Ο Ολυμπιακός γνώρισε την τέταρτη του ήττα στην φετινή Ευρωλίγκα από την Μακάμπι Τελ Αβίβ στο ΣΕΦ και πλέον το ρεκόρ του έπεσε στο 5-4. Βασικός λόγος της επικράτησης του Σόνι Ουίμς και της παρέας του ήταν τα ποσοστά στα τρίποντα των παικτών του Γιάννη Σφαιρόπουλου τα οποία ήταν πολύ κακά με μόλις 6 εύστοχα σε συνολικά 33 προσπάθειες. Μάλιστα τα 27 χαμένα σουτ των «ερυθρόλευκων» αποτελούν αρνητικό ρεκόρ για την ομάδα.

Το basketblog.gr σας παρουσιάζει τι έχουν κάνει οι παίκτες του Ολυμπιακού στα σουτ έξω από τα 6,75 στα εντός και εκτός έδρας παιχνίδια και αν επηρεάζουν τα ποσοστά των τριπόντων τους, τα αποτελέσματα στα παιχνίδια της ομάδας.

 ΕΝΤΟΣ ΕΔΡΑΣ 

Αναντολού Εφές: Το πρώτο Ευρωπαϊκό ματς της σεζόν στο ΣΕΦ για τον Ολυμπιακό ήταν απέναντι στην πολύ δυνατή και φιλόδοξη Αναντολού Εφές του Βέλιμιρ Περάσοβιτς. Οι «ερυθρόλευκοι» έκαναν μία από τις καλύτερες εμφανίσεις τους στην Ευρωλίγκα και με αρκετό πείσμα μετά από την εύκολη ήττα της πρεμιέρας στην Μαδρίτη, πήραν άνετα το πρώτο «ροζ» φύλλο αγώνα. Μπορεί η άμυνα στο συγκεκριμένο ματς (62 πόντοι παθητικό) και τα πολύ υψηλά ποσοστά στα δίποντα (26/43, 60,5%) να ήταν το «κλειδί» της νίκης, όμως τα λίγα σουτ τριών πόντων (16) και το καλό ποσοστό (6=37,5%) ήταν ένα έξτρα πλεονέκτημα για να έρθει το θετικό αποτέλεσμα, σε ένα ματς όπου οι καλύτεροι σουτέρ της ομάδας (Σπανούλης, Γκριν, Λοτζέσκι και Μάντζαρης) είχαν 5/12 τρίποντα.

Αρμάνι Μιλάνο: Η πρώτη φορά στην φετινή Ευρωλίγκα που ο Ολυμπιακός πέτυχε δύο συνεχόμενες νίκες ήταν στα δύο πρώτα εντός έδρας ματς με Εφές και με την γεμάτη επιθετικό ταλέντο, Αρμάνι Μιλάνο του Γιαν Ρέπεσα. Οι «ερυθρόλευκοι» πήραν την νίκη πολύ πιο εύκολα από ότι δείχνει το τελικό 91-81. Σίγουρα η άμυνα δεν ήταν σε σπουδαίο βράδυ, αλλά όταν χρειάστηκε κράτησε την διαφορά σε επίπεδα ασφαλείας. Για ακόμα ένα ματς μάλιστα τα δίποντα ήταν «σύμμαχος» (21/38, 55,3%) των παικτών του Γιάννη Σφαιρούπουλου.

span oly efes

Πάντως παρά την νίκη, τα τρίποντα δεν βοήθησαν ιδιαίτερα, αφού το 30% (9/30) για εντός έδρας ματς στο υψηλό επίπεδο της Ευρωλίγκα δεν είναι πολύ καλό. Μάλιστα είναι σημαντικό το στοιχείο ότι μόνο τρεις παίκτες βρέθηκαν σε θετικό βράδυ ο Λοτζέσκι με 2/4 (50%), ο Μάντζαρης με 2/5 (40%) και ο Γκριν με 4/7 (57%) και ότι ο Ολυμπιακός δεν «πόνεσε» από την αστοχία των υπολοίπων.

ΤΣΣΚΑ Μόσχας: Η πρώτη «ερυθρόλευκη» εντός έδρας ήττα στην Ευρώπη ήρθε από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας του Δημήτρη Ιτούδη με 75-81. Σε αυτό το ματς υπάρχουν δύο σημειώσεις, η μία είναι ότι ο Ολυμπιακός δέχθηκε τους ίδιους πόντους με την εντός έδρας νίκη απέναντι στην Αρμάνι. Άρα η λογική λέει ότι η άμυνα μπορούσε να ήταν καλύτερη, αλλά και πάλι δεν ήταν το βασικό πρόβλημα. Δεύτερη σημείωση, το ποσοστό στα τρίποντα ήταν το ίδιο όπως και στο ματς με τους Ιταλούς (30%), απλά σε εκείνο το ματς οι παίκτες του Γιάννη Σφαιρόπουλου σημείωσαν 9/30, ενώ με την Πρωταθλήτρια Ευρώπης 6 σε συνολικά 20 προσπάθειες.

Πάντως στον συγκεκριμένο αγώνα, με εξαίρεση τους Πρίντεζη (2/3,67%) και Μάντζαρη (1/2,50%) η απόδοση κρίσιμων παικτών του Ολυμπιακού στα τρίποντα στοίχισε. Δηλαδή παρά τους 75 πόντους που πέτυχαν οι Πρωταθλητές, τα 2/10 (20%) τρίποντα που σούταραν οι Λοτζέσκι, Σπανούλης και Γκριν «πονάνε» μία ομάδα, ειδικά όταν αντιμετωπίζει την ΤΣΣΚΑ.

Μπαρτσελόνα: Σε ένα παιχνίδι που είχε τον τίτλο «do or die», ο Ολυμπιακός υποδέχθηκε την Μπαρτσελόνα του Γιώργου Μπαρτζώκα. Οι Πρωταθλητές Ελλάδας μετά από μία ήττα σοκ στην Πόλη από την Γαλατασαράι, ήθελαν οπωσδήποτε την νίκη και για αυτό έβαλαν ως πρωταρχικό στόχο να παίξουν άμυνα, κάτι που κατάφεραν στον ύψιστο βαθμό. Οι 52 πόντοι των Καταλανών τα λένε όλα για την εικόνα των δύο ομάδων. Ο Ολυμπιακός μπορεί να κέρδισε σχετικά εύκολα, αλλά οι 59 πόντοι που πέτυχε ήταν λίγοι για το επιθετικό ταλέντο των παικτών του.

Βασικός λόγος των 59 πόντων, ήταν το χαμηλό ποσοστό στα τρίποντα (27,3%), γιατί στα δίποντα οι «ερυθρόλευκοι» ήταν σχετικά καλοί με 14/29 και 48,3% ευστοχία. Οι παίκτες του Γιάννη Σφαιρόπουλου επιχείρησαν 33 τρίποντα και πέτυχαν μόλις 9, με τους Σπανούλη (3/6) και Παπαπέτρου (2/7) να πετυχαίνουν 5/13 από αυτά. Για ακόμα ένα βράδυ στο ΣΕΦ οι Λοτζέσκι και Γκριν ήταν άστοχοι (1/6), αλλά ευτυχώς αυτό δεν κόστισε στην ομάδα τους, λόγω του ότι κανείς δεν υστέρησε στην άμυνα.

green oly csska

Μακάμπι Τελ Αβίβ: Στο χθεσινό ματς απέναντι στην 6 φορές Πρωταθλήτρια Ευρώπης, Μακάμπι οι παίκτες του Ολυμπιακού βρέθηκαν σε κακό βράδυ επιθετικά. Μάλιστα ήταν τόσο άστοχοι και άτυχοι που σημείωσαν αρνητικό ρεκόρ στα τρίποντα με 27 χαμένα. Η ήττα ήταν φυσιολογική σε συνδυασμό με την άμυνα που για ακόμα ένα εντός έδρας ματς δεν έκανε την διαφορά. Το 40% των φιλοξενούμενων έξω από τα 6,75 δεν είναι εξωπραγματικό για εκτός έδρας ματς και απλά οι Ισραηλινοί συνδύασαν την άμυνα με την καλή επιθετική λειτουργία.

Πάντως το ποσοστό του Ολυμπιακού στο συγκεκριμένο ματς ήταν απίστευτα κακό με 18% ευστοχία και 6/33 συνολικά σουτ. Σε αυτή την βραδιά οι μόνοι που ξεχώρισαν στα τρίποντα ήταν οι Λοτζέσκι (2/4) και Γκριν (2/4), ενώ αντίθετα οι Σπανούλης, Πρίντεζης και Μάντζαρης είχαν μαζί 1/14 σουτ έξω από τα 6,75. 

ΕΚΤΟΣ ΕΔΡΑΣ

Ρεάλ Μαδρίτης: Η πρώτη εμφάνιση στα παρκέ για τον Ολυμπιακό στην φετινή Ευρωλίγκα, ήταν στην πάντα «κατηφορική» Μαδρίτη. Εκεί οι παίκτες του Γιάννη Σφαιρόπουλου έχασαν σχετικά εύκολα, λόγω του κακού τους τρίτου δεκαλέπτου. Η ήττα αυτή προβλημάτισε τον κόσμο και την ομάδα, αλλά ήταν αρχή της σεζόν και αυτό φάνηκε, γιατί οι παίκτες δεν είχαν ρυθμό και ήταν ασύνδετοι μεταξύ τους. Όμως οι «ερυθρόλευκοι» δεν έχασαν από την άμυνα τους καθώς αν δεχθείς 83 πόντους στην Μαδρίτη σημαίνει ότι δεν έχεις κάνει κακή δουλειά στην άμυνα.

Η «πληγή» ήταν η επίθεση και ειδικά το τρίποντο (7/24 σουτ,29,2%) καθώς τα δίποντα (16/38 σουτ,42,1%) ήταν καλά για ένα τόσο δύκολο εκτός έδρας ματς. Στην πρεμιέρα του Ολυμπιακού μόνο οι Σπανούλης και Λοτζέσκι ήταν καλοί έξω από τα 6,75 αφού είχαν μαζί 5/11 τρίποντα και 26 πόντους. Οι Γκριν, Παπανικολάου και Μάντζαρης ποτέ δεν βρήκαν ρυθμό και αυτό φάνηκε από το ότι σημείωσαν συνολικά και οι τρεις μόλις 1 τρίποντο σε 9 προσπάθειες.

Σάσκι Μπασκόνια: Το καλύτερο Ευρωπαϊκό παιχνίδι στην ιστορία του Ολυμπιακού επιθετικά εκτός έδρας, έγινε την 4η αγωνιστική στην Βασκονία απέναντι στην Σάσκι του Σίτο Αλόνσο και του «δαιμόνιου» Προέδρου Κερεχέτα. Εκεί οι παίκτες του Γιάννη Σφαιρόπουλου σημείωσαν εύκολα 95 πόντους και σε όλη την διάρκεια του ματς έβλεπαν το αντίπαλο καλάθι σαν να πετούσαν «βότσαλα στην θάλασσα». Η άμυνα πάντως δεν ήταν καλή, αφού οι Βάσκοι σκόραραν 90 πόντους, αλλά στην κρίσιμη 4η περίοδο μόλις 16 πόντους.

pri

Ο Ολυμπιακός στο συγκεκριμένο παιχνίδι είχε 50% στα δίποντα (15/30) και 53,3% (!) στα τρίποντα με 16 εύστοχα σουτ σε 30 προσπάθειες. Δεν είναι τυχαίο ότι στην Βιτόρια οι «ερυθρόλευκοι» έσπασαν το ρεκόρ τους στην Ευρωλίγκα σε εύστοχα τρίποντα και ποσοστά εκτός έδρας. Κανείς παίκτης δεν υστέρησε σε αυτόν τον τομέα, οι Μάντζαρης (5/8), Γκριν (3/5), Λοτζέσκι (2/3) και Παπανικολάου (2/4) έκαναν την διαφορά, αφού μαζί ευστόχησαν σε 12/20 τρίποντα. Επίσης το «λιθαράκι» τους στο επιθετικό «κρεσέντο» τριών πόντων πρόσθεσαν οι Σπανούλης (2/5), Παπαπέτρου (1/2) και Χάκετ (1/2).

Γαλατασαράι: Η πιο άσχημη ήττα του Ολυμπιακού στην φετινή Ευρωλίγκα ήταν ξεκάθαρα, η ήττα στην Πόλη από την Γαλατασαράι η οποία μάλιστα προερχόταν από 5 συνεχόμενες ήττες. Η «πληγή» των Πρωταθλητών Ελλάδας ήταν η άμυνα τους που δέχθηκε 89 πόντους και το καταστροφικό σημείο από το τέλος του πρώτου δεκαλέπτου μέχρι τα μέσα του δεύτερου όπου δέχθηκαν απίστευτα σερί από τους Τούρκους. Πάντως τα ποσοστά τους στην επίθεση ήταν πολύ καλά για εκτός έδρας ματς.

Όταν μία ομάδα πετυχαίνει 87 πόντους εκτός έδρας δύσκολα χάνει, αλλά ο Ολυμπιακός τα κατάφερε, πάντως όχι σίγουρα λόγω των επιθετικών του επιλογών. Το 45% (18/40) στα δίποντα ήταν καλό ποσοστό, αλλά σίγουρα το 46,2% στα σουτ τριών πόντων ήταν εξαιρετικό για ματς εκτός έδρας στην Ευρωλίγκα, όμως δεν ήταν αρκετό στον συγκεκριμένο αγώνα. Πάντως οι μόνοι δύο που ήταν πολύ καλοί σε αυτό το κομμάτι του παιχνιδιού ήταν οι Μάντζαρης (5/8) και Λοτζέσκι (3/4), ενώ οι Πρίντεζης και Σπανούλης ήταν κακοί με 4/11 και ειδικά ο αρχηγός του Ολυμπιακού που είχε 3/8. 

lojeski 0

Παναθηναϊκός: Το πρώτο φετινό ελληνικό «clasico» ανάμεσα σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό έγινε στο ΟΑΚΑ και βρήκε τους φιλοξενούμενους θριαμβευτές με 77-79. Οι παίκτες του Γιάννη Σφαιρόπουλου ήταν πολύ συγκεντρωμένοι σχεδόν σε ολόκληρη την διάρκεια και αρκετά καλοί στην άμυνα, καθώς «πληγώθηκαν» μόνο από 3 παίκτες (Ρίβερς, Σίνγκλετον και Καλάθης). Οι «ερυθρόλευκοι» όμως εκτός από τους δύο πρώτους τομείς, είχαν και εξαιρετικά ποσοστά στα δίποντα και στα τρίποντα.

Από το ζωγραφιστό και τα κοντινά σουτ οι Πρωταθλητές είχαν 55,6% ευστοχία με 20/36 σουτ. Την διαφορά την έκαναν πάντως τα τρίποντα καθώς στα κρίσιμα σημεία αυτά κράτησαν τον Ολυμπιακό μπροστά ή κοντά στο σκορ. Για ένα εκτός έδρας ντέρμπι «αιωνίων» το 47,8% είναι εξαιρετικό ποσοστό με τους Σπανούλη (4/6), Χάκετ (2/3) και Λοτζέσκι (2/3) να είναι πολύ καλοί και μαζί να έχουν 8/12. Μπορεί να βρέθηκε σε κακό βράδυ ο Μάντζαρης (1/4), όμως οι τρεις παίκτες που αναφέραμε έκαναν την διαφορά στο ντέρμπι του ΟΑΚΑ.