Αθλητές από το κορυφαίο επίπεδο του παγκόσμιου μπάσκετ θα βρεθούν σήμερα (20/9, 20:00) στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας για το τελευταίο παιχνίδι του Ντούσαν Ίβκοβιτς ως προπονητής. Το basketblog.gr σας παρουσιάζει έναν προς έναν όλους τους αστέρες που θα δώσουν το παρόν σε αυτόν τον πολύ μεγάλο αγώνα και θα πάρουν εντολές από έναν εκ των κορυφαίων προπονητών στην ιστορία του ευρωπαϊκού μπάσκετ.

 

Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς

Έπειτα από μία σεζόν κατά την οποία εδραιώθηκε ως ένας από τους καλύτερους παίκτες στην Ευρώπη, ο Σέρβος killer αποφάσισε να κάνει το μεγάλο βήμα για τον «μαγικό κόσμο» του NBA. Στην αρχή του καλοκαιριού υπέγραψε συμβόλαιο με τους Σακραμέντο Κινγκς, ενώ παράλληλα έκανε ένα εξαιρετικό Ευρωμπάσκετ, φτάνοντας με την Σερβία στην κατάκτηση του ασημένιου μεταλλίου της διοργάνωσης. Οι εμφανίσεις του, μάλιστα, του έδωσαν και θέση στην καλύτερη πεντάδα του Ευρωμπάσκετ. Συνεργάστηκε με τον Ίβκοβιτς στα πρώτα του χρόνια ως μέλος της ανδρικής ομάδας της Σερβίας.

 

Κώστας Σλούκας

Μπορεί ο «Ντούντα» να μην τον εμπιστευόταν από την αρχή 100% στον Ολυμπιακό, ωστόσο ο «Σλούκι Λουκ» κατάφερε να δείξει πόσο σημαντικός ήταν για την ομάδα, με αποκορύφωμα τον τελικό της Πόλης το 2012. Ο Έλληνας γκαρντ ήταν από τους στυλοβάτες της μεγάλης ανατροπής επί της ΤΣΣΚΑ και ο Ίβκοβιτς κατάλαβε πόσο πολύτιμο όπλο ήταν ο Σλούκας στη φαρέτρα του. Σήμερα ο διεθνής γκαρντ αποτελεί έναν από τους κορυφαίους γκαρντ στην Ευρώπη.

 

Ντάριο Σάριτς

Ο Σάριτς συνεργάστηκε με τον Ίβκοβιτς στην Εφές, με τον Σέρβο προπονητή να τον βοηθάει να εξελιχθεί πριν μεταπηδήσει στο ΝΒΑ. Ο Κροάτης πέρυσι έκανε μία πολύ καλή χρονιά με τους Φιλαδέλφεια 76ers με αποκορύφωμα την μάχη του με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο για το βραβείο του πιο βελτιωμένου παίκτη. Παράλληλα, μαζί με τον Μπόγιαν Μπογκντάνοβιτς αποτελούν τους ηγέτες της Εθνικής ομάδας της Κροατίας.

 

Κάιλ Χάινς

Για τον Κάιλ Χάινς δεν έχουμε να πούμε και πολλά. Τα κατορθώματά του πολλά, τα τρόπαια στη συλλογή του ακόμα περισσότερα, ενώ συνεχίζει για ακόμα μία χρονιά να αποτελεί βασικό πυλώνα της ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Ο Αμερικανός έχει περάσει τα καλύτερά του χρόνια στον Ολυμπιακό, ενώ οφείλει πολλά στον Ίβκοβιτς, αφού ήταν ο άνθρωπος που τον έβγαλε στον αφρό και τον εμπιστεύτηκε, φτάνοντας μαζί του μέχρι την κορυφή της Ευρώπης.

 

Μπόμπαν Μαριάνοβιτς

Ο Σέρβος γίγαντας των 2 μέτρων και 27 εκατοστών μετά από ένα πολύ καλό Ευρωμπάσκετ με την Σερβία, θα έρθει στο Φάληρο για να ξαναγωνιστεί υπό τις οδηγίες του «Ντούντα», έπειτα από τη συνεργασία τους στην Εθνική Σερβίας. Ο Μαριάνοβιτς πριν δύο χρόνια αγωνιζόταν στην Ευρωλίγκα με τον Ερυθρό Αστέρα, για να μεταπηδήσει στο ΝΒΑ και τους Σαν Αντόνιο Σπερς λίγους μήνες μετά. Πλέον αγωνίζεται στους Ντιτρόιτ Πίστονς, αφού οι Σπερς τον έκαναν πέρυσι ανταλλαγή.

 

Πέρο Άντιτς

Ακόμα ένας παίκτης που οφείλει πολλά στον Ίβκοβιτς. Ο Άντιτς ήρθε στον Ολυμπιακό την δεύτερη χρονιά του Σέρβου τεχνικού στον πάγκο και κατάφερε να κατακτήσει μαζί του την κορυφή της Ευρώπης. Έμεινε μία ακόμα χρονιά στον Ολυμπιακό πριν πάει στο ΝΒΑ για τους Ατλάντα Χοκς και επέστρεψε στην Ευρώπη για την Φενέρμπαχτσε. Φέτος θα αγωνίζεται στον Ερυθρό Αστέρα.

 

Τόμας Ερτέλ

Εξαιρετικός παίκτης ο Γάλλος πλεϊμέικερ, συνεργάστηκε με τον «Ντούντα» στην Εφές και τα δύο χρόνια μαζί του τον βοήθησαν φέτος να κάνει το επόμενο βήμα στην καριέρα του υπογράφοντας στην Μπαρτσελόνα. Στο φετινό Ευρωμπάσκετ ήταν ο βασικός πόιντ γκαρντ της Εθνικής Γαλλίας, αλλά δεν κατάφερε να την οδηγήσει μακριά στην διοργάνωση.

 

Νίκος Ζήσης

Ο 34χρονος Έλληνας γκαρντ  έχει να επιδείξει μία θαυμάσια σταδιοδρομία στο ευρωπαϊκό μπάσκετ, σε συλλογικό αλλά και σε εθνικό επίπεδο. Ο Ζήσης «έζησε» τον Ντούσαν Ίβκοβιτς ως προπονητή όταν ξεκινούσε την καριέρα του στην ΑΕΚ και αυτή τους η συνύπαρξη έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη του Έλληνα γκαρντ. Ο Ζήσης έχει αγωνιστεί σε κορυφαίες ομάδες της Ευρώπης, ενώ αυτή τη στιγμή ανήκει στο δυναμικό της Μπρόζε Μπάμπεργκ.

 

Βίκτορ Χριάπα

Ο Βίκτορ Χριάπα ήταν από τους αθλητές που αναδείχθηκαν στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας του Ντούσαν Ίβκοβιτς, πριν ο πρώτος αποφασίσει να πάει στο ΝΒΑ για λογαριασμό των Πόρτλαντ Τρέιλ Μπλέιζερς. Έπειτα από 4 χρόνια στην Αμερική ο Χριάπα επέστρεψε το 2008 στην ΤΣΣΚΑ, όπου και παραμένει μέχρι σήμερα, όντας και αρχηγός της ομάδας.

 

Φουρκάν Κορκμάζ

Ο νεαρός Τούρκος είχε προπονητή τον Ντούσαν Ίβκοβιτς στην Εφές Αναντολού, πριν κάνει το μεγάλο άλμα στην καριέρα του και αποφασίσει να συνεχίσει στο ΝΒΑ. Ο Κορκμάζ μπορεί να μην αγωνίστηκε πολύ στην Εφές με τον Ίβκοβιτς, όμως οι εμπειρίες που αποκόμισε με τον Σέρβο προπονητή τον βοήθησαν να εξελιχθεί στον παίκτη που είναι σήμερα. Είναι συμπαίκτης με τον Ντάριο Σάριτς στους Φιλαδέλφεια 76ers, συνεχίζοντας την κοινή τους πορεία μετά την Εφές.

 

Στέφαν Μάρκοβιτς

Ο Σέρβος γκαρντ συνεργάστηκε με τον Ντούσαν Ίβκοβιτς στην Εθνική ομάδα της Σερβίας, με τον πρώην προπονητή του Ολυμπιακού να του εμπιστεύεται το ρόλο του αναπληρωματικού γκαρντ στην Εθνική. Ο Μάρκοβιτς φέτος θα αγωνίζεται στην Χίμκι, υπό τις οδηγίες του Γιώργου Μπαρτζώκα, ενώ έχει σημαντική σταδιοδρομία σε διάφορες ευρωπαϊκές ομάδες όλα αυτά τα χρόνια.

 

Τζον Ντίμπλερ

Ο άλλοτε παίκτης του Πανιωνίου, συνυπήρξε με τον Ίβκοβιτς στην Εφές τη σεζόν 2015-16, με τον Αμερικανό να αποτελεί επιλογή του Σέρβου προπονητή για τη θέση του σούτινγκ γκαρντ. Ο Ντίμπλερ έπαιξε σημαντικό ρόλο στην πορεία της Εφές, υπογράφοντας από την Καρσίγιακα, ενώ στη συνέχεια αγωνίστηκε στην Γαλατασαράι. Φέτος θα αγωνίζεται με την φανέλα της Μπεσίκτας.

 

Μάρκο Κέσελ

Προσωπική επιλογή του Ίβκοβιτς αποτέλεσε η μεταγραφή του Μάρκο Κέσελ στον Ολυμπιακό το 2010. Ο Σέρβος προπονητής πίστευε πολύ στις ικανότητες (κυρίως στο σκοράρισμα) του συμπατριώτη του και ήταν από τις πρώτες του μεταγραφικές επιλογές στην επιστροφή του στο Λιμάνι. Ο Κέσελ δεν δικαίωσε τις προσδοκίες του «Ντούντα», κατάφερε όμως να στεφθεί πρωταθλητής Ευρώπης με τους «ερυθρόλευκους».

 

Bonus: Novak Djokovic

Ο κορυφαίος Σέρβος τενίστας όλων των εποχών, θα είναι και αυτός στο σημερινό παιχνίδι στο ΣΕΦ προς τιμήν του Ντούσαν Ίβκοβιτς. Ο «Νόλε» θα αφήσει την ρακέτα του, και θα αρχίσει τις… σταυρωτές, αφού είναι γνωστό πως είναι λάτρης του μπάσκετ και φίλαθλος του Ερυθρού Αστέρα. Θα αποτελέσει τον παίκτη-έκπληξη της ομάδας των Dusan Ivkovic Stars.