Ο Βασίλης Σπανούλης αποτελεί την σύγχρονη ζωντανή ιστορία του Ολυμπιακού με την παρουσία την τελευταία δεκαετία να αλλάζει τις ισορροπίες στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ. To 2010 η μετακίνηση του από τον Παναθηναϊκό στον «αιώνιο αντίπαλο» ταρακούνησε συθέμελα το ελληνικό και ευρωπαϊκό μπασκετικό γίγνεσθαι.

Μετά από πολλά χρόνια, ένα τόσο μεγάλο όνομα τολμούσε να πάρει μεταγραφή από την μία μεγάλη δύναμη του ελληνικού μπάσκετ στην άλλη. Ο πρώτος τίτλος του Σπανούλη στα «ερυθρόλευκα» ήταν το κύπελλο Ελλάδας της σεζόν 2010-11, ενώ παράλληλα ήταν πρώτος σε ασίστ στο ελληνικό πρωτάθλημα και μέλος της καλύτερης δεύτερης πεντάδας της Ευρωλίγκας.

Συνολικά, η γενικότερη εικόνα από την πρώτη σεζόν ήταν ότι ο Ολυμπιακός απέτυχε καθώς έχασε την πρόκριση στο φάιναλ-φορ από την Σιένα κάνοντας 3 συνεχόμενες ήττες, ενώ στο πρωτάθλημα δεν κατάφερε να διακόψει την κυριαρχία του Παναθηναϊκού.

Η επόμενη χρονιά όμως αποτέλεσε ορόσημο για τον Ολυμπιακό και τον κόσμο του. Οι «ερυθρόλευκοι» «κρεμάστηκαν» αποκλειστικά πάνω στον αρχηγό τους, ο οποίος τους οδήγησε στην κατάκτηση της Ευρωλίγκα, μετά από μία επική ανατροπή απέναντι στην πλήρης ΤΣΣΚΑ Μόσχας, ενώ παράλληλα ο Ολυμπιακός πήρε τον πρώτο πρωτάθλημα Ελλάδας, μετά την σεζόν 1996-1997.

O «Kill-Bill» είχε την πιο παραγωγική σεζόν της καριέρας σε επίπεδο Ευρωλίγκα καθώς είχε μέσο όρο 16.7 πόντους με 47% στα εντός παιδιάς και 38% στα τρίποντα, ενώ παράλληλα μοίραζε 4.4 ασίστ ανά αγώνα.

Ο Ολυμπιακός πλέον είχε βρει τον απόλυτη ηγέτη, τον άνθρωπο όπου θα άντεχε το «βάρος» της …στιγμής και θα κουβαλούσε τους συμπαίκτες του όταν αυτοί δεν θα μπορούσαν να συνεχίσουν. Ο Ολυμπιακός κατέκτησε την δεύτερη συνεχόμενη Ευρωλίγκα και τρίτη συνολικά, την σεζόν 2012-2013.

Στον τελικό με την Ρεάλ Μαδρίτης, οι «Πειραιώτες» βρέθηκαν πίσω στο σκορ με -17 στην πρώτη περίοδο με τον αρχηγό του να μην έχει καλάθι εντός παιδιάς στο πρώτο ημίχρονο. Ένα απίθανο «κρεσέντο» του Σπανούλη στο δεύτερο μέρος έδωσε το «πάνω χέρι» στον Ολυμπιακό, όπου έφυγε από τον Λονδίνο με την κούπα.

Οι ανήμποροι να αντιδράσουν Μαδριλένοι έβλεπαν τον αρχηγό των «Ερυθρολεύκων» να «πυροβολεί» ακατάπαυστα από τα 8 και 9 μέτρα σε μία από τις πιο κλασσικές «παραστάσεις» του σε επίπεδο Ευρωλίγκα. 

Ακολούθησαν δύο ακόμη Final-Four( 2014-2015, 2016-2017) στα οποία ο Ολυμπιακός βρέθηκε σε ακόμη δύο τελικούς σε ομάδες που περιστρέφονταν αποκλειστικά γύρω από τον Βασίλη Σπανούλη. Παράλληλα, τις  σεζόν 2014-2015 και 2015-2016 ο Ολυμπιακός κατέκτησε δύο συνεχόμενα πρωταθλήματα Ελλάδος με τον «Kill-Bill» να αναδεικνύεται και τις δύο φορές MVP των τελικών.

Ο ηγέτης του Ολυμπιακού έχει στο παλμαρέ του σπουδαίες ατομικές και ομαδικές επιτυχίες. Συγκεκριμένα, είναι πρώτος σε ασίστ στην ιστορία της Ευρωλίγκα και του ελληνικού πρωταθλήματος, ενώ παράλληλα είναι και πρώτο σκόρερ στην ιστορία της Basket League.

Τέλος, έχει τις περισσότερες παρουσίες σε καλύτερες πεντάδες στην ιστορία της Ευρωλίγκα (οχτω με 5 στην δεύτερη και 3 στην πρώτη) και αποτελεί τον παίκτη που έφερε ξανά σημαντικούς τίτλους στην ομάδα του Πειραιά, μετά από πολλά χρόνια «ξηρασίας»..

Η σημαία των «Ερυθρολεύκων» αποφάσισε χθες να παραμείνει στον «ιστό» της και να γράψει ακόμη μία σελίδα με τον Σπανούλη να συμπληρώνει 10 χρόνια παρουσίας στην ομάδα του Πειραιά.

 

Θυμηθείτε ορισμένες από τις καλύτερες στιγμές του αρχηγού του Ολυμπιακού: