Αν υπάρχει κάτι το οποίο δε βγαίνει παραδοσιακά στον Άρη εδώ και μερικά χρόνια, αυτό δεν είναι άλλο από τις μεταγραφές ξένων παικτών μεσούσης της σεζόν.
Ωστόσο, η περίπτωση του James Kelly δεν έτυχε, δε πέτυχε απλά αλλά μεταμόρφωσε τους «κιτρινόμαυρους» προς το καλύτερο!

Σε μόλις 3 παιχνίδια στη χώρα μας και τη Basket League, o Αμερικανός «ψηλός» είναι τόσο καλός που κατάφερε να γράψει με ολόχρυσα γράμματα το όνομά του στα πέπλα της ιστορίας του επαγγελματικού μπάσκετ, αφού έγινε ο πρώτος παίκτης που κατορθώνει να εκλεχθεί MVP της βδομάδας για δύο σερί αγωνιστικές, χάρις στις τρομακτικές του επιδόσεις κόντρα σε Απόλλωνα Πάτρας και Ηρακλή, όπου μέτρησε συνολικά 47 πόντους και 26 ριμπάουντ.

Αρχικά, για τα τυπικά της υπόθεσης, ο ικανός PF αριθμεί 16 πόντους, 10 ριμπάουντ, 1 ασίστ και από ένα κλέψιμο και τάπα ανά 25 μόλις λεπτά συμμετοχής σε 3 ματς -στα οποία έχει βοηθήσει την ομάδα του να πετύχει 2 νίκες (66% επιτυχία), ενώ πριν από αυτόν μετρούσε μόλις 1 σε 4 παιχνίδια (25% επιτυχία).
Όμως, κάνει πολλά περισσότερα πράγματα στο παρκέ από όσα αποτυπώνονται στην απλή στατιστική υπηρεσία.

Επίθεση

Το νέο μεταγραφικό απόκτημα του Άρη έχει εκκινήσει τρομερά τη θητεία του στη νέα του ομάδα, αφού σε μόλις 3 αγώνες μετράει αθροιστικά 49 πόντους (16 ανά βραδιά/ 0.7 ανά λεπτό), ενώ στους δύο πιο πρόσφατους είναι ακόμα πιο λαμπρός με 23.5 ανά ματς (0.7 ανά λεπτό).
Το σημαντικότερο όμως στοιχείο με την απόδοσή του δεν είναι απλά το γεγονός πως πετυχαίνει απλά πολλούς πόντους, αλλά η εν γένει ευστοχία του από το παρκέ, καθότι εκτελεί με 21-37 στις εντός πεδιάς προσπάθειές του (57% ευστοχία) αλλά και με 6-9 βολές του (67% ευστοχία), όπου οδηγείται 3 φορές ανά αγώνα (4.5 στα τελευταία 2 ματς).

Ουσιαστικά λοιπόν, πετυχαίνει 49 πόντους σε 42 επιθέσεις (37 σουτ και 5 ταξίδια στις βολές/ 1.2 πόντους ανά επίθεση), με το TS% να έγκειται στο 60%, επίδοση που αποτελεί το προσωπικό του career high.
Παράλληλα, η συνεισφορά του δεν σταματάει στις on ball δραστηριότητες, αφού ο Kelly έχει μοιράσει μέχρι πρότινος 3 ασίστ στους συμπαίκτες του (από 6 μέχρι 9 πόντους), ενώ την ίδια στιγμή έχει αρπάξει 8 επιθετικά ριμπάουντ (3 ανά βραδιά), κάτι που δυνητικά θα μπορούσε να χαρίσει στους Θεσσαλονικείς από 16 μέχρι 24 πόντους!

Με τα ρεαλιστικά δεδομένα λοιπόν, ο απόφοιτος του Marshall συμμετέχει σε τουλάχιστον 55 πόντους από τους 234 της ομάδας του τον καιρό που βρίσκεται σε αυτήν -επίδοση που ποσοστιαία μεταφράζεται με το 24% των συνολικών πόντων.

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί αφενός το γεγονός πως με από τη στιγμή που ήρθε στην Ελλάδα, η αρμάδα της συμπρωτεύουσας σκοράρει 4.5 πόντους περισσότερους ανά παιχνίδι (78-74.5), και αφετέρου το ότι με αυτόν στο παρκέ, γίνεται η 2η καλύτερη επιθετικά στο πρωτάθλημα με 114 πόντους ανά 100 κατοχές -πίσω μονάχα από τον πρωτοπόρο Ολυμπιακό που σκοράρει 129.5 ανά 100 κατοχές!

Άμυνα

Μπορεί στο σύγχρονο αθλητισμό η επίθεση να είναι αυτή που μαγνητίζει από κάθε άποψη τα βλέμματα, αλλά οφείλει να τονιστεί ότι όσο σπουδαίο ρόλο και αν έχει στο σκοράρισμα ο Kelly άλλο τόσο ικανοποιητική είναι και η απόδοσή του στα μετόπισθεν!

Συγκεκριμένα, στις αναμετρήσεις που έχει παρευρεθεί, ο Άρης δέχεται μόλις 70 πόντους κατά μέσο όρο (209 συνολικά), ενώ πριν πατήσει στη συμπρωτεύουσα επέτρεπε 78 (313 συνολικά), σε μια επίδοση που τον κάνει ήδη καλύτερο κατά 8 πόντους στα μετόπισθεν και ακόμα 4.5, όπως αναφέρθηκε, στην επίθεση (+12.5 σύνολο).
Ο 26χρονος PF είναι ιδιαίτερα δραστήριος στα αμυντικά του καθήκοντα, όπου καλύπτει και τις δύο θέσεις της frontline, και αριθμεί αθροιστικά 5 κλεψίματα + τάπες (2 ανά βραδιά), όντας ιδιαίτερα χρήσιμος σε αυτόν τον τομέα.

Επιπρόσθετα, το εξαιρετικό του timing όσο και ο κορμός του του παρέχουν μια πρώτης τάξεως δυνατότητα να «καθαρίζει» τη φάση με τα ριμπάουντ και να επαληθεύει ουσιαστικά μια πετυχημένη άμυνα, με τον ίδιο να μαζεύει το 31% των χαμένων σουτ των αντιπάλων (4η καλύτερη επίδοση στο πρωτάθλημα), με τους «κιτρινόμαυρους» να επιτρέπουν μόλις 20 επιθετικά ριμπάουντ από τα διαθέσιμα 143 στα δύο τελευταία ματς (14%)!

Έτσι, με αυτόν στο παρκέ, η ομάδα του Γιάννη Καστρίτη γίνεται αυτόματα η καλύτερη αμυντικά στο πρωτάθλημα με μόλις 84 πόντους παθητικό ανά 100 κατοχές, με τον δεύτερο Παναθηναϊκό να απέχει 11 ολόκληρους πόντους (95 ανά 100 κατοχές)!

Tags:
Άρης