Η φετινή Stoiximan.gr Basket League έκλεισε με απόλυτο πρωταγωνιστή τον Παναθηναϊκό ο οποίος κατέκτησε το πρωτάθλημα μέσα στο ΣΕΦ επί του Ολυμπιακού στον 5ο τελικό με 66-51 και 3-2 νίκες! Βέβαια αυτός ο θρίαμβος δεν ήρθε εύκολα για τους «πράσινους» με τους αριθμούς πάντως να τους βγάζουν δίκαια πρωταθλητές. Το basketblog.gr σας παρουσιάζει τους αριθμούς των 5 φετινών τελικών και το που κρίθηκε η κάθε μάχη.

1ος τελικός: Οι «ερυθρόλευκες» ασίστ έκαναν την διαφορά

Η πρώτη πράξη των φετινών τελικών παίχτηκε στο ΣΕΦ όπου ο Ολυμπιακός υποδέχθηκε τον Παναθηναϊκό σε ένα ματς που έσπασε καρδιές με τους «ερυθρόλευκους» να κάνουν το 1-0 δύσκολα και στο τέλος με 63-58 και πρωταγωνιστές τους Μιλουτίνοφ (12π-4ριμπ-2ασ) και Σπανούλη (11π-10ασ-4ριμπ). Ο Παναθηναϊκός “πλήρωσε” στις κρίσιμες στιγμές του ματς τις επιπόλαιες επιλογές του Μάικ Τζέιμς και του Νικ Καλάθη (μετέπειτα MVP). Οι αριθμοί που ξεχώρισαν είναι σίγουρα οι μόλις 10 «πράσινες» ασίστ και τα τα ελάχιστα λάθη του Ολυμπιακού (5) για την κρισιμότητα του ματς. Επίσης οι 7/14 βολές του Παναθηναϊκού έπαιξαν ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα, όπως και το μόλις 1 μπλοκ που δείχνει έλλειψη διάθεσης στην άμυνα.

2ος τελικός: Τα τρίποντα του Παναθηναϊκού έφεραν το 1-1

Ο δεύτερος τελικός στο ΟΑΚΑ πήγε στον ρυθμό που ήθελε ο Παναθηναϊκός, δηλαδή σε υψηλό σκορ, με πολλούς αιφνιδιασμούς και πολλές καταστάσεις isolation. Πάντως παρότι ο Ολυμπιακός δεν αρέσκεται σε αυτό το μπάσκετ και αγωνίστηκε χωρίς τον Βασίλη Σπανούλη άντεξε να παλεύει μέχρι το τέλος χάρη στο υψλό ποσοστό στα δίποντα (19/37) και στις βολές (12/16). Τελικά οι «πράσινοι» επικράτησαν με 84-80 και ισοφάρισαν σε 1-1 με καλύτερους του Παππά (16π.) και Μπορούση (12π.-6 ριμπ.). Οι αριθμοί που έγειραν την πλάστιγγα στους γηπεδούχους ήταν τα 13 λάθη του Ολυμπιακού, οι 24/32 «πράσινες» βολές και τα 25 κερδισμένα φάουλ. Περίεργο στατιστικό της βραδιάς, ότι η ομάδα του Τσάβι Πασκουάλ με 11 ασίστ και 12 λάθη σκόραρε 84 πόντους και κέρδισε.

3ος τελικός: Υπεροχή σε ριμπάουντ-ασίστ και… 2-1

Το τρίτο παιχνίδι της φετινής τελικής σειράς ήταν το πιο δραματικό από όλα, καθώς κρίθηκε στο τελευταίο σουτ. Ο Παναθηναϊκός “αυτοκτόνησε” καθώς 5 λεπτά πριν το τέλος ήταν στο +10, όμως οι κακές επιλογές έφεραν την τεράστια ανατροπή-νίκη του Ολυμπιακού με 64-62 και το σκορ της σειράς στο 2-1. Από τους νικητές ξεχώρισε και πάλι ο Νίκολα Μιλουτίνοφ με 14 πόντους και 5 ριμπάουντ, ενώ οι 7 ασίστ του Σπανούλη και οι 10 πόντοι και τα 7 ριμπάουντ του Πρίντεζη έκαναν την διαφορά. Οι αριθμοί και πάλι λένε την αλήθεια για τον νικητή, οι παίκτες του Γιάννη Σφαιρόπουλου μοίρασαν 21 ασίστ έναντι μόλις 10 του Παναθηναϊκού, υπερείχαν στα ριμπάουντ (36-30), ενώ ανάγκασαν τους «πράσινους» να σκοράρουν μόλις 12/32 δίποντα.

4ος τελικός: Πράσινο αμυντικό «τείχος»

Το δεύτερο παιχνίδι των τελικών στο ΟΑΚΑ ήταν παράσταση για έναν ρόλο για τον Παναθηναϊκό ο οποίος δεν δυσκολεύτηκε καθόλου να κερδίσει με 71-58 τον Ολυμπιακό σε ένα ματς που τελείωσε από το 2ο κιόλας δεκάλεπτο. Οι πρωταγωνιστές του «τριφυλλιού» ήταν ο Καλάθης με 14 πόντους και 4 ασίστ και ο Σίνγκλετον με 14 πόντους και 9 ριμπάουντ. Εδώ οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους, οι «πράσινοι» ανάγκασαν σε αρνητικό ρεκόρ λαθών τον Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ (23) και σε πολύ λίγους πόντους μέσα από την ρακέτα (14/32 δίποντα). Επίσης το 5/14 τρίποντα ήταν «τραγικό» για ματς τέτοιας σημασίας. Οι αριθμοί «κλειδιά» των νικητών ήταν οι 17 ασίστ και τα μόλις 6 λάθη και οι 19/20 βολές.

5ος τελικός: Η τελική μάχη με… υπογραφή Πασκουάλ

Το τελευταίο ματς των φετινών τελικών είχε παρόμοια εικόνα με τον 4ο τελικό στο ΟΑΚΑ, με τους παίκτες του Τσάβι Πασκουάλ να εκτελούν στην εντέλεια το αμυντικό τους πλάνο και να «πνίγουν» τους γηπεδούχους, ενώ στην επίθεση έκαναν βασικά πράγματα και τους βγήκαν. Το εμφατικό 66-51 που έδωσε στον Παναθηναϊκό τον 35ο τίτλο του ήταν απόλυτα δίκαιο με τον Τζέιμς να είναι κομβικός με 10 πόντους, 10 ριμπάουντ και 6 ασίστ και τον Καλάθη και πάλι “εγκέφαλος” με 12 πόντους, 4 ριμπάουντ και 3 ασίστ. Αριθμοί κλειδιά του break τίτλου ήταν οι 17 ασίστ των «πρασίνων» και τα 12 λάθη του Ολυμπιακού, αλλά και τα 15/31 δίποντα του Παναθηναϊκού και τα 7/28 τρίποντα της ομάδας του Γιάννη Σφαιρόπουλου.