 8 ριμπάουντ, με τους Ντομινίκ Ουότερς και Τζέρελ ΜακΝίλ να προσθέτουν 12 και 11 πόντους αντίστοιχα, ενώ ο Άρης έχασε παρότι όσοι παίκτες του αγωνίστηκαν, έδωσαν και λύσεις, καθώς έπαθε ολικό «μπλακ-άουτ» μετά την ανύψωση της διαφοράς στην κορυφαία της τιμή.

Το φιλμ

Ύστερα από την πρώτη ανταλλαγή καλαθιών, ο Άρης βρήκε άμεσα ρυθμό χάρη στους Αμερικανούς του. Ουότερς, ΜακΝίλ και Ουάιτ σκόραραν είτε από απόσταση είτε από τη γραμμή των βολών και οι «κίτρινοι» πολύ γρήγορα πήραν απόσταση σε διψήφιο νούμερο, με την απουσία του Μαυροκεφαλίδη να είναι ήδη εμφανής για την ΑΕΚ, καθώς μπορεί εσχάτως να μην έφτανε σε υψηλά στάνταρ απόδοσης, αλλά ήταν ένα «σημείο αναφοράς» της ομάδας (17-5 στο 6′). Ο Μούρτος και ο Σίμτσακ προστέθηκαν στην «εξίσωση» για να διατηρήσουν το προβάδισμα αυτό των γηπεδούχων, την ώρα που από τους παίκτες του Ζντοβτς, μοναδικός που φάνηκε να ξεχωρίζει ελαφρώς ήταν ο Κάρτερ, έχοντας διάθεση και «εκρηκτικότητα» που φάνηκαν σε ένα εντυπωσιακό του κάρφωμα, αλλά η καλή του απόδοση σαφώς δεν αρκούσε (23-13).

Η αρχή της δεύτερης περιόδου ήταν το ίδιο ιδανική για τους παίκτες του Πρίφτη, αφού ξεκίνησαν με σερί 8-0 που έφερε βασικά ελληνική «υπογραφή», δια χειρός Ζάρα και Ξανθόπουλου, μιας και οι ίδιοι παίκτες ήταν βασικοί «πυλώνες» για την εξαιρετική άμυνα που δεν άφησε την ΑΕΚ να σκοράρει για τα πρώτα τρία λεπτά του δεκαλέπτου (31-16). Ο Καλαμπόκης και ο Μπράουν επιχείρησαν να «αφυπνίσουν» την ομάδα τους και ο Μαυροειδής «πάσχιζε» πάντα κόντρα σε παραπάνω από έναν αντιπάλους, αλλά τα ουκ ολίγα λάθη, κυρίως μέσω βημάτων, όπου υπέπιπτε ο Μιλόσεβιτς, δεν άφηναν την Ένωση να μειώσει αισθητά τη διαφορά. Καλύτερη στιγμή, αποτέλεσε η μείωσε στο -11 με τρίποντο του Κατσίβελη (37-26 στο 18′), αλλά η ευστοχία του Άρη στις βολές, φτάνοντας στις 14/14, θα την επανέφερε στη μέγιστη τιμή της στο ημίχρονο (43-28).

Ο Σάκοτα θέλησε να πάρει πάνω του την κατάσταση για την ΑΕΚ και με πέντε συνεχόμενους δικούς του πόντους στην αρχή του τρίτου δεκαλέπτου, έδειξε ότι η ομάδα του είχε «σφυγμό» (43-33 στο 21′). Η απάντηση ήρθε γρήγορα από τους «κίτρινους», οι οποίοι είδαν και τον Κοέν να προστίθεται στη λίστα των σκόρερ, ενώ έβρισκαν λύση και στο τρανζίσιον, με το τρίποντο του Ουότερς να στέλνει τη διαφορά στο +16 και να αναγκάζει σε τάιμ άουτ τον Ζντοβτς (50-34 στο 24′). Η ΑΕΚ, όμως, είχε αρχίσει να βρίσκει ρυθμό με «όπλα» τους δικούς της Αμερικανούς, καθώς οι Μπράουν και Κάρτερ πήραν τις περισσότερες πρωτοβουλίες, ενώ η «αφύπνιση» και η γνωστή δράση του Μιλόσεβιτς στη ρακέτα, τη βοήθησε στο να μειώσει μετά από πολλή ώρα σε μονοψήφιο νούμερο (52-45 στο 28′). Ο Βόσνιος με καλάθι-φάουλ και εύστοχη βολή μίκρυνε την «ψαλίδα» ακόμη και στο -5, αλλά ο Ξανθόπουλος την κράτησε τουλάχιστον στους επτά, όντας ψύχραιμος από τη γραμμή (57-50).

«Φουριόζος» μπήκε ο Άρης στην τελευταία περίοδο, πραγματοποιώντας σερί 4-0 και βλέποντας και τον Πελεκάνο να σκοράρει, αλλά και από την άλλη πλευρά έκανε την εμφάνισή του με πέντε σερί πόντους ο Χέρστον, για να αναλάβει δράση και να «κλείσει» τη διαφορά στον πόντο, ύστερα από τέσσερα λεπτά, ο Μπράουν (61-60). Μετά από δύο λεπτά απραξίας, ο Αμερικανός θα έδινε και μια «μαγική» πάσα στον ελεύθερο Σάκοτα, ο οποίος με τρίποντο έδωσε το πρώτο προβάδισμα στον «Δικέφαλο» μετά το αρχικό 2-3, ενώ αμέσως μετά θα τον μιμείτο ο Μιλόσεβιτς για να δώσει για πρώτη φορά διαφορά πέντε πόντων (61-66 στο 37′). ΜακΝίλ και Ουότερς προσπάθησαν να δώσουν «ώθηση» στην ομάδα τους, με τον πρώτο μάλιστα να δίνει σκορ στην ομάδα του ύστερα από έξι λεπτά, αλλά ο Μπράουν συνέχιζε… ακάθεκτος και αφού ο Μούρτος ήταν άστοχος από τη γραμμή των βολών, ο Σάκοτα δεν τον «μιμήθηκε» και έδωσε ξακάθαρα τον πρώτο λόγο στην ομάδα του, με 41.5″ να απομένουν (67-75).

Δεκάλεπτα: 23-13, 43-28, 57-50

Άρης (Πρίφτης): Ξανθόπουλος 5 (1), Πελεκάνος 4, Τσούπκοβιτς 5, Ουάιτ 10 (1), Ουότερς 12 (2), Ζάρας 4, Κοέν 4, Μούρτος 5 (1), Σίμτσακ 2, ΜακΝίλ 11

ΑΕΚ (Ζντοβτς): Σάκοτα 15 (3), Χέρστον 5 (1), Μιλόσεβιτς 13 (2), Κάρτερ 10, Μπράουν 20 (4), Σαρικόπουλος, Κατσίβελης 5 (1), Καλαμπόκης 2, Μωραΐτης, Μαυεοριδής 6, Έρικ 1

Δείτε το στατιστικό του αγώνα ΜΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ.