Πάει και αυτό, ο Ολυμπιακός κέρδισε ξανά την ΤΣΣΚΑ Μόσχας σε αγώνα final four για τέταρτη συνεχόμενη φορά, πάλι ως το απόλυτο αουτσάιντερ και με ανατροπή και συνεχίζει να γράφει ιστορία στο ευρωπαϊκό μπάσκετ καθώς θα αγωνιστεί στον 5ο του τελικό τα τελευταία 8 χρόνια!

Ο χθεσινός ημιτελικός ήταν μία καθαρή νίκη στους πάγκους του Γιάννη Σφαιρόπουλου απέναντι στον Δημήτρη Ιτούδη και μία επικράτηση του πλάνου και του ελληνικού «ερυθρόλευκου» κορμού. Μπορεί το ξεκίνημα να ήταν κακό με την ΤΣΣΚΑ να έχει βρει καλό ρυθμό με πρωταγωνιστή τον Ντε Κολό και τον Ολυμπιακό να είναι νευρικός, όμως στο τέλος του πρώτου ημιχρόνου οι δύο «τρελές βόμβες» των Μάντζαρη-Αγραβάνη έστειλαν το μήνυμα για την συνέχεια.

Όπως μας είπαν σε δηλώσεις τους μετά το ματς οι Μιλουτίνοφ και Μάντζαρης, στο ημίχρονο ο «αρχιτέκτονας» αυτής της επιτυχίας, κόουτς Σφαιρόπουλος ζήτησε από τους παίκτες του να παλέψουν και να μείνουν πιστοί στο πλάνο. Αυτοί το έκαναν και με πρωταγωνιστή τον Παπανικολάου και τον Πρίντεζη (μέχρι να κάνει το 4ο φάουλ) γύρισαν το ματς από το -13 (40-27) και τα «φαντάσματα» στην άλλη πλευρά άρχισαν να ξυπνάνε ξανά. Το τελευταίο δεκάλεπτο ήταν απλά… Ολυμπιακός, με μία πεντάδα «καμικάζι» στο παρκέ (Γκριν, Μάντζαρης, Παπανικολάου, Αγραβάνης, Γιανγκ) οι Ρώσοι δεν μπορούσαν να βάλουν καλάθι και τα περίμεναν όλα από τον σπουδαίο και χθες Τεόντοσιτς.

Στην κρίσιμη ώρα ο Σπανούλης πέτυχε 10 πόντους βάζοντας και ένα ακόμα σπουδαίο τρίποντο απέναντι στην ΤΣΣΚΑ και μαζί με τον Γκριν που έβαλε το μεγαλύτερο (μέχρι το επόμενο) τρίποντο της καριέρας του ο Ολυμπιακός «καθάρισε» το ματς και πλέον απέδειξε ότι είναι η καλύτερη ομάδα της Ευρώπης. Προσοχή όχι ως ρόστερ, αλλά ως ομάδα με ρόλους, χημεία, αρχή, μέση και τέλος! 

Δύο λόγια για τον Αγραβάνη

Ο Δημήτρης Αγραβάνης έχει ακούσει τα εξ αμάξης από τον κόσμο του Ολυμπιακού, ότι είναι τεμπέλης, περίεργος χαρακτήρας και ακόμα ότι δεν κάνει για δεύτερο τεσσάρι στον Ολυμπιακό πίσω από τον Πρίντεζη. Και πάλι όμως, ο Έλληνας διεθνής φόργουρντ στο κρίσιμο σημείο της σεζόν ήταν εδώ για τον Ολυμπιακό με 2 σπουδαία τρίποντα και το ένα μάλιστα buzzer beater στο πρώτο ημίχρονο. Μάλιστα να θυμίσουμε ότι όπως και χθες, ο Αγραβάνης ήταν από τους πρωταγωνιστές της ανατροπής και στον ημιτελικό του 2015 στην Μαδρίτη απέναντι στην ΤΣΣΚΑ. 

Ο επόμενος ηγέτης φοράει το «17»…

Για τον Βαγγέλη Μάντζαρη τι να πούμε, είναι ο άνθρωπος «κομπιούτερ» του Ολυμπιακού. Χθες ξεκίνησε άσχημα με 0/3 ελεύθερα τρίποντα και κακή άμυνα στον Ντε Κολό και στο τέλος μαζί με τον Παπανικολάου και τον «Kill Bill» ήταν οι πρωταγωνιστές της νίκης. Ο Έλληνας διεθνής playmake τελείωσε το ματς με 12 πόντους, 6 ριμπάουντ και 3 ασίστ και αποδεικνύει ότι όταν σταματήσει ο Σπανούλης το μπάσκετ, θα μπορέσει να γίνει ο επόμενος γηγενής ηγέτης της «ερυθρόλευκης» περιφέρειας».

Σπανούλης, ο άνθρωπος που αλλάζει την ιστορία του ευρωπαϊκού μπάσκετ!

Μία ακόμα συγκλονιστική εμφάνιση στην τεράστια καριέρα του πρόσθεσε χθες το βράδυ, ο αρχηγός του Ολυμπιακού Βασίλης Σπανούλης. Μπορεί μέχρι την αρχή του 4ου δεκαλέπτου να μην είχε σουτ εντός πεδιάς και μόνο να μοίραζε ασίστ, όμως και πάλι στην μεγάλη στιγμή του ματς ήταν εκεί. Με 10 πόντους στην τελική ευθεία έκρινε ένα ακόμα ματς τίτλου και έμεινε αήττητος σε ημιτελικό final four. Ο «V-Span» δεν άλλαξε την ιστορία του Ολυμπιακού και του ευρωπαϊκού μπάσκετ το καλοκαίρι του 2010, αλλά την αλλάζει μετά από κάθε μεγάλη εμφάνιση, γιατί αποδεικνύει ότι το να είσαι μεγάλος παίκτης δεν έχει ηλικία.

Ομάδα-παρέα και ένα ακόμα ματς…

Το πλεονέκτημα του Ολυμπιακού από το 2012 και μετά απέναντι στις άλλες ομάδες με τα τεράστια μπάτζετ είναι ότι γύρω από τους Σπανούλη, Μάντζαρη, Πρίντεζη και Παπανικολάου έχει χτιστεί μία οικογένεια πρώτα από όλα. Με πρωτοπόρους τους Παναγιώτη και Γιώργο Αγγελόπουλο αυτή η ομάδα έγραψε, γράφει και θα γράφει στο μέλλον την δική της ιστορία στο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Πλέον είναι ένα ματς απέναντι στην γηπεδούχο Φενέρμπαχτσε του «δήμιου» για τον Ολυμπιακό σε τελικούς, Ζέλικο Ομπράντοβιτς, οι Τούρκοι είναι σίγουρα το φαβορί, αλλά αν στα τελευταία 4 λεπτά οι Πρωταθλητές Ελλάδας είναι κοντά στο σκορ ή και μπροστά τότε είναι στο χέρι τους να κάνουν ένα ακόμα θαύμα σε final four.

Υ.Γ. Όταν στο τέταρτο δεκάλεπτο μπήκε στο παρκέ ο Σπανούλης, όλοι στο γήπεδο κατάλαβαν ότι η ΤΣΣΚΑ Μόσχας δεν θα προκριθεί.

Υ.Γ. 2) Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος έχει δικαιωθεί απόλυτα, ακολουθεί πιστά το πλάνο του, εμπιστεύεται τους παίκτες του και πλέον το μόνο που του λείπει για να μπει στην ελίτ της Ευρωλίγκας, είναι ένα ευρωπαϊκό τρόπαιο.

Υ.Γ. 3) Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς έδειξε στην σημερινή συνέντευξη τύπου γιατί εκτός από σπουδαίος προπονητής είναι και σπουδαίος άνθρωπος. Με δήλωση του ζήτησε από τον κόσμο της Φενέρ να προστατέψει και να σεβαστεί τον κόσμο του Ολυμπιακού όχι μόνο την Κυριακή στο γήπεδο, αλλά και στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης.