Στα πεπραγμένα της διοίκησης Πρωτοδικείου αναφέρθηκε ο Λευτέρης Αρβανίτης στη σημερινή απολογιστική συνέντευξη Τύπου. Ο ισχυρός άνδρας του Άρη, συνοδευόμενος από τον Βαγγέλη Αγγέλου, μίλησε για διάφορα θέματα, όπως η μείωση του χρέους κατά 669 χιλιάδες ευρώ, την τιμωρία της FIBA, αλλά και το αγωνιστικό κομμάτι.

Αρχικά υποστήριξε ότι “απολογούμαστε στον λαό του Άρη, γιατί από αυτόν παίρνουμε κουράγιο για το τιτάνιο έργο. Στους έξι μήνες της διοίκησής μας, αφιερώσαμε άπειρες ώρες εργασίας και ειδικά εγώ βρίσκομαι στα γραφεία από το πρωί έως το βράδυ. Ξεπεράσαμε πολλά εμπόδια. Το μεγαλύτερο μας πρόβλημα ήταν το πώς θα συμμετέχει η ομάδα στο πρωτάθλημα και βασικό στοιχείο ήταν η φορολογική, ασφαλιστική ενημερότητα και η εγγυητική επιστολή.

Ξεμπλοκάραμε χρήματα, πήραμε τις ενημερότητες, τηρήθηκαν οι ρυθμίσεις. Τεράστιο θέμα ήταν η έκδοση εγγυητικής επιστολής, αφού πλέον είναι δύσκολο μια τράπεζα – ειδικά σε αθλητική ανώνυμη εταιρία – να εγγυηθεί τέτοιο ποσό. Ευρώ-ευρώ μαζέψαμε 104.000 ευρώ και κάποια στιγμή έπρεπε να γίνουν 165.000 ευρώ γιατί εκκρεμούσε η παλιά εγγυητική. Και οι τράπεζες δεν μπορούσαν να εγγυηθούν αυτό το ποσό. Δεσμεύσαμε 169.000 ευρώ στη τράπεζα, μέσα στο καλοκαίρι. Όλα αυτά τελείωσαν, η ομάδα πήρε το πιστοποιητικό συμμετοχής από τις πρώτες στο πρωτάθλημα και άρχισε η δημιουργία μιας ομάδας”, είπε και αναφέρθηκε στο αγωνιστικό.

“Στην δημιουργία ομάδας είχαμε να αντιμετωπίσουμε δυσκολίες, λόγω της αναξιοπιστίας που περιέβαλλε τον σύλλογο. Δύσκολα ερχόταν οι αθλητές επειδή η ομάδα δεν πλήρωσε 3-4 χρόνια. Με μεγάλο αγώνα δημιουργήθηκε μια ομάδα με έντονο το ελληνικό στοιχείο και έμπειρους παίκτες. Προς το τέλος Αυγούστου ήρθαν και τρεις Αμερικανοί απευθείας από τα κολέγια οι οποίοι λόγω της απαγόρευσης μεταγραφών, δεν αγωνίστηκαν και αντικαταστάθηκαν”.

Αυτά πληρώσαμε”

Αυτό που είναι βασικό για μένα κι έχω υποχρέωση να κάνω, είναι να ενημερώσω πώς διαχειριστήκαμε οικονομικά το κάθε ευρώ. Εισπράξαμε το εξάμηνο συνολικά 701.000 ευρώ και πληρώσαμε 669.000 ευρώ. Έχουμε ένα ταμείο 1567 ευρώ. Στα έσοδα, από τον ΟΠΑΠ πήραμε 222.000 ευρώ, 75.000 ευρώ από τη CYTA, 184.000 ευρώ από τα τηλεοπτικά δικαιώματα, 115.000 ευρώ από τα διαρκείας 2012-’13, 8.000 από τη ΣΑΡΙΣΑ, περίπου 50.000 ευρώ από το Golden Club μαζί με τα διαρκείας. 37.000 ευρώ ως ταμειακές διευκολύνσεις, ενώ οι εισπράξεις από αγώνες ήταν 31.500 από τα εισιτήρια.

Πρέπει να πούμε ότι έχουμε δεσμευμένα 51.000 ευρώ στην εγγυητική επιστολή της ΚΑΕ. 196.000 ευρώ πήγαν στο Δημόσιο (ΦΑΕ – ΙΚΑ). 215.000 σε μισθοδοσίες όπως καλαθοσφαιριστές από 2009-10, προπονητές, προσωπικό. Επιστρέψαμε στον ΑΣ περί των 10.000 ευρώ. 55.000 ευρώ πήγαν σε αμοιβές και έξοδα τρίτων, ενοίκια, μεταφορικά μέσα ΔΕΗ. 29.000 σε παροχές τρίτων όπως δικηγόροι, γιατροί, ορκωτοί, προμήθειες. Φόρος και τέλη που αφορούν την ΚΑΕ, 6.000 ευρώ. 81.000 ευρώ είναι διάφορα έξοδα (ταξίδια, έξοδα αγώνα, διαμονή, λειτουργία γραφείων, υλικό). 10.000 ευρώ πήγαν τραπεζικά έξοδα. 33.000 ευρώ είναι χρήματα που καταβλήθηκαν σε προμηθευτές ενώ 22.000 ευρώ ήταν η επιστροφή των ταμειακών διευκολύνσεων.

Αυτό που είχαμε ως στόχο είναι η οικονομική εξυγίανση της ομάδας. Από τα ποσά που σας ανέφερα, από τα 669.000 ευρώ, οι 470.000 ευρώ πήγαν όλα σε παλιά χρέη. Μπορώ να το αναλύσω. Υπολογίστε ότι από το κούρεμα που έγινε μέσα από τις συμφωνίες με Χατζηβρέττα – Βεργίνη – Ταπούτο – Πάουνιτς γλιτώσαμε ένα ακόμη ποσό 160.000, το οποίο προστίθεται στα 470.000 ευρώ. Μέσα σε ένα εξάμηνο, αυτό το τεράστιο ποσό έφυγε από τις πλάτες της ΚΑΕ.

Εννοείται ότι η μάχη που δίνουμε είναι σκληρή και άμεση. Αυτό που ζητάω προσωπικά από τον λαό του Άρη, είναι να καταλάβει ότι χωρίς τη στήριξή του, το χειροκρότημά του, την αγκαλιά του, κανείς μπορεί να καταφέρει αυτά που έχει βάλεις στόχο. Κοιτάζοντας πίσω την ιστορία του Άρη και τι τράβηξα εγώ εδώ και έξι μήνες. Θέλω να πω στον ανώνυμο Αρειανό και να σκεφτεί, ποια άλλη διοίκηση, ποιος άλλος πρόεδρος μείωσε χρέος;

Ποιος είχε ως στόχο μόνο το να προσπαθεί να εξοφλά παλιά υπόλοιπα. Τόσα χρόνια βλέπαμε πολλούς παράγοντες που προσπαθούμε και πάλευαν και άφηναν χρέη. Εμείς στη πιο δύσκολη οικονομική συγκυρία για την Ευρώπη, αναλάβαμε αυτό το βαρύ φορτίο. Δουλεύουμε σε ένα πλάνο”, είπε και προανήγγειλε την έναρξη του ελέγχου των οικονομικών της ΚΑΕ.

“Έχουμε ήδη κάνει ενέργειες, έχουμε μιλήσει με αρκετούς λογιστές και οικονομολόγους που θα μπορούσαν να είχαν αναλάβει τον έλεγχο. Μέχρι τις 10/12 οι ορκωτοί λογιστές κάνουν τις παρατηρήσεις και μετά από αυτή την ημερομηνία θα ξεκινήσει ο έλεγχος που επιζητούμε όλοι”.

“Ο Άρης έπρεπε να αλλάξει”

Ο πρόεδρος της ΚΑΕ Αρης, αναφέρθηκε στην φιλοσοφία που είχε η ομάδα στο παρελθόν, τονίζοντας ότι έπρεπε να αλλάξει η νοοτροπία: “Θέλαμε να φτιάξουμε μια ομάδα την οποία θα μπορούσαμε να πληρώνουμε. Δεν μπορούσαμε να συνεχίσουμε αυτό που γινόταν τόσα χρόνια στον Άρη. Αντιλαμβάνομαι την επιθυμία των Αρειανών, κι εγώ θέλω να κερδίζω.

Κι εγώ θέλω να παίρνω πρωταθλήματα και έπαιρνα με τον ΑΣ. Δεν μπορούσαμε όμως να φέρουμε τον αριθμό παικτών όπως είχαν έρθει τη τριετία 2009-’12. Παρά τον μεγάλο αριθμό παικτών που ήρθαν, δεν έγινε κορμός, κανείς βασικός έγινε βασικός ή μπήκε στο πρόγραμμα μπασκετικής ανάπτυξης και στους 37 από τους 43 παίκτες που ήρθαν, οφείλονται χρήματα. Αυτό δεν μπορούσαμε να το κάνουμε και δεν θα το κάνουμε. Αυτό που θεωρώ καλό και υγιές για τον Άρη είναι αυτό που κάνουμε εμείς.

Ήδη με τον νέο προπονητή, έχουμε 15 αθλητές και οκτώ άτομα στο τεχνικό επιτελείο. Τώρα πρέπει να σταθεροποιηθεί ο στόχος, να ηρεμήσει η ομάδα, ώστε να μπορέσουμε και η διοίκηση να ασχοληθεί με αυτό που την αφορά (οικονομική εξυγίανση) και το προπονητικό τιμ να δουλέψει πάνω στο αγωνιστικό πλάνο. Η διοίκηση στηρίζει τον προπονητή γιατί βλέπει ένα οργανωμένο πρόγραμμα. Είναι όμως απαραίτητο να δείξει ο λαός του Άρη το μεγαλείο του και να στηρίξει αυτή την ομάδα”.
 
Ρωτήθηκε για την μη υποστήριξη του κόσμου στο επίπεδο που θα ήθελε, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι κάτι ανάλογο συμβαίνει αρκετά χρόνια. “Μου δίνει ελπίδα αυτό που ανέφερε στην ενότητα για το αγωνιστικό πλάνο. Αν καταλάβει ο κόσμος τι θέλουμε να κάνουμε και πως η ομάδα θα είναι έτοιμοι να διεκδικήσει, εφόσον εξυγιανθεί. Αν αντιληφθεί επίσης που κατάντησε τον Άρη ο τρόπος διαχείρισης της ομάδας τη τριετία 2009-’12, πιστεύω ότι θα έρθει, γιατί θα καταλάβει ότι αυτό που κάνουμε είναι μονόδρομος. Δεν μπορώ να κάνω κάτι άλλο.

Πρέπει τώρα να μην κοιτάζουμε πίσω, εκεί που ήμασταν. Πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά για να προχωρήσουμε. Η ιστορία και το μεγαλείο καταγράφηκαν, αλλά πρέπει να ασχοληθούμε με το μέλλον. Δεν βρίσκω άλλον τρόπο για να γίνει και πάλι μεγάλος ο Αρης. Ούτε με twitter, chat room. Θέλει πρόγραμμα, οργάνωση, δουλειά. Όταν ο Αρειανός αποφασίσει να έρθει κοντά στην ομάδα, θα τα καταφέρουμε”, απάντησε.
 
Σε ερώτηση σχετική με τις μεταγραφές και το αδιέξοδο με τη ΦΙΜΠΑ, καθώς επίσης και με το θέμα της φορολογικής ενημερότητας, απάντησε: “Στην αρχή του καλοκαιριού και μετά τη συμφωνία με τον Βαγγέλη Αλεξανδρή, είχαμε να διαλέξουμε μεταξύ δύο δρόμων. Το μπάτζετ ήταν συγκεκριμένο, περί των 300.000 ευρώ, συν ένα 10% και ξεκινήσαμε. Ξέρετε τι σημαίνει η λέξη μάνατζερ. Τους ξένους που θέλαμε να πάρουμε εκείνη την εποχή, 3-4 που θέλαμε για τις θέσεις 1,3,5 μας τους πρότειναν συνολικά 320.000 δολάρια. Κι εμείς είχαμε 300.000 ευρώ ως μπάτζετ. Έπρεπε να διαθέσουμε όλο το μπάτζετ στους ξένους.

Έτσι πήγαμε στη λύση του να ρωτήσουμε την ΕΟΚ και να εξηγήσουμε το πρόβλημά μας. Προτάθηκε η λύση από τη πλευρά μας, να ζητήσουμε από τη ΦΙΜΠΑ εξάμηνη αναστολή της ποινής για να κάνουμε ανταγωνιστική ομάδα. Η ΦΙΜΠΑ δεν μας απάντησε ποτέ στο αίτημά μας, παρότι στείλαμε πολλά email αλλά και τις πολλές επικοινωνίες που είχαμε μαζί τους. Πρέπει να ξέρει ο κόσμος ότι η ΦΙΜΠΑ ζει από αυτό το πράγμα. Κάθε δικαστήριο είναι λεφτά για τη ΦΙΜΠΑ που ζει από αυτό το πράγμα.

Προσπαθήσαμε μέσω του κ. Βασιλακόπουλου στο θέμα των παικτών από τα κολέγια, θεωρώντας ότι μία παράγραφος ενός κανονισμού της ΦΙΜΠΑ ανέφερε ότι ‘απαγορεύεται οποιαδήποτε μεταγραφή’, αλλά επειδή για μας θα ήταν νέα εγγραφή. Θεωρούσαμε ότι θα μπορούσε να περάσει. Γνωρίζω πολύ καλά ότι ο πρόεδρος της ΕΟΚ έκανε μεγάλες προσπάθειες, εξήγησε στη ΦΙΜΠΑ τι σημαίνει Άρης, τι έχει προσφέρει στον ελληνικό αθλητισμό, το πρόβλημα που υπάρχει και πως θα έπρεπε να βοηθηθεί. Μας εξέδωσε μάλιστα και το ένα από τα τρία δελτία. Ήθελε πολύ να βοηθήσει τον Άρη, αλλά όταν έγινε αυτό όλοι οι αθλητές που είχαν προσφύγει στη ΦΙΜΠΑ έκαναν παρέμβαση σε βάρος μας, καθώς και μερικές ελληνικές ομάδες. Εκεί κόλλησε το ζήτημα.

Στο θέμα του ΕΣΑΚΕ και της ενημερότητας, είναι γνωστό ότι εμείς έχουμε μια ρύθμιση προς τη ΦΑΕ Θεσσαλονίκης. Είναι 43 δόσεις, πληρώνουμε 33.000 ευρώ τον μήνα. Συν 12.000 ευρώ που είναι η ρύθμιση του ΙΚΑ, άρα 45.000 ευρώ τον μήνα, πάγια. Τα έσοδά μας σας τα ανέφερα, το μεγαλύτερο κομμάτι είναι από τον ΟΠΑΠ και όλα πηγαίνουν στην Εφορία. Ο ΟΠΑΠ πληρώνει τέσσερις φορές τον χρόνο. 58.000 επί τέσσερις φορές.

Το τετράμηνο θέλω 45 επί τέσσερα. Άρα προσπαθώ μαζεύοντας χρήματα, να κρατώ τη ρύθμιση που ο Νόμος μου δίνει το δικαίωμα να καθυστερήσω 2-3 μήνες. Αυτό το είπα στον ΕΣΑΚΕ. Σε αυτό το κομμάτι έχουμε μια ελπίδα, τη ψήφιση του νέου φορολογικού, οι 43 δόσεις να γίνουν 48, να μπούνε σε νέα ρύθμιση. Ελπίζω να ζητάει μια δόση, να τη πληρώσουμε και να πάρουμε ενημερότητα”.

“Δεν λυνόταν το θέμα της ΦΙΜΠΑ”

Ρωτήθηκε γιατί δεν λύθηκε πρώτα απ’ όλα το θέμα της ΦΙΜΠΑ. “Εμείς δεν μπορούσαμε να φέρουμε όποιον παίκτη θέλαμε. Τα τρία παιδιά που ήρθαν από τα κολέγια κόστιζαν 117.000 ευρώ. Επιλέχθηκαν από κοινού οι παίκτες που θέλαμε, από κοινού αποφασίσαμε στη λύση των κολεγιόπαιδων.

Στη ΦΙΜΠΑ είχαμε πέντε υποθέσεις, έχουμε κλείσει του Πάουνιτς ο οποίος από τις 39.000 ευρώ που του επιδικάστηκαν, θα εισπράξει 25.000 ευρώ. Έχουμε Σκορδίλη, Μπετς, Μάιλς, Ματσόν και τώρα ειδοποιηθήκαμε και για τον Ντάνστον. Συνολικά είναι 370.000 ευρώ. Το να επιτευχθεί ένας διακανονισμός κι όταν πιέζεται η διοίκηση από τον κόσμο, οι μάνατζερ εκμεταλλεύονται το γεγονός. Εμείς προτείναμε υψηλό κούρεμα και διακανονισμό. Δεν το δέχθηκε κανείς, ήθελαν εκχώρηση εγγυημένων εσόδων.

Αντιλαμβάνομαι ότι θέλουν τα χρήματά τους, αλλά δεν μπορεί να γίνει ο διακανονισμός όλων των οφειλών. Δεν έχω κάτι με τα παιδιά που διεκδικούν τα χρήματά τους, έχουν συμβόλαια υπογεγραμμένα. Ο Μάιλς μου απάντησε ότι δεν δέχεται κούρεμα ούτε 1 ευρώ, καμία καθυστέρηση γιατί ήδη περίμενε 3 χρόνια, δεκάδες φορές καμία απάντηση Διαμανίδη.

Ο Μπετς δέχθηκε να πέσει στα 70.000 ευρώ, 35.000 προκαταβολή και τα υπόλοιπα έως τον Μάρτιο του 2013. Άρα ο Αρης έπρεπε να δώσει 60.000 ευρώ μετρητά. Του Σκορδίλη τα ξέρετε. Ζητήσαμε από τη ΦΙΜΠΑ να μας δώσει μια δίμηνη προθεσμία και μας έδωσαν έξι μέρες. Η μόνη λύση για να μπορέσει να αρθεί το ban της ΦΙΜΠΑ είναι να βρεθεί ένα κεφάλαιο περί των 100.000 ευρώ, για να τους δελεάσεις. Αλλά το βλέπω πολύ δύσκολο.

Εκτός αν αντιληφθούν ότι ο Άρης θα μιλάει μαζί τους μια φορά τον χρόνο και θα κατεβαίνει συνεχώς η προσφορά του. Εννοείται ότι γίνεται προσπάθεια ώστε να μπορέσουμε να δούμε περισσότερο το άλλο κομμάτι που είναι αρκετά σοβαρό, ότι με τον νέο Αθλητικό Νόμο, οι αποφάσεις της ΕΕΟΔΑΚ είναι προσωρινά εκτελεστές να κατάσχουν τα έσοδα. Οι αποφάσεις δημιουργούν πρόβλημα στη συμμετοχή σου στο πρωτάθλημα.

Άρα ο στόχος μας είναι να δούμε τι θα κάνουμε πρώτα με τα ελληνικά δικαστήρια που θα είναι πρόβλημα με του χρόνου για τη συμμετοχή μας στο πρωτάθλημα. Έστειλα ένα email στον Κοέν και του εξήγησα ότι ουδείς ωφελήθηκε από την όλη ιστορία. Τόσο η ομάδα, όσο οι αθλητές όσο και η ΦΙΜΠΑ.
 
Ερωτηθείς για το αν θα υπάρχει υπέρβαση του μπάτζετ από τη φετινή χρονιά ή αν θα μείνει υπόλοιπο. “Βήμα εξυγίανσης γίνεται ούτως ή άλλως. Προβλέπαμε στο φετινό μπάτζετ έσοδα από διαρκείας 200.000 ευρώ, αλλά πήραμε 115.000 ευρώ. Άρα έχουμε υστέρηση της τάξεως των 85.000 ευρώ. Είχαμε βάλει ως στόχο να συγκεντρώσουμε 100.000 ευρώ από το GOLDEN Club κι έχουμε 50.000 ευρώ. Το φετινό μπάτζετ προβλέπω με πλήρη εξόφληση, μια απόκλιση 50.000 ευρώ μείον.

Δεν έχω βάλει τον μεγάλο χορηγό γιατί όλ’ αυτά θα πηγαίνουν στη λειτουργία της ομάδας. 20.000 δολάρια στοίχισαν οι ξένοι που ήρθαν και δεν έπαιξαν. Έχουμε πετύχει όμως μια χορηγία με τη Cyprus που μας δίνει οφέλη στα έξοδα περί των 20.000 ευρώ. Αντιλαμβάνομαι την δυσκολία που υπάρχει, αλλά αν το Golden Club παλέψει να βρει τις 50.000 ευρώ, θα καλύψουμε το έλλειμμα”.

Σε ερώτηση για το αν παρουσιάστηκαν εμπόδια από άλλες ομάδες, απάντησε ότι “όλοι γνωρίζουν τι σημαίνει Αρης, είναι ανταγωνιστικές εταιρίες που κοιτούν το συμφέρον τους. Υπήρχαν πολλά εμπόδια, κάναμε ντρίμπλες σε κάποια. Είναι γεγονός ότι πολλοί θα ήθελαν να συνεχίσει ο Αρης να βλέπει προβλήματα. Ξέρουν ότι αν ο Αρης πατήσει στα πόδια του, θα διεκδικήσει πράγματα. Δεν θέλω να αναφέρω τις ελληνικές ομάδες που έκαναν παρεμβάσεις”.

“Πρέπει να στηρίξει ο κόσμος”

Ο πρόεδρος του Άρη επανέλαβε πολλές φορές ότι είναι αναγκαία η υποστήριξη των φιλάθλων της ομάδας. “Είμαστε διατεθειμένοι να υποστηρίξουμε το πλάνο που έχουμε, όσο βλέπουμε ότι το πιστεύει και μας βοηθά ο κόσμος. Η ομάδα που έχουμε τώρα είναι καλή. Οι παίκτες είναι καλοί. Δεν πιστεύω ότι ο Άρης θα κινδυνεύσει. Είναι παίκτες που τους πιστεύουμε, θέλουν χρόνο. Έχουμε έναν νέο προπονητή που επίσης θέλει χρόνο.

Δύο παιδιά βγήκαν 3οι στη περσινή κανονική διάρκεια, ο Πελεκάνος είναι πρωταθλητής Ευρώπης. Έχουμε καλούς νεαρούς. Η ομάδα θέλει ψυχολογική στήριξη, όχι πίεση, αλλά χειροκρότημα. Καταλαβαίνω τη πίκρα του κόσμου, αλλά ο Άρης αυτός είναι. Δεν μπορεί να κάνει κάτι άλλο. Δεν θα παριστάνω τη παραγοντάρα χρεώνοντας τον Άρη. Αυτή η νοοτροπία μας έφαγε, δίχως μάλιστα τα αγωνιστικά αποτελέσματα”.

Αγγέλου: “Μονόδρομος η παραγωγική διαδικασία”

Στο πάνελ βρέθηκε και ο προπονητής του Άρη, Βαγγέλης Αγγέλου ο οποίος αναφέρθηκε στο αγωνιστικό κομμάτι, όπου ανέλυσε και το επίπεδο του ρόστερ. “Για πολλά χρόνια, το ρόστερ του Άρη το συμπλήρωναν Έλληνες παίκτες, καθώς η βάση ήταν οι ξένοι παίκτες. Αυτό ίσχυε γενικότερα για τις ελληνικές ομάδες επί 25-30 χρόνια και από φέτος άλλαξε. Αυτή η λογική επικράτησε είτε λόγω οικονομικής ευμάρειας ή έλλειψης γνώσης. Δυστυχώς το ελληνικό στοιχείο είχε απλά συμπληρωματικό ρόλο.

Άλλο να βάλεις έναν Έλληνα σε ρόστερ με έμπειρους ξένους κι άλλο να είναι μόνος. Ο Άρης ταλανίζεται εδώ και χρόνια και δεν έχει φτιάξει κορμό. Σύμφωνα με τα παγκόσμια δεδομένα, χρειάζονται τουλάχιστον δύο χρόνια για να φτιάξουν κορμό. Αυτή τη στιγμή είναι σαν να επιδιώξουμε να βάλουμε έναν μαθητή των οικονομικών, να γίνει Υπουργός Οικονομικών.

Άλλη η πίεση στο Άρη κι άλλη στη προηγούμενη δουλειά. Αν δεν έχεις πίστη συνεργασία, υπομονή αυτό το πράγμα δεν σε πας πουθενά. Για πολλά χρόνια, ο Άρης είχε ένα συγκεκριμένο μοντέλο διοίκησης, τον οδήγησε στον τελικό του ULEB Cup, στην Ευρωλίγκα, στην πορεία όμως δεν ήρθαν τα αποτελέσματα κι αυτό το μοντέλο δεν είχε την ίδια επιτυχία.

Για τον Άρη, είναι μονόδρομος η παραγωγική διαδικασία, εφόδιό του είναι ιστορία του κι αν αυτό το πρόγραμμα που έχει αποφασιστεί, γίνει και υπάρχει νοικοκυροσύνη στην ομάδα, πολλοί θα διαφοροποιήσουν τη στάση τους απέναντι στον σύλλογο γιατί θα γνωρίζουν ότι θα ωφεληθούν κι αυτοί. Το να καθόμαστε και να λέμε ότι φταίει ο ένας και ο άλλος, δεν ωφελεί πουθενά. Εγώ κάνω τα περισσότερα λάθη, αλλά η παράμετρος λάθος είναι η αρχή της βελτίωσης. Δεν μπορούμε να ζούμε τον Άρη του παρελθόντος, χειρότερα δεν μπορούμε να πάμε”, είπε και ρωτήθηκε για το μέλλον.

“Εγώ δεν χρησιμοποιώ ούτε παρελθοντικό ούτε μελλοντικό χρόνο. Εγώ μιλάω μόνο για το παρόν. Συμφωνώ ότι με κάποιο τρόπο πρέπει να γίνει κορμός, αυτό προσπαθούμε να πείσουμε τους παίκτες. Πρώτα πρέπει να γίνουμε ομάδα, από τον φροντιστή έως τις κοπέλες στα γραφεία”. Ερωτηθείς για τον στόχο της ομάδας μίλησε για βελτίωση και για “όσο το δυνατόν περισσότερα κόκκινα φύλλα αγώνα”.

“Στοίχημα το Golden Club”

Ο Λευτέρης Αρβανίτης ρωτήθηκε επιμέρους για το ARIS GOLDEN CLUB. “Το ποσό των 50.000 ευρώ που εισπράξαμε από το ARIS GOLDEN CLUB, για την εποχή δεν είναι ούτε μικρό, ούτε μεγάλο. Θα μπορούσε να ήταν περισσότερο. Περίμενα κι εγώ περισσότερα πράγματα, μεγαλύτερη βοήθεια. Αλλά επειδή ζω στο οικονομικό περιβάλλον, με συζήτηση τους παρακαλώ να βοηθήσουν. Πιστεύω στη συσπείρωση του κόσμου.

Αν το κλαμπ των 20 ατόμων γίνουν 100 και βάλουν από 2.000, αυτομάτως θα συγκεντρωθεί ένα ποσό 200.000 ευρώ. Αυτό πρέπει επικοινωνιακά να βγει προς τα έξω. Θα κάνει δικό του σάιτ, θα επικοινωνήσει με τον κόσμο. Μακάρι να βρεθεί επενδυτής – χρηματοδότης“, είπε και ρωτήθηκε για το marketing της ομάδας. “Κάναμε μια προσπάθεια αλλά δεν απέδωσε καρπούς και τώρα ξεκινάμε μια καινούργια. Δυστυχώς, πρέπει να συνυπολογίσουμε την οικονομική συγκυρία”.

“Διαφωνούσαμε με τον Αλεξανδρή”

Ρωτήθηκε για την αντικατάσταση του Βαγγέλη Αλεξανδρή από τη τεχνική ηγεσία, όπου απάντησε: “Η αλλαγή προπονητή έγινε μετά από τις εμφανίσεις της ομάδας και όχι από τις ήττες. Κάναμε μια συζήτηση με τον κύριο Αλεξανδρή, διαπιστώθηκε διαφωνία απόψεων, στη φιλοσοφία και στον τρόπο παιχνιδιού και κρίναμε προτιμότερο να σταματήσουμε τη συνεργασία. Οι διαφωνίες μας, επαναλαμβάνω ότι, δεν είχαν να κάνουν τόσο με τους στόχους όσο με θέματα αποδυτηρίων και τρόπου παιχνιδιού”, είπε και ρωτήθηκε.

“Γιατί ο Άρης έπρεπε σώνει και καλά να επιδιώξει να πάρει Αμερικανούς των οποίων το κόστος ήταν 320.000 δολάρια και δεν διαφοροποίησε τα “θέλω” του, επιλέγοντας μια λύση του αρχικού πλάνου και 1 ή δύο ακόμη, χαμηλότερης αξίας. “Οι αποφάσεις λήφθηκαν από κοινού με τον προπονητή. Αυτό το πλάνο επιλέχθηκε, ενώ για το θέμα της ΦΙΜΠΑ, αισιόδοξος ήταν και ο προπονητής”, απάντησε.

Τόνισε επίσης ότι η ομάδα θα χρειαστεί τουλάχιστον τέσσερα χρόνια για να εξυγιανθεί, ενώ όταν ρωτήθηκε για τη προοπτική εμπλουτισμού των στελεχών, απάντησε ότι “όποιος έχει τη διάθεση και θέλει να βοηθήσει, η πόρτα της ΚΑΕ είναι ανοιχτή. Εμείς ψάχνουμε στελέχη, αλλά δεν έχουμε την οικονομική δυνατότητα να τους πληρώσουμε. Προσωπικά είμαι πολύ δημοκρατικός άνθρωπος. Το ότι δεν υπάρχουν πολλά στελέχη δεν ήταν ο λόγος της αποτυχίας σε κάποια πράγματα. Τα βγάζουμε με πολύ δυσκολία. Προχωρήσαμε σε μειώσεις μισθών του προσωπικού από τις οποίες θα γλιτώσουμε 41.000 ευρώ.

Προσωπικά δεν αμείβομαι και ξέρετε ότι τα προηγούμενα χρόνια ο Άρης έδωσε πολλά χρήματα για τη θέση του προέδρου. Προσπαθούμε να ανταποκριθούμε, δεν αρνηθήκαμε σε κανέναν να έρθει να βοηθήσει. Ο εθελοντισμός έχει όμως αυτό το πρόβλημα που έχει να κάνει με τη συνέπεια. Κι εγώ δεν θέλω να είμαι μόνος στα γραφεία”.

“Είναι ντροπή να με λένε κάποιοι “λαμόγιο”

Προς το τέλος της συνέντευξης Τύπου, ο Λευτέρης Αρβανίτης, εξέφρασε την οργή του για διάφορα σχόλια που γίνονται διαδικτυακά για τον ίδιο, από ανώνυμους φιλάθλους. “Η μεγαλύτερη επιτυχία μας ήταν η μείωση του χρέους και το μεγαλύτερο λάθος αυτό με τους Αμερικάνους. Ακούω και διαβάζω διάφορες χαζομάρες ότι εγώ δεν ήθελα να φέρω παίκτες, για να τους φέρω μετά. Μια είναι δυνατόν.

Έβαλα το κεφάλι μου στη λαιμητόμο, έδωσα προσωπικές εγγυήσεις, υπογράφω συμβόλαια και θα διακινδύνευα τόσο πολύ (;), επειδή δεν συμφωνούσα με τον προηγούμενο προπονητή; Ήμουν καλός δηλαδή όταν συμφωνούσα να έρθουν όλοι αυτοί οι Έλληνες παίκτες όπου πανηγυρίζαμε όλοι και ξαφνικά έγινα κακός; Επειδή διαφωνήσαμε με τον προηγούμενο κόουτς σχετικά με την αγωνιστική φιλοσοφία της ομάδας; Ο καθένας έβλεπε διαφορετικά την ομάδα. Είναι απαράδεκτος και μεγάλη ντροπή, ο τρόπος που αντιμετωπίζομαι διαδικτυακά από κάποιους φίλους της ομάδας, που αμφισβητώ ότι είναι φίλαθλοι του Άρη.

Διαβάζουν τα παιδιά μου να με αποκαλούν κλέφτη και λαμόγιο επειδή αυτοί που τα γράφουν διαφώνησαν με την αλλαγή προπονητή. Ντροπή τους. Είναι κρίμα για τον σύλλογο αυτό που γίνεται σε βάρος μου. Το χειρότερο απ’ όλα είναι ότι τα διαβάζουν τα παιδιά μου. Εγώ δεν πείραξα κανέναν και ότι απόφαση παίρνω είναι για το καλό της ομάδας. Και όλες οι αποφάσεις λήφθηκαν από κοινού. Αναλαμβάνω τις ευθύνες που μου αναλογούν. Για την ήττα από τη Κηφισιά, αλλά για τους πέντε πόντους, όχι για τους 30. Δε δέχομαι να καθυβρίζομαι έτσι“.