Τον κέρασε… σουβλάκι!
Με όπλο την πολύ καλή του άμυνα στο τρίτο δεκάλεπτο (σ.σ.: επιμέρους σκορ 19-8), αλλά και την… εξάρτηση του Ικάρου Καλλιθέας από την επιθετική παραγωγικότητα του Αλέξη Κυρίτση, ο ΠΑΟΚ επικράτησε των “μπλε” στη Θεσσαλονίκη με 71-48 κατακτώντας το πρώτο ροζ φύλλο αγώνα για το φετινό πρωτάθλημα. Η ομάδα του Σούλη Μαρκόπουλου ήταν καλύτερη στο μεγαλύτερο μέρος της αναμέτρησης και κάνοντας σωστές επιλογές στην επίθεση έκαμψε την αντίσταση των Καλλιθεατών, οι οποίοι στο τρίτο δεκάλεπτο παρουσιάστηκαν αγνώριστοι χάνοντας σε εκείνο το σημείο κάθε ελπίδα για το “διπλό”.

Ο ΠΑΟΚ ξεκίνησε καλύτερα το παιχνίδι και εκμεταλλευόμενος τη δύναμη της έδρας του κατάφερε να προηγηθεί γρήγορα με πέντε πόντους (13-8 στο 5′). Η πολύ καλή κατάσταση στην οποία βρέθηκε ο Κυρίτσης, όμως, δεν επέτρεψε στον “Δικέφαλο του Βορρά” να ξεφύγει περισσότερο στο σκορ. Ο Ίκαρος Καλλιθέας “ροκάνισε” σιγά – σιγά τη διαφορά και με τον πολύπειρο γκαρντ να σκοράρει 11 πόντους στην πρώτη περίοδο πήρε κεφάλι στο σκορ με τη συμπλήρωση δέκα λεπτών αγώνα (15-16).

Η ομάδα του Δημήτρη Πρίφτη συνέχισε να ελέγχει πλήρως τον ρυθμό αφού, παρά την αστοχία των παικτών της, έπαιζε πολύ καλή άμυνα διατηρώντας τον ΠΑΟΚ σε χαμηλά επίπεδα παραγωγικότητας. Έτσι, δεν άργησε να προηγηθεί ακόμα και με πέντε πόντους (17-22 στο 14′), πριν αρχίσει η… “ασπρόμαυρη αντεπίθεση”.

Το τάιμ άουτ που κάλεσε σε εκείνο το σημείο ο Σούλης Μαρκόπουλος, αλλά και η μετατόπιση του ΜακΓκραθ σε θέση σούτινγκ γκαρντ σε συνδυασμό με την είσοδο του Λάζαρου Παπαδόπουλου στο παρκέ, έδωσαν στους Θεσσαλονικείς αυτό που τους έλειπε. Ήτοι τη δημιουργία και το εύκολο καλάθι.

Στα επόμενα τρία λεπτά, ο ΠΑΟΚ “έτρεξε” επιμέρους σκορ 14-4 μετατρέποντας το εις βάρος του σκορ (17-22) σε +5 (31-26) χάρη στην επιθετική οξυδέρκεια των ΜακΓκραθ – Παπαδόπουλου. Η διαφορά έφτασε ακόμα και στο +7 (35-28 στο 18′) για τους γηπεδούχους, πριν ο Κυρίτσης με δύο ελεύθερες βολές ξαναφέρει τον Ίκαρο στο -5 (35-30) με τη λήξη του πρώτου μέρους.

Ό,τι καλό έχτιζε στο πρώτο ημίχρονο ο Ίκαρος Καλλιθέας με μπροστάρη τον Κυρίτση, το κατέστρεψε στο τρίτο δεκάλεπτο, οπότε ο πρώην παίκτης του Παναθηναϊκού υπέπεσε σε σωρεία λαθών και άστοχων σουτ καθιστώντας την επίθεση της ομάδας του κάτι παραπάνω από προβλέψιμη. Η ομάδα του Δημήτρη Πρίφτη έμοιαζε να είναι έξω από τα νερά της και περιμένοντας τα πάντα από τον Κυρίτση δεν μπόρεσε να παραμείνει κοντά στο σκορ.

Αντίθετα, ο ΠΑΟΚ ανεβάζοντας σταδιακά την απόδοσή του και εκμεταλλευόμενος στο έπακρο το “βραχυκύκλωμα” των φιλοξενούμενων (σ.σ.: έμεινα για περίπου επτά λεπτά χωρίς καλάθι εντός παιδιάς) ανέβασε το δείκτη του σκορ μετατρέποντας το +5 (35-30) του ημιχρόνου σε +18 (52-34) στο 27ο λεπτό.

Στο τελευταίο δεκάλεπτο η εικόνα της αναμέτρησης δεν άλλαξε. Οι Θεσσαλονικείς διατηρήθηκαν με άνεση μπροστά στο σκορ με διψήφιες διαφορές, αφού ο Ίκαρος Καλλιθέας έδειχνε ανήμπορος να αντιδράσει. Έτσι, το τελικό 71-48 ήρθε απολύτως φυσιολογικά, με τον ΠΑΟΚ να δείχνει πως έχει τα φόντα να διεκδικήσει στο φετινό πρωτάθλημα κάτι καλύτερο σε σχέση με πέρσι.

Διαιτητές: Γκόντας – Μητσόπουλος – Ξενικάκης.
Τα δεκάλεπτα: 15-16, 35-30, 54-38, 71-48.
ΠΑΟΚ (Μαρκόπουλος): Χάτσερ 12 (1), Κασελάκης, Χαραλαμπίδης, ΜακΓκραθ 16 (2), Θεοδωράκος 2, Τσαϊρέλης 13, Δέδας 5 (1), Μαργαρίτης 2, Παπαδόπουλος 8, Καλλές 9, Αμπαράς, Χαριτόπουλος 8 (10 ριμπ.).
ΙΚΑΡΟΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ (Πρίφτης): Στρναντ, Λαρεντζάκης 4, Κυρίτσης 24 (1), Ουάιατ 6, Στέβοβιτς, Φαγιέ 2, Γκίμπσον 8 (2), Γιαννακίδης 2, Αγαδάκος 2, Μίτσιαλος, Σύμτσακ.