Ο κορυφαίος Ντούσαν Ίβκοβιτς αποχαιρετά τη λαμπρή του προπονητική καριέρα μετά από τέσσερις δεκαετίες και οι κορυφαίοι της Ευρώπης με την ομάδα της καρδιάς του, τον Ολυμπιακό διοργάνωσαν ένα φιλικό πρός τιμήν του.

Θα αναπολήσουμε κάποιες ατάκες του που έχουν μείνει στην ιστορία και κάποιες που άφησαν εποχή σε όλες τις ομάδες του και όχι μόνο. Φυσικά δεν θα απομακρυνθεί από το μπάσκετ καθώς όπως είπε: “Είναι για μένα το ελιξήριο της ζωής”.

Η μεγάλη του λατρεία είναι τα περιστέρια, την οποία την έχει αποκτήσει από τον θείο του (τον αδελφό της γιαγιάς του για την ακρίβεια τον Νίκολα Τέσλα έναν από τους μεγαλύτερους φυσικούς όλων των εποχών) “Για μένα ο περιστερώνας είναι σαν το ιερό της εκκλησίας, ένα καταφύγιο σε όλες τις στιγμές που θέλω να τις μοιραστώ με τα περιστέρια μου. Eκει αδειάζω και ταυτόχρονα γεμίζω τις μπαταρίες μου με ενέργεια, εκεί αυτοσυγκεντρώνομαι, εκεί ισορροπώ, εκεί γαληνεύω. Δεν είναι εύκολο να κάνεις νταλαβέρι με τα πουλιά ούτε να σκέφτεσαι σαν αυτά, άλλωστε δεν μπορούν να σου δώσουν να καταλάβεις τι θέλουν, όπως συμβαίνει με τα σκυλιά”.

“Το κύπελλο είναι αρκετά μεγάλο και νομίζω πως χωράει άνετα να βάλω το γιο μου Παύλο μέσα”  είπε πει παραμονές του τελικού του Ολυμπιακού με την Μπαρτσελόνα στη Ρώμη και πράγματι δικαιώθηκε.  

“Και η Μαρία Κάλλας είχε φωνάρα, αλλά για να γίνει ντίβα πήγε στο ωδείο και έκανε σπουδές. Για αυτό ανέβα πρώτα στη ζυγαριά για να δούμε πόσο ζυγίζεις” είχε πει στον Φάνη Χριστοδούλου στον Πανιώνιο θέλοντας να τον πείσει ότι δεν αρκεί το ταλέντο για να φτάσει ψηλά.

Μετά από ένα παιχνίδι με το Μαρούσι στη δύσκολη περίοδο του 1997 είχε πεί στους παίχτες του Ολυμπιακού ” Ξέρετε ότι σας αγαπάω σαν παιδιά μου αλλά αν συνεχίσετε έτσι θα φτύσετε το γάλα της μάνας σας”.

“Αυτός ο κύριος είναι καλός για καμιά ντισκοτέκα αλλά για ομάδα δεν κάνει. Πείτε του μπρε σας παρακαλώ μην κάνει τον κόπο να έρθει”. Στο χριστουγεννιάτικο τουρνουά της Ρεάλ Μαδρίτης τον Δεκέμβριο του 1996 μαθαίνει από τους συνεργάτες του Κώστα Μπογατσιώτη και Τάκη Λιβιεράτο ότι ο Ουίλι Αντερσον πήγε πρώτη την οικογένεια στην Αγγλία και πως από εκεί θα “πετούσε” Μαδρίτη για να ενσωματωθεί με την ομάδα και απλά τους είπε να τον ενημερώσουν να μην κάνει τον κόπο !

Οπως σε ένα άλλο ταξίδι στη Βιτόρια και ενώ έχουν καθυστερήσει 5-6 παίκτες κάνοντας ψώνια, λέει στον Μίλαν Τόμιτς να πει στην αεροσυνοδό να κλείσει την πόρτα και να φύγουν, αλλά οι παίκτες πρόλαβαν στο τσάκ.

“Τι λέτε τώρα, θέλετε να παίξουμε και λίγο μπάσκετ ‘”  Η ομιλία του προς του νεαρούς τότε παίκτες του Ολυμπιακού τη στιγμή που η διαφορά έχει πάει στους -19 με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας στον τελικό του 2012 στην Ευρωλίγκα.  

“Κύριοι είναι η δυσκολότερη στιγμή στην καριέρα μου, αλλά δυστυχώς δεν θα πάμε στους Ολυμπιακούς Αγώνες”  Οταν ανακοίνωνε στους παίκτες του στη Γιουγκοσλαβία (η οποία έκανε εδώ στην Ελλάδα προετοιμασία) ότι λόγω εμπάργκο δεν θα μπορέσουν να κοντράρουν τη μία και μοναδική Ντρίμ Τίμ.

“Ειστε οι ντίβες μας σαν την Σιλβάνα και τη Λέπα, ο ένας είναι η Σιλβάνα και ο άλλος η Λέπα και πρέπει να συνεργαστείτε για το καλύτερο αποτέλεσμα”  είπε στους μεγάλους και τρανούς παίκτες της Παρτίζαν Ντράγκαν Κιτσάνοβιτς και Ντράζεν Νταλιμπάγκιτς που είχαν κόντρα για το ποιος είναι καλύτερος φέρνοντάς τους ως παράδειγμα δύο κορυφαίες τότε τραγουδίστριες της Γιουγκοσλαβίας την  Σιλβάνα Αρμένουίτς και την Λέπα Λούκιτς.  Αποτέλεσμα με την Παρτίζαν πήρε εκείνη τη σεζόν το ντάμπλ στη Γιουγκοσλαβία και το κύπελλο Κόρατς..

 

Πηγεε:

ΤΑ ΝΕΑ, Απρίλιος 1997
Ελεύθερος Τύπος, Απρίλιος 1997
Goal, Ιούνιος 2012
Ελευθεροτυπία, Μάρτιος 1999
Status, Αύγουστους 2008