Μπορεί να είναι πολύ νωρίς ακόμα στη σεζόν και να απομένουν 26 ολόκληρα παιχνίδια (κάποτε με τόσα ή και με λιγότερα έπαιρνες το τρόπαιο) για να τελειώσει η κανονική περίοδος της Ευρωλίγκα, αλλά ο Ολυμπιακός μέχρι στιγμής είναι η ευχάριστη παρουσία της διοργάνωσης, όχι μόνο για το ρεκόρ σε 4 ματς (3-1), αλλά για τον τρόπο παιχνιδιού που έχει αλλάξει, παρότι ο κορμός της ομάδας είναι ίδιος και με ελάχιστες προσθήκες. Το basketblog.gr σας παρουσιάζει τις αγωνιστικές αλλαγές των «ερυθρόλευκων» και τα πρόσωπα που έχουν δώσει τα μέχρι στιγμής πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα.

span oly efes

   Ο «Kill Bill» δεν παίζει διαφορετικό μπάσκετ

Πολλοί φίλαθλοι έχουν απορήσει με τις απίστευτες εμφανίσεις του αρχηγού του Ολυμπιακού, Βασίλη Σπανούλη στα 4 πρώτα ματς της Ευρωλίγκα. Πιστεύουν ότι έχει αλλάξει τον τρόπο παιχνιδιού που παίζει, κάτι που είναι λάθος. Ο «V-Span» είναι ο καλύτερος γκαρντ στις pick n roll καταστάσεις τα τελευταία χρόνια στο Ευρωπαϊκό μπάσκετ, όμως την περυσινή σεζόν είχε ένα βασικό πρόβλημα που τον εμπόδιζε να κάνει την διαφορά, οι συμπαίκτες του και ο τρόπος που παίζουν. Δηλαδή, ο Σπανούλης όποιος έχει παρατηρήσει πλέον παίζει το αγαπημένο του pick n roll είτε με τα αθλητικά πεντάρια της ομάδας (Μπιρτς, Γιανγκ) είτε με τον Γιώργο Πρίντεζη, ειδικά με τον «Πρι» το πλάγιο pick n roll που παίζουν είναι απίστευτο κάτι που φάνηκε στα ματς με Εφές και Αρμάνι. Όμως η διαφορά του φετινού Σπανούλη με τον περυσινό δεν είναι ο παίκτης που ρολάρει στο σκριν, αφού και στις δύο σεζόν είχε και έχει καλούς συμπαίκτες στο κομμάτι αυτό, αλλά στην έξτρα πάσα. Για να γίνει πιο κατανοητό, είναι διαφορετικό πέρυσι να μην έχεις καλούς σουτέρ ελεύθερους στα «φτερά», ώστε να «σπάσεις» τη μπάλα και άλλο να έχεις παίκτες όπως ο Γκριν και ο Λοτζέσκι. Οι δύο τελευταίοι Αμερικανοί σκόρερ που αναφέραμε είναι ο λόγος που ο «Kill Bill» μοιράζει κατά μέσο όρο 8,3 ασίστ σε ματς Ευρωλίγκα και έσπασε το προσωπικό του ρεκόρ σε ασίστ σε ένα ματς (15). Επίσης μία ακόμα αιτία των απίστευτων εμφανίσεων του Έλληνα γκαρντ είναι η χημεία που έχει βρει σε πολύ σύντομο με τον νεοφερμένο και πολύ εντυπωσιακό, Κεμ Μπιρτς. 

green oly armani

  Ο Γκριν, ο «Λότζο» και οι Μάντζαρης-Χάκετ 

Το καλοκαίρι του 2015 ο Ολυμπιακό έχασε το Κώστα Σλούκα, ο οποίος αποφάσισε ότι ήθελε μία αλλαγή στην καριέρα του και μετακόμισε στην Φενέρμπαχτσε του Ζέλικο Ομπράντοβιτς. Ο παίκτης που τον αντικατέστησε στο rotation του κόουτς Σφαιρόπουλου ήταν ο Ντι Τζέι Στρόμπερι, ενώ τον Λαφαγιέτ αντικατέστησε ο Χάκετ. Ο Στρόμπερι είναι ένας τελείως διαφορετικός παίκτης από τον «Σλου», καθώς φημίζεται για τις αμυντικές του ικανότητες, την έφεση του στο σκοράρισμα στο ανοικτό γήπεδο και για την αθλητικότητα του. Από την άλλη ο Έλληνας γκαρντ είναι παίκτης αλλαγής ρυθμού, εξαιρετικός πασέρ, πολύ καλός σουτέρ θέσης ή μετά από ντρίπλα. Οι «ερυθρόλευκοι» πόνεσαν πέρυσι στην θέση αυτή και φέτος το λάθος διορθώθηκε με τον καλύτερο τρόπο. Ο Έρικ Γκριν ήρθε στο μεγάλο «Λιμάνι» και πλέον ο Ολυμπιακός έχει ένα παίκτη στο ρόστερ του που έλειπε από την εποχή του συγχωρεμένου και σπουδαίου Αλφόνσο Φορντ. Έναν «killer» στην περιφέρεια που μπορεί να έχει χάσει 10 σουτ και να σου βάλει το 11ο κρίσιμο και να σε δικαιώσει. Για να καταλάβει κάποιος τη διαφορά, ο Γκριν έχει στα τρίποντα ποσοστό 50% (8/16 σε 4 ματς), ενώ ο Στρόμπερι πέρυσι είχε 25,5 % (10,31). Το αποτέλεσμα το περυσινό με το φετινό είναι τελείως διαφορετικό, πέρυσι οι αντίπαλοι του Ολυμπιακού έκλειναν τον Σπανούλη και έδιναν το σουτ στον Αμερικανό, ενώ φέτος αν κλείσουν 2 ή 3 τον «Kill Bill» θα το «πληρώσουν» αφού θα δεχθούν το καλάθι ή τουλάχιστον θα απειληθούν από τον Γκριν.

lojo

 Ένα μεγάλο κεφάλαιο για τον τρόπο παιχνιδιού των Πρωταθλητών Ελλάδας είναι ο Ματ Λοτζέσκι, Αμερικάνος γκαρντ/φόργουορντ με Βέλγικο διαβατήριο πέρυσι είχε μία άσχημη σεζόν όχι λόγω απόδοσης, αλλά λόγω δύο προβλημάτων το ένα με βαριά θλάση και το άλλο με την σπλήνα του και τον τραυματισμό. Ο Λότζο πέρυσι αγωνίστηκε σε μόλις 11 ματς Ευρωλίγκα και παρότι είχε πολύ υψηλό ποσοστό στα τρίποντα (45%), δεν βοήθησε στα ματς που τον χρειαζόταν η ομάδα του γιατί δεν ήταν καν στη δωδεκάδα. Φέτος στα 4 πρώτα παιχνίδια ο Λοτζέσκι έχει 11,8 πόντους, 70% στα δίποντα και 56,3% στα τρίποντα κάνοντας την διαφορά πλέον όταν είναι στα παρκέ και στον τομέα των ριμπάουντ με 2,5 ανά παιχνίδι. Αν ο Αμερικανοβέλγος είναι υγιής τότε οι «ερυθρόλευκοι» θα μπορούν να ατενίζουν το μέλλον τους στη διοργάνωση με αισιοδοξία. Ένας άλλος παίκτης που είναι σημαντικός στο παιχνίδι του Ολυμπιακού είναι ο Βαγγέλης Μάντζαρης, ο κατά πολλούς επόμενος αρχηγός των Πρωταθλητών όταν ο Βασίλης Σπανούλης πει αντίο στο μπάσκετ. Ο Μάντζαρης πέρυσι ξεκίνησε απίστευτα την σεζόν και εκτός από εξαιρετική άμυνα, έδωσε και στους «ερυθρόλευκους» το κάτι παραπάνω στην επίθεση με ποσοστό πάνω από 50% και κάλυπτε πλήρως το κενό του Κώστα Σλούκα. Όμως μετά λίγο η κούραση, λίγο το ντεφορμάρισμα τα ποσοστά του Έλληνα γκαρντ έπεσαν, όπως και οι βοήθειες που έδινε στην άμυνα. Φέτος όμως ο «Μάντζα» είναι άλλος παίκτης γιατί επιτέλους εκμεταλλεύεται το χώρο στην επίθεση κάνει drive και επίσης έχει ένα σταθερό ποσοστό (44%) κάτι που τον αναδεικνύει σε έναν από τους καλύτερους spot shooter της Ευρωλίγκα. Τέλος την περιφέρεια του Ολυμπιακού συμπληρώνει ο αναγεννημένος Ντάνιελ Χάκετ, του οποίου η απόδοση δεν φαίνεται στα στατιστικά (18% τρίποντο), αλλά όταν υπάρχει αμυντικό πρόβλημα το λύνει με τα γρήγορα πόδια του και τον δυνατό του κορμό, ενώ παράλληλα φέτος σουτάρει λιγότερο και πηγαίνει μέσα στη ρακέτα είτε με drive είτε με post up παιχνίδι (47% δίποντα) όπως του αρέσει από τα παλιά χρόνια σε Σιένα και Αρμάνι. Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι «ερυθρόλευκοι» έχουν μία πολύ δυνατή περιφέρεια η οποία και αποτελεί και το δυνατό τους σημείο τη φετινή χρονιά.

pap

 

                 Οι δύο «Παπ» και ο Πρίντεζης 

Ο Κώστας Παπανικολάου επέστρεψε στα μέσα της περασμένης σεζόν στην ομάδα της «καρδιάς του» μετά το πέρασμα του από Μπαρτσελόνα και ΝΒΑ και όλοι περίμεναν ότι φέτος θα ήταν η χρονιά του μόλις βρει τον απαιτούμενο ρυθμό. Ο «Παπ» δεν ήταν καλός στο ματς με την Ρεάλ στην πρεμιέρα, στα παιχνίδια με Εφές-Αρμάνι έπαιξε πολύ καλή άμυνα απέναντι σε κοντά γκαρντ, ενώ στον αγώνα με την Μπασκόνια «ξέσπασε» και επιτέλους βρήκε ρυθμό, αφού σκόραρε 2 τρίποντα, ενώ σημείωσε συνολικά 15 πόντους. Ο καλός Παπανικολάου είναι μεγάλο δώρο για τον Ολυμπιακό ειδικά στα μεγάλα παιχνίδια. Το next big thing του Ελληνικού μπάσκετ και των Πρωταθλητών Ελλάδας, Ιωάννης Παπαπέτρου έχει ταλαιπωρηθεί από πολλούς τραυματισμούς και δεν είναι τυχαίο ότι το 2015 έπαιξε κανονικά από τον Απρίλιο και μετά με καλύτερη εμφάνιση τον ημιτελικό του final four στη Μαδρίτη απέναντι στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Πέρυσι αποφασίστηκε ο «Πάπι» να παίξει στο «4» πίσω από τον Πρίντεζη, ο νεαρός φόργουορντ πήρε καλό βαθμό και είχε σε 24 ματς 5,7 πόντους με 45% στα δίποντα και 40% στα σουτ από τα 6,75. Φέτος δεν έχει βρει ακόμα τον απαιτούμενο ρυθμό στην επίθεση, αλλά αμυντικά και σε θέμα ενέργειας είναι πολύ βελτιωμένος και απλά θέλει ένα ματς για αναδείξει το επιθετικό του ταλέντο. Το βασικότερο για τον Παπαπέτρου είναι ότι έχει αρχίσει να μαθαίνει την νέα του θέση στην οποία μπορεί να γίνει εξαιρετικός.

pri

Πάμε τώρα στο νούμερο 2 στην ιεραρχία του Ολυμπιακού, τον υπαρχηγό της ομάδας Γιώργο Πρίντεζη ο οποίος πέρυσι ήταν με διαφορά σε όλη τη σεζόν ο καλύτερος παίκτης του συλλόγου όχι μόνο στην Ευρωλίγκα, αλλά και στην Ελλάδα. Ο «Πρι» την σεζόν 2015/16 είχε σε 21 Ευρωπαϊκά ματς 14,1 πόντους, 56.1% στα δίποντα και 36,4% στα τρίποντα, ενώ παράλληλα είχε 5,5 ριμπάουντ ανά αγώνα και 1,5 ασίστ. Φέτος ο Έλληνας φόργουορντ δεν έχει ξεκινήσει πολύ καλά, αλλά οι «ερυθρόλευκοι» φαίνεται ότι δεν τον χρειάζονται γιατί δίνουν άλλοι παίκτες τις λύσεις και περιμένουν τον Πρίντεζη να βρει ρυθμό όταν τον χρειαστεί η ομάδα. Τα ποσοστά του σε 4 ματς φέτος είναι 8,8 πόντοι με 46,4% στα δίποντα και 25% στα σουτ έξω από τα 6,75, ενώ μαζεύει και 4,3 ριμπάουντ κατά μέσο όρο. 

birch efes

   Ο εξαιρετικός Κεμ Μπιρτς, το ερωτηματικό Γιανγκ και ο «αναγεννημένος» Μιλουτίνοφ

Οι Πρωταθλητές Ελλάδας το καλοκαίρι όλοι πίστευαν ότι χάνοντας τον εξαιρετικό Οθέλο Χάντερ θα τον αναπολούν όλη τη σεζόν, όμως η εξαιρετική και απόλυτα εύστοχη επιλογή του Κεμ Μπιρτς έχει κάνει τους ανθρώπους της ομάδας, αλλά και τους φιλάθλους να έχουν ξεχάσει τον Χάντερ. Ο πρώην σέντερ της Ουσάκ έχει σε 4 ματς 7,5 πόντους με 70% στα δίποντα και 50% στις βολές (3/6), ενώ παράλληλα «κατεβάζει» 8 ριμπάουντ σε κάθε αγώνα (2,3 επιθετικά) και έχει 1,5 μπλοκ κατά μέσο όρο. Το σημαντικότερο για τον Αμερικάνο είναι η πολύ καλή χημεία που έχει με τον Βασίλη Σπανούλη στο pick n roll σε σύντομο χρονικό διάστημα που είναι συμπαίκτες, ενώ να προσθέσουμε ότι είναι εξαιρετικός αμυντικός και αυτό φαίνεται στα hedge out που κάνει (αγαπημένη άμυνα του Σφαιρόπουλου).

young panigirizei entona karfoma me pao

Το μεγάλο ερωτηματικό της σεζόν ακούει στο όνομα Πάτρικ Γιανγκ, ο θηριώδης σέντερ πέρυσι έπαθε ρίξη χιαστών στο ματς της κανονικής περιόδου απέναντι στην Εφές και φέτος γύρισε στα παρκέ απόλυτα υγιής. Όμως ο Γιανγκ μπορεί να μην έχει ιατρικό πρόβλημα, αλλά έχει ψυχολογικό και αυτό φαινόταν μέχρι και το ματς με την Αρμάνι Μιλάνο, καθώς στον αγώνα με τους Ιταλούς στο Σεφ θύμισε σε λίγες φάσεις τον παλιό καλό Γιανγκ. Αλλά αναμφισβήτητα το καλύτερο του ματς μέχρι στιγμής το έκανε απέναντι στην Μπασκόνια ειδικά στην άμυνα όπου έκανε ένα απίστευτο μπλοκ. Πάμε και στην μεγάλη έκπληξη της φετινής «ερυθρόλευκης» froint line, τον Νίκολα Μιλουτίνοφ ο οποίος είναι καταπληκτικός και είναι άλλος παίκτης. Ο νεαρός σέντερ δείχνει πιο ώριμος και επίσης εκτός του ότι έχει δουλέψει πολύ το καλοκαίρι και φαίνεται στο παρκέ αυτό, πλέον τον βοηθάει το παιχνίδι της ομάδας σε άμυνα και επίθεση. Φέτος εκτός του ότι τα στατιστικά του έχουν ανέβει (4,5 πόντοι, 61,5% στα δίποντα και 100% στις βολές), ο Γιάννης Σφαιρόπουλος τον εκμεταλλεύεται καλύτερα αφού στην άμυνα δεν χρησιμοποιεί hedge out επειδή δεν τον βοηθάνε, ενώ στην επίθεση δεν παίζει μόνο pick n roll με τον Σπανούλη ή τον εκάστοτε γκαρντ, αλλά ποστάρει τον αντίπαλο και ή σκοράρει ή και κερδίζει φάουλ. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο Σέρβος δεν επιλέχθηκε τυχαία από τους Σπερς του Πόποβιτς στο draft.

sfairopoulos real oly 2016 7

     Ο Σφαιρόπουλος έμαθε από τα λάθη του

Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος πέρυσι ήταν άτυχος, αλλά και μπερδεμένος με τα προβλήματα τραυματισμών και χημείας του Ολυμπιακού. Φέτος έχει μάθει από τα λάθη του και αυτό φαίνεται από τα αποτελέσματα. Έχει καταφέρει να εξελίξει τον εαυτό του πρώτα από όλα και μετά την ομάδα του. Ό Έλληνας κόουτς είναι λάτρης της άμυνας, αλλά κατάλαβε πέρυσι ότι με την άμυνα μοναδικό όπλο κανένας δεν θα πετύχει στο απίστευτα απαιτητικό επίπεδο της Ευρωλίγκα. Πρώτη διόρθωση, η αντικατάσταση του Στρόμπερι με τον Γκριν και συνεπώς η αύξηση των πόντων και των απειλών στο αντίπαλο καλάθι. Κίνηση δεύτερη η απελευθέρωση των παικτών στην επίθεση, πλέον οι παίκτες μπορούν να παίξουν με το ένστικτο και λιγότερο με το σχέδιο που φτιάχτηκε στο πινακάκι. Ο Σφαιρόπουλος κατάφερε να κρατήσει αναλλοίωτο τον κορμό και με δύο προσθήκες (Γκριν,Μπιρτς) να εμφανίσει έναν ανταγωνιστικό Ολυμπιακό. Το μόνο βέβαιο είναι ότι ο Έλληνας προπονητής και οι αθλητές του ξέρουν ότι στα πολύ κρίσιμα των μεγάλων αγώνων η άμυνα που είναι η βάση αυτής της ομάδας θα είναι μπροστά και μετά το μεγάλο ταλέντο στην επίθεση. Μπορεί να είναι πολύ νωρίς, αλλά οι βάσεις έχουν μπει για να πρωταγωνιστήσει και πάλι ο Ολυμπιακός στην πιο δύσκολη Ευρωλίγκα όλων των εποχών.