Οι οπαδοί είναι ακόρεστοι, ως προς την ενίσχυση της ομάδας τους, όμως η πραγματικότητα πολλές φορές απέχει παρασάγγας από τη… διάθεση και τις ορέξεις. Διαβάζω, για παράδειγμα, πως ο Ολυμπιακός θα πάρει και τον Στράτο Περπέρογλου και τον Βασίλη Καββαδά.

Με το καλό” λέω, αλλά από την άλλη σκέπτομαι πως τα άρθρα που έγραψαν ο Αλέξανδρος Τρίγκας (“Δεν χωράς πουθενά“) και ο Φώτης Δουκάκης (“Αδιέξοδο για Καββαδά!“), περιγράφουν μια διαφορετική… ορθολογιστική πραγματικότητα.

Αν υποθέσουμε ότι ο Ολυμπιακός αποκτά τους δύο Έλληνες διεθνείς δεν έχουμε παρά να μετρήσουμε: Σλούκας, Μάντζαρης, Λο, Σπανούλης, Γκετσεβίτσιους, Παπανικολάου, Πρίντεζης, Άντιτς, Ντόρσεϊ (ή κάποιος Αμερικανός στη θέση του, που μοιάζει και το πιθανότερο), Χάινς, Μαυροειδής, είναι συνολικά οι 11 παίκτες που έχει (τα 10/11) στο ρόστερ του ο Γιώργος Μπαρτζώκας και δεν έχουμε μετρήσει άλλον έναν Αμερικανό που δικαιούται να πάρει ο Ολυμπιακός, από τη στιγμή που έφυγε ο Κέσελ.

Στο σύνολο, με Περπέρογλου και Καββαδά έχουμε 14 παίκτες πρώτης γραμμής (δεν μετράω, χωρίς διάθεση να τον αδικήσω, τον Κατσίβελη). Αυτόματα, δύο εξ αυτών θα είναι εκτός 12άδας.

Θα πει κανείς “η χρονιά είναι μεγάλη και οι αγώνες διπλοί“. Σε καμιά ομάδα, όμως, δεν χωράνε και ο Μαυροειδής και ο Καββαδάς και πείτε μου ποιος θα δεχθεί να διαδραματίσει ρόλο… Γλυνιαδάκη; Ο Μαυροειδής που είναι στο φόρτε του, ή ο Καββαδάς που θέλει να καθιερωθεί;

Άντε και το βρήκατε, που δεν θα το βρείτε εύκολα. Πείτε μου ποιος άλλος θα είναι εκτός 12άδας; Και γιατί -για παράδειγμα- ο Ολυμπιακός να βάλει πίσω από τον Παπανικολάου και ξένο και τον Περπέρογλου (όχι κατ’ ανάγκη με αυτή τη σειρά); Θα πάρει ξένο στη θέση “4“; Και που θα χωρέσει ο Πρίντεζης με τον Άντιτς (και τον Χάινς να προσπαθεί να βγει και λίγο στο “4“);

Το “βάλε και μένα μπάρμπα” δεν λειτουργεί όταν μιλάμε για ομάδες που έχουν παίκτες… πρώτης γραμμής. Είναι άλλο να πάρεις ένα παιδί (σαν τον Πελεκάνο, ας πούμε), που θα αποδεχθεί τον ρόλο του 13ου κι άλλο να πάρεις έναν παίκτη και να του επιβάλλεις ότι “θα γίνεις ο… Ηλίας του 14ου“.

Τί θέλω να πω με όλα αυτά; Ότι εγώ στη θέση του Γιώργου Μπαρτζώκα δεν θα έπαιρνα και τους δύο (Περπέρογλου και Καββαδά). Γιατί δεν σκέφτομαι καν ότι ο Ολυμπιακός δεν θα εξαντλήσει το περιθώριο των έξι ξένων που έχει δικαίωμα βάσει νόμου.

Εκτός κι αν ο Γκετσεβίτσιους (για παράδειγμα, που όμως δεν το αναφέρω τυχαία) δηλωθεί μόνο στους αγώνες της Ευρωλίγκας, αν και κάτι τέτοιο δεν προκύπτει για την ώρα από το ρεπορτάζ.

Ο τεχνικός του Ολυμπιακού θέλει να δουλέψει με 14-15 παίκτες, αλλά πρέπει να έχει παιδιά που θα αποδεχθούν να μείνουν εκτός 12άδας σε αρκετούς (τους περισσότερους αγώνες). Όπως, για παράδειγμα ο Κατσίβελης, ή παίκτες σε νεαρότερη ηλικία (τύπου Σταμάτη).