Κάθε παιχνίδι ανάμεσα τον Ολυμπιακό και την Λαμποράλ Κούτσα έχει την δική του ιστορία, με τις ομάδες να μην χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις, δίνοντας ετήσιο ραντεβού στην Ευρωλίγκα.

Το σημερινό (7/1, 21:30) παιχνίδι στην «Fernando Buesa Arena» θα είναι το τρίτο ανάμεσα στις δυο ομάδες, οι οποίες συναντήθηκα και στην κανονική περίοδο, με τους Βάσκους να επικρατούν με 96-89 στην παράταση, και να υποχρεώνουν τους «ερυθρόλευκους» στην μοναδική εκτός έδρας ήττα τους στην διοργάνωση ως τώρα.

Το παιχνίδι, σε ένα πολύ δύσκολο όμιλο στο Top-16, αποτελεί κομβικό, με τον Ολυμπιακό να θέλει να φτάσει στο 2/2 στον όμιλο του, έχοντας απέναντι του μια άκρως φορμαρισμένη ομάδα, η οποία ξεκίνησε με εμφαντική νίκη μέσα στο Κάουνας (89-68), ενώ έχει το απόλυτο στην έδρα της στην Ευρωλίγκα, και μόλις μια εντός έδρας ήττα στο Ισπανικό πρωτάθλημα, και προέρχεται από την μεγάλη νίκη με αντίπαλο την Ρεάλ Μαδρίτης με 86-80.

Κανονικά θα αγωνιστεί ο Γιάννης Μπουρούσης, ο οποίος ταξίδεψε στην Αθήνα για τον θάνατο του πεθερού του, Μάκη Ψωμιάδη. Σήμερα (7/1) ταξιδεύει στην Βιτόρια για το παιχνίδι, και στην συνέχεια θα αποχωρήσει πάλι για την Αθήνα για να παραστεί στην κηδεία που θα γίνει το Σάββατο στον Κόκκινο Μύλο, γεγονός που και ανθρώπινα ενδέχεται να τον επηρεάσει, και σωματικά, αλλά και ψυχολογικά. Για τον Ολυμπιακό, εκτός είναι οι τραυματίες Λοτζέσκι και Γιάνγκ, ενώ ντεμπούτο θα κάνει ο Ντάριους Τζόνσον-Όντομ.