Ετσι είναι η ζωή του προπονητή. Στις επιτυχίες οι προπονητές είναι θεοί και στις αποτυχίες φταίνε για όλα και φορτώνεται πάνω τους όλη η ευθύνη. Ο Ντέιβιντ Μπλατ έχει μερίδιο ευθύνης για την τραγική  φετινή πορεία της ομάδας και τον αποκλεισμό από τα πλέι οφ της Ευρωλίγκα. Δεν μπορεί να φορτωθεί όμως, πάνω του όλη η αποτυχία.

Ο Αμερικανοϊσραηλινός είναι ένας τεράστιος προπονητής και δεν λέμε εμείς. Το λένε οι τίτλοι του, οι τεράστιες επιτυχίες του και το γεγονός ότι πέρασε και από το ΝΒΑ όπου ήταν προπονητής των Καβαλίερς του Λεμπρόν Τζέιμς.

Οι καλές, κακές και… αναγκαστικές επιλογές

Στον Ολυμπιακό έκανε λάθη και πολλά απ’ αυτά πληρώθηκαν. Δεν φταίει όμως, αυτός για όλα. Η επιλογή του Τίμα για παράδειγμα είναι μια προσωπική του αποτυχία. Ο Λετονός πληρώθηκε με χρυσάφι, αλλά έμεινε στα ρηχά, ήταν άχρωμος και άοσμος και δόθηκε τελικά δανεικός στην Χίμκι. Θα γυρίσει όμως, του χρόνου διότι η ομάδα τον έκλεισε με 2ετές συμβόλαιο.

Η απόφασή του να πάει η ομάδα σε ξένους – λαβράκια δεν του βγήκε, καθώς ουδείς από τους Τουπάν, ΛεΝτέι, Ουίλιαμς-Γκος έδειξε ότι μπορεί να κάνει την διαφορά φέτος. Αντίθετα η επιλογή Ουέμπερ τον έχει δικαιώσει ως τώρα.

Από την άλλη, η ομάδα πήγε σε λαβράκια, όχι γιατί το ζήτησε ο Μπλατ, αλλά επειδή υπήρχε οικονομική στενότητα.

Για το «κοντό» ρόστερ πάλι δεν φταίει ο Μπλατ. Ηταν κι αυτό μια κακή συνέπεια των οικονομικών της ομάδας. Γι’ αυτό άλλωστε και δεν αποκτήθηκε ένας καλός ψηλός για μπακ απ του Μιλουτίνοφ, ένας ακόμα γκαρντ για να καλυφθεί ο τραυματισμός του Στρέλνιεκς που άφησε την ομάδα μόνο με 3 κλασικά γκαρντ (Ουίλιαμς-Γκος, Ουέμπερ, Μάντζαρης) στην πιο κρίσιμη καμπή της αγωνιστικής περιόδου. Εκεί ήρθε και το σοκ με τον Σπανούλη (χάνει την σεζόν) και το γλυκό έδεσε!

Το «ξεζούμισμα»

Από την άλλη, πάντως, οι Μπλατ έχει τεράστια ευθύνη για το γεγονός ότι «έσκασε» τον Πρίντεζη. Τον έβαζε να παίζει συνέχεια. Ισως να μην γινόταν κι αλλιώς γιατί η ομάδα τον χρειαζόταν. Επρεπε, όμως, να κρατήσει «φρέσκο» τον υπαρχηγό, διότι ο χρόνος είχε αφήσει τα σημάδια πάνω του.

Η εικόνα της ομάδας

Ο Μπλατ σαφώς και έχει ευθύνη για την κακή εικόνα. Εκείνος όμως, ήταν στον πάγκο και στο ξεκίνημα της σεζόν όταν η ομάδα… κάλπαζε και έδειξε ότι θα πάρει την 4η θέση στην κανονική διάρκεια της Ευρωλίγκας για πλάκα. Εκείνος είχε κάνει την ομάδα να τρέχει, να πιέζει αφόρητα στην άμυνα, να παίζει όμορφο και γρήγορο μπάσκετ.

Οι τραυματισμοί δεν άφησαν τον Ολυμπιακό σε χλωρό κλαρί φέτος και αυτό είναι μια δικαιολογία. Δεν μπορεί όμως, να αποτελέσει την απόλυτη δικαιολογία για τον Μπλατ.

Ο προπονητής του Ολυμπιακού δεν φταίει επίσης για την απόφαση αποχώρησης της ομάδας από τον επεισοδιακό ημιτελικό του Κυπέλλου με τον Παναθηναϊκό, και το γεγονός ότι οι ερυθρόλευκοι δεν κατέβηκαν να παίξουν στο ματς πρωταθλήματος με τους πράσινους στο ΣΕΦ. Όλα αυτά αποσυντόνισαν την ομάδα και ο Μπλατ δεν έχει κανένα μερίδιο ευθύνης σε αυτά το κομμάτια. Εκεί την ευθύνη έχει η διοίκηση.

Αυτή τη στιγμή η ομάδα οφείλει να στηρίξει τον Μπλατ και να του δώσει στο τέλος της σεζόν τα εχέγγυα να χτίσει ένα νέο Ολυμπιακό που θα μπορεί να κοιτάει το αύριο με αισιοδοξία.