Έπειτα από 5 χρόνια απουσίας, η Ελλάδα θα έχει ξανά παρουσία σε ένα Final Four της EuroLeague, με τον Ολυμπιακό -τον κύριο δηλαδή εκπρόσωπο της χώρας μας στην εν λόγω διοργάνωση από το 2013- να επιστρέφει στην τελική τετράδα της διοργάνωσης για πρώτη φορά από το 2017.

Ακόμα και αν οι ελληνικές ομάδες δεν είχαν πάντοτε τα μεγαλύτερα ονόματα ή τα πιο παχυλά budget πάντα έβρισκαν τον τρόπο να κυριαρχήσουν όταν έφταναν στην τελική τετράδα του θεσμού, με τα 9 αθροιστικά ευρωπαϊκά κύπελλα των δύο “αιωνίων” να μιλούν φυσικά από μόνα τους αφενός και αφετέρου να θέτουν τη χώρα μας στην κορυφή των τίτλων σε καταστάσεις Final Four!

Αναλυτικά οι χώρες με τα περισσότερα τρόπαια:

  1. Ελλάδα: 9
  2. Ισπανία: 7
  3. Ρωσία: 4
    Ισραήλ: 4
    Γιουγκοσλαβία: 4

Φυσικά, μονόδρομος για τις εν λόγω επιτυχίες δεν ήταν άλλο από τη στροφή στο γηγενές στοιχείο, με τους ντόπιους παίκτες να βρίσκουν πάντα μια αξιόλογη θέση ανάμεσα στους ξένους και τα συμβόλαιά τους και να αποτελούν σημαντικούς παράγοντες σπουδαίων φουρνιών ομάδων όπως ο Παναθηναϊκός του 2009 και ο Ολυμπιακός της διετίας κορυφής 2012-2013.
Μάλιστα, άλλοι βίωσαν μια τρομερή καριέρα και σε ομάδες του εξωτερικού, ασχέτως τροπαίων, με τον Θοδωρή Παπαλουκά να αποτελεί ίσως τον κορυφαίο floor General στη σύγχρονη ιστορία της CSKA Moscow και τον Γιάννη Μπουρούση έναν εκ των πλέον γεμάτων “ψηλών” σε εκείνη της Real Madrid και της Baskonia.

 

 

Ο πρώτος μάλιστα είναι μαζί με τον Φραγκίσκο Αλβέρτη οι δύο Έλληνες παίκτες με τα περισσότερα Final Four στην καριέρα τους, μετρώντας από 9 εμφανίσεις (αλλά και 7 τρόπαια)!

Από κοντά φυσικά και ο Κώστας Σλούκας, που φέτος στο Βελιγράδι θα φτάσει τις 8 διαφορετικές συμμετοχές σε Final Four αλλά και ο Γιώργος Πρίντεζης που στο παρκέ της Stark Arena θα βιώσει την έκτη του παρουσία με τα χρώματα του αγαπημένου του Ολυμπιακού.

Αναλυτικά οι Έλληνες παίκτες με τις περισσότερες παρουσίες σε Final Four:

  1. Θοδωρής Παπαλουκάς: 9 (Ολυμπιακός, CSKA)
    Φραγκίσκος Αλβέρτης: 9 (Παναθηναϊκός)
  2. Κώστας Σλούκας: 8 (Ολυμπιακός, Fenerbahce)
  3. Γιώργος Πρίντεζης: 6 (Ολυμπιακός)
  4. Δημήτρης Διαμαντίδης: 5 (Παναθηναϊκός)
    Βασίλης Σπανούλης: 5 (Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός)
    Κώστας Τσαρτσαρής: 5 (Παναθηναϊκός)
    Κώστας Παπανικολάου: 5 (Ολυμπιακός)
    Παναγιώτης Φασούλας: 5 (Ολυμπιακός, ΠΑΟΚ)
    Γιάννης Μπουρούσης: 5 (Ολυμπιακός, Baskonia, Real Madrid)
    Παναγιώτης Γιαννάκης: 5 (Παναθηναϊκός, Άρης)

Αναφορικά τώρα με τους τίτλους, ο Αλβέρτης είναι με αρκετά μεγάλη διαφορά από τη δεύτερη θέση ο Έλληνας αθλητής με τις πιο πολλές κατακτήσεις EuroLeague μετρώντας 5 με τον Παναθηναϊκό από το 1996 μέχρι και το 2009, με τον Σλούκα να είναι ο κύριος εν ενεργεία άσος που μπορεί να απειλήσει την επέλασή του αριθμώντας 3 κατακτήσεις με Ολυμπιακό και Fenerbahce.

Αναλυτικά οι Έλληνες παίκτες με τα περισσότερα τρόπαια EuroLeague:

  1. Φραγκίσκος Αλβέρτης: 5
  2. Κώστας Σλούκας: 3
    Δημήτρης Διαμαντίδης: 3
    Βασίλης Σπανούλης: 3
    Κώστας Τσαρτσαρής: 3
    Αντώνης Φώτσης: 3
    Στράτος Περπέρογλου: 3

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί και το γεγονός πως οι Έλληνες παίκτες έχουν μια λαμπρή ιστορία να τους ακολουθεί και ως απόλυτους πρωταγωνιστές στις επεκτατικές περιόδους των εκάστοτε ομάδων τους. Συνολικά, έχουν πανηγυρίσει 6 MVPs σε Final Four της EuroLeague!

Αναλυτικά οι Έλληνες με τίτλo MVP σε EuroLeague:

  1. Βασίλης Σπανούλης: 3
  2. Δημήτρης Διαμαντίδης: 2
  3. Θοδωρής Παπαλουκάς: 1