Ο τελικός της Ευρωλίγκα, το 2012 στην Κωνσταντινούπολη, ανάμεσα σε Ολυμπιακό και ΤΣΣΚΑ Μόσχας, είναι αναμφισβήτητα μία από τις πιο ένδοξες στιγμές της ιστορίας του ελληνικού μπάσκετ, και όχι μόνο. Η… παρέα των “πιτσιρικάδων” του Ντούσαν Ίβκοβιτς, με ηγέτες του Σπανούλη και Πρίντεζη, παρότι έφτασαν στο σημείο να χάνουν με 19 πόντους διαφορά, λίγο πριν το τέλος της τρίτης περιόδου, κατάφεραν όχι μόνο να γίνουν ανταγωνιστικοί απέναντι στους βετεράνους “αστέρες” του Γιόνας Καζλάουσκας, αλλά και να κερδίσουν το δεύτερο ευρωπαϊκό τους τίτλο, αφήνοντας “άφωνη” τη Γηραιά Ήπειρο.

Είναι προφανές, πως οι πρωταγωνιστές εκείνης της βραδιάς δεν πρόκειται ποτέ να ξεχάσουν εκείνο τον τελικό, και αυτό είναι που επισημαίνει ο Βαγγέλης Μάντζαρης. Ο γκαρντ των “ερυθρολεύκων”, θυμάται τις τελευταίες στιγμές εκείνου του αγώνα, με την αγωνία να έχει “χτυπήσει κόκκινο”, αναφερόμενος ειδικά στην φάση, όπου γίνεται το φάουλ στον Ραμούνας Σισκάουσκας, με το σκορ στο 61-60 υπέρ των Ρώσων. «Ο κόουτς Ιβκοβιτς μάς είπε πως μπορούμε να κάνουμε φάουλ σε οποιονδήποτε εκτός του Σισκάουσκας. Κάναμε φάουλ στον Σισκάουσκας και τελικά έχασε τις βολές. Δεν ξέρεις ποτέ τι μπορεί να συμβεί», τόνισε αρχικά στη διαδικτυακή εκπομπή της Ευρωλίγκα, για να συμπληρώσει λέγοντας για την τελευταία φάση που έδωσε την νίκη στην ομάδα του, με την πάσα του Σπανούλη και το καλάθι του Πρίντεζη:

«Ελεγα πως αν μου δώσει την μπάλα, θα σουτάρω και θα τα καταφέρω. Σε αυτές τις στιγμές και σε κλάσματα του δευτερολέπτου δεν σκέφτεσαι κάτι άλλο. Τότε τον είδα πως πάσαρε στον Γιώργο Πρίντεζη κι έπειτα από αυτό δεν θυμάμαι κάτι. Αρχίσαμε να πανηγυρίζουμε, τρελαθήκαμε, δεν θυμάμαι τίποτα…».

Τέλος, για το γεγονός πως το απόλυτο αουτσάιντερ υπέταξε το ακλόνητο φαβορί, είπε: «Θα είναι στο μυαλό μου για το υπόλοιπο της ζωής μου. Δεν σταματήσαμε να πιστεύουμε πως θα νικήσουμε. Φτάσαμε ως εκεί, λέγαμε πως ήμασταν αουτσάιντερ, αλλά παλέψαμε ως το τέλος κι έτσι κερδίσαμε το παιχνίδι».