Τα ρεκόρ του ατέλειωτα. Τελευταίο αυτό που πέτυχε χθες (8/1) το βράδυ απέναντι στην ΑΕΚ. Με τις 4 ασίστ που έδωσε στο κατ’ ευφημισμόν ντέρμπι (101-75) με την Ενωση ο Βασίλης Σπανούλης έφτασε τις 2.145 ασίστ και έγινε ο κορυφαίος πασέρ όλων των εποχών στα χρόνια του επαγγελματικού πρωταθλήματος (από το 1992 ως σήμερα) ξεπερνώντας τον Δημήτρη Διαμαντίδη που είχε 2.144. Το όνομά του είναι γραμμένο στο πιο λαμπερό κεφάλαιο της ιστορίας του ελληνικού μπάσκετ, ενώ για τον Ολυμπιακό αποτελεί απόλυτο σημείο αναφοράς στην ιστορία της ομάδας, καθώς τις οδήγησε ανάμεσα στα άλλα και σε 2 κούπες της Ευρωλίγκας.

Φέτος όμως, η πιο μεγάλη του επιτυχία δεν είναι το ρεκόρ με τις ασίστ, ή το ότι βοηθάει την ομάδα του να κάνει ως τώρα μια εξαιρετική σεζόν. Η πιο μεγάλη επιτυχία του και φυσικά επιτυχία του Ντέιβιντ Μπλατ είναι ότι από «στρατηγός» έχει περάσει πια στην «εφεδρεία» και δεν είναι το «Α» και το «Ω» στην αγωνιστική τακτική της ομάδας.

Όχι πως γινόταν κι αλλιώς , άλλωστε. Ο άτιμος ο χρόνος, βλέπετε. Περνάει και αφήνει πάντα σε όλους τα σημάδια του.

Ο Σπανούλης προπονείται σαν 17άρης όπως είχε κάποτε ο Κώστας Παπανικολάου. Εφτασε όμως, τα 36 κι όσο αν το πνεύμα είναι πρόθυμο, το σώμα πια τον προδίδει.

Επρεπε μοιραία να πάει πιο πίσω. Για να συντηρηθεί και να είναι «φρέσκος» όταν τον χρειάζεται η ομάδα. Και το έκανε ή καλύτερα ο Μπλατ τον έπεισε να τον κάνει. Από πρώτο βιολί έγινε δεύτερο και τρίτο, διότι αυτό έπρεπε να γίνει για το καλό της ομάδας. Και το έκανε.

Οι χρόνοι στα ματς μειώθηκαν. Στην Α1 παίζει  φέτος21΄.51΄΄. Πέρσι έπαιζε 22΄.18΄΄. Στην Ευρωλίγκα παίζει φέτος μόνο 23΄.27΄΄. Πέρσι έπαιζε 26.19΄΄ , πρόπερσι έπαιζε 26΄.47΄΄. Την σεζόν 2015-16 αγωνιζόταν 26΄.55΄΄, την σεζόν 2014-15 έπαιζε 28’.07΄΄.

Αποδέχτηκε τον ρόλο του γιατί ήξερε πως αυτό θα ήταν και για καλό δικό του και για καλό του Ολυμπιακού και αυτό είναι το μεγαλύτερο φετινό «παράσημό» του.