Με βαρόμετρο τόσο την αμυντική του διάσταση όσο και τη ραψωδία του από την περίμετρο (11-27 τρίποντα/ 40% ευστοχία), ο Κολοσσός πέρασε ένα πολύ συναρπαστικό απόγευμα Σαββάτου (13/11) κόντρα στο Λαύριο, το οποίο και διέσυρε με 82-59 στο πλαίσιο της 7ης αγωνιστικής της φετινής Basket League.

Όπως άλλωστε αναφέρθηκε, η υπόσταση των Ροδιτών στα μετόπισθεν ήταν κάτι παραπάνω από ουσιαστική, αφού εκτός του ότι κράτησαν μια πλήρη επιθετική μηχανή με σκόρερ κάλλους και πολλούς playmakers στη χειρότερη συγκομιδή της φέτος ανεξαρτήτως διοργάνωσης (59 πόντοι), το έκαναν με… στυλ!

Αρχικά, προστάτευσαν άρτια την ρακέτα τους, όπου ανάγκασαν τους φιλοξενούμενους αφενός να εκτελούν με το πενιχρό 40% σε 33 απόπειρες στα δίποντά τους και αφετέρου να μαζέψουν μόλις 5 επιθετικά ριμπάουντ από τα διαθέσιμα 35 (το 14% τους δηλαδή), όντας άκρως ηγεμονικοί -με τους «κοντούς» τους να κάνουν εξαιρετική δουλειά με 14 αμυντικά «σκουπίδια» έναντι 12 των »ψηλών».

Οι περιφερειακοί ταυτόχρονα τα πήγαν εξαιρετικά και στα δικά τους καθήκοντα, καθότι ανάγκασαν αρχικά μια ομάδα που υποπίπτει μόλις σε 12 λάθη ανά βραδιά να κάνει 20 σήμερα, ενώ την ίδια στιγμή -και με το χαμηλό τέμπο της επίθεσης- ροκάνιζε με ενεργά χέρια (13 κλεψίματα) και πίεση τόσο την ανάπτυξη (11 ασίστ σε 21 καλάθια για 20 λάθη) όσο και τις ελεύθερες όψεις από απόσταση (19, 26%), κάτι που έφθειρε πολύ τους παίκτες του Σερέλη, που κατέφυγαν πολλάκις στο iso και την επαφή στο βωμό της επίτευξης πιο εύκολων πόντων.

Αλλά μάταια…

Σε μια δεύτερη και πιο βαθιά ανάλυση, η άμυνα του οργανισμού του Ηλία Καντζούρη ήταν σε τόσο υψηλά επίπεδα που από τους 59 πόντους που δέχθηκε συνολικά (76 μέσο όρο φέτος), οι 21 προήλθαν από την επίθεση (8 πόντοι από λάθη, 13 στο ανοιχτό γήπεδο_ -το 36% τους δηλαδή-, ενώ ακόμα 4 επήλθαν έπειτα από επιθετικό ριμπάουντ (σύνολο: 41%).
Έτσι, ο Κολοσσός δέχθηκε 34 πόντους σε σετ παιχνίδι (οι 12 βολές), επίδοση που ποσοστιαία μεταφράζεται με 58% γενικότερα, αλλά και με 39% αν δεν προσμετρηθούν οι βολές των Αθηναίων!

Το αποκορύφωμα της επίδοσής του στα μετόπισθεν βέβαια δεν ήταν άλλο από το ηγεμονικό σερί του στην 4η και τελευταία περίοδο, όταν δέχθηκε μόλις 5 πόντους (0.5 ανά λεπτό/ 1.8 μέχρι τότε) με 2-13 σουτ εντός πεδιάς, 0-4 από την περίμετρο αλλά και 7 ολόκληρα λάθη από πλευράς Λαυρίου, την ίδια στιγμή που ο ίδιος ήλεγξε απόλυτα τα ριμπάουντ (14-11) και έκλεψε και 5 μπάλες.

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί το γεγονός πως με τους 5 πόντους που παραχώρησε στο 4ο δεκάλεπτο, ο Κολοσσός άγγιξε για έναν πόντο την κορυφαία επίδοση της φετινής σεζόν -πάλι οι Ροδίτες με μόλις 4 πόντους κόντρα στον Απόλλωνα Πάτρας- ενώ έγινε την ίδια στιγμή και η μόνη ομάδα με διπλή παρουσία στη λίστα με τις 9 μέχρι στιγμής περιόδους της φετινής Basket League με μονοψήφιο παθητικό.

 

Αναλυτικά οι περίοδοι με λιγότερους από 10 πόντους:

Άρης– Παναθηναϊκός: 9
Ιωνικός- Άρης: 6
ΑΕΚ- Λάρισα: 6
Κολοσσός– Απόλλων: 9
Κολοσσός- Απόλλων: 4
Ιωνικός– ΑΕΚ: 5
Λάρισα- Ηρακλής: 7
Λάρισα– Ηρακλής: 9
Κολοσσός- Λαύριο: 5

*Με bold η ομάδα που σκόραρε τόσους πόντους