Με τον Σπανούλη και τον Χάντερ να μην μπορούν, ουσιαστικά, να προσαρμοστούν στις συνθήκες του αγώνα, λόγω του διαστήματος απουσίας τους, και τον Ντάνστον να προστίθεται στη… λίστα των τραυματιών (δεν φαίνεται να έχει κάτι ανησυχητικό πάντως), οι περισσότεροι παίκτες του Γιάννη Σφαιρόπουλου δεν φάνηκε να έχουν μεγάλη πίστη στο «διπλό», ύστερα από τα μέσα της πρώτης περιόδου, με αποτέλεσμα η Μπαρτσελόνα να κυριαρχήσει και να επικρατήσει με το τελικό 73-57. Η κατάσταση αυτή, επιβεβαιώνεται τόσο από την αστοχία σε έναν σημαντικό τομέα, όπως τα τρίποντα (6/22 και 27%), αλλά και τις οκτώ παραπάνω κατοχές των «Μπλαουγκράνα», οι οποίες τους εξασφάλισαν το πρώτο «βήμα» για το Final-4 της Μαδρίτης. Σε ένα ματς, όπου σχεδόν όλοι οι παίκτες του Τσάβι Πασκουάλ είχαν θετική συνεισφορά, Ναβάρο και Νάχμπαρ σκόραραν από 10 πόντους, με τον Λάμπε να κάνει μεγάλη «ζημιά» τόσο με τους 8 του πόντους, όσο και με τα 9 ριμπάουντ που κέρδισε (4 επιθετικά). Οι «ερυθρόλευκοι» δεν είχαν κανέναν παίκτη με διψήφιο αριθμό πόντων, με τον Δημήτρη Αγραβάνη να διακρίνεται, σκοράροντας 9 πόντους και όντας, μαζί με τους Παπαπέτρου και Σλούκα, μάλλον η «όαση» των ηττημένων.

Η εξέλιξη του ματς

Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε σε σωστή προσέγγιση το παιχνίδι, όπως φαίνεται από το αρχικό 3-6 των πρώτων δύο λεπτών, έχοντας καλή αντιμετώπιση όλων των παικτών της Μπαρτσελόνα στην άμυνά του και στοχεύοντας μόνιμα στη ρακέτα του, στο επιθετικό κομμάτι. Τα δύο πρώτα καλάθια του αγώνα για τον Ναβάρο, όμως, είχαν δώσει το έναυσμα στην Μπαρτσελόνα, ώστε να πραγματοποιήσει ένα σερί 11-0, με το οποίο προηγήθηκε με 14-6 στο ένατο λεπτό της αναμέτρησης. Ο Τσάβι Πασκουάλ είχε τις απαντήσεις, με την ομάδα του να κυκλοφορεί σωστά την μπάλα και να εκμεταλλεύεται την νευρικότητα που ήρθε στην πλευρά του αντιπάλου του, που είχε μεταφραστεί σε αρκετές ανανεώσεις κατοχής, είτε από κερδισμένα επιθετικά ριμπάουντ, είτε από λάθη των παικτών του Σφαιρόπουλου. Το «θράσος» του Αγραβάνη, έδωσε μία λύση για τους «ερυθρολεύκους», για να έρθει η απάντηση από τον Όλεσον και ένα «τρελό» σουτ του Χουέρτας, για να λήξει το πρώτο δεκάλεπτο με 20-8.

Αυτό έδωσε την απαραίτητη ώθηση στους «Μπλαουγκράνα», ώστε να συνεχίσουν στον ίδιο ρυθμό στο δεύτερο δεκάλεπτο, με το σκορ να γίνεται 25-10, χάρη στους Όλεσον και Νάχμπαρ. Μάντζαρης και Πέτγουεϊ έδωσαν «ανάσες» για την ομάδα τους, μειώνοντας σε 29-20, με 4:40 για το τέλος της δεύτερης περιόδου. Η διαφορά αυτή δεν επρόκειτο να πέσει, όμως, καθώς μπορεί η εικόνα του Ολυμπιακού να ήταν βελτιωμένη, όμως αφενός η παροιμιώδης αστοχία του έξω από τη γραμμή των 6.75 (2/11), αφετέρου η συνεχιζόμενη συλλογή επιθετικών ριμπάουντ εκ των Καταλανών (12 έναντι 6), και δη από τον εξαιρετικό σε αυτόν τον τομέα Ματσιέι Λάμπε, δεν του επέτρεψε να τη «ροκανίσει» περαιτέρω (35-26).

Η Μπαρτσελόνα μπήκε με διάθεση να γίνει το απόλυτο αφεντικό του αγώνα στο δεύτερο μέρος, με τους Ναβάρο και Σατοράνσκι να στέλνουν εξαρχής τη διαφορά στους 15 πόντους, με δύο σερί τρίποντα (41-26). Μειώνοντας αιαθητά το ρυθμό του παιχνιδιού, όμως, ο Ολυμπιακός μπόρεσε να αποτρέψει ένα διαφαινόμενο επιθετικό «κρεσέντο», αλλά το δικό του εκτελεστικό πρόβλημα συνέχισε να υφίσταται, παρότι Ντάρντεν και Λοτζέσκι μείωσαν αμέσως την απόσταση στους 10 πόντους (41-31). Σατοράνσκι και Ναβάρο, λοιπόν, έφεραν ξανά τη διαφορά στους 15 πόντους (46-31), με το εύστοχο ζευγάρι βολών του Πλάις να την «εκτοξεύει» στη μεγαλύτερη τιμή της (48-32). Με τον Σπανούλη ανενεργό και τους ξένους του να μη βρίσκονται στο καλύτερο βράδυ, την κατάσταση ανέλαβαν εκεί, με ακόμη τρία λεπτά να απομένουν, οι νεότεροι Έλληνες παίκτες, με τους Παπαπέτρου και Αγραβάνη να ευστοχούν σε σουτ τριών πόντων και να δείχνουν ότι τουλάχιστον χάρη σε αυτούς, η ομάδα τους έχει «σφυγμό» (50-38).

Παπαπέτρου και Σλούκας διατηρούσαν την ομάδα τους σε απόσταση μη απαγορευτική στην αρχή της τέταρτης περιόδου (52-42), αλλά κάπου εκεί θα άρχιζε ο… κατήφορος. Ο Μπράιαντ Ντάνστον τραυματίστηκε, και πλέον δεν υπήρχε έτοιμος παίκτης στη θέση «5», την πιο κρίσιμη ώρα. Κάτι τέτοιο, το εκμεταλλεύτηκαν οι παίκτες του Πασκουάλ, και πραγματοποιώντας σερί 9-0, με πρωταγωνιστή τον Νάχμπαρ, ουσιαστικά «καθάρισαν» την υπόθεση της νίκης, στα μέσα του δεκαλέπτου (61-42). Μοναδική απώλεια που έχει να θυμάται από αυτό το ματς ο κόουτς των νικητών, είναι εκείνη του Μπραντ Όλεσον, του οποίου το πόδι γύρισε, σε μία προσπάθεια του να εκτελέσει ένα λέι-απ. Αντιθέτως, το μεγάλο κέρδος του Ολυμπιακού ήταν η συνέχεια που έδωσε στην πολύ καλή τους βραδιά, ο Αγραβάνης, ο οποίος ήταν ουσιαστικά αυτός που πάλεψε μέχρι το τέλος.

Δεκάλεπτα: 20-8, 35-26, 50-38, 73-57

Μπαρτσελόνα (Πασκουάλ): Ντόλμαν, Χεζόνια 5, Χουέρτας 3 (1//1 τρίποντο, 4 ασίστ), Αμπρίνες 6 (1), Ναβάρο 10 (2), Σατοράνσκι 9 (2/2 τρίποντα, 6 ριμπάουντ), Πλάις 6, Τόμας 5, Όλεσον 5 (1), Λάμπε 8 (9 ριμπάουντ), Νάχμπαρ 10 (3/3 τρίποντα), Τόμιτς 6

Ολυμπιακός (Σφαιρόπουλος): Πέτγουεϊ 5 (1), Χάντερ 7, Ντάνστον 5, Σπανούλης 1, Παπαπέτρου 5 (1), Σλούκας 5 (4 ασίστ), Πρίντεζης 4, Αγραβάνης 9 (1), Μάντζαρης 4 (2 ασίστ, 3 λάθη), Λαφαγιέτ 5 (1), Ντάρντεν 2, Λοτζέσκι 5 (1)