Μερικές φορές τα πράγματα στο μπάσκετ είναι απλά. Αν παίξεις καλή άμυνα έχεις σαφώς προβάδισμα νίκης από τον αντίπαλό σου και ο Ολυμπιακός με τα αμυντικά… όπλα που διαθέτει στο πρώτο ματς… χάλασε πλήρως το παιχνίδι της Εφές. Πρωταγωνιστές σε αυτόν τον τομέα; Οι Έισι Λο και Κώστας Παπανικολάου, οι οποίοι έκλεισαν τους διαδρόμους στους Τζόρνταν Φάρμαρ και Σάσα Βούγιασιτς αντίστοιχα.

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας είχε δώσει συγκεκριμένους ρόλους στους δύο αυτούς παίκτες και αμφότεροι εκτέλεσαν κατά γράμμα τις οδηγίες του προπονητή τους, με τον τελευταίο να μένει ιδιαίτερα ικανοποιημένος, όπως δήλωσε και μετά το τέλος του αγώνα. Ο Έισι Λο πήγε πάνω στον ηγέτη της τουρκικής ομάδας, τον Φάρμαρ, ο οποίος σε 32.50” αγώνα είχε 8 πόντους, 4 ριμπάουντ και 4 ασίστ.

Για τα δεδομένα του και τη σημασία του αγώνα, ο Αμερικανός έμεινε στα… ρηχά και δεν κατάφερε να βοηθήσει την ομάδα του. Αξίζει να αναφέρουμε πως στο μαρκάρισμα του Φάρμαρ βοήθησε για λίγα λεπτά και ο Δημήτρης Κατσίβελης που προτιμήθηκε από τον Ντορόν Πέρκινς, αλλά τη μεγαλύτερη δουλειά την έκανε ο Λο.

Από την πλευρά του ο Κώστας Παπανικολάου πήγε πάνω στο άλλο μεγάλο… όπλο των Τούρκων, τον Σάσα Βούγιασιτς, ο οποίος επίσης έδειχνε να είναι εκτός αγώνα. Ο Σλοβένος φόργουορντ σε 27’30’’ αγώνα είχε 4 πόντους και 5 ριμπάουντ. Επίσης έμεινε χαμηλά για το δικό του επίπεδο, καθώς ο Οκτάι Μαχμούτι περιμένει και από αυτόν (όπως και από τον Φάρμαρ) να συμβάλει στο επιθετικό κομμάτι.

Με λίγα λόγια, και οι δύο μαζί είχαν 12 πόντους και αυτό είναι ένα μεγάλο επίτευγμα για τον Ολυμπιακό, καθώς μιλάμε για δύο παίκτες οι οποίοι έχουν αγωνιστεί με επιτυχία στον… μαγικό κόσμο του ΝΒΑ και έχουν έρθει στην Ευρώπη με την προϋπόθεση να κάνουν τη διαφορά.

Επίσης το γεγονός πως ο Ολυμπιακός κράτησε την Εφές στους 62 πόντους είναι ένα επίτευγμα με τον Μπαρτζώκα να είναι ικανοποιημένος από την άμυνά του. Σταθήκαμε ιδιαίτερα στην άμυνα, καθώς πλέον έχουμε φτάσει στην τελική ευθεία, αλλά πριν φτάσουμε ως εδώ η εικόνα της ομάδας του Πειραιά στον τομέα αυτό δεν ήταν η αναμενόμενη, αφού στο ΤΟΠ 16 στην έδρα του ήταν ιδιαίτερα ευάλωτος, κάτι που έχουμε αναφέρει και στο παρελθόν.

Το ζητούμενο είναι ο Ολυμπιακός να συνεχίσει με τον ίδιο ρυθμό στην άμυνα, καθώς όσο μπλοκάρει τα επιθετικά… όπλα της Εφές αυξάνει τις πιθανότητές του να προκριθεί στο Final-4 του Λονδίνου. Κάτι παρόμοιο προσπάθησε και η τουρκική ομάδα, αλλά αφιερώθηκε περισσότερο στον Βασίλη Σπανούλη και άφησε τον Γιώργο Πρίντεζη να κάνει… πάρτι. Άρα έκανε τη δουλειά κατά το ήμισυ και ηττήθηκε…