Οι βάσεις για την κατάκτηση της πρώτης θέσης της κανονικής περιόδου απο τον Ολυμπιακό μπήκαν, ύστερα από τη νίκη στο ΟΑΚΑ επί του “αιωνίου” αντιπάλου. Βέβαια, σύμφωνα με την εικόνα του πρώτου ημιχρόνου του αγώνα θα μπορούσαν να ήταν πιο σταθερές, αφού η τελική διαφορά των τεσσάρων πόντων, ουσιαστικά αφήνει ανοικτούς λογαριασμούς ενόψει του αγώνα του δευτέρου γύρου στο ΣΕΦ, καθώς ο Παναθηναϊκός αναμένεται να έχει “δέσει” περισσότερο μέχρι τότε. Ομως, υπάρχει ακόμα χρόνος μέχρι τη ρεβάνς και καλό είναι να μην αναλωθούμε σε αυτή.

Βλέποντας τον χθεσινό Ολυμπιακό του πρώτου ημιχρόνου, έγινε κατανοητή η δουλειά που έγινε κυρίως στον ψυχολογικό τομέα ύστερα από τη βαριά ήττα στην Κωνσταντινούπολη από την Εφές. Οι παίκτες και το τεχνικό τιμ δεν έχασαν την αυτοπεποίθηση τους, ενώ τέθηκαν σε λειτουργία και οι… “μηχανισμοί ίασης” που απέκτησαν οι Πειραιώτες την περασμένη σεζόν με την κατάκτηση του πρωταθλήματος Ευρώπης και Ελλάδος.

Οι “μηχανισμοί” αυτοί οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στη χημεία και τον κορμό της ομάδας, κάτι που φάνηκε, εκτός των άλλων, από την κυκλοφορία της μπάλας στο πρώτο ημίχρονο και στους πόντους που επιτεύχθηκαν σε εκείνο το διάστημα (40). Η σιγουριά των “ερυθρολεύκων” και τα καλύτερα πατήματα ήταν καθοριστικά στο να αναπτύξουν μία διαφορά, την οποία διαχειρίστηκαν στην επανάληψη.

Μπορεί ο Παναθηναϊκός να πλησίασε, όμως στο παρκέ το μυαλό των παικτών του Ολυμπιακού ήταν καθαρότερο. Όποτε οι “πράσινοι” πλησίαζαν στο σκορ, η αυτοπεποίθηση των παικτών του Γιώργου Μπαρτζώκα στο τρίποντο στάθηκε καθοριστική για τη νίκη.

Κύριος εκφραστής των επιθέσεων, ο Βασίλης Σπανούλης, ο οποίος και φέτος δείχνει ότι θα σηκώσει τον Ολυμπιακό στις πλάτες του. Εξαιρετικό πρώτο ημίχρονο από τον αρχηγό, που στο δεύτερο μπορεί να μην φάνηκε επιθετικά, όμως είχε προλάβει να κάνει τη “ζημιά” νωρίτερα…

Ενα άλλο στοιχείο στο οποίο πρέπει να σταθούμε είναι η εμφάνιση του Στράτου Περπέρογλου, απέναντι στην παλιά του ομάδα. Ουσιαστικός, έδινε την εντύπωση ότι αγωνίζεται χρόνια στον Ολυμπιακό, ενώ είναι χαρακτηριστική η ηρεμία στις κινήσεις του. Μπορεί το τελευταίο να φαίνεται ελάσσονος σημασίας, όμως είναι δείγμα σωστής (κυρίως ψυχολογικής) προετοιμασίας του παίκτη και κάτι που έδινε ακόμα περισσότερη δύναμη στους συμπαίκτες του, που τον έβλεπαν ανεπηρέαστο.

Καταλήγοντας, όπου υπάρχει δράση, υπάρχει και αντίδραση. όπου δράση βάλτε την ήττα στην Κωνσταντινούπολη και όπου αντίδραση το χθεσινό παιχνίδι. Πέρα από τη νίκη (βαθμολογική και ψυχολογική), ο Ολυμπιακός πρέπει να κρατήσει τα αντανακλστικά που έδειξε μέσα σε λίγες ημέρες και ανταποκρίθηκε σε ένα κρίσιμο ματς, έστω και αν η νίκη ήρθε απέναντι σε έναν αντίπαλο που ακόμα προσπαθεί να βρει την ταυτότητα του…