22/01/2012 (21:21)

Υστερα από ένα συγκλονιστικό παιχνίδι που κρίθηκε στα τελευταία δευτερόλεπτα, ο Πανιώνιος έκαμψε την αντίσταση του μαχητικότατου Ηλυσιακού με 78-76. Οι γηπεδούχοι, αν και βρέθηκαν πίσω ακόμα και με 17 πόντους στο τρίτο δεκάλεπτο, αντεπιτέθηκαν και έχασαν στις λεπτομέρειες αφού το τρίποντο του Ματαλόν στο τέλος ήταν άστοχο…
Με γρήγορο ρυθμό ξεκίνησε το παιχνιδι στα Ιλίσια. Οι δύο ομάδες έδειξαν διάθεση και όρεξη να τρέξουν, έχοντας παράλληλα καλά ποσοστά στις προσπάθειες τους.

Το προβάδισμα δεν ανέβηκε για κανέναν πάνω από τους τέσσερις πόντους (15-11 για τον Ηλυσιακό και 25-21 για τον Πανιώνιο), με το τρίποντο του Τόμπσον να ολοκληρώνει την πρώτη περίοδο στο 25-24.

Στη συνέχεια η εικόνα του αγώνα άλλαξε. Οι άμυνες βελτιώθηκαν, οι επιθέσεις έγιναν πιο προσεκτικές και ο πρωταγωνιστικός ρόλος πήγε στα γκαρντ, όπου έχουν την ευθύνη της οργάνωσης. Εκεί ο Πανιώνιος έχοντας ποσότητα και εμπειρία υπερίσχυσε και πραγματοποιώντας εύστοχες επιθετικές επιλογές ανέπτυξε ένα προβάδισμα το οποίο διατηρούσε σταθερά και έφτασε μέχρι και τους οχτώ πόντους (44-36), για να ολοκληρωθεί το ημίχρονο υπέρ του με 45-39.

Το προβάδισμα αυτό ήταν αρκετό για τους Νεοσμυρνιώτες ώστε να χτίσουν στις αρχές της επανάληψης ακόμα μεγαλύτερη διαφορά, φτάνοντας την ακόμα και στους 17 πόντους (60-43 στο 27′), με τους γηπεδούχους να παρουσιάζονται ιδιάιτερα άστοχοι. Ωστόσο βρήκαν τα αποθέματα να αντιδράσουν και με τρίποντο του Παπανικολόπουλου στην εκπνοή της τρίτης περιόδου μείωσαν στους 10 (65-55) και αναπτέρωσαν τις ελπίδες τους.

Η αντεπίθεση των γηπεδούχων συνεχίστηκε και στο τελευταίο μέρος, όπου στις αρχές του κατέβασαν τη διαφορά στους εννιά (67-58). Ο Πανιώνιος έχασε την αυτοσυγκέντρωση του ενώ η άμυνα των “κιτρίνων” όλο και δυνάμωνε. Η εκτελεστική δεινότητα των Παπανικολόπουλου και Χατζή έφερε το παιχνίδι σχεδόν στα ίσα 4′:30” πριν το τέλος (70-69).

Πλέον το πάθος των παικτών και των δύο ομάδων ήταν εμφανές, όμως η ψυχολογία ήταν υπέρ του Ηλυσιακού, λόγω της ανατροπής. Ολα έδειχναν ότι το φινάλε θα ήταν θρίλερ και έτσι έγινε. Με το σκορ στο 72-69 υπέρ του Πανιωνίου 43” πριν το τέλος, ο Χατζής κέρδισε φάουλ στο τρίποντο και ευστοχώντας σε 2/3 έκανε το 72-71, με τον Κιζ στην επόμενη φάση να κάνει με ψύχραιμο δίποντο το 74-71 στα 30”.

Τα τελευταία δευτερόλεπτα κράτησαν… μερικά λεπτά, αφού κύλησαν με τους παίκτες των δύο ομάδων να πηγαίνουν συνεχώς στις βολές. Με το σκορ στο 78-76 υπέρ του Πανιωνίου, ο Ηλυσιακός είχε την ευκαιρία να πάρει τη νίκη ή να πάει στην παράταση. Ο Ματαλόν θέλησε να γίνει ο άνθρωπος της τελευταίας στιγμής από τα 6μ.75, όμως το σουτ ήταν άστοχο…

Διαιτητές: Σχινάς – Σώμος – Ανδρικόπουλος
Τα δεκάλεπτα: 24-25, 39-45, 55-65, 76-78.