Θεωρείται το επόμενο «next big thing» του Ολυμπιακού και οι ειδικοί λένε πως αν δουλέψει και εξελιχθεί το ταλέντο του θα είναι ο πλέι μέικερ της επόμενης 15ετίας στους ερυθρόλευκους και στο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Τα λέει όλα μόνο το γεγονός ότι ο Αλεξέι Ποκουσέφσκι βλέπει τον κόσμο από τα 2.11μ. και μπορεί να παίξει «άσος»!

Ο Σέρβος ήρθε στον Ολυμπιακό το 2015 σε ηλικία μόλις 14 ετών με έναν απίστευτο τρόπο. Κάποιοι από τους προπονητές – σκάουτερ της ομάδας τον είδα στο You Tube και έτριβαν τα μάτια τους. Ο μικρός είχε ανεβάσει πλάνα του από αγώνες στο You Tube, οι ερυθρόλευκοι είδαν κάποια από τα βίντεο αυτά και… έπαθαν πλάκα. Αμέσως τον προσέγγισαν και τον έφεραν στον Πειραιά και τον έβαλαν στα τμήματα υποδομής της ομάδας.

Ο πόλεμος στο Κόσοβο και τα δύσκολα χρόνια

Ο Αλεξέι Ποκουσέφσκι γεννήθηκε στο Βελιγράδι στις 26/12/2011, αλλά η οικογένειά του δεν είναι από εκεί. Η οικογένεια έχει σερβική καταγωγή. Ζούσε όμως, στην Πρίστινα του Κοσσόβου, αλλά έφυγε άρον άρον από εκεί όταν ξέσπασε ο πόλεμος ανάμεσα στους Σέρβους και τους Αλβανούς που ζουν στην περιοχή.

Ο πατέρας του Σάσα Ποκουσέφσκι μετακόμισε την οικογένειά του στα εδάφη της Σερβίας. Αρχικά πήγαν στο Βελιγράδι. Εκεί γεννήθηκε ο Αλεξέι Ποκουσέφσκι. Μετά πήγαν στο Νόβισαντ. Εκεί μεγάλωσε ο παίκτης και εκεί έκανε τα βπρώρα του μπασκετικά βήματα.

Το μήλο κάτω από την μηλιά

Ο πατέρας του ήταν προπονητής μπάσκετ. Από εκεί κόλλησε το μικρόβιο του μπάσκετ. Ο Σάσα Ποκουσέφσκι του έμαθε τα πρώτα του βήματα στο μπάσκετ και τον έκανε να λατρέψει την πορτοκαλί θεά. Εχει τρέλα με την πορτοκαλί μπάλα και πως θα δείτε και στην φωτό παρακάτω κοιμάται ακόμα και παρέα μ΄ αυτήν!

Επαιζε στα τμήματα υποδομής της Βοϊβοντίνα και από εκεί τον ανακάλυψε ο Ολυμπιακός μέσα από το You Tube και τον έφερε στην Ελλάδα και τον έντυσε στα ερυθρόλευκα.

Η μοναξιά στην Ελλάδα

Το πρώτο καιρό που ήρθε στην Ελλάδα τα περνούσε δύσκολα. Η μητέρα έμεινε μαζί του στην χώρα μας τις δυο πρώτες εβδομάδες. Μετά γύρισε στην Σερβία. Ο μικρός έμεινε για 2 μήνες ολομόναχος εδώ. Γονείς του ήταν οι άνθρωποι του Ολυμπιακού. Στην συνέχεια ο πατέρας του και ο αδελφός του ήρθαν στην χώρα μας και τελικά λίγο μετά όλη η οικογένεια ήρθε πια να μείνει εδώ μόνιμα.

Ο μεγάλος αδελφός Μιλουτίνοφ

Ο Νίκολα Μιλουτίνοφ είναι σαν μεγάλος αδελφός του. Τον ήξερε από την Σερβία και βοήθησε κι αυτός στην μεταγραφή του στο μεγάλο λιμάνι. Από τότε είναι συνέχεια δίπλα του.

Τον «καλόβλεπαν» οι μικρές Εθνικές

Οι μικρές εθνικές ομάδες της Ελλάδας τον είχαν στο στόχαστρο. Τελικά ο Ποκουσέφσκι έπαιξε με την Εθνική Σερβίας U17. Αγωνίστηκε με την ομάδα της χώρας του στο Παγκόσμιο Κύπελλο U17 όπου είχε μέσο όρο 7.7 πόντους, 8.3 ριμπάουντ, 1.6 ασίστ, 1.4 κλεψίματα and 3 κοψίματα.

Ελαμψε στο Βελιγράδι

Ο νεαρός παίκτης έδωσε τα ρέστα του με τον Ολυμπιακό στο πρόσφατο Adidas Next Generation Tournament που έγινε στο Βελιγράδι. Αναδείχθηκε κορυφαίος μπλοκέρ της διοργάνωσης με μ.ο. 3.5 κοψίματα, ενώ ήταν πρώτος και στο ποσοστό στα τρίποντα με 52.6%! Ηταν δεύτερος στα κλεψίματα με 2.3 και τέταρτος στην αξιολόγηση με 22 βαθμούς. Είχε επίσης μ.ο. 15.8 πόντους, 7 ριμπάουντ και 2.5 ασίστ!

ΤΟ SCOUTING REPORT

Αν εξελιχθεί θα κάνει θραύση, καθώς είναι ένας πλέι μέικερ ύψους 2.11μ. που μπορεί να σκοράρει και από τα 6.75μ. με τρομερά ποσοστά! Είναι αλτικός, είναι εξαιρετικός ριμπάουντερ και τρομερός μπλοκέρ. Εχει καλή τεχνική.

Χρειάζεται όμως, ακόμα δουλειά και σίγουρα χρειάζεται πολλά στο κομμάτι της ενδυνάμωσης.

 

Ο ΑΛΕΞΕΪ ΠΟΚΟΥΣΕΦΣΚΙ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ