Τα έφερε έτσι το πρόγραμμα (και η μοίρα για τους λάτρεις της) που ο Ολυμπιακός ξεκίνησε τις επίσημες υποχρεώσεις της φετινής σεζόν εκεί που τελείωσε την προηγούμενη, την πιο επιτυχημένη των τελευταίων 15 ετών. Στο ΣΕΦ, στον αγώνα Κυπέλλου με τη Νέα Κηφισιά, έστω και αν οι “ερυθρόλευκοι” ήταν τυπικά φιλοξενούμενοι.

Και αν ο αγώνας με το εξαιρετικό συγκρότημα του Ηλία Παπαθεοδώρου, που θεωρείται από τα φαβορί για άνοδο στην Α1, δεν προσφέρεται για ασφαλή συμπεράσματα, δεν παύει να είναι το πρώτο επίσημο παιχνίδι για τη νέα χρονιά. Οπότε ας προσπαθήσουμε να αποτυπώσουμε τις εντυπώσεις μας, όχι μόνο από τον αγώνα με την Κηφισιά, αλλά και από τα προηγούμενα φιλικά των πρωταθλητών Ευρώπης και Ελλάδος.

Ξεκινώντας από το ρόστερ, εύκολα καταλαβαίνει κανείς ότι η χημεία, βασικό συστατικό σε κάθε σύνολο, είναι δυνατή αφού μόλις τρεις παίκτες προστέθηκαν στο ρόστερ των “ερυθρόλευκων” (Περπέρογλου, Μαυροειδής, Γεωργάκης). Οπως φάνηκε και στα παιχνίδια της προετοιμασίας αγωνίστηκαν σαν να βρίσκονται χρόνια στον Ολυμπιακό. Δεν υπήρξε κανένα θέμα προσαρμογής τους, ειδικά για τους δύο πρώτους, κάτι που αποτυπώθηκε τόσο στις δικές τους δηλώσεις όσο και σε εκείνες των συμπαικτών τους.

Το παραπάνω κάνει ακόμα πιο εύκολο το έργο του Γιώργου Μπαρτζώκα, μέλημα του οποίου είναι να προσθέσει στοιχεία του στο παιχνίδι του Ολυμπιακού, καθώς η φετινή σεζόν θα είναι ιδιαίτερα απαιτητική και διαφορετική αγωνιστικά, κυρίως από την οπτική που θα βλέπουν τους Πειραιώτες οι αντίπαλοι του.

Μην ξεχνάμε ότι στις αρχές και μέχρι τα 3/4 της περασμένης σεζόν, πολλοί δεν πίστευαν ότι ο Ολυμπιακός θα καταφέρει να κατακτήσει την κορυφή της Ευρώπης. Ακόμα και οι “ερυθρόλευκοι” έπαιζαν χωρίς άγχος με σκοπό να απολαύσουν το παιχνίδι τους και όπου τους βγάλει. Φέτος, ειδικά στην Ευρωλίγκα τα πράγματα θα είναι διαφορετικά, αφού ως γνωστόν όλοι θέλουν να νικήσουν τον κορυφαίο.

Και εδώ επεμβαίνει ο Γιώργος Μπαρτζώκας και δείχνει τις πινελιές που θέλει να προσθέσει στο παιχνίδι του Ολυμπιακού. Αρχικά ποντάρει στην πιεστική άμυνα. Είδαμε πολλές φορές στα φιλικά προετοιμασίας τους πρωταθλητές να πιέζουν πολύ τον χειριστή της αντίπαλης ομάδας με σκοπό να τον αναγκάζουν να υποπέσει σε λάθος και να τρέξουν στον αιφνιδιασμό ή να κερδίσουν την κατοχή πριν καν απειληθεί το καλάθι τους. Ωστόσο αυτό και η συνολικότερη αμυντική λειτουργία δεν έχει τελειοποιηθεί ακόμα, κάτι που άλλωστε τόνισε και ο Μπαρτζώκας μετά τη φιλική ήττα από τη Μακάμπι.

Στην επίθεση τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα. Ο Ελληνας τεχνικός θέλει να βλέπει τους παίκτες του να παίζουν γρήγορο μπάσκετ, με τη μπάλα να κυκλοφορεί πολύ πριν απειληθεί το αντίπαλο καλάθι. Μία ματιά στα στατιστικά και συγκεκριμένα στις ασίστ αυτό δείχνει, καθώς αρκετοί πόντοι μπαίνουν έπειτα από πάσα συμπαίκτη και όχι από ατομική προσπάθεια. Το ρίσκο βεβαια στον γρήγορο ρυθμό είναι ότι γίνονται λάθη, όμως ο Μπαρτζώκας εμπιστεύεται τη χημεία από την περασμένη σεζόν, αφού ο ένας παίκτης γνωρίζει το παιχνίδι του άλλου.

Επιπλέον, παρατηρήσαμε την πρόθεση να κρατάει φρέσκους τους “ψηλούς” κάνοντας συχνές αλλαγές στη θέση “5“, διατηρώντας παράλληλα την ευελιξία του σχήματος…

Καταλήγοντας, ένα στοιχείο που είναι διαφορετικό σε σχέση με τον περσινό Ολυμπιακό είναι η εμπειρία των νέων παιδιών, που πλέον μπορούν να διαχειριστούν μεγαλύτερη πίεση από πέρσι. Επιπλέον, να μην παραλείψουμε ότι σε μεγάλο μέρος της προετοιμασίας του Ολυμπιακού απουσίασε λόγω τραυματισμού ο Εισι Λο και σίγουρα η επιστροφή του μόνο καλό θα κάνει στη συνολική εικόνα του Ολυμπιακού της νέας σεζόν…