Η μεγάλη στιγμή για τους φίλους του Ολυμπιακού έφτασε, η οποίοι θα έχουν την ευκαιρία να δούνε για πρώτη φορά τους πρωταθλητές Ελλάδας ο οποίοι θα «αποκαλυφθούν» στο «Crete 1st International Basketball Tournament» (23-25/9) αντιμετωπίζοντας τον Ερυθρό Αστέρα (23/9, 20:30).

Το κοινό που αναμένεται να κατακλύσει το στολίδι του Ηρακλείου αναμένεται να πάρει μια πρώτη γεύση από τα νέα αποκτήματα των «ερυθρολεύκων» (Έρικ Γκριν και Κεμ Μπρίτς) ενώ θα έχει την ευκαιρία να ξανά δει τον Πάτρικ Γιάνγκ να πατάει παρκέ, μετά από 10 μήνες απουσίες. Στο άλλο ζευγάρι η Αναντολού Έφες αντιμετωπίζει την Χάποελ Ιερουσαλήμ (18:00), με τον Αμάρε Στουνταμαϊρ να κλέβει την παράσταση.

Αναλυτικά οι ομάδες:

Συγκεκριμένα ο Ολυμπιακός έχει στο παλμαρέ του:
 
3 Πρωταθλήματα Ευρώπης
1 Διηπειρωτικό Κύπελλο (2013)
12 Πρωταθλήματα Ελλάδας
9 Κύπελλα Ελλάδας
Να επισημάνουμε ότι ο Ολυμπιακός έχει πάρει τα δύο τελευταία πρωταθλήματα στην χώρα μας.
 
Νέα πρόσωπα για τον Ολυμπιακό φέτος, είναι ο 24χρονος Καναδός σέντερ Κεμ Μπιρτς (2,06μ) και ο Αμερικανός γκάρντ Έρικ Γκριν (1μ.93, 25 χρονών). Νέο πρόσωπο θεωρείται και ο Πάτρικ Γιάνγκ ο οποίος ναι μεν πρόλαβε πέρυσι να παίξει στα «Δύο Αοράκια» κόντρα στην Τσεντεβίτα ,αλλά μετά τραυματίστηκε και έμεινε εκτός δράσης για την υπόλοιπη σεζόν. Διαθέτει πλειάδα παικτών που είναι διεθνείς Σπανούλης,Πρίντεζης,Παπανικολάου,Αγραβάνης,Μάντζαρηςκ.α
 
Η Αναντολού Εφές η έχει:
 
1 Κύπελλο Κόρατς (1995-1996)
13 Πρωταθλήματα Τουρκίας
10 Κύπελλα Τουρκίας
Τελευταία  φορά που η Αναντολού Εφές πήρε το πρωτάθλημα στην πατρίδα της ήταν το 2009
 
Στην σύνθεση της έχει δύο από τα μεγαλύτερα ταλέντα του Τουρκικού μπάσκετ, τα οποία μάλιστα δεν θα πατήσουν στο παρκέ του κλειστού στα ΄΄Δύο Αοράκια΄΄ για πρώτη φορά. Είναι ο Τσεντί Οσμάν(21ετών 2,06μ. γκαρντ /φόργουορντ), μέλος της Εθνικής ομάδας της χώρας του που πήρε μέρος στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα U20 που έγινε στο Ηράκλειο το 2014.
 
Σε αυτή την διοργάνωση τον τίτλο τον πήρε η Τουρκία η οποία στον τελικό κέρδισε την Ισπανία με 65-57. Ο Οσμάν, από τα κορυφαία ταλέντα στην Ευρώπη, είχε βγει MVP  της διοργάνωσης και φυσικά συμπεριλήφθηκε στην κορυφαία πεντάδα του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος U20.
 
Το έτερο ταλέντο της Εφές, είναι ο Φουρκάν Κορκμάζ (19ετών 2,01μ.) ο οποίος ήταν μέλος της Εθνικής Τουρκίας  U19, που αγωνίστηκε στο κλειστό στα ΄΄Δύο Αοράκια΄΄ για το παγκόσμιο πρωτάθλημα Νέων το 2015. Μάλιστα ο Κορκμάζ συμπεριλήφθηκε στην καλύτερη πεντάδα της διοργάνωσης.  Επίσης μέλος τη Εθνικής Τουρκίας των Εφήβων που έπαιξε εκείνη τη χρονιά στο Ηράκλειο είναι και ο Ντεμίρ Μπερκ( 21ετών 2,01μ) που τότε έπαιζε στην PertevniyalIstanbul.
 
Νέος προπονητής στην ομάδα είναι ο Κροάτης Βελιμίρ Περάσοβιτς,  ο οποίος πέρυσι ήταν στον πάγκο της Λαμποράλ.
 
Αρκετούς τίτλους στην κατοχή του έχει και ο Ερυθρός Αστέρας, η πιο πετυχημένη ομάδα των τελευταίων χρόνων στην Σερβία. Άλλωστε τα δύο τελευταία χρόνια έχει πάρει ισάριθμα πρωταθλήματα στην πατρίδα του. Συνολικά οι τίτλοι του είναι:
 
2 Πρωταθλήματα Αδριατικής Λίγκας (2014-2015,2015-2016)
1 Κύπελλο Σαπόρτα (1974)
12 Πρωταθλήματα Γιουγκοσλαβίας
5 Πρωταθλήματα Σερβίας
3 Κύπελλα Γιουγκοσλαβίας
5 Κύπελλα Σερβίας
 
Και ο Ερυθρός Αστέρας έχει τρεις παίκτες στο ράστερ του που δεν θα πατήσουν για πρώτη φορά το παρκέ στο κλειστό στα ΄΄Δύο Αοράκια΄΄. Πρόκειται για τον Ντράγκαν Άπιτς (21 ετών , 206μ FC), τον Ογκνιέν Ντόμπριτς (22 ετών ,1,98μ SF)  και τον Νίκολα Ρέμπιτς (21 ετών , 1,86μ PG). Και οι τρεις ήταν μέλη της Εθνικής Σερβίας U19 που αγωνίστηκε στο Ηράκλειο για το παγκόσμιο πρωτάθλημα εφήβων το 2015
 
Προπονητής στην ομάδα είναι ο Ντέγιαν Ράντονιτς.
 
Η πιο ΄΄φτωχή΄΄ ομάδες σε τίτλους αλλά όχι σε ονόματα  είναι η Ισραηλινή Χάποελ Ιερουσαλήμ:
 
Έχει στο ενεργητικό της μια κατάκτηση Ευρωπαικού Κυπέλλου, το Eurocupto 2004 και την ατραξιόν του τουρνουά τον μεγάλο ΝΒΑερ Αμάρε Στούντεμαϊρ. Ο Αμάρε Στούντεμαϊρ θα αγωνίζεται με την φανέλα της Χάποελ Ιερουσαλήμ ως το καλοκαίρι του 2018!
 
Ο 34χρονος άσος, που είναι μέτοχος στην ομάδα του Ισραήλ, αποφάσισε να αφήσει το NBA (όπου σε 15 χρόνια εκεί είχε κατά μέσο όρο 18.9 πόντους, 7.8 ριμπάουντ και συμμετείχε σε έξι AllStarGame) και να μετακομίσει στην Ευρώπη, όπου με το… καλημέρα -στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε- στην μεταγραφή του έθεσε ως στόχο την κατάκτηση του Eurocup.
 
Αξίζει να σημειωθεί πως ο Αμερικάνος παίκτης αποτελεί μέλος ενός γκρουπ επιχειρηματιών που αγόρασαν τον σύλλογο το 2013 κάτι που σίγουρα έπαιξε σημαντικό ρόλο στην απόφαση του να αγωνιστεί στην ομάδα.
 
Συνολικά οι τίτλοι της Χάποελ Ιερουσαλήμ:
 
1 Eurocup (2004)
1 Πρωτάθλημα Ισραήλ (2014-2015)
4 Κύπελλα Ισραήλ
Προπονητής στην ΧΑπαόελ Ιερουσαλήμ είναι ο γνωστός Ιταλός κόουτς, Σιμόνε Πιανιτζάνι ο οποίος έχει συμβόλαιο 2 ετών. Πριν την Χάποελ ο Πιανιτζάνι ήταν προπονητής στην Εθνική Ιταλίας με την οποία έλυσε την συνεργασία του τον Νοέμβριο του 2014.