Ο Ολυμπιακός για άλλη μία φορά… αρνήθηκε να χάσει, υποτάσσοντας την Μπαρτσελόνα με 71-68 και προκρινόμενος στο Final-4 της Μαδρίτης! Στην ημέρα της ονομαστικής του εορτής, ο Γιώργος Πρίντεζης ήταν αυτός που με ένα νικητήριο σουτ που θύμισε… Κωνσταντινούπολη, έστω κι αν ήταν έξω από τη γραμμή των 6.75 μέτρων, έκρινε ακόμη ένα συγκλονιστικό ματς μεταξύ των δύο ομάδων και χάρισε στους «ερυθρολεύκους» το εισιτήριο για το ταξίδι στην ισπανική πρωτεύουσα. Ο υπαρχηγός, σκόραρε συνολικά 14 πόντους, ακολουθώντας τον αρχηγό Βασίλη Σπανούλη, ο οποίος είχε 17 πόντους και 5 ασίστ, ενώ εκπληκτικός ήταν και ο Βαγγέλης Μάντζαρης, με 11 πόντους και 3/4 τρίποντα. Για τους φιλοξενούμενους, Σατοράνσκι και Τόμιτς ξεχώρισαν με 13 και 12 πόντους αντίστοιχα, ενώ και ο Αμπρίνες πρόσθεσε άλλους 11.

Το φιλμ

Το παιχνίδι ήταν εξαρχής κλειστό, και με το «σετ παιχνίδι» να χρησιμοποιείται σχεδόν αυστηρά. Μία «μάχη» ψηλών στα πρώτα έξι λεπτά, ανέδειξε αρχικά νικητή τον Ολυμπιακό, με τους Ντάνστον, Πρίντεζη και Χάντερ να δίνουν τους οκτώ από τους 11 πρώτους πόντους της ομάδας τους, και τον Άντε Τόμιτς να ξεχωρίζει για τους «Μπλαουγκράνα» (11-8). Αμπρίνες και Όλεσον, με τρία συνεχόμενα τρίποντα, έδωσαν «αστραπιαία» το προβάδισμα στην ομάδα τους (13-17), με τους Σλούκα και Χάντερ να μειώνουν τη διαφορά στην ελάχιστη τιμή της, χάρη στην ευστοχία τους από τη γραμμή των βολών (16-17).

Σε αυτό το «μοτίβο» κινήθηκε και το δεύτερο δεκάλεπτο, κατά τα επτά πρώτα του λεπτά. Λαφαγιέτ και Σλούκας, έδωσαν με γρήγορο 4-0 του προβάδισμα με 20-17 στους «ερυθρολεύκους», για να απαντήσει με δικό της 0-6 η Μπαρτσελόνα, με τους Χουέρτας, Τόμας και Πλάις να μπαίνουν στην «εξίσωση» και τον Αμερικανό ειδικά να προξενεί προβλήματα, όχι μόνο σκοράροντας, αλλά και κερδίζοντας επιθετικά ριμπάουντ (20-23 στο 13′). Σχεδόν τρία λεπτά αργότερα, με απίστευτο τρίποντό του στη λήξη της επίθεσης, ο Σπανούλης θα ισοφάριζε σε 25-25, με τον Χάντερ επίσης να ανταποκρίνεται με κάρφωμα στις εύστοχες βολές του Σατοράνσκι (27-27 στο 17′). Κάπου εκεί, ο Χουάν Κάρλος Ναβάρο θα έκρινε το ποιος θα πήγαινε προηγούμενος στα αποδυτήρια. Σκοράροντας και μοιράζοντας παιχνίδι, ο Ισπανός γκαρντ ήταν αυτός που έδωσε το «έναυσμα» για επιμέρους σκορ 2-10 στα τελευταία τρία λεπτά της δεύτερης περιόδου, συνεπικουρούμενος από τους Τόμιτς και Λάμπε (29-37). Ο Κροάτης, ειδικά, βγήκε ιδιαίτερα ωφελημένος, καθώς ο Ολυμπιακός δεν εκμεταλλεύτηκε το γεγονός πως ο Τσάβι Πασκουάλ τον κράτησε στο παρκέ, παρά το δεύτερο φάουλ που έκανε, τρία λεπτά και 48 δευτερόλεπτα πριν τη λήξη της περιόδου. Κάπως έτσι, οι Καταλανοί «τιμώρησαν» ταυτόχρονα την αστοχία του Ολυμπιακού από την περιφέρεια (1/11 τρίποντα), καθώς και τη γενικότερη διστακτικότητα αρκετών παικτών του, οι οποίοι έδειξαν να «χαλαρώνουν» στο αμυντικό κομμάτι στα τελευταία λεπτά του ημιχρόνου.

Με την έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου, η διαφορά έφτασε και σε διψήφιο αριθμό, χάρη σε follow-κάρφωμα του Άλεξ Αμπρίνες (29-39), με τον Βαγγέλη Μάντζαρη τότε να παίρνει πρωτοβουλίες και να μειώνει τη διαφορά στα μισά, με ένα προσωπικό του 5-0 (34-39). Λίγο αργότερα, ο Ολυμπιακός είχε την ευκαιρία να μειώσει και στους τέσσερις πόντους, όμως ο Λοτζέσκι αστόχησε εξ επαφής, με τον εξαιρετικό αμυντικά πάνω στον Σπανούλη, Σατοράνσκι να φέρνει τη διαφορά στο +9 (34-43 στο στο 24′). Ο Πέτγουεϊ μειώνει αυτήν τη διαφορά με τρίποντο και κερδίζει το τρίτο προσωπικό φάουλ του Τόμιτς, ο οποίος όμως και πάλι δεν αποσύρθηκε, και μάλιστα κάρφωσε για το 37-45 στα μέσα της περιόδου. Ο Πέτγουεϊ επέμεινε (40-45), με την άμυνα των γηπεδούχων να γίνεται ξανά τρομερά πιεστική, με τον Σλούκα ωστόσο να μην ευστοχεί σε άλλο ακόμη λέι-απ αιφνιδιασμού. Ο Σπανούλης «ξεμπλόκαρε» για το 43-45, αλλά ο Σατοράνσκι έπιασε «εν υπνώσει» αμέσως μετά την αντίπαλη άμυνα (43-47), για να απαντήσει ο Χάντερ, κερδίζοντας και το τρίτο προσωπικό φάουλ του Πλάις (46-47 στο 27:30). Λίγο αργότερα, ο Σλούκας κέρδισε και το τέταρτο φάουλ του, με την Μπαρτσελόνα να είναι «βεβαρυμένη» πια στους ψηλούς της. Η προσπάθεια αυτή του Ολυμπιακού θα επιβραβευθεί, με τον Σπανούλη να βάζει μπροστά την ομάδα, 22 δευτερόλεπτα πριν το τέλος του δεκαλέπτου (50-49). Ο Τόμιτς, με 1/2 βολές, φέρνει σε απόλυτη ισορροπία το ματς και… όλα ξεκινούν από την αρχή (50-50).

Πρίντεζης και Σπανούλης, ήταν αυτοί που μπήκαν πιο δυναμικά στο τέταρτο δεκάλεπτο (55-52 στο 33′), με τον κλοιό της άμυνας να αρχίζει να «σφίγγει» ιδιαίτερα σε εκείνο το διάστημα, με πρωταγωνιστικό ρόλο να διαδραματίζει το μαρκάρισμα του Χάντερ στον Τόμιτς… και όχι μόνο, αλλά ο Ντόλμαν έφερε ξανά την απόλυτη ισορροπία (55-55), ακριβώς έξι λεπτά για το φινάλε. Ο Σατοράνσκι, μετά από δύο λεπτά «σιγής» και από τις δύο πλευρές, ευστόχησε μετά από επιθετικό ριμπάουντ, κι ενώ ο Ντάνστον έχει αποβληθεί με πέμπτο φάουλ. Ο Σπανούλης θα φέρει ξανά μπροστά την ομάδα (58-57) και ο Ντόλμαν με δύο βολές θα απαντήσει (58-59). Ο Μάντζαρης με τρομερό τρίποντο με ταμπλό και ο Σατοράνσκι με ανάλογο, θα διαμορφώσουν το 61-62. Με δύο λεπτά για τη λήξη, ο Όλεσον είναι ψύχραιμος από τη γραμμή των βολών (61-64), με τον Ολυμπιακό να έχει συμπληρώσει σε εκείνο το σημείο τα ομαδικά του φάουλ και τους φιλοξενούμενους να έχουν μόλις ένα.

Με 1:14 για το φινάλε, ο Αμπρίνες κάνει με 1/2 βολές το 61-65 και ο Σφαιρόπουλος καλεί τάιμ άουτ. Ο Μάντζαρης δηλώνει ξανά «παρών» και με τρίποντο το 64-65, με τους γηπεδούχους να πιέζουν σε όλο το γήπεδο και την επιλογή αυτή να αποδίδει. Ο Λαφαγιέτ κλέβει την μπάλα από τον Σατοράνσκι και ο Πρίντεζης θα διαμορφώσει το 66-65 στον αιφνιδιασμό, 39.5 δευτερόλεπτα πριν τη λήξη. Ο Ναβάρο είναι ψύχραιμος από τη γραμμή των βολών (66-67), για να… το πάρει πάνω του ο Σπανούλης, και στα 8.3 δευτερόλεπτα για το τέλος, να κάνει με τζαμπ σουτ το 68-67. Ο Μάντζαρης στέλνει τον Ναβάρο ξανά στη γραμμή και μάλλον επιβραβεύεται, μιας και ο αρχηγός της Μπαρτσελόνα ευστοχεί μόλις στη δεύτερη βολή, κάνοντας το 68-68. Η τελευταία «ζαριά» πέφτει στην επίθεση, αυτό που σχεδίασε βγαίνει και ο Πρίντεζης στέλνει στα ουράνια τον Ολυμπιακό.

Δεκάλεπτα: 16-17, 29-37, 50-50, 71-68

Ολυμπιακός (Σφαιρόπουλος): Πέτγουεϊ 8 (2), Χάντερ 8 (8 ριμπάουντ), Ντάνστον 2, Σπανούλης 17 (3/4 δίποντα, 3/7 τρίποντα, 5 ασίστ), Παπαπέτρου, Σλούκας 6, Πρίντεζης 14 (1/6 τρίποντα), Μάντζαρης 11 (3/4 τρίποντα), Λαφαγιέτ 2, Ντάρντεν 3, Λοτζέσκι

Μπαρτσελόνα (Πασκουάλ): Ντόλμαν 5 (1), Χουέρτας 2, Αμπρίνες 11 (2/7 τρίποντα), Ναβάρο 8 (1), Σατοράνσκι 12 (1/3 τρίποντα, 7 ριμπάουντ), Πλάις 4 (7 ριμπάουντ), Τόμας 4, Όλεσον 5 (1), Λάμπε 4, Νάχμπαρ, Τόμιτς 13 (7 ριμπάουντ)