Σε ένα συναρπαστικό παιχνίδι που χρειάστηκε δύο 5λεπτες της παρατάσσεις ο Παναθηναϊκός ήταν ο μεγάλος νικητής στο αθηναϊκό ντέρμπι με 87-106 την ΑΕΚ κερδίζοντας με για την 23η αγωνιστική της Basket League.

Οι “Πράσινοι” μπορεί να δυσκολεύτηκαν και βρισκόνταν συνέχεια κοντά στο σκορ με την ΑΕΚ όμως έχοντας σε εξαιρετική βραδιά τόσο τον Γιάννη Μπουρούση (18π. 4ρι.) όσο και τον Κρις Σίνγκλετον που πέτυχε double double (22π. 15 ρ.) πήρε τη νίκη και κράτησε την “Ένωση” μακριά από τις νίκες στα ντέρμπι με τους πρωτοπόρους.

Ντέρμπι με τα όλα του!

Το παιχνίδι ξεκίνησε με την ΑΕΚ να αρχίζει με τους Ούκιτς, Λαρεντζάκη, Νιούλεϊ, Μαυροκεφαλίδη και Μαυροειδή ενώ από την πλευρά του ο Παναθηναϊκός είχε στο παρκέ τους Καλάθη, Φελντέιν, Ρίβερς, Σίνγκλετον και Μπουρούση. Η “Ένωση” ξεκίνησε με ένα 6-2 στην αρχή του δεκαλέπτου όμως ο Παναθηναϊκός με 4 πόντους του Γιάννη Μπουρούση ισοφάρισε άμεσα, ενώ άλλοι 2 πόντοι του πρώην παίκτη της ΑΕΚ έδωσαν προβάδισμα στους Κυπελλούχους Ελλάδος. Η ΑΕΚ κατάφερε χάρη στο λέι απ του Μαυροειδή και του Ούκιτς και το τρίποντο του Νιούλεϊ να πάρει προβάδισμα με τέσσερις πόντους (15-11). Τα 5 φάουλ των “Κίτρινων” οδήγησαν τον Παναθηναϊκό στις βολές τρία λεπτά πριν τη λήξη της περιόδου με τον Ρίβερς να μειώνεις σε 17-15, όμως ο Ούκιτς βρέθηκε σε καλή ημέρα και με σουτ τριών πόντων ανέβασε της διαφορά στους 5 (20-15). Η επιθετική δυστοκία των “Πρασίνων” και η ευστοχία της ΑΕΚ από τα 6,75 έφτασαν το σκορ στο 24-18. Το τρίποντο του Σίνγκλετον στο τέλος του χρόνου έφτασε το σκορ στο 24-23.

Η δεύτερη περίοδος ξεκίνησε με τον Παναθηναϊκό να βρίσκει περισσότερες λύσεις στο επιθετικό κομμάτι με την είσοδο του Τζέιμς Γκιστ, ο οποίος κατάφερε να τελειώσει δύο φάσεις με επιθετικό ριμπάουντ, ενώ με σκριν του κατάφερνε να αφήνει ελεύθερους τους συμπαίκτες του και να εκτελόυν από τα 6,75. Παρόλα αυτά, οι 5 πόντοι του Ντίξον έφεραν και πάλι μπροστά στο σκορ την ΑΕΚ. Τα εντυπωσιακά καρφώματα των Τζέιμς και Ελονού έφτασαν το σκορ στο 35-35 σχεδόν 5 λεπτά πριν τη λήξη του ημιχρόνου. Το επιθετικό κρεσέντο της ΑΕΚ με ένα σερί 5-0 από τον Ούκιτς και τον Λαρεντζάκη έφτασαν το σκορ στο 40-35 με τον Πασκουάλ να καλεί εσπευσμένα τάιμ-άουτ. Το σερί 0-6 των “Πρασίνων” ανάγκασε στα 57,3″ πριν το τέλος τον Σωτήρη Μανωλόπουλο να καλέσει και αυτός από την πλευρά του τάιμ-άουτ με το σκορ στο 42-41. Οι τλευταίες επιθέσεις ήταν άστοχες και από τις δύο πλευρές με το σκορ να παραμένει ως έχει (42-41) και τις δύο ομάδες να μπαίνουν στα αποδυτήρια σε ένα πρώτο ημίχρονο αρκετά μοιρασμένο μιας και οι δύο ομάδες είχα σχεδόν ίδια στατιστικά (16-17 ριμπάουντ, 8-7 ασίστ, 28-33 προσπάθειες για καλάθι).

Από κοντά στο σκορ συνέχεια!

Το δεύτρο ημίχρονο ξεκίνησε με τον Παναθηναϊκό να πατάει καλύτερα και να περνάει μπροστά στο σκορ με 44-48 χάρη στους 5 γρήγορους πόντους του Σίνγκλετον, ενώ το τρίποντο του Καλάθη έφτασε το σκορ στο 44-51 κάνοντας τον Σωτήρη Μανωλόπουλο να καλέσει τάιμ-άουτ. Η ΑΕΚ απάντησε στο 2-16 σερί που έχτισε μειώνοντας σε 50-51 χάρη στο τρίποντο του Λουκά Μαυροκεφαλίδη, ενώ ένα ακόμα λέι απ από τον έμπειρο διεθνή ψηλό έφτασε το σκορ στο 54-53 δίνοντας ξανά προβάδισμα στην “Ένωση”. Τα επιθετικά λάθη του Παναθηναϊκού ανάγκασαν τον Τσάβι Πασκουάλ να κάνει αλλαγές, με την εύστοχη βολη του Καλάθη να φτάνει τη διαφορά στους δύο πόντους (56-54). Το σερί 5-0 της ΑΕΚ βοήθησε ώστε να φτάσει το σκορ στο 61-56 σε έναν αγώνα με συνεχείς εναλλαγές στο σκορ, με το 62-57 να είναι το σκορ της 3ης περιόδου.

Το τελευταίο μέρος του αγώνα είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον με τις δύο ομάδες να κυνηγούν μέχρι τέλους τη νίκη. Το σκορ άργησε να αλλάξει μιας και ο Παναθηναϊκός κατάφερε να πετύχει το πρώτο καλάθι της περιόδου 1,5′ λεπτό μετά την έναρξη της, με τις δύο ομάδες να είναι αρκετά άστοχες. Το καλάθι του Σάκοτα ναι μεν ξεμπλόκαρε την “Ένωση”, όμως το τρίποντο του Ρίβερς έφερε σε απόλυτη ισορροπία, 64-64, ενώ το καλάθι μετά αιφνιδιασμό του Τζέιμς έκανε το 64-66. Το σκορ συνέχισε να κινείται με τον ίδιο ρυθμό με τον Παναθηναίκό να παραμένει μπροστά με 68-70 χάρη στην ευστοχία του κυρίως από τα λέι-απ των Σίνγκλετον-Μπουρούση. Στα τελευταία λεπτά οι “Κίτρινοι” υπέπεσαν σε αρκετά λάθη, επηρεασμένοι από την κούραση του αγώνα, με τον Παναθηναϊκό να έχει πιο καθαρό μυαλό και να φτάνει τη διαφορά στο +6 (68-74). Τα δύο συνεχόμενα τρίποντα του Ούκιτς και του ΜακΓκραθ έφτασαν το σκορ στο 74-75, 1,30′ λεπτό πριν το τέλος, ενώ άλλο ένα τρίποντο του Αμερικανού έδωσε προβάδισμα στην ΑΕΚ με 77-76. Το φινάλε του αγώνα ήταν ιδιαίτερα κρίσιμο με τον Παναθηναϊκό να είναι άστοχος στη γραμμή των ελευθέρων βολών, με το 77-77 να οδηγεί τις δύο ομάδες στην παράταση.

Το 5λεπτο της παράτασης ξεκίνησε με την ΑΕΚ να είναι εκ νέου άστοχη και τον Παναθηναϊκό να προσπαθεί να δημιουργήσει διαφορά αρχικά με το λέι-απ του Τζέιμς και εν συνεχεία με τη βολή του Σίνγκλετον κάνοντας το 77-80. Το παιχνίδι συνέχισε να πηγαίνει πόντο-πόντο με τον Παναθηναϊκό όμως να έχει το προβάδισμα. Το τρίποντο του ΜακΓκραθ 1,30′ λεπτό πριν το τέλος έδωσε ξανά το προβάδισμα στην ΑΕΚ με 83-82, ενώ η εύστοχη βολή του Μαυροειδή έκανε το 84-82. Ο Παναθηναϊκός έχοντας καλέσει τάιμ-αουτ στα τελευταία δευτερόλεπτα έκανε επίθεση με τον Καλάθη να ευστοχεί σε σουτ μέσης απόστασης και να φέρνει το παιχνίδι στα ίσα (84-84) με τον Ούκιτς να χάνει την τελευταία επίθεση και τις δύο ομάδες να οδηγούνται εκ νέου σε παράταση.

Το δεύτερο 5λεπτο της παράτασης ξεκίνησε με τον Παναθηναϊκό να κάνει ένα σερί 0-8 χάρη στο τρίποντο του Παππά και το καλάθι και φάουλ του Ρίβερς αλλά και το κάρφωμα του Σίνγκλετον, κάνοντας το σκορ 84-92. Το επιθετικό κρεσέντο του Παναθηναϊκού συνεχίστηκε με τον Ρίβερς να ευστοχεί σε τρίποντο κάνοντας το 84-95, ενώ το τρίποντο του Σίνγκλετον έβαλε ταφόπλακα στα όνειρα της ΑΕΚ για θετικό αποτέλεσμα. Ο Παναθηναϊκός κατάφερε να φτάσει στη μεγάλη νίκη με ένα εκπληκτικό 5λεπτο φτάνοντας στο τελικό 87-106.

Τα δεκάλεπτα:

24-23, 42-41, 62-57, 77-77, 84-84, 87-106

ΑΕΚ (Μανωλόπουλος): Oύκιτς 12 (2), Λαρεντζάκης 5, Νιούλεί 6, Μαυροειδής 12, Μαυροκεφαλίδης 19 (1), ΜακΓράθ 9 (3), Ελόνου 11, Βασιλειάδης, Χαριτόπουλος, Ντίξον 4, Σάκοτα 9.

Παναθηναϊκός (Πασκουάλ): Ρίβερς 17 (3), Φελντέιν 10 (1), Μπουρούσης 18, Σίνγκλετον 22 (3), Καλάθης 14 (2), Τζέιμς 11, Παππάς 5 (1), Γκιστ 9, Γκάμπριελ.