Aπόλλωνας Πάτρας πέτυχε σπουδαίας βαθμολογικής σημασίας νίκη το Σάββατο (09/01) στο κλειστό της Περιβόλας, επικρατώντας με 83-77 των Τρικάλων  σε μια συναρπαστική αναμέτρηση στα πλαίσια της 13ης αγωνιστικής της Basket League. Το συγκρότημα του Κώστα Μέξα ανέβασε το ρεκόρ του στο 5-8, προσπερνώντας στην ισοβαθμία τους Θεσσαλούς του Κώστα Φλεβαράκη και αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην 8η θέση της βαθμολογίας, ατενίζοντας το μέλλον με αρκετή αισιοδοξία.

Αναμφισβήτητα κεντρικό πρόσωπο της αναμέτρησης και καθοριστικός παράγοντας στο παιχνίδι των “μελανόλευκων” αποδείχτηκε ο νεοαποκτηθείς Φώτης Λαμπρόπουλος. Ο 33χρονος φόργουρντ, έχοντας συμπληρώσει μετά βίας ένα 24ωρο στην Πάτρα, μετά το τέλος της συνεργασίας του με τον “νεοφώτιστο” Αρκαδικό και την ένταξη του στην οικογένεια του Απόλλωνα, ρίχτηκε κατευθείαν στη “μάχη”, δικαιώνοντας με το… “καλημέρα” τον Κώστα Μέξα και τους ανθρώπους της ομάδας για την επιλογή τους. Ο έμπειρος φόργουορντ δεν φάνηκε να επηρεάζεται καθόλου από το ενδεχόμενο άγχος της πρώτης εμφάνισης, ούτε καν από το γεγονός ότι καλά-καλά δεν γνωρίζει τα ονόματα των συμπαικτών του και κατέθεσε στο παρκέ σαφή δείγματα της ποιότητας του, αποδεικνύοντας εξ’ αρχής πως μπορεί να προσφέρει σημαντικές βοήθειες στη νέα του ομάδα, καθώς ολοκλήρωσε την αναμέτρηση με 18 πόντους (5/7 διπ, 8/13 βολές.), 9 ριμπάουντ, 1 ασίστ,  1 μπλοκ και 1 κλέψιμο, σε 18:41″, εισπράττοντας το ζεστό χειροκρότημα από τον κόσμο της γενέτειρας του. Μάλιστα οι επιδόσεις του αυτές  ήταν και οι καλύτερες που έχει σημειώσει στη φετινή σεζόν, μιας και με τα χρώματα του Αρκαδικού το ατομικό του ρεκόρ βρισκόταν στους 15 πόντους και τα 7 ριμπάουντ.

fw.jpg

Πέρα από το πλούσιο μπασκετικό του ταλέντο ο Φώτης Λαμπρόπουλος “κουβαλάει” μαζί του και μία άκρως ενδιαφέρουσα ιστορία, καθώς “έφτιαξε” το όνομα του αγωνιζόμενος στο μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του και από πολύ νεαρή κιόλας ηλικία στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στην Ισπανία και όχι μέσα από το εγχώριο πρωτάθλημα. Η προσήλωση του στη δουλειά σε συνδυασμό με το πλούσιο ταλέντο του, του έδωσαν την ευκαιρία να αγωνιστεί με επιτυχία για μεγάλο διάστημα στο κορυφαίο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, την ACB, κερδίζοντας τον σεβασμό όλων. Για να πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή, ο 33χρονος (11/09/1983) φόργουρντ γεννήθηκε στην Πάτρα, όπου και πραγματοποίησε τα πρώτα του βήματα στο χώρο του μπάσκετ στην Απολλωνιάδα (θυγατρική ομάδα του Απόλλωνα Πάτρας), με την οποία στέφθηκε πρωταθλητής παίδων το 2000, κατακτώντας παράλληλα και τον τίτλο του πολυτιμότερου παίκτη. Οι εμφανίσεις του προκάλεσαν το ενδιαφέρον των ευρωπαίων scouters και έτσι τον Ιανουάριο του 2004 και αφού είχε ήδη ολοκληρώσει την πρώτη του χρονιά ως μέλος της ανδρικής ομάδα του συλλόγου, μετακομίζει στην Ισπανία σε ηλικία 20 ετών, για χάρη της Romauto Mataró. Η συμμετέχουσα στην πρώτη κατηγορία της Ισπανίας Gran Canaria τον προσκάλεσε το καλοκαίρι του ίδιου έτους στο καλοκαιρινό της καμπ, μέσα από το οποίο κέρδισε συμβόλαιο με την ομάδα. Τη σεζόν 2004-05 μοιράστηκε το χρόνο του μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης ομάδας της Gran Canaria, αγωνιζόμενος για 7 παιχνίδια στην ACB και για άλλα 8 στο ULEB Cup (6.1  πόντοι, 2.6 ριμπ. ανά παιχνίδι) ενώ τον Απρίλιο του ίδιου έτους μετακόμισε στην Tarragona που αγωνιζόταν στη δεύτερη κατηγορία. Στην LEB (δεύτερη κατηγορία του ισπανικού πρωταθλήματος) παρέμεινε για άλλα 3 χρόνια, τα δύο εκ των οποίων τα πέρασε αγωνιζόμενος στην L’ Hospitalet και το τελευταίο στην Τενερίφη, μετρώντας 7.6 πόντους και 4.3 ριμπάουντ σε 39 αγώνες.

1acd0566ab590a7b833d6661c75bdd1db0cfa69e.jpg

12.png

Έπειτα από αρκετό διάστημα στο εξωτερικό ο Φώτης Λαμπρόπουλος επέστρεψε επί ελληνικού εδάφους όπου και παρέμεινε για τα επόμενα 2.5 χρόνια, αγωνιζόμενος στην Α1 με την ΑΕΛ 1964 και τον Ηρακλή. Σε 18 συμμετοχές με Ηρακλή την περίοδο 2010-11  είχε 8.7 πόντους και 5.2 ριμπάουντ, ωστόσο τον Φεβρουάριο του 2011 αποχώρησε, επιστρέφοντας στην γνώριμη του Ισπανία, για χάρη της Κανάριας που αγωνιζόταν στην δεύτερη κατηγορία, στην οποία και “στέριωσε” για τα επόμενα 4.5 χρόνια. Το καλοκαίρι του 2012 πανηγύρισε με την ομάδα του την άνοδο στην ACB. Η πρώτη χρονιά στη μεγάλη κατηγορία ήταν άκρως επιτυχημένη, καθώς μέτρησε 8.1 πόντους (61% διπ.) και 3.8 ριμπάουντ κατά μέσο όρο, υπογράφοντας μάλιστα νέο διετές συμβόλαιο με την ομάδα, ωστόσο ο σοβαρός τραυματισμός του στο αριστερό γόνατο (ρήξη πρόσθιου χιαστού) κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας τον κράτησε εκτός στο μεγαλύτερο μέρος της αγωνιστικής περιόδου 2013-14. Παρ’ όλα αυτά συνέχισε να δουλεύει σκληρά και στην επανεμφάνιση του τον Μάιο του 2014 πέτυχε νταμπλ-νταμπλ με 11 πόντους και 10 ριμπάουντ σε 20 αγωνιστικά λεπτά, δείχνοντας πως έχει επιστρέψει και πάλι δυνατός. Την περασμένη αγωνιστική περίοδο μέτρησε 7.2 πόντους (56.2% διπ., 32.1% τριπ., 71.4% βολ.) και 3.3 ριμπάουντ σε 33 αγώνες με τη φανέλα της Κανάριας. Μετά τη λήξη του συμβολαίου του με την ισπανική ομάδα και αναζητώντας τον επόμενο σταθμό της καριέρας του, ο έμπειρος φόργουορντ  ξεκίνησε να προπονείται τον Αύγουστο με την ιταλική Βανόλι Κρεμόνα, στην οποία παρέμεινε μέχρι και τον Σεπτέμβριο. Κάπου εκεί εμφανίστηκε το ενδιαφέρον του “νεοφώτιστου” στην Basket League Αρκαδικού, με τον παίκτη να παίρνει την μεγάλη απόφαση του επαναπατρισμού, ενισχύοντας το ρόστερ του συγκροτήματος του Γιάννη Καστρίτη. Σε 12 αναμετρήσεις με τους Αρκάδες είχε 9.1 πόντους (58.8 % διπ.,) και 3.9 ριμπάουντ, ωστόσο το ανοιχτό συμβόλαιο που είχε υπογράψει με τη διοίκηση της ομάδας έφτασε στη λήξη του με την είσοδο του 2016, με τον παίκτη να αναζητά μια νέα πρόκληση  στην καριέρα του και τον Απόλλωνα Πάτρας να του προσφέρει το κίνητρο που έψαχνε, επιστρέφοντας στην γενέτειρα του για να ενισχύσει τις προσπάθειες των “μελανόλευκων”.

timthumb.jpg

45b56bg54v5v5vv.jpg

1376209.jpg

Το ντεμπούτο του με την ομάδα του Κώστα Μέξα, όπως προαναφέραμε, ήταν ιδανικό,  με τον παίκτη να αναλαμβάνει ρόλο… πρωταγωνιστή ευθύς εξ’ αρχής, έχοντας πραγματοποιήσει μόλις μία προπόνηση με τους νέους του συμπαίκτες και πλέον το ταξίδι του προς αναζήτηση της νέας του Ιθάκης φαίνεται πως φτάνει στο τέλος του, με τον Φώτη Λαμπρόπουλο να επιστρέφει στη γενέτειρα του και στο γήπεδο όπου έκανε τα πρώτα του βήματα για να ρίξει… “άγκυρα”.

labro.jpg

Μιλώντας στην επίσημη ιστοσελίδα της ΚΑΕ για το ντεμπούτο του, ο Φώτης Λαμπρόπουλος τόνισε:

“Πολύ ωραία τα συναισθήματα και είναι λογικό. Γύρισα στην πόλη μου και στον Απόλλωνα από τον οποίο ξεκίνησα, θέλοντας να τον βοηθήσω σε μια κρίσιμη καμπή αλλά κι εγώ να δείξω και να προσφέρω ότι καλύτερο μπορώ. Είναι σημαντικό ότι κερδίσαμε το ματς αυτό που είχε κομβική σημασία, το αφήνουμε πίσω μας και προχωράμε για το επόμενο που είναι ακόμη πιο δύσκολο, με το Ρέθυμνο”.

Για την απόφαση του να επιστρέψει στην Πάτρα: “Λόγω της οικογένειας μου ήθελα να είμαι στην πόλη μου και από τη στιγμή που οι άλλες επιλογές που είχα δεν ήταν αυτό που ήθελα αποφάσισα να επιστρέψω στην Πάτρα. Ήθελα να βοηθήσω πάρα πολύ την προσπάθεια του Απόλλωνα, είδα και το ενδιαφέρον προς το πρόσωπό μου και όλα τα υπόλοιπα ήλθαν ουσιαστικά μόνα τους”.

Για την ατμόσφαιρα στο γήπεδο και τον κόσμο: “Το κλίμα ήταν πολύ θερμό και ωραίο όπως το περίμενα και ευχαριστώ τον κόσμο για την αγάπη που έδειξε προς το πρόσωπο μου. Ξέρω πολύ καλά το εν λόγω κλειστό και πιστεύω ότι με μια ακόμη μεγαλύτερη παρουσία του κόσμου στις εξέδρες που τη χρειαζόμαστε, θα πάνε ακόμη καλύτερα τα πράγματα στη συνέχεια”.

Για το ότι αγωνίστηκε με μόλις μία προπόνηση στη νέα του ομάδα: “Όντως γνώρισα τους συμπαίκτες μου μέσα από μια μόνο προπόνηση και έπαιξα. Δεν είμαστε καλοί στο β’ ημίχρονο και δώσαμε δικαίωμα στον αντίπαλό μας να πιστέψει στη νίκη. Πρέπει να δείξουμε καλύτερο αγωνιστικό εαυτό στη συνέχεια για να πετύχουμε τους στόχους μας”.