Ένα τρίποντο του Τζόρνταν Σάιμπερτ στα 8.5″ πριν το φινάλε, χρειάστηκε ο ΠΑΟΚ για να γλιτώσει το «σοκ» και να κερδίσει τον Απόλλωνα Πατρών με 74-73. Οι παίκτες του Σούλη Μαρκόπουλου, που υπέφεραν από τον απίστευτο για τους Αχαιούς Άντονι Χίκεϊ, βρήκαν τελικά τη λύση από έναν παίκτη που ήταν… ωσεί παρών στο υπόλοιπο ματς, ώστε να φτάσουν στην τρίτη φετινή τους νίκη στην Basket League και να παραμείνουν στα υψηλά «πατώματα» της βαθμολογίας, με την τάπα του Πέινερς στον Καλινόσκι στη λήξη να «καθαρίζει» για τους ίδιους το ματς.

Ο ήρωας του «Δικεφάλου του Βορρά», ευστόχησε με εκείνο το σουτ μόλις στο δεύτερο σε 6 προσπάθειες, έχοντας 9 πόντους. Τον ΠΑΟΚ, που βρέθηκε να «κυνηγά» ακόμη και διαφορά 11 πόντων, κράτησαν στο παιχνίδι κυρίως ο Λίνος Χρυσικόπουλος με 20 πόντους, 7/12 σουτ, 6 ριμπάουντ και τρεις ασίστ, καθώς και ο Κιθ Κλάντον με double double 12 πόντων και ισάριθμων ριμπάουντ, όντας απόλυτα εύστοχος στα σουτ του με 4/4 δίποντα. Οι 26 πόντοι με 10/17 σουτ, 4 ριμπάουντ και τρεις ασίστ του Χίκεϊ δεν αρκούσαν για τον Απόλλωνα, όπως και οι 14 πόντοι με 5/6 σουτ και 6 ριμπάουντ του Έντιν Μπάβτσιτς.

Το φιλμ

Πέινερς και Μπάβτσιτς είχαν μία δική τους «κοκορομαχία» στην αρχή της αναμέτρησης, η οποία έβγαλε νικητή τον πολύπειρο Βόσνιο και, κατά συνέπεια, την ομάδα του (4-8 στο 2′). Ο Χίκεϊ και ο Σλαφτσάκης προστέθηκαν γρήγορα σε νέους «πονοκέφαλους» του Σούλη Μαρκόπουλου, ο οποίος έβλεπε τους παίκτες του να μην μπορούν να αντιμετωπίσουν την επιθετική «λαίλαπα» του Απόλλωνα, που στα πρώτα έξι λεπτά είχε επιφέρει τρομερή παραγωγικότητα (11-20). Μπράιαντ και Κόνιαρης, συμπαραστάθηκαν στον Τσόχλα για να «αφυπνιστούν» οι υπόλοιποι και να ακολουθήσουν στα ίδια επίπεδα τους Αχαιούς, με ένα καλάθι του Χρυσικόπουλου να μειώνει την απόσταση στην ελάχιστη τιμή (27-28).

Ο ίδιος παίκτης έδωσε προβάδισμα στον «Δικέφαλο του Βορρά» και τα «κέφια» του Τσόχλα, έμοιαζαν να βάζουν το «τρένο στις ράγες», με ένα εντυπωσιακό επιμέρους σκορ 18-3 εκκινώντας από το 19-28 του 8ου λεπτού (37-31 στο 13′). Οι εύστοχες βολές του Βεργίνη από σουτ για τρεις πόντους θα έδιναν ξανά αυτοπεποίθηση στην ομάδα του, η οποία βρήκε αντίδραση στο πρόσωπο των Κόμπινς και Καλινόσκι, για να της δώσουν ξανά τα ηνία οι συχνές επισκέψεις του Τσιάρα στη γραμμή των βολών (44-45 στο 18′). Χίκεϊ και Μπάβτσιτς, έβαλαν τη «σφραγίδα» τους και στο τέλος της δεύτερης περιόδου, για να μείνει μπροστά ο Απόλλων (49-51).

Το επιθετικό «κρεσέντο» φαίνεται πως περιορίστηκε για το πρώτο ημίχρονο, με τις άμυνες των δύο ομάδων να σκληραίνουν έκτοτε και τον Απόλλωνα να έχει την ειδοποιό διαφορά του Διαμαντάκου, για να πάρει «αέρα» έξι πόντων μετά από αρκετή ώρα (53-59 στο 25′). Ο ΠΑΟΚ είχε πάθει ολικό «μπλακ-άουτ» σε εκείνο το διάστημα και οι φιλοξενούμενοι το εκμεταλλεύτηκαν, για να προηγηθούν για πρώτη φορά με απόσταση σε διψήφιο νούμερο στο 29ο λεπτό, χάρη σε μακρινά σουτ του Μπάβτσιτς και του Χίκεϊ (55-67). Ένα σερί 4-0 του Χρυσικόπουλου, μείωσε απλώς τη «ζημιά» για τους γηπεδούχους (59-67).

Με την «αύρα» του ίδιου παίκτη, η υπόλοιπη ομάδα πήρε την απαραίτητη «ώθηση» για την ολική επαναφορά, αφού ο ίδιος ξεκίνησε την περίοδο με γκολ-φάουλ και τον ακολούθησε ο Κλάντον, ώστε με επιμέρους 13-1 και κάρφωμα του Αμερικανού σέντερ να βρεθεί μπροστά ο ΠΑΟΚ και να αναγκάζει σε τάιμ-άουτ τον Μέξα (72-68 στο 34′). Ο συγκλονιστικός Χίκεϊ, όμως, δεν είχε τελειώσει το προσωπικό του «σόου» και σκοράροντας με όποιον τρόπο θέλει, καλύπτοντας επάξια τον «μουδιασμένο» και φορτωμένο με φάουλ Καλινόσκι, επανέφερε την κατάσταση στα χέρια της ομάδας του (75-77 στο 37′). Ο ίδιος παίκτης δε σταμάτησε και παίρνοντας τη «σκυτάλη» από τον Τσιάρα, στα 100″ έδωσε τον πρώτο λόγο στον Απόλλωνα (79-83).

Η απάντηση ήταν άμεση για τον ΠΑΟΚ από τα χέρια του Μπράιαντ και μετά από χαμένες ευκαιρίες των Τσιάρα-Καλινόσκι να σκοράρουν έξω από τη γραμμή των 6.75, θα τους «τιμωρούσε» ο μέχρι τότε «εξαφανισμένος» Σάιμπερτ, με 8.5″ να απομένουν για τη λήξη (74-73). Οι ίδιοι «μοιραίοι» παίκτες για τον Απόλλωνα αστόχησαν και στην τελευταία επίθεση, με την τάπα στον Καλινόσκι να χαρίζει το «ροζ φύλλο» στον ΠΑΟΚ.

Δεκάλεπτα: 27-28, 49-51, 59-67, 74-73

ΠΑΟΚ (Μαρκόπουλος): Τέιλορ 3, Μιλιένοβιτς 5, Γλυνιαδάκης 4, Σάιμπερτ 9 (1), Πέινερς 8, Χρυσικόπουλος 20, Κόνιαρης 6, Τσόχλας 10 (2), Μπράιαντ 7 (1), Κλάντον 12

Απόλλων Πατρών (Μέξας): Χίκεϊ 26 (6), Διαμαντάκος 6, Σλαφτσάκης 11, Μπάβτσιτς 14 (3), Καλινόσκι 8 (2), Κόμπινς 2, Βεργίνης 6 (1), Ράσελ 2, Τσιάρας 8, Βίτκοβατς

Δείτε το στατιστικό του αγώνα ΜΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ.