Στο πρώτο χρονικά ματς για την 18η αγωνιστική της Α1, το αποφασιστικό Ρέθυμνο, του ΜVP, Φιτζπάτρικ, τα κατάφερε (72-65) απέναντι στην ΑΕΚ, σε μια δυνατή μάχη επί κρητικού εδάφους, κερδίζοντας ένα παιχνίδι ουσίας και (πολύ περισσότερο) εντυπώσεων, μην επιτρέποντας στην «Ενωση» να σημειώσει το πρώτο της διπλό στο «Μελίνα Μερκούρη». Το Ρέθυμνο κρατιέται σφικτά στην οκτάδα, η ΑΕΚ, των διαδοχικών αλλαγών στο ρόστερ, με το μυαλό και στην Ευρώπη, στην 3η θέση…

Το Ρέθυμνο προηγήθηκε από το αρχικό 2-0 (δια χειρός Ραζή ο οποίος πήρε θέση στο αρχικό σχήμα) μέχρι και το 21-18 στο 10′, είχε ξεφύγει και με +6 (με τρίποντα του Φιτζπάτρικ), αλλά ο Ελονού και η ΑΕΚ δίκαια φωνάζουν για φάουλ που δόθηκε στον σέντερ των φιλοξενουμένων σε κόψιμο πάνω στον Χριστοδούλου. Η ΑΕΚ περίμενε λύσεις από Ντίξον και ΜακΓκραθ, φυσικά δεν υπήρχε ο νεοαποκτηθέντας Νιούλεϊ, ο αποχωρήσαντας Ουΐλιαμς και ο ανέτοιμος Μιλόσεβιτς, ενώ από την άλλη, οι Κρητικοί παρουσιάστηκαν χωρίς τον υπ’ ατμόν Κράβιτς. Χωρίς σκορ για ώρα η ΑΕΚ, μέχρι που πλησίασε σε 22-0, αλλά οπωσδήποτε χρειαζόταν κάτι δραστικό.

Ντίξον και άμυνα

Kαι το βρήκε, πρώτα από όλα από την άμυνά της κι έπειτα από τον Ντίξον που άρχισε να παίρνει πρωτοβουλίες. Ο Τσαλμπούρης πάντως αξιοποιούσε τον χρόνο συμμετοχής, φθείροντας την αντίπαλη φροντ λάιν. Με καλάθι του Γιαννόπουλου όμως το Ρέθυμνο έκλεισε στο -2 το ημίχρονο (29-31), δείχνοντας πως δεν τα παρατά. Παλιοί πλέι μέικερ Βετούλας και Ζντοβτς, ο Πατρινός μάλιστα έπαιξε και στην ΑΕΚ, ήξεραν ότι τα πάντα είναι θέμα συγκέντρωσης και ρυθμού. Φυσικά, η ευστοχία πάντοτε είναι κομβική, το Ρέθυμνο έψαχνε απαντήσεις, με τρίποντο του Χριστοδούλου (34-33) ξεκλείδωσαν προσωρινά οι αμυντικές λειτουργίες της ΑΕΚ, όλα… στο 36 κατόπιν, μέχρι που επενέβη ξανά ο Φιτζπάτρικ. Το απόοπτο με τον τραυματισμό του Σάφτεναρ άλλαζαν τα πλάνα των γηπεδούχων, που έχαναν ένα ψηλό κορμί, είχαν όμως ζεστό τον Χριστοδούλου περιφερειακά (41-36 στο 24΄). Ανέβηκαν οι τόνοι στον πάγκο της ΑΕΚ μεταξύ Μαυροειδή και Ντίξον, ο Ούκιτς ηρέμησε τα πνεύματα, οι παλμοί, οι σφυγμοί χτυπούσαν κόκκινο, όσο το ματς ήταν σε όρια ντέρμπι. Το φόρτωμα με 4 φάουλ του Ντίξον στο 28′ σήμανε συναγερμό στην Ενωση και η λήξη του τρίτου δεκαλέπτου (54-51), άφηνε ανοιχτούς λογαριασμούς.

…Kαι Κώττας

Ο Κώττας αρπάζοντας την ευκαιρία του τα έβαζε ισάξια με τα θηρία της ΑΕΚ, το Ρέθυμνο είχε βρει την κολώνα του και το ματς ισορροπιών συνεχιζόταν (57-54 στο 33′). Kαι ο Καμπερίδης κλήθηκε να προσφέρει ως μέλος της πεντάδας του Ρεθύμνου και φυσικά ως ένας ακόμη που συδέεται άρρηκτα με τις δύο ομάδες. Ελειπε ο Ντίξον, το Ρέθυμνο το εκμεταλλευόταν δεόντως και όπως συνηθίζεται μεταξύ των δύο αντιπάλων, στην Κρήτη, το παιχνίδι ήταν εκ νέου, της λεπτομέρειας. Η μπάλα ξαφνικά βαραίνει, ο μίνι ήρωας για το Ρέθυμνο ήταν ο Ραζής στο 38′ (63-59) και η αναμέτρηση δεν είχε πλέον πολλά επεισόδια ενόψει. Οποιος προλάβαινε, θα είχε την καθοριστική συμβολή προς όφελος της δικής του πλευράς. O,τι κι αν ζητούν οι κόουτς τέτοιες ώρες, το θέμα είναι τι πράττουν οι παίκτες, η ΑΕΚ επέπεσε στο ένατό της λάθος, με βήματα του Ελονού, σε κομβική στιγμή. Υπερβάλλων ζήλος, έλλειψη διαύγειας από τον Φιτζπάτρικ επέφεραν δύο εύκολους πόντους από βολές για τον ΜακΓκραθ, η ΑΕΚ ήταν κοντά, μέχρι που ο Τάλτον νίκησε Ελονού και… στεφάνι, πετυχαίνοντας σημαντικό τρίποντο (66-61), με το Ρέθυμνο σε θέση ισχύος πια. Το +7 δύσκολα πλέον καλυπτόταν από τον «δικέφαλο», σε μερικά δευτερόλεπτα. Φάουλ, διακοπή χρόνου, βολές, αλλά το Ρέθυμνο άντεξε ως το φινάλε (72-65) απέναντι στην «κιτρινόμαυρη» πίεση, με την χαριστική βολή… και μαχαιριά ξανά από τον Φιτζπάτρικ. Με την ΑΕΚ να θέλει το συντομότερο να αποκτήσει την ομοιογενή της εικόνα, να ελαχιστοποιήσει τα κενά διαστήματα, βρίσκοντας συνοχή και χημεία, με βάση και τα πρόσωπα που αλλάζουν, διαρκώς, στο δυναμικό.

 

Δεκάλεπτα: 21-18, 29-31, 54-51, 72-65.

ΡΕΘΥΜΝΟ (Βετούλας): Κώττας 8 (1), Ραζής 4, Αρνολντ 5 (1), Φιτζπάτρικ 24 (4), Γιαννόπουλος 5 (1), Χριστοδούλου 13 (2), Σάφτεναρ 4, Τάλτον 8 (1), Καμπερίδης 1, Τζαγκαράκης, Παναρετάκης, Θεοδωρίδης.

ΑΕΚ (Ζντοβτς): Ούκιτς 12 (2), Βασιλειάδης 5, Λαρεντζάκης 2, Μαυροειδής 7, Τσαλμπούρης 2, ΜακΓκραθ 5 (1), Ελονού 3, Χαριτόπουλος, Ντίξον 16 (2), Μωραΐτης, Σκουλίδας, Σάκοτα 13 (1).

Στατιστικά