Μετά το άδοξο τέλος στο σήριαλ της υπόθεσης του Κώστα Σλούκα, ο Ολυμπιακός αναζητούσε έναν γκαρντ από το πάνω ράφι για να αναπληρώσει το μεγάλο αυτό κενό, που δημιούργησε η αποχώρηση του διεθνή άσου. Και τον αντι-Σλούκα, τον βρήκε στο πρόσωπο του Ντάνιελ Χάκετ.

Τα μεσάνυχτα της Τετάρτης (15/7), λοιπόν, η ΚΑΕ ανακοίνωσε την απόκτηση του Αμερικανού γκαρντ, συμπληρώνοντας με τον καλύτερο τρόπο μια πλήρη και μεστή περιφερειακή γραμμή. Για την απόκτηση του Χάκετ χρειάστηκαν πολλές επαφές και συζητήσεις επί συζητήσεων. Όμως, το σημείο-κλειδί ήταν το τετ-α-τετ που είχε ο παίκτης με τον Γιάννη Σφαιρόπουλο και τον General Manager, Χρήστο Σταυρόπουλο στις ΗΠΑ:

«Δεν ήταν η στιγμή για μένα και το ΝΒΑ και μετά τη συνάντηση που είχα με τον coach Σφαιρόπουλο και τον GM (Χρήστο Σταυρόπουλο) όλα έγιναν πολύ εύκολα», δήλωσε στην επίσημη ιστοσελίδα της ομάδας ο Ντάνιελ Χάκετ, λίγο μετά την υπογραφή του νέου του συμβολαίου με τον Ολυμπιακό.

hacket

Με τη συγκεκριμένη μεταγραφή, οι «ερυθρόλευκοι» προσθέτουν στο ρόστερ τους ένα ψηλό γκαρντ (1,98μ), που μπορεί να αγωνιστεί εξίσου καλά τόσο στο «1», όσο και στο «2». Πρόκειται για έναν combo γκαρντ, με έφεση τόσο στο σκοράρισμα όσο και στη δημιουργία. Επιπλέον, ο Χάκετ είναι ιδαίτερα χαρισματικός στο «ένας εναντίον ενός», ενώ ακριβώς λόγω του ύψους του, μπορεί να παίξει με πλάτη στο καλάθη, απ’ όπου είτε τελειώνει μόνος τις φάσεις, είτε δημιουργεί φάσεις για τους ελεύθερους σουτέρ.

Όμως, πέρα από τα προτερήματα μιας τέτοιας μεταγραφικής κίνησης, υπάρχουν αφενός ορισμένα στοιχεία που λείπουν από το παιχνίδι του Αμερικανού, όπως για παράδειγμα το σταθερό και συνεπές σουτ από την γραμμή του τριπόντου ή η πολύ καλή προσωπική άμυνα, αφετέρου υπάρχουν ορισμένα ερωτηματικά προς απάντηση, με βασικότερο όλων τον αντιδραστικό/εκρηκτικό χαρακτήρα του παίκτη, κάτι που έκανε τον Ολυμπιακό να «παγώσει» προς στιγμήν την υπόθεσή του.

Όλα τα παραπάνω, είτε θετικά είτε αρνητικά, επ’ ουδενί δεν αποτελούν αποκυήματα φαντασίας. Αντιθέτως, πρόκειται για δεδομένα, σύμφωνα με όσα έχει δείξει στην μέχρι τώρα καριέρα του ο 27χρονος άσος. Άραγε, από πού ξεκίνησε και πώς βρέθηκε στον Ολυμπιακό ο Αμερικανός;

hacket osfp

Ο Χάκετ, αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια, δείχνοντάς από νωρίς ψήγματα του ταλέντου του. Πιο συγκεκριμένα, τη σεζόν 2007-2008 είχε κατά μέσο όρο 12,3 πόντους, 4,7 ασίστ και 4,2 ριμπάουντ σε 35 παιχνίδια για το κολλεγιακό πρωτάθλημα, οδηγώντας την ομάδα του πανεπιστημίου, στην κατάκτηση του τουρνουά Pac-10, ενώ ο ίδιος αναδείχθηκε μέλος της δεύτερης καλύτερης πεντάδας της διοργάνωσης. Μάλιστα, στις 17 Νoεμβρίου 2007, στη Βόρεια Καρολίνα, σημείωσε το πρώτο triple-double της καριέρας του με 22 πόντους, 10 ριμπάουντ και ισάριθμες ασίστ, γράφοντας με χρυσά γράμματα το όνομά του στην ιστορία του USC, καθώς κανένας μέχρι τότε δεν είχε σημειώσει ανάλογες επιδόσεις.

Tην ίδια σεζόν, όντας μέλος της Εθνικής Ιταλίας Νέων Ανδρών κατέκτησε την τρίτη θέση και το χάλκινο μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ U20 της Σλοβενίας, ενώ το 2008 κλήθηκε για πρώτη φορά στην προετοιμασία της Εθνικής Ανδρών στο Βόρμιο.

Τον Απρίλιο του 2009, ο Αμερικανός γκαρντ αποφασίζει να δηλώσει συμμετοχή στο draft του NBA, δίχως ωστόσο να καταφέρει να επιλεγεί από κάποια ομάδα. Έτσι, δύο μήνες μετά, στις 22 Ιουνίου, υπογράφει το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο διάρκειας ενός έτους, με τη Μπενετόν Τρεβίζο.

hackett treviso

Από εκεί, μετακομίζει σε μια άλλη ιταλική ομάδα, την Σκαβολίνι, όπου αγωνίστηκε τις σεζόν 2010-2012. Στην πρώτη του χρονιά, πραγματοποιεί εξαιρετικές εμφανίσεις έχοντας 14,3 πόντους, 3,8 ριμπάουντ και 2,1 ασίστ ανά παιχνίδι και οδηγώντας την Σκαβολίνι μέχρι τα ημιτελικά του ιταλικού πρωταθλήματος. Μάλιστα, το 2011 αγωνίστηκε στο All-StarGame του πρωταθλήματος, κερδίζοντας το βραβείο του πολυτιμότερου παίκτη.

550 Daniel-Hackett-miglior-giocatore-All-Star-Game

Παράλληλα, το καλοκαίρι του 2011 αποτέλεσε βασικός πλέι μέικερ της Εθνικής Ιταλίας στο Ευρωμπάσκετ της Λιθουανίας, κάνοντας ένα πολύ καλό τουρνουά με 7,8 πόντους, 3 ασίστ και 2,8 ριμπάουντ ανά αγώνα, ενώ το 2012 συνεισέφερε σημαντικά στην πρόκριση της Ιταλίας και, μάλιστα, ως αήττητης, της στα επόμενα Ευρωμπάσκετ.

hacket italy 2011 lithuania

Τον Ιούλιο του 2012, ο Χάκετ εντάχθηκε στο δυναμικό της πανίσχυρης τότε, Σιένα, η οποία αποτέλεσε το απώγειο της καριέρας του, καθώς μαζί της έκανε treble τη σεζόν 2012-2013, κατακτώντας όλες τις εγχώριες διοργανώσεις (Πρωτάθλημα, Κύπελλο, Σούπερ Καπ Ιταλίας). Φυσικά, στην πορεία αυτή, ο Αμερικανός άσος μόνο θεατής δεν ήταν. Με μέσο όρο 14,3 πόντους ανά παιχνίδι, και career-high σε τρίποντα (44,4%), ριμπάουντ (5,2), ασίστ (5,6) αλλά και ranking (20,1), συνέβαλε τα μέγιστα στην κατάκτηση όλων αυτών των τίτλων, γνωρίζοντας την επιβράβευση των προσπαθειών του με την ανάδειξή του ως πολυτιμότερου παίκτη τόσο ιταλικού πρωταθλήματος όσο και του κυπέλλου, όπως επίσης και του Σούπερ Καπ Ιταλίας.

Επίσης, με τη φανέλα της Σιένα πραγματοποίησε το ντεμπούτο του στην Ευρωλίγκα, έχοντας κατά μέσο όρο 7,2 πόντους, 3 ασίστ και 2,3 ριμπάουντ σε 22 παιχνίδια. Στις 16 Οκτωβρίου του 2013 πέτυχε 26 πόντους με αντίπαλο τη Γαλατασαράϊ, επίδοση που συνιστά ατομικό ρεκόρ.

daniel-hackett-montepaschi-siena-eb13

Στις 24 Δεκεμβρίου του 2013, ο Χάκετ θα υπογράψει πολυετές συμβόλαιο με την Αρμάνι Μιλάνο, κατακτώντας για δεύτερη συνεχόμενη σεζόν το ιταλικό πρωτάθλημα, και, μάλιστα, απέναντι στην πρώην ομάδα του, τη Σιένα. Αυτός ήταν ο πρώτος τίτλος της Μιλάνο έπειτα από 18 χρόνια «ανομβρίας», και σ’ αυτό έπαιξε μεγάλο ρόλο ο Αμερικανός γκαρντ μετρώντας 9,7 πόντους ανά παιχνίδι.

Από το σημείο αυτό και έπειτα, η καριέρα του παίρνει την κατιούσα. Στις 25 Ιουλίου του 2014 ο Χάκετ εγκαταλείπει την προετοιμασία της Εθνικής Ιταλίας απροειδοποίητα και χωρίς καμία άδεια και αναπόδραστα τιμωρείται με έξι μήνες αποκλεισμού από τις εγχώριες διοργανώσεις (12/10/2014– 11/05/2015). Κι ενώ έχει, πλέον, εκτίσει την εξάμηνη ποινή του, πρωταγωνιστεί εκ νέου με άσχημο τρόπο: λίγο πριν το τέλος του τέταρτου ημιτελικού απέναντι στη Σάσαρι για το ιταλικό πρωτάθλημα, ο Χάκετ θα χάσει την ψυχραιμία του θα αντιδράσει πολύ άσχημα, με αποτέλεσμα να τεθεί εκτός αγωνιστικής δράσης για δύο αγώνες. Το Μιλάνο κατάφερε να ισοφαρίσει, χωρίς αυτόν, σε 3-3, όμως στο έβδομο και τελευταίο παιχνίδι, η επιστροφή του Χάκετ δεν στάθηκε αρκετή για να δώσει στην ομάδα του την πρόκριση.

Χαρακτηριστό αυτής της φθίνουσας πορείας της επαγγελματικής καριέρας του Χάκετ, είναι το γεγονός πως στο ιταλικό πρωτάθλημα είχε 7,8 πόντους, 4,3 ασίστ και 3,2 ριμπάουντ στην κανονική περίοδο και 10,8 πόντους, 3,6 ασίστ στα πλέι-οφ. Αντιθέτως στην Ευρωλίγκα (σ.σ. εκεί δεν ίσχυε η τιμωρία των έξι μηνών) είχε καλύτερη απόδοση, με 10,5 πόντους και 5,2 ασίστ, όντας ένα σχετικά καλύτερο γρανάζι από τα υπόλοιπα της τραγικά δουλεμένης μηχανής της Εμπόριο Αρμάνι Μιλάνο.

Πλέον, ο Ντάνιελ Χάκετ είναι παίκτης του Ολυμπιακού για τα επόμενα δύο χρόνια και έχει μοναδική ευκαρία να σώσει την καριέρα του και να γίνει ξανά ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα στην Ευρώπη.

Εν κατακλείδι, καθαρά αγωνιστικά η προσθήκη του Ντάνιελ Χάκετ συγκαταλέγεται σε αυτές από το πάνω ράφι, και αναμφίβολα πρόκειται για μια εξαιρετική κίνηση από πλευράς Ολυμπιακού. Δύο πράγματα μένει να φανούν: πρώτον, το κατά πόσο θα μπορέσει ο 27χρονος γκαρντ να συγκρατήσει τον εκρηκτικό χαρακτήρα του και να μη δημιουργήσει κανένα πρόβλημα στο έξοχο κλίμα, που επικρατεί στα αποδυτήρια των «ερυθρόλευκων» και, δεύτερον, το κατά πόσο θα «δέσει» με τα υπόλοιπα κομμάτια του παζλ και δη με αυτό, που ονομάζεται Βασίλης Σπανούλης.

hacket span