Ο Κώστας Κουφός θα δηλώνει μέχρι τουλάχιστον το τέλος της σεζόν κάτοικος της… μητέρας Ελλάδας. Ο Ολυμπιακός ανακοίνωσε την απόκτηση του 31χρονου (2/13μ.) Ελληνοαμερικανού σέντερ και τον φέρνει για πρώτη φορά να ζήσει για ένα τόσο μεγάλο διάστημα στην πατρίδα.

Ο νέος παίκτης του Ολυμπιακού είδε το πρώτο φως της ημέρας στις 24/2/1989 στο Canton του Ohio των ΗΠΑ.

Τα ξένοιαστα παιδικά του χρόνια δεν κράτησαν πολύ. Η ζωή βλέπετε, δεν του χαρίστηκε. Από μικρός είδε το σκληρό της πρόσωπο. Μόλις στα 9 του έχασε ξαφνικά τον πατέρα του, Αλέξη ο οποίος ήταν γιατρός στο Canton του Ohio. Ηταν το πιο μικρό μέλος της οικογένειας (έχει άλλα δυο μεγαλύτερα αδέλφια, τον Βασίλειο και την Μαρία).

Η Κατερίνα Κουφού έγινε και πατέρας και μητέρα για τα τρία παιδιά της. Πιο πολύ ήταν δίπλα στον μικρό Κώστα και όταν ο πατέρας του έφυγε από την ζωή, ήταν πολύ μικρός για να μπορέσει να χωνέψει, να δεχτεί ότι έχασε την κολόνα της οικογένειας του.

Μιας ελληνοαμερικανικής οικογένειας με ρίζες από την Μεσσηνία και τη Κόρινθο. Ο Κώστας δεν άφησε το δυνατό χτύπημα της μοίρας να τον λυγίσει. Στάθηκε όρθιος και από τότε έκανε τα πάντα για να είναι περήφανος ο πατέρας του από εκεί ψηλά μα και η μητέρα του, που ήταν το στήριγμά του. Και η ζωή τον δικαίωσε.

Εκανε μεγάλη καριέρα στο ΝΒΑ. Έπαιξε σε όλες τις Εθνικές Ομάδες της Ελλάδας. Ήρθε στην Ευρώπη πέρσι και έπαιξε στην CSKA. Και πλέον ετοιμάζει τις βαλίτσες του για να μετακομίσει για πρώτη φορά στην Ελλάδα, καθώς έκλεισε στον Ολυμπιακό.

Ένας σπουδαίος μαθητής, που τον κέρδισε το μπάσκετ

Άρχισε να παίζει μπάσκετ από πολύ μικρός. Παράλληλα όμως, διάβαζε όσο κανένας και ήταν σπουδαίος μαθητής στο σχολείο.

Από τα πρώτα του βήματα φάνηκε το μπάσκετ θα τον κερδίσει από τις επιστήμες. Τα πράγματα και θαύματα που έκανε στο Λύκειο Glen Oak, του έδωσαν ένα εισιτήριο συμμετοχής στο «McDonald’s All-American», στο οποίο μετέχουν οι καλύτεροι νεαροί παίκτες.

Τότε ήταν ένα από τα μεγαλύτερα μπασκετικά ταλέντα της περιφέρειας του Ohio, με αρκετά βραβεία και νίκες στο high school.

Το 2007 φοίτησε στο Κολέγιο του Ohio State, Κάθισε μόνο ένα χρόνο εκεί και αμέσως μετά δήλωσε συμμετοχή στο draft.

Στη μοναδική σεζόν του στο Πανεπιστημιακό Πρωτάθλημα των ΗΠΑ έκανε… παπάδες. Μέτρησε 14.4 πόντους με 51% εντός πεδιάς και 35% από τη ζώνη του τριπόντου, 6.7 ριμπάουντ και 1.8 τάπες ανά 27.1 αγωνιστικά λεπτά.

Η Ελλάδα τον ανακάλυψε μαζί με τον Νικ Καλάθη, μέσω ενός Έλληνα δημοσιογράφου

Κάπου εκεί ένας Ελληνας δημοσιογράφος ο Ρήγας Δάρδαλης ανακάλυψε ότι δυο Ελληνοαμερικανοί, ο Κουφός και ο Νικ Καλάθης είναι… λίρες 100. Η Ομοσπονδία δεν έχασε την ευκαιρία και τους έντυσε στα ελληνικά χρώματα. Ο Κουφός έπαιξε για πρώτη φορά με το εθνόσημο στο στήθος το 2007 με την Εθνική Εφήβων.

Τo ΝΒΑ

Στο Draft του 2008, επιλέχθηκε στο Νο 23 από τους Utah Jazz. Στο ΝΒΑ έπαιξε 11 συνολικά χρόνια. Αγωνίστηκε σε Utah Jazz (2008–2010), Minnesota Timberwolves (2010–2011),  Denver Nuggets (2011–2013), Memphis Grizzlies (2013–2015),  Sacramento Kings (2015–2019).

Σε αυτό το διάστημα 11 περίπου χρόνων, ο Κουφός αγωνίστηκε σε 686 παιχνίδια σε κανονική διάρκεια και playoffs. Είναι μακράν ο Έλληνας με τις περισσότερες συμμετοχές στην αμερικανική Λίγκα. Στην θητεία του στο ΝΒΑ είχε μέσο όρο 5,7 πόντους, 5 ριμπάουντ και 0,7  τάπες, 0,5 ασίστ.

Ο ερχομός στην Ευρώπη για την CSKA

Πέρυσι, αποφάσισε για πρώτη φορά στην καριέρα του να αφήσει τις ΗΠΑ, αποδεχόμενος τη μυθική πρόταση της CSKA Moscow. Sε κανένα σημείο της χρονιάς δεν βρήκε τον εαυτό του, ενώ είχε και θέματα τραυματισμών. Έκανε μια άχρωμη σεζόν μετρώντας 4 πόντους και 3 ριμπάουντ σε μόλις 10 λεπτά παρουσίας, ενώ από τα μέσα περίπου της χρονιάς δεν εμφανίστηκε σε κάποιο ματς της «ρώσικης αρκούδας».

Οι σχέσεις με την Εθνική και την Ομοσπονδία πέρασαν από πολλά στάδια

Οι σχέσεις του με τις Εθνικές πέρασαν από διάφορα κύματα και στάδια. Κάποια στιγμή που ήταν στις μικρές Εθνικές οι Ελληνες συμπαίκτες του είχαν βάλει στο στόχαστρο αυτόν και τον Καλάθη, διότι δεν… έβλεπαν με καλό μάτι τους Ελληνοαμερικανούς. Το 2013 είπε «όχι» στην κλήση της Εθνικής Ανδρών, διότι ήθελε να δουλέψει για το ΝΒΑ.

Η οικογένεια

Ο Κώστας Κουφός αποφάσισε το 2018 να αφήσει την εργένικη ζωή και τον Σεπτέμβριο εκείνου του χρόνου παντρεύτηκε την εκλεκτή της καρδιάς του. Ελληνοαμερικανίδα κι εκείνη. Ο λόγος για την Ελένη Μπούρλας.

 

Ο ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΥΦΟΣ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ