Το Ρέθυμνο βρέθηκε στην «άβυσσο» του -12, με 12 λεπτά να απομένουν για τη λήξη του αγώνα, αλλά είχε τα ψυχικά αποθέματα να κάνει την ολική επαναφορά και να κερδίσει την ΑΕΚ με 70-69, βροντοφωνάζοντας «παρών» στην υπόθεση της εισόδου στα play-offs. Ήρωας της αναμέτρησης ήταν ο Ντάριους Κάρτερ, ο οποίος με τρίποντό του στα 96 δευτερόλεπτα πριν τη λήξη έριξε στο «καναβάτσο» την Ένωση, με τον Γιάννη Καλαμπόκη να αποδεικνύεται «μοιραίος» στο φινάλε, αστοχώντας σε δύο προσπάθειες για την νίκη.

Εκείνος που είχε τραβήξει μεγαλύτερο «κουπί» βέβαια, για την ομάδα του Θανάση Σκουρτόπουλου, ήταν ο Ρασάντ Μάντεν με 16 πόντους, 8 ριμπάουντ και 6 ασίστ, με τον Ρόλαντ Σάφτενααρ να «μιλάει» σε κρίσιμα σημεία και να σημειώνει 14 πόντους με 5 ριμπάουντ και δίνοντας τεράστιες «μάχες» απέναντι σε Μαυροκεφαλίδη-Μαυροειδή. Ο Τάιλερ Στόουν είχε 13 πόντους με 6 ριμπάουντ, ενώ «διψήφιοι» ήταν και οι Κάρτερ, Χάροου για τους νικητές, με 12 και 10 πόντους αντίστοιχα. Τις εντυπώσεις έκλεψε, ιδιαίτερα με την προσήλωσή του στο αμυντικό κομμάτι στα 18.5 λεπτά που πήρε, ο Ηλίας-Άγγελος Θεοδωρίδης, ενώ αξιοσημείωτη ήταν η παρουσία άλλου ενός ελπιδοφόρου παίκτη, του Δημήτρη Μωραΐτη, που πέτυχε ένα τρίποντα στα 6.5 λεπτά που αγωνίστηκε. Ο Μαυροκεφαλίδης, από τη δική του πλευρά, πήρε να πάρει… μόνος του το ματς για το σύνολο του Γιούρι Ζντοβτς πριν πάει η μπάλα στον Καλαμπόκη, όντας ο μοναδικός με +10 πόντους, έχοντας 20 με 9 ριμπάουντ, 6 ασίστ, δύο κλεψίματα, αλλά και 4 λάθη σε 31 λεπτά συμμετοχής. Στην ΑΕΚ, πάντως, φαίνεται να στοίχισαν οι απώλειες των Τζέι Κόβαν Μπράουν και Μαλίκ Χέρστον, αφού πλην του Έλληνα σέντερ, δεν είχε ουσιαστικά κάποιον αξιόπιστο σκόρερ, ενώ το Ρέθυμνο τα κατάφερε, μην υπολογίζοντας στον Χάρη Γιαννόπουλο.

Το φιλμ

Η ΑΕΚ μπήκε από νωρίς με σαφή πρόθεση να «ταΐσει» τον Μαυροκεφαλίδη και να πάρει ξεκάθαρο προβάδισμα, αναγκάζοντας σε λάθη τους Κρητικούς, στις πρώτες τρεις τους επιθέσεις και προηγούμενη με 0-9 στο πρώτο κιόλας δίλεπτο. Ο Στόουν και ο Χάροου, ήταν εκείνοι που επιχείρησαν να δώσουν ρυθμό στο Ρέθυμνο, το οποίο όμως ήταν ευάλωτο στις δημιουργίες των ψηλών της αντιπάλου του, καθώς Μαυροκεφαλίδης-Μιλόσεβιτς εναλλάσσονταν στους ρόλους του εκτελεστή και του πασέρ, με τους Παπαντωνίου και Μαυροειδή να προστίθενται επίσης στην «εξίσωση» και να διατηρούν τη διαφορά για την ομάδα του (13-22).

Η «ζώνη» που επιστράτευσε ο Σκουρτόπουλος για να σταματήσει το ρυθμό του «Δικεφάλου», ήταν εκείνη που θα άλλαζε τη μορφή του παιχνιδιού στο δεύτερο δεκάλεπτο, μαζί με την πρόωρη εξάντληση των ομαδικών φάουλ από τους παίκτες του Ζντοβτς. Κάπως έτσι, κατάφερε να «ζεσταθεί» ο Μάντεν και να οδηγήσει, μαζί με τον Κάρτερ, στο σκοράρισμα τους συμπαίκτες του από την πλευρά των Κρητικών, ενώ ήταν εκείνος που μείωσε για πρώτη φορά σε απόσταση δύο πόντων τη διαφορά, με καλάθι-φάουλ και εύστοχη βολή (31-33 στο 17′). Η ΑΕΚ, όμως, έβρισκε λύσεις από τα λιγότερα μεν, μη εξαλειφθέντα δε λάθη των γηπεδούχων και πετύχαινε κυρίως καλάθια σε ανοικτό γήπεδο, αφού απέναντι στη «ζώνη» σημείωσε μόλις δύο τρίποντα, έχοντας συνολικά 3/8. Η αστοχία του Ρεθύμνου, όμως, σε αυτό το κομμάτι, με μόλις ένα εύστοχο σουτ τριών πόντων σε έξι προσπάθειες, θα ήταν ουσιαστικά η διαφορά του ημιχρόνου, με τον Μωραΐτη να μην φοβάται να πάρει από μακριά το σουτ και να στέλνει τις ομάδες στα αποδυτήρια με διαφορά έξι πόντων (33-39).

Το Ρέθυμνο βρήκε σωστές επιλογές έξω από τη γραμμή των 6.75, προεξαρχόντων των Σάφτενααρ και Κάρτερ, αλλά από την άλλη πλευρά και η ΑΕΚ κατάφερνε να απαντήσει με το ίδιο «νόμισμα». Με τις λύσεις για τους γηπεδούχους, μάλιστα, να έρχονται σχεδόν μονοδιάστατα από τον Στόουν, οι φιλοξενούμενοι κατάφεραν να φέρουν για πρώτη φορά την απόσταση στο +12, χάρη σε εύστοχο τρίποντο του Καλαμπόκη (45-57 στο 28′). Οι Κρητικοί, έβλεπαν παράλληλα την αντίπαλό τους να εκμεταλλεύεται περισσότερο από εκείνους, τα λάθη όπου υπέπιπταν, παρότι στο τέλος της περιόδου είχαν δύο λιγότερα (13-15). Δεν είχαν σκοπό, ωστόσο, να τα παρατήσουν και με τον Μάντεν να «αφυπνίζεται» κατάφεραν και πάλι να μειώσουν τη διαφορά κάτω από τους 10, με τον Σχίζα να ευστοχεί επίσης σε σουτ τριών πόντων (52-59).

Η μαχητικότητά τους, ήταν εκείνοι που τους έδωσε ξανά την ευκαιρία να πλησιάσουν, με την άμυνά τους να γυρίζει σε man-to-man και να δυσκολεύει εκ νέου την ΑΕΚ. Ξεκινώντας από εκεί, κέρδισαν πολλές φορές τη δυνατότητα να σκοράρουν από τη γραμμή των βολών, με τον Μάντεν να είναι υποδειγματικός από τα 4.5 μέτρα και να μειώνει σε απόσταση «αναπνοής», στα μισά της τελευταίας περιόδου (63-64). Οι παίκτες του Ζντοβτς συνέχισαν να κάνουν διαδοχικά λάθη και μια τρομερή πάσα του Μάντεν στον Χάροου, έδωσε στο δεύτερο την ευκαιρία να δώσει το πρώτο προβάδισμα για το Ρέθυμνο, με 2:46 να απομένουν (67-66). Τότε, το σχήμα που επέλεξε ο Ζντοβτς με τον Μαυροκεφαλίδη στο «4» και τον Μαυροειδή στο «5» έδειχνε να δίνει τις απαντήσεις για την ΑΕΚ, καθώς ο δεύτερος «έφθειρε» τον Σάφτενααρ και έδωσε ξανά το προβάδισμα με 3/4 βολές (67-69). Η άμυνα, όμως, έδωσε το ελεύθερο σουτ στον Κάρτερ, εκείνος έβαλε ξανά στη θέση του «οδηγού» το Ρέθυμνο και τα «βήματα» του Μαυροκεφαλίδη του έδωσε τον πρώτο λόγο, στα 77″ για το φινάλε (70-69).

Μάντεν και Θεοδωρίδης ήταν άστοχοι από μακριά, όπως και ο Μαυροκεφαλίδης από την άλλη πλευρά και χρόνος μετρούσε υπέρ των παικτών του Σκουρτόπουλου. Ο Χάροου, όμως, δεν κατάφερε από κοντά να δώσει «αέρα» τριών πόντων στην ομάδα του και η τελευταία επίθεση ανήκε στην ΑΕΚ. Ο Καλαμπόκης πήρε την ευθύνη, αλλά δεν κατάφερε δις να δώσει την νίκη στην Ένωση, αφού ήταν άστοχος, τόσο στο λέι-απ που επιχείρησε όσο και στο σουτ σχεδόν κοντά στη γραμμή των 6.75, με την μπάλα να πηγαίνει πάνω του μετά το επιθετικό ριμπάουντ.

Δεκάλεπτα: 13-22, 33-39, 52-59, 70-69

Ρέθυμνο (Σκουρτόπουλος): Ντελινινκάιτις, Σχίζας 5 (1), Μάντεν 16, Σάφτενααρ 14 (2), Τσακαλέρης, Χάροου 10, Στόουν 13 (1), Κάρτερ 12 (1), Θεοδωρίδης

ΑΕΚ (Ζντοβτς): Παπαντωνίου 5, Σάκοτα 6, Μιλόσεβιτς 7 (1), Γκριν 6 (2), Μαυροκεφαλίδης 20 (1), Κάρτερ 8, Κατσίβελης 2, Καλαμπόκης 7 (2), Μωραΐτης 3 (1), Μαυροειδής

Δείτε το στατιστικό του αγώνα ΜΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ.