Με τη συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε στην αίθουσα «Ηλίας Ζυγούρης» άνοιξε η αυλαία των εγκαινίων του Μουσείου Μπάσκετ του Αρη. Στο πάνελ ήταν ο πρόεδρος της διοίκησης των «κιτρίνων», Λευτέρης Αρβανίτης, ο πρόεδρος των Παλαιμάχων της ομάδας, Αστέριος Γούσιος, ο βασικότερος συντελεστής της δημιουργίας του Μουσείου, Πέτρος Ράσογλου και ο εκ των βασικών συντελεστών, Γιάννης Πέγκος.

Ο πρόεδρος της Κ.Α.Ε., Λευτέρης Αρβανίτης, δήλωσε:

«Εμείς πριν από 3 χρόνια όταν ξεκινήσαμε μία προσπάθεια να σώσουμε τον καλαθοσφαιρικό τμήμα, εκτός από τα οικονομικά διοικητικά και αγωνιστικά θέματα, είχαμε στο μυαλό μας και να συνδέσουμε την ιστορία με την Κ.Α.Ε., γιατί τα τελευταία χρόνια είχε απομακρυνθεί η ιστορία για λόγους που ξέρουμε όλοι. Είχαμε σκεφτεί τη δημιουργία ενός Μουσείου, τόσα πολλά χρόνια ιστορίας, βαριάς φανέλας, τίτλων και μεγάλων αθλητών ήταν κάτι που ήθελε πολλή δουλειά και μεγάλο αγώνα. Όμως ως διοίκηση αυτό που πάντα πετυχαίνουμε είναι να επιλέγουμε σωστούς συνεργάτες για να τελειώνουν τις δουλειές. Γι’ αυτό αναθέσαμε στον Πέτρο Ράσογλου να αναλάβει την προσπάθεια και σήμερα έχουμε τα εγκαίνια του μπασκετικού Μουσείου. Ευχαριστούμε τους Παλαίμαχους για τη βοήθεια τους, γιατί γι’ αυτούς έγινε το Μουσείο».

Ο πρόεδρος των Παλαιμάχων, Αστέριος Γούσιος, είπε:

«Ευχαριστώ τα μέλη της οικογένειας του Αρη για τις χορηγίες. Είχα βρεθεί πριν καιρό με τον Γιάννη Πέγκο στο μουσείο της ΧΑΝΘ μου ψιθύρισε ότι θα κάνουμε κάτι το καταπληκτικό για τον Αρη. Η συνδρομή του Πέτρου Ράσογλου ήταν πολύ μεγάλη. Δε θα υπήρχε αυτό το μουσείο αν δεν υπήρχαν οι Παλαίμαχοι».

Ο «αρχιτέκτονας» της δημιουργίας του Μουσείου, Πέτρος Ράσογλου, από την πλευρά του δήλωσε:

«Ένιωσα σημαντικός με τα καλά λόγια των κ.κ. Αρβανίτη και Γούσιου. Για να γίνει ένα σύγχρονο μουσείο χρειάζεται πολλή δουλειά, οι απαιτήσεις είναι πολλαπλές. Ασχολούμαι με το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και πήρα τις γνώσεις των ανθρώπων εκεί, τις εμπειρίες τους και προσπάθησα με την βοήθεια τους να μεταφέρω στο Μουσείο του Αρη. Είναι ένα ζωντανό Μουσείο γι’ αυτό και χρειάστηκε χρόνος. Πριν έναν 1,5 χρόνο μίλησα με τον Γιάννη Πέγκο και του είπα ότι σκέφτομαι αυτό. Είδα ότι δεν το πίστευε γιατί του είχαν πει και άλλοι 5-6 για το Μουσείο αλλά δεν έγινε. Συγκροτήσαμε μία πολύ καλή ομάδα, θέλω να ευχαριστήσω τους δωρητές σε αυτό τον δύσκολο καιρό εμπιστεύτηκαν χρήματα τους. Χωρίς τη δική τους συμβολή δεν θα γίνονταν τίποτα.

Αλλά δε θα γινόταν τίποτα αν μία ομάδα ανθρώπων δεν δαπανούσε αρκετές εργατοώρες. Θέλω να ευχαριστήσω τους συντελεστές. Την κ. Μαρία Τρυανταφυλλίδου, αρχιτέκτονας και συνεργάτης στο Μακεδονικό Μουσείο, τον κ. Σωτήρη Κιοσέλογλου, πολιτικό μηχανικό και υπεύθυνος κατασκευής, τον κ. Γιάννη Πέγκο που είναι μία ζωντανή… βιβλιοθήκη ιστορίας του Αρη.

Τον κ. Γιώργο Καραστέργιο για τα γραφιστικά, τον κ. Περικλή Γαλανό, είναι αυτός που ανήρτησε όλα τα έργα, τον κ. Φίλιο Στάγγο από την TV100 που βοήθησε στη δημιουργία ενός βίντεο όπου περνάει η ιστορία του Αρη σε συνδυασμό με την ιστορία της Θεσσαλονίκης. Τον κ. Βύρωνα Δασύλλα για την επικοινωνία και τις κ.κ., Έλσα Παπαδοπούλου και Ιωάννα Μαυρομάτη για τη γραμματειακή υποστήριξη.

Το Μουσείο δε είναι μόνο τα εκθέματα. Θα έχει πολύπλευρο εκπαιδευτικό χαρακτήρα, θα μαθαίνουν τα μυστικά του αθλήματος από ειδικά προγράμματα κατά την επίσκεψη τους. Αυτό το Μουσείο ανήκει στους Παλαιμάχους, στους φιλάθλους, σε όλους τους αθλητές που ίδρωσαν την φανέλα του Αρη. Η ιστορία του Αρη είναι μεγάλη ο χώρος μικρός, περιμένουμε καλοπροαίρετη κριτική και συμβουλές. Η ιστορία δεν σταματάει, θα συνεχιστεί και ευχόμαστε με την καινούργια έλευση του κ. Λάσκαρη, θα προχωρήσουμε και αγωνιστικά και κοινωνικά όπως αρμόζει στον Αρη».

Ο εκ των βασικών συντελεστών του Μουσείου, Γιάννης Πέγκος, δήλωσε:

«Όταν αποφασίσαμε τα εγκαίνια την 1η Ιουλίου δεν είχαμε φανταστεί ότι η Ελλάδα θα βίωνε τόσο δύσκολες στιγμές αλλά δε μας στερεί το δικαίωμα να νιώθουμε ικανοποίηση ότι η προσπάθεια είχε αίσιο τέλος. Δημιουργήσαμε μία ομάδα ανθρώπων που δούλεψε με συνεργασία και ομαδικότητα δείχνοντας όταν υπάρχει αγάπη και μεράκι μπορείς να πετύχεις. Γίνεται το αυτονόητο ο Αρης αποκτά το δικό του Μουσείο και σκοπός του είναι η διάδοση και η μάθηση της ιστορίας. Ο Αρης δεν είναι μόνο η Αυτοκρατορία, ήταν και πριν δυνατός και μεγάλος, μεγάλες προσωπικότητες του αθλητισμού και της κοινωνίας αγωνίστηκαν σ’ αυτόν.

Σήμερα γίνεται μία αρχή και με την καινούργια χρονιά θα έχουμε να ανακοινώσουμε πολλά για την λειτουργία του Μουσείου και για εκδηλώσεις. Ελπίζω η λειτουργία του μουσείου να σηματοδοτήσει και την άνοδο του Αρη προς την κορυφή».