Η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΚΑΕ και ο οικονομικός απολογισμός της διοίκησης Πρωτοδικείου ήταν τα κύρια θέματα που συζητήθηκαν στη σημερινή συνέντευξη Τύπου του Άρη από τον πρόεδρο Χάρη Παπαγεωργίου, τον αντιπρόεδρο Λευτέρη Αρβανίτη και το μέλος της διοίκησης, Αχιλλέα Ρουσιαμάνη.

Στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου οι “κίτρινοι” εξέθεσαν (μετά τον ΠΑΟΚ) και αυτοί τον ΕΣΑΚΕ και τους υπολογισμούς του προέδρου του, Βαγγέλη Γαλατσόπουλου, αναφορικά με τα λεφτά που επρόκειτο να λάβουν οι ομάδες της Basket League από τη φορολογία του στοιχήματος.

Αρχικά, τον λόγο πήρε ο πρόεδρος της ΚΑΕ ΑΡΗΣ, Χάρης Παπαγεωργίου.

«Λίγο πριν πάμε στα πεπραγμένα της διοίκησης, να αφιερώσουμε χρόνο και πολύ συναίσθημα για την πολύ μεγάλη απώλεια του Άλκη. Είναι κάτι που μας πλήγωσε πραγματικά, ιδιαίτερα εμένα και την γενιά μου, που έχουμε αφιερώσει τη ζωή μας στον αθλητισμό, έχουμε γαλουχηθεί από τις πανανθρώπινες αξίες του “ευ αγωνίζεσθαι” και δεν είχαμε φανταστεί ποτέ στην εξέλιξη του αθλητισμού τέτοια φαινόμενα. Δεν πρέπει να ξεχάσουμε ποτέ τον Άλκη. Δεν πρέπει να συμβεί ποτέ ξανά κάτι τέτοιο».

Αναφορικά με την ομάδα, ο επικεφαλής της διοίκησης επισήμανε: «Με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης του Α’ γύρου και της έναρξης του Β’, αλλά και με τη συγκυρία διακοπής του πρωταθλήματος, θεωρήσαμε σκόπιμο να έχουμε αυτή τη συνάντηση για να αναφερθούμε στα πεπραγμένα της διοίκησης. Δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι πρόκειται για μια διοίκηση Πρωτοδικείου, κάτι που σημαίνει αυτόματα πως είναι περιορισμένου χρόνου και ειδικού σκοπού. Στο διάστημα που είμαστε στη διοίκηση, έχουμε κάνει ό,τι καλύτερο για τον αγαπημένο μας σύλλογο, έχουμε αφιερώσει πάρα πολύ χρόνο από την καθημερινότητα μας για να αντιμετωπίσουμε ένα πολυπλόκαμο θηρίο, για το οποίο χρειάζεται να αντλήσουμε ψυχικά αποθέματα και πολύ δύναμη».

ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: «Έχουμε πληρώσει 1.2 εκ. ευρώ σε παλιά χρέη»

Στη συνέχεια μίλησε ο αντιπρόεδρος της ΚΑΕ ΑΡΗΣ, Λευτέρης Αρβανίτης, ο οποίος αναφέρθηκε σε αναλυτικά οικονομικά στοιχεία.

Ξεκινώντας επισήμανε: «Σας ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σας στο κάλεσμά μας. Θέλω να ξεκινήσω από τη δολοφονία του Άλκη. Είναι κάτι που ο ΑΡΗΣ δε θα αφήσει και θα το πάει μέχρι τέλους, ώστε αυτή η εγκληματική οργάνωση να εξαθρωθεί εντελώς και να εξαφανιστεί από τον ελληνικό αθλητισμό» σημείωσε αρχικά για τον Άλκη».

Στη συνέχεια τόνισε: «Ο ΑΣ πήρε την πρωτοβουλία για να κρατήσει ζωντανό αυτό το τμήμα, το 2019. Η πρώτη κουβέντα που θέλω να πω, είναι από τα θετικά μηνύματα της χορηγίας της Watt+Wolt. Η συνεργασία μας θα συνεχιστεί και του χρόνου. Επειδή η χορηγία προέκυψε μερικές μέρες πριν τη δολοφονία, δεν την εξειδικεύσαμε και δεν ενημερώσαμε ακριβώς τις λεπτομέρειες. Είναι μια δυναμική χορηγία, με κάποιο ποσό ως δεδομένο. Αν στηριχθεί από τον κόσμο και δουλευτεί από την ΚΑΕ, θα αποφέρει πολλά χρήματα. Πως μπορεί να γίνει αυτό; Με την στήριξη του κόσμου του ΑΡΗ και τη συμμετοχή του στην καμπάνια της εταιρείας, μέσα από το banner της ΚΑΕ ΑΡΗΣ, στην ιστοσελίδα μας. Όταν μπαίνουμε στο link, προχωράμε τα βήματα, συμπληρώνουμε τα στοιχεία μας και ενημερωνόμαστε από την εταιρεία. Στο τέλος κάθε μήνα, αυτό σημαίνει… χρήμα για την ΚΑΕ ΑΡΗΣ.

Κάτι άλλο στο οποίο θα ήθελα να αναφερθώ, είναι η νέα εφαρμογή της ΚΑΕ ΑΡΗΣ. Όσο περισσότερα άτομα το κατεβάζουν, τόσο το καλύτερο, αφού στο μέλλον θα αξιοποιηθεί από το τμήμα μάρκετινγκ. Έτσι θα δημιουργηθούν και από εκεί έσοδα. Θα αξιοποιηθεί στο μέλλον με 1000+2 μορφές. Ο υπεύθυνος είναι ο Θωμάς Ντούλης».

Αναφορικά με τα πεπραγμένα της διοίκησης, ο κ. Αρβανίτης επισήμανε:

«Έχουμε εξηγήσει πολλές φορές ποια είναι η φιλοσοφία μας. Ο στόχος μας ήταν η σωτηρία της ομάδας και η οικονομική εξυγίανσή της. Πέσαμε πάνω στην πανδημία. Έχουμε κάνει παραπάνω πράγματα από τις δυνάμεις μας. Ούτε εμείς περιμέναμε ότι θα υπερβούμε τόσο τους εαυτούς μας. Συχνά-πυκνά, θέλουμε να ενημερώνουμε τον κόσμο με αριθμούς. Διαχειριζόμαστε ή φέρνουμε κάποια έσοδα.

Αυτά τα δύο χρόνια, σε παλιά χρέη έχουμε πληρώσει 1.205.00 ευρώ. Αυτά είναι σε παλιά χρέη, είτε για το Δημόσιο, είτε πιστωτές, παίκτες, μάνατζερ.

Για φέτος, για το 2021-22 να σας πω ένα πάρα πολύ μεγάλο και σημαντικό νούμερο. Εϊμαστε περίπου στη μέση της σεζόν. Ήδη, η ΚΑΕ ΑΡΗΣ έχει πληρώσει 1.127.000 ευρώ. Έχουν φύγει από την τσέπη μας τόσα χρήματα και είμαστε ακόμα στη μέση της σεζόν. Οι 600.000 εξ αυτών, είναι σε παλιά χρέη, όπως τα ban. Για να κλείσουμε τη σεζόν, θα χρειαστούμε ακόμα 600-700.000 ευρώ. Οπότε καταλαβαίνετε πόσο μεγάλη προσπάθεια γίνεται, όταν πέρυσι δεν είχαμε έσοδα από εισιτήρια, όταν δεν έχουμε το τηλεοπτικό. Κάποιοι, όχι ένας, αλλά πολλοί, έβαλαν το χέρι στη τσέπη.

Ένα άλλο ζήτημα, από τις 1.127.000 που έχουμε πληρώσει μέχρι σήμερα, από εισιτήρια πόρτας και εισιτήρια διαρκείας, είμαστε λίγο κάτω από τις 200.000 ευρώ, δηλαδή περίπου το 18% του ποσού. Αν σκεφτούμε ότι η σεζόν θα κλείσει στα 1,7-1,8 εκ. ευρώ, θα πέσει κι άλλο αυτό το ποσοστό. Καταλαβαίνεται ότι έχει γίνει πολλή δουλειά στο υπόλοιπο κομμάτι. Θα έπρεπε φυσικά τα έσοδα από τα εισιτήρια να είναι λίγο παραπάνω, αλλά εμείς προχωράμε και κάνουμε τη προσπάθεια ούτως ή άλλως.

Καθημερινά υπάρχουν πάρα πολλά προβλήματα. Στις 25 Φεβρουαρίου, πρέπει να πληρώσουμε 35.000 ευρώ στις δόσεις Σανικίτζε-Τζένκινς. Τόση είναι όλη η μηνιαία μισθοδοσία της ΚΑΕ ΑΡΗΣ στους παίκτες. Καταλαβαίνετε πόσο δύσκολο είναι να πληρώνεις 2-3 μπάτζετ σε εποχής πανδημίας, οικονομικής και ενεργειακής κρίσης. Ωστόσο, δόξα τω Θεώ, έχουμε φτάσει ως εδώ και θα συνεχίσουμε να παλεύουμε.

Εννοείται, στο τέλος της σεζόν θα έχετε πλήρη ενημέρωση για το πόσο έχουν μειωθεί τα χρέη, από τα 5,6 τα οποία είχαμε αναλάβει όταν έφυγε ο κ. Γουλιέλμος. Υπάρχουν σταθερά έξοδα, ομάδας, εφορίας, ταξίδια, διαιτητές. Εμείς φέτος κάναμε ένα πάρα πολύ χαμηλό μπάτζετ. Είχαμε τον στόχο της οικονομικής εξυγίανσης. Θα μπορούσαμε να είχαμε πάρει έναν ψηλό πιο νωρίς, να έχουμε άλλες τρεις νίκες και να λέμε ότι είμαστε στην τετράδα. Προσπαθήσαμε όμως να κάνουμε οικονομία, άσχετα από το αν δυσκολευόμαστε στο αγωνιστικό και πολλές φορές αυτό μας οδηγεί σε επιθέσεις και ύβρεις μετά από κάθε ήττα. Έχουμε συγκεκριμένο πλάνο και προχωράμε.

Τα έσοδα όμως μεταβάλονται. Τα γήπεδα είναι κλειστά, υπάρχει πανδημία. Οι επιχειρήσεις έχουν προβλήματα, άρα μειώνονται οι χορηγίες. Υπήρξε μεγάλη αναμονή και απ’ όλες τις ομάδες για τα έσοδα που προϋπολογίσαμε από την φορολογία του στοιχήματος. Σε αυτό, οι ΚΑΕ δεν έκαναν κάποιο λάθος. Τα νούμερα ήταν συγκεκριμένα. Η κυβέρνηση έχει το δικό της πρόγραμμα. Άρχισε την εκκαθάριση από τον Ιούλιο του 2021, οπότε αυτά είναι τα χρήματα που έπρεπε να μοιραστούν και ορθώς τα μοίρασαν. Δεν έχουμε να πάρουμε κάτι άλλο. Θα εμφανιστούν ξανά έσοδα από τη φορολογία τον Ιανουάριο του 2023. Άρα, θα βγάλουμε το 2022 χωρίς ένα μεγάλο έσοδο.

Γι αυτό και έχουμε ένα άνοιγμα και ξεκινήσαμε το θέμα με την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και την πολυμετοχικότητα. Κάτι που δεν πραγματοποιήσαμε για πολλούς λόγους. Ένας σημαντικός λόγος είναι οι 19 μεσεγγυούχοι, αφού χρειάζονται πολλές υπογραφές για να μειωθεί πρώτα το κεφάλαιο. Σιγά-σιγά μαζεύονται. Στο διάστημα αυτό, είχαμε δύο ενδιαφερόμενους για την ΚΑΕ ΑΡΗΣ και θα ήταν πολύ πιο εύκολο να γίνει μεταβίβαση της εταιρείας ως αυτή έχει, παρά να υπάρχουν χιλιάδες μέτοχοι. Οι δύο περιπτώσεις δεν προχώρησαν, δεν πήγαν όπως θέλαμε. Ο τρίτος λόγος ήταν το τάιμινγκ. Η φετινή ομάδα είναι μια ομάδα την οποία αγαπάει ο Αρειανός. Παλεύει στο γήπεδο, έχει πάθος, συναίσθημα. Αργήσαμε, μας πρόλαβαν άλλοι στο θέμα της πολυμετοχικότητας. Θα υπάρξουν αναλυτικές ανακοινώσεις για όλα.

Θέλω να ενημερώσω μετά την τελευταία εν μέρει κατάπτωση της εγγυητικής επιστολής από τον Δημήτρη Βεργίνη, ότι το ποσό καλύφθηκε και έχουμε στείλει την εγγυητική στην Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού. Είναι η πέμπτη εγγυητική που ανοίγουμε! Έχουμε αιτηθεί στην εφορία ρύθμιση 24 δόσεων για χρέη που αφορούν στο Δημόσιο και τις 72 δόσεις για τα χρέη επί εποχής Covid».

ΡΟΥΣΙΑΜΑΝΗΣ: «Αυτή είναι η χρησιμότητα της ΑΜΚ»

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε το μέλος του δ.σ. της ΚΑΕ ΑΡΗΣ, Αχιλλέας Ρουσιαμάνης, ο οποίος ανέλυσε το θέμα της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου

«Θέλω να εκφράσω κι εγώ τα συλλυπητήρια μου στην οικογένεια του Αλκιβιάδη. Ελπίζω καμία ομάδα να μη περάσει αυτά που περάσαμε τις τελευταίες 15 μέρες και καμία άλλη οικογένεια να μη χάσει άνθρωπο. Συνέβη και με τον Τόσκο στο παρελθόν».

Για την ΚΑΕ ανέφερε:

«Απαιτούνται ακόμα 700.000 ευρώ για να βγει η χρονιά. Αυτό δεν αφορά στις υποχρεώσεις της τρέχουσας ομάδας. Έχει να κάνει με διακανονισμούς, ban κ.τ.λ., απαιτήσεις του παρελθόντος. Το ποσό της ΑΜΚ ορίστηκε στις 500.000 ευρώ, το οποίο δεν είναι τυχαίο ποσό. Τόσα υπολογίσαμε ότι θα λαμβάναμε από το Στοίχημα. Τα λεφτά που χάθηκαν από διαφημίσεις και εισιτήρια, ξεπερνούν κατά πολύ το νούμερο αυτό. Είναι ένα νούμερο το οποίο μόλις συμπληρωθεί, θα δημιουργήσει τις βάσεις για έναν πολύ πιο ισχυρό ΑΡΗ. Δεν ξέρουμε αν θα είμαστε εμείς εδώ του χρόνου, αλλά όποιος είναι δε θα έχει να αντιμετωπίσει τις ίδιες δυσκολίες μ’ εμάς. Δηλαδή, δε θα υπάρχουν μπαν, υποχρεώσεις μεγάλες. Όλα θα είναι πιο εύκολα.

Θα δώσω μια πληροφορία: η μείωση των συνολικών χρεών του ΑΡΗ, έχει ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο ευρώ και θα δούμε πού θα φτάσει. Όλο αυτό έγινε με την προσπάθεια των ανθρώπων της διοίκησης, των ανθρώπων στα γραφεία, του προπονητή μας με τη δημιουργία της ομάδας με χαμηλό μπάτζετ. Έκανε την καλύτερη value for money ομάδα. Ο προπονητής πέτυχε αυτό που είχε να κάνει. Πρέπει να περάσουμε στο επόμενο βήμα.

Χωρίς αυτά τα λεφτά, δεν μπορεί να συντηρηθεί ο ΑΡΗΣ. Δεν μπορεί να υπάρξει ο ΑΡΗΣ. Να το θέσω αλλιώς. Οι μεγαλύτεροι δε συνηθίσαμε τον ΑΡΗ να προσπαθεί κάθε χρόνο να μην είναι στις τελευταίες θέσεις της βαθμολογίας. Πρέπει να τελειώνουμε μ’ αυτόν τον βραχνά. Θέλουμε ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς. Δεν μπορούμε να φτιάχνουμε μπάτζετ 700.000 – 1.000.000 που δεν μπορούμε να πληρώσουμε. Με την ΑΜΚ και 1-2 ακόμα συντηρητικές χρονιές, η ομάδα θα λήξει όλα τις τα προβλήματα. Πιστέψτε με, είναι πολύ δύσκολο για εμάς. Είναι αλλιώς να βάζεις λεφτά για να συντηρείται και να υπάρχει μια ομάδα και αλλιώς να τα βάζεις για να δεις ότι προοδεύει. Αλλιώς είναι να βρίσκεται στις υψηλές θέσεις, αλλιώς να ματώνεις σε κάθε παιχνίδι. Η κάθε μετοχή θα έχει αξία 10 ευρώ, με μίνιμουμ αγορά δύο μετοχών. Δε χρειάζεται να πάμε στην πλατιά μάζα του ΑΡΗ, στον Αρειανό που δίνει από το υστέρημα του. Υπάρχουν Αρειανοί επιχειρηματίες. Υπάρχουν κάποιοι που έχουν την οικονομική δυνατότητα να στηρίξουν, χωρίς να ματώσουν. Ειδικά γι αυτά τα χρήματα, που θα μπουν σε ειδικό λογαριασμό, θα ανακοινωθεί μέχρι και το τελευταίο ευρώ για το που έχουν πάει.

Όσοι θυμάστε και από την τελευταία συνέντευξη Τύπου που είχαμε δώσει, δε θέλουμε να πάρουμε 500.000 μετρητά και να τα κάνουμε… 500 χιλιάδες. Σκοπός μας είναι να πάρουμε αυτά τα χρήματα, να τα δώσουμε σε πιστωτές, όλοι θέλουν να βοηθήσουν όταν υπάρχουν μετρητά. Θέλουμε να τα κάνουμε κάτι παραπάνω, μετά από… ψαλίδισμα. Οι υπόλοιπες χιλιάδες ευρώ ως το τέλος της σεζόν, θα καλυφθούν από τις χορηγίες που ψάχνουμε κάθε μέρα, από εισιτήρια και λεφτά Αρειανών. Τα λεφτά που έχουν μπει, έχουν μπει από Αρειανούς που δε θέλουν καν να ακουστεί το όνομα τους. Πιστεύουμε ότι η αύξηση αυτή είναι μικρή και θα πρέπει να καλυφθεί πολύ γρήγορα. Θα πρέπει να μετρηθούμε…

Οι άνθρωποι που αγοράζουν μετοχές, θα έχουν και λόγο για την επόμενη μέρα του ΑΡΗ. Σκοπός μας είναι να μπουν οι βάσεις για να πάει η ομάδα μπροστά, όχι για να μείνουμε εμείς εδώ. Εγώ προσωπικά θα προτιμούσα να γίνει η αύξηση, να καλυφθεί, να πληρωθούν οι πάντες και αύριο το πρωί να έρθει κάποιος να αναλάβει τη διαχείριση, βλέποντας βιώσιμα χρέη. Είναι πολύ σημαντικό να βοηθήσουν οι επιχειρηματίες της πόλης. Δεν είναι λύση να ζητήσουμε λεφτά από 10 χιλιάδες Αρειανούς. Δε θέλω να πω κάτι παραπάνω. Είμαι πάρα πολύ αισιόδοξος. Δεν πιστεύω ότι δε θα βρεθούν άνθρωποι να καλύψουν την ΑΜΚ, όταν ξέρουν ότι τα λεφτά τους πιάνουν τόπο. Πρέπει να καλυφθεί γρήγορα η αύξηση.

Σε ό,τι αφορά τα λεφτά του στοιχήματος, όλοι τα περιμέναμε. Ξεκίνησαν με δύο δόσεις για 500.000, έγινε μια δόση των 250.000. Φυσικά ήταν μια λάθος ενημέρωση, γιατί η εκκαθάριση έγινε. Τώρα από που υπήρχαν οι πληροφορίες στον ΕΣΑΚΕ, ότι έρχονται λεφτά, δεν το γνωρίζω κι εγώ. Η αλήθεια είναι ότι πραγματικά αυτά ήταν τα λεφτά που έπρεπε να πάρουμε. Είμαστε ιδιωτική επιχείρηση και πρέπει να πάμε ένα βήμα παρακάτω. Όπως αυτή η χρονιά είναι πετυχημένη, έτσι πρέπει να είναι και η επόμενη. Η ομάδα πρέπει να πάει μπροστά».

Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΩΝ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ

Για την ΑΜΚ και το ποσοστό: «Θα ανακοινωθούν επίσημα κατά τη διάρκεια της αυριανής μέρας. Θα γίνει πρώτα μια μείωση και έπειτα μια αύξηση. Επειδή όλα πρέπει να γίνουν νομότυπα και να ξέρει τα πάντα ο κόσμος, αύριο θα γνωρίζει τα πάντα με επίσημη ανακοίνωση. Αν σας έλεγα σήμερα ένα ποσοστό, σε 1,5 μήνα ίσως ήταν κάτι άλλο. Αύριο θα γίνουν όλα γνωστά. Το μετοχικό κεφάλαιο περίπου είναι 5 εκ. ευρώ και θα γίνει 2,5 εκ. ευρώ».

Για τα χρήματα που έδωσε η ΚΑΕ ΑΡΗΣ: «Έχουν δοθεί περίπου 330 χιλιάδες ευρώ στα ban και 240 χιλιάδες σε παλιούς Έλληνες καλαθοσφαιριστές. Μόνο για φέτος, κοντά στις 600 χιλιάδες».

Για την κάλυψη του ποσού του στοιχήματος:

Λ. Αρβανίτης: «Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τη διάθεση των μετοχών. Αυτό είναι ένας λόγος, το να γίνει ο Αρειανός συμ-μέτοχος. Φανταζόμαστε ότι δεν μπορεί ο ΑΣ και οι άνθρωποι να συντηρούν ένα τμήμα με τόσο μεγάλα χρέη. Οπότε, θα πρέπει να έρθουν κι άλλοι άνθρωποι, να αισθανθούν δική τους την ομάδα. Να γίνουμε όλοι μια μεγάλη οικογένεια. Θέλουμε μια συνέργεια, με επαγγελματίες για να βοηθηθεί και η ομάδα. Η χορηγία ης Watt+Wolt θα καλύψει ένα κομμάτι. Συνεχώς ψάχνουμε νέες χορηγίες. Καθυστερήσαμε με το app, που μπορεί να προσφέρει πάρα πολλά έσοδα αν στηριχθεί. Όλοι μας είπαμε πως στόχος μας είναι να γίνει η ομάδα ελκυστική και να μπορεί να βρεθεί ένας άνθρωπος, να έρθει να την αναλάβει και να την πάει μπροστά».

Για τις προωθητικές κινήσεις σχετικά με την ΑΜΚ:

Αχ. Ρουσιαμάνης: «Τα χρήματα που ειπώθηκαν παραπάνω, έφυγαν από την τράπεζα. Τα έβαλαν κάποιοι Αρειανοί. Είναι η πρώτη φορά που πάρα πολλοί άνθρωποι έβαλαν από 10-15 χιλιάδες και ήταν κοντά στην ομάδα. Νέος κόσμος που έβαλε λεφτά στην ομάδα. Φυσικά προωθητικές ενέργειες λόγω και του κορωνοϊού, είναι δύσκολες. Είχαμε πει ότι θα περιμένουμε, αλλά δεν υπάρχει λόγος. Εγώ πιστεύω πως θα καλυφθούν τα λεφτά αυτά. Είναι στα σκαριά ένα βίντεο για την προώθηση, θα υπάρχει και άνθρωπος αποκλειστικά για τους μικρομετόχους. Στο τέλος θα το πετύχουμε νομίζω!

Το νούμερο της αύξησης του κεφαλαιού και το ποσοστό του Ερασιτέχνη, θέλουμε να ξεπερνάει το 33%. Ώστε, να μπορεί κάποιος επιχειρηματίας που θα θέλει να αγοράσει την ομάδα, να μην έχει πάνω από το 67%. Όμως, αν κάποιος θέλει να πάρει και το κομμάτι αυτό, ίσως να πρέπει να πληρώσει και τους ανθρώπους που έβαλαν τα λεφτά. Απλώς είναι μια κουβέντα για το αύριο».

Για την ανάγκη του ποσού που απαιτείται για να βγει η χρονιά:

Αχ. Ρουσιαμάνης: «Η κατάσταση θα είναι δύσκολη. Εμείς δεν έχουμε σταματήσει, δουλεύουμε και το plan b. Εμείς δεν περιμέναμε τα λεφτά του κράτους. Εμείς δεν περιμένουμε να ξεκινήσει η αύξηση. Τα λεφτά της εγγυητικής μπήκαν. Οι προωθητικές ενέργειες συνεχίζονται. Μπορεί να ανακοινωθεί κι άλλη χορηγία, ως την αύξηση, που θα είναι κάτι συν. Ας θυμηθούμε τα δυναμικά χρέη. Οι 500.000 τώρα, μπορούν να γίνουν 700.000 σβησμένα χρέη, αλλά αν δε βρούμε αυτά τα χρήματα, τα χρέη από 500.000 θα γίνουν 700.000. Έχει σημασία».

Λ. Αρβανίτης: «Εμείς, όλα αυτά τα χρόνια ελάχιστες φορές ζητήσαμε από τον κόσμο χρήματα. Πάντα παλεύουμε κάθε μέρα. Η προσπάθεια θα συνεχιστεί. Αυτό που κάνουμε τώρα, είναι μια επιτάχυνση. Η μείωση των χρεών, είναι κάθε μέρα και περισσότερη. Αντί σε δύο χρόνια, ίσως τελειώσουμε και σε τρία, ή αλλιώς και σε 1,5. Τα νούμερα θα γίνουν γνωστά στο τέλος της σεζόν. Φανταστείτε ότι δεν είναι μόνο αυτά τα χρήματα που μειώθηκαν. Υπήρχαν και κουρέματα».

Για το αν χρειάζεται ενίσχυση η ομάδα:

Αχ. Ρουσιαμάνης: «Οι ομάδες αποτελούνται από ανθρώπους. Δεν έχουμε να κάνουμε με εμπορεύματα. Γνωρίζετε όλοι την ιστορία με τον Κέλι. Για ένα προσωπικό ζήτημα, το παιδί και ζήτησε να φύγει. Όχι να παίξει αλλού, αλλά να πάει δίπλα στην οικογένεια του. Αυτό για εμάς ήταν πληγή μεγάλη. Για όσους δεν γνωρίζουν, 20 μέρες πριν, τον ζήτησε μια ομάδα και αρνηθήκαμε να τον πουλήσουμε. Αρνηθήκαμε τα χρήματα που είχαμε τόσο μεγάλη ανάγκη. Δεν έπρεπε να τον αφήσουμε. Καλά κάναμε τότε, καλά κάναμε και τον αφήσαμε τώρα. Η ομάδα θα ενισχυθεί».

Για τον χρονικό ορίζοντα της κάλυψης της ΑΜΚ:

Αχ. Ρουσιαμάνης «Θα ανακοινωθεί σύντομα. Ως συνήθως, ο χρόνος είναι αρκετά μεγάλος για να ολοκληρωθεί η αύξηση. Αν πάει καλά, θα αλλάξουν τα δεδομένα άμεσα. Αν γίνει από 40 επιφανείς επιχειρηματίες της πόλης, είναι πολύ πιο εύκολο να συζητήσεις και για μια δεύτερη ΑΜΚ. Αν είναι από τους απλούς οπαδούς του ΑΡΗ, είναι πολύ πιο δύσκολο να βγούμε και να ζητήσουμε ξανά. Εμείς προϋπολογίσαμε ότι με τα λεφτά αυτά και όσα θα βρούμε, δε θα χρειαστεί άλλη αύξηση για τουλάχιστον έναν χρόνο. Μην ξεχνάτε ότι αν φέτος ολοκληρωθεί αυτή η αύξηση και πληρωθούν όσα πρέπει, θα ξεκινήσουμε με μηδέν μπαν την επόμενη σεζόν».

Για το ενδιαφέρον δύο επενδυτικών περιπτώσεων:

Λ.Αρβανίτης: «Είχαμε πει από την προηγούμενη συνέντευξη Τύπου, ότι η μια περίπτωση δε μας φάνηκε κάτι σοβαρό και αυτό αποδείχθηκε, γιατί δεν εμφανίστηκαν καθόλου οι άνθρωποι αυτοί. Γι’αυτήν τη περίπτωση υπήρξε… ράδιο αρβύλα, ότι μας ψάχνουν και δε μας βρίσκουν. Για τη δεύτερη περίπτωση, δεν προχώρησαν οι επενδύσεις τους στην Ελλάδα λόγω covid όσο θα έπρεπε. Έχει μείνει πάρα πολύ πίσω. Βλέποντας αυτήn τη κατάσταση, έπρεπε να κάνουμε κάτι και να προχωρήσουμε. Δεν υπάρχει κάτι άλλο μέχρι στιγμής. Είναι και φυσιολογικό, λόγω χρεών και οικονομικής κατάστασης της χώρας».

Για το πώς μπορεί να γίνει λειτουργική η πολυμετοχικότητα:

Αχ. Ρουσιαμάνης «Αυτοί οι άνθρωποι θα έχουν λόγο στη διοίκηση, είτε τώρα, είτε στο επόμενο βήμα. Θα πρέπει να καταλάβουν ότι τα λεφτά τους θα πιάσουν τόπο. Όσοι λιγότεροι είναι οι μέτοχοι αυτού του ποσού, τόσο πιο εύκολη θα είναι η συνεννόηση. Παρ’ όλα αυτά, σε όλη την Ευρώπη, υπάρχουν παραδείγματα. Όταν όλοι ξέρουν πού πηγαίνουν τα χρήματα, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα».

Λ. Αρβανίτης: «Είναι λάθος όρος η πολυμετοχικότητα. Είναι αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου. Καταλαβαίνω που πάει το μυαλό όλων των Αρειανών. Υπάρχουν πρόσωπα και… πρόσωπα στον ΑΡΗ. Όταν έφυγε ο Δαμιανίδης το 2012, αφήνοντας 5,5 εκ. χρέη, ήμασταν εμείς εδώ που κάναμε 5 πράγματα και η ομάδα προχώρησε μπροστά. Πάλι είμαστε εδώ, έχουμε αποδείξει πώς χειριζόμαστε τις καταστάσεις. Πώς επενδύουμε τα χρήματα του Αρειανού. Νομίζω ότι δεν υπάρχει θέμα εμπιστοσύνης από τον κόσμο. Στον Α.Σ. αποδεικνύεται πιο έντονα, με τα 7.000 τακτοποιημένα μέλη. Όταν χρειάστηκε να γίνει έρανος επί Γουλιέλμου, ο Α.Σ. μάζεψε 40 χιλιάδες ευρώ. 37 χιλιάδες ευρώ από τον Α.Σ. και 3 από τους συνδέσμους. Στον αμέσως προηγούμενο έρανο, μαζεύτηκαν 13 χιλιάδες οι 6 από τον Α.Σ. και 7 από τους συνδέσμους. Κάθε μέρα προχωράμε. Όταν πας και ζητάς κάποια χρήματα, του λες ότι «έχω αυτό το πρόβλημα». Ξέρουν όλοι πού πηγαίνει μέχρι και το τελευταίο ευρώ. Λέμε πάντα την αλήθεια και προχωράμε. Εννοείται ότι θα υπάρξει κάποια στιγμή μια διοίκηση στην οποία θα υπάρχουν και οι μικρομέτοχοι».

Για το τωρινό ρόστερ και την επόμενη μέρα:

Αχ. Ρουσιαμάνης. «Εμείς είπαμε και την προηγούμενη φορά ότι δεν παρεμβαίνουμε καθόλου στο αγωνιστικό, όσον αφορά τις επιλογές. Εμείς συζητάμε με τον προπονητή, ξέρουμε τι θα θέλαμε να έχουμε του χρόνου αλλά είναι καθαρά θέμα δικό του».

Για το αν η ομάδα θα ενισχυθεί, με τα πρώτα χρήματα από την ΑΜΚ:

Αχ. Ρουσιαμάνης: «Εννοείται ότι αν τα χρήματα αυτά έρθουν γρήγορα, εκεί που θα έλυνες ένα πρόβλημα ανά βδομάδα, θα πας να λύσεις και τα τέσσερα προβλήματα σε μια εβδομάδα. Άρα, θα τα λύσεις πολύ γρηγορότερα, άρα πολύ πιο γρήγορα θα είναι έτοιμη η ομάδα σου. Άλλο να λύνεις ένα πρόβλημα ανά χρονικό διάστημα, άλλο με τα λεφτά αυτά».

Για το αν σκέφτεται ο ίδιος να μετοχοποιήσει τα χρήματα που έχει βάλει στον ΑΡΗ:

Αχ. Ρουσιαμάνης: «Δεν έχω βάλει μόνο εγώ. Έχουν βάλει πολλοί άνθρωποι. Όσοι βάζουν λεφτά στον ΑΡΗ τον τελευταίο 1,5 χρόνο, τα βάζουν από την καρδιά τους για τον ΑΡΗ. Αν εγώ περίμενα την ΑΜΚ για να τα μετοχοποιήσω… Όχι, τελείωσαν αυτά. Όσοι βάζουν και είμαστε εμείς εδώ, τα βάζουν για να βοηθήσουν την ομάδα. Όχι για να κάνουμε μια αύξηση και να κάνουν μετοχοποίηση. Θα δείξουμε κάθε ευρώ πού θα πάει. Δεν είναι… η καρτέλα του καθενός».

Λ. Αρβανίτης: «Πολλές φορές, έχω πει εγώ προσωπικά στους ανθρώπους που χρηματοδοτούν την ομάδα, να πάρουν τις μετοχές και να διοικήσουν αυτοί την ομάδα. Λένε όχι, γιατί μας αναφέρουν ότι αγαπούν την ομάδα και πιστεύουν σε αυτό που κάνουμε. Πολλές φορές το έχουμε πει, να φύγει η ομάδα από πάνω μας. Μέχρι προχθές ακουγόταν ότι θέλουμε να διοικούμε με τα λεφτά των άλλων. Τους παρακαλάμε. Ο ΑΡΗΣ έχει ευθύνες, ο ΑΡΗΣ έχει χρέη, οι καταστάσεις είναι δύσκολες. Ξέρετε πόσο μειωμένα είναι τα έσοδα. Δεν μπορεί ο οποιοσδήποτε να αναλάβει μια ομάδα όπως ο ΑΡΗΣ. Οι περισσότεροι δε θέλουν να βγουν προς τα έξω τα ονόματά τους, για διάφορους λόγους. Δε θέλουν να μπουν και στν διοίκηση».

Για την υπόθεση του James Kelly:

Αχ. Ρουσιαμάνης: «Μιλάμε καθημερινά με τον μάνατζέρ του και ο προπονητής μαζί του. Χθες μιλήσαμε ξανά και μας είπε ότι προπονείται κανονικά. Προσπαθεί. Δεν έχει κλειδώσει κάποια πιθανή ημερομηνία επιστροφής. Ευελπιστούμε να έρθει. Η ενίσχυση είναι άμεσα συνυφασμένη με την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου. Θα γίνει αλλά όσο πιο γρήγορα γίνει η ΑΜΚ, τόσο πιο γρήγορα θα ενισχυθεί και η ομάδα. Είχαμε πάρα πολλές ατυχίες φέτος. Είχαμε την υπόθεση Κέλι, έχουμε μονίμως 3-4 τραυματίες και μάλιστα σε ένα σφιχτό ρόστερ. Κι όμως, η ομάδα παρουσιάζει αξιοπρεπέστατο πρόσωπο».