Του Φώτη Δουκάκη
11/02/2012 (21:07)

Σε ένα παιχνίδι με συναρπαστική εξέλιξη, το Ρέθυμνο κατάφερε να φύγει νικηφόρα από τα Ιλίσια με 71-67. Οι Ράιτ, Παπανικολάου και Λάτοβιτς ήταν καταλυτικοί για τους Κρητικούς, οι οποίοι ολοκλήρωσαν τον αγώνα μόλις με τρία λάθη. Από τον Ηλυσιακό, ο Νάνα Χάρντινγκ πρόσθεσε άλλη μία εξαιρετική εμφάνιση σημειώνοντας 22 πόντους και μαζεύοντας 15 ριμπάουντ, προσθέτοντας άλλο ένα νταμπλ νταμπλ στη συλλογή του…
Ο Ηλυσιακός γνώριζε ότι έχει απέναντι του μία από τις πιο επιθετικές ομάδες του πρωταθλήματος και έκανε το αυτονόητο. Πόνταρε στην άμυνα.

Εκλεισε όλους τους διαδρόμους προς το καλάθι του αναγκάζοντας τον ΑΓΟΡ σε άστοχα σουτ. Στην άλλη άκρη του γηπέδου, οι γηπεδούχοι εκμεταλλεύτηκαν κάτω από το καλάθι τον Κοχαντάρεβιτς, ενώ οι Νάνα και Χατζής βρήκαν ελεύθερα σουτ από τα 6μ.75 και έδωσαν στην ομάδα τους προβάδισμα εφτά πόντων στην πρώτη περίοδο (20-13).

Οι δύο ομάδες γνωρίζοντας ότι τελικά το All Star`Game δεν θα πραγματοποιηθεί, είπαν να μεταφέρουν τον… διαγωνισμό τριπόντων στα Ιλίσια. Σκοράροντας στο πρώτο πεντάλεπτο και οι δύο σχεδόν αποκλειστικά με τρίποντα (τέσσερα το Ρέθυμνο, δύο ο Ηλυσιακός) κράτησαν ψηλά τον ρυθμό του παιχνιδιού, κάτι που ευνόησε τους Κρητικούς που μάζεψαν τη διαφορά στο 30-27, τέσσερα λεπτά πριν την ανάπαυλα.

Η αντίδραση του Ρεθύμνου είχε συνέχεια, καθώς η άμυνα ζώνης του εγκλώβισε τους γηπεδούχους, με αποτέλεσμα η ομάδα του Στέργιου Κουφού να πάει στα αποδυτήρια με το προβάδισμα υπέρ της (37-35), ύστερα από τέσσερις συνεχόμενους πόντους του Ράιτ. Να σημειωθεί πως οι φιλοξενούμενοι στη δεύτερη περίοδο δεν έκαναν ούτε ένα λάθος, ολοκληρώνοντας το ημίχρονο μόλις με ένα

Το Ρέθυμνο συνέχισε να πυροβολεί από τα 6μ.75 με τον Παπανικολάου να ξεκινάει ζεστός το δεύτερο ημίχρονο πετυχαίνοντας δύο. Η εξέλιξη ωστόσο δεν ήταν παρόμοια καθώς οι Κρητικοί σπαταλούσαν γρήγορα τις επιθέσεις με τα τρίποντα τους να είναι άστοχα. Ο Ηλυσιακός από την άλλη κατάφερε να ισορροπήσει το παιχνίδι και να ανακτήσει το προβάδισμα μέχρι την ολοκλήρωση της τρίτης περιόδου (52-51).

Ενα λεπτο πριν τη λήξη της, Τσιάκος και Πέτγουεϊ παραλίγο να έρθουν στα χέρια, όταν ο δεύτερος επιχειρώντας κάρφωμα, χτύπησε στην πλάτη του πρώτου και έπεσε άτσαλα στο έδαφος, με τους διαιτητές να τιμωρούν με τεχνική ποινή τον παίκτη του Ηλυσιακού.

Με καλή άμυνα και ακόμα καλύτερη κυκλοφορία στην επίθεση οι γηπεδούχοι ανέβασαν τη διαφορά στους πέντε (56-51) στο 32′, ύστερα από καλάθι του Ματαλόν. Οι Ιλισιώτες έπρεπε να κρατήσουν σε υψηλά επίπεδα την άμυνα τους καθώς το Ρέθυμνο απέκτησε δικαίωμα για βολές έξι λεπτά πριν το τέλος. Οι δύο ομάδες συνέχισαν να συμβαδίζουν στο σκορ και το φινάλε αναμενόταν δραματικό με το Ρέθυμνο να παίρνει προβάδισμα στο τελευταίο λεπτό ύστερα από καλάθι του Ράιτ, ο οποίος με 1/2 βολές στη συνέχεια ανέβασε τη διαφορά στους τρεις (67-64).

Στην επίθεση του Ηλυσιακού η μπάλα έφτασε στον Νάνα, ο Παπανικολόπουλος του έκανε φάουλ με τους γηπεδούχους να διαμαρτύρονται για αντιαθλητικό. Ο Καμερουνέζος αστόχησε και στις δύο, με τον Ράιτ στην εξέλιξη της φάσης να είναι αλάνθαστος και να φέρνει τους Κρητικούς ακόμα πιο κοντά στη νίκη (69-64) 29” πριν το τέλος. Οι γηπεδούχοι δεν είχαν πει την τελευταία τους λέξη και το έμμεσο τρίποντο του Νάνα τους έφερε ξανά σε απόσταση βολής (69-67) στα 18”.

Ο Δέδας δεν κατάφερε απο τη γραμμή της φιλανθρωπίας να στείλει την ομάδα του στην απόσταση ασφαλείας των τεσσάρων πόντων (1/2 και 70-67) και ο Ηλυσιακός είχε την ευκαιρία 13.1” πριν το τέλος να ισοφαρίσει. Αυτό δεν έγινε, καθώς ο Παπανικολόπουλος αστόχησε στο δίποντο και η βολή του Καλλινικίδη στη συνέχεια σφράγισε τη νίκη για το Ρέθυμνο…


Τα δεκάλεπτα: 20-13, 35-37, 52-51, 67-71.
ΗΛΥΣΙΑΚΟΣ (Φλεβαράκης): Σπανός, 4 Ματαλόν 2, Παπανικολόπουλος 13 (1), Στεφάνοφ, Νάνα 22 (3), Χατζής 10 (1), Αποστολίδης 1, Τόμπσον 4, Κοχαντάρεβιτς 8, Κασελάκης, Τσαπρούνης, Τσιάκος 3 (1).
ΑΓΟΡ (Κουφός): Κρίστμας 11, Κούμουλος, Παπανικολάου 15 (3), Ράιτ 16 (1), Τσόχλας 2, Καλλινικίδης 1, Λάτοβιτς 12 (1), Πέτγουεϊ 7 (1), Δέδας 7 (2), Κατσαρές.