Αν και ο Σάσα Βεζένκοβ ήταν μέχρι πρότινος ο μοναδικός παίκτης του Ολυμπιακού που είχε στη διάθεσή του άμεσο ενδιαφέρον από ομάδα του ΝΒΑ, εδώ και μερικές ώρες η ιδιωτική προπόνηση του Τάιλερ Ντόρσεϊ με τους Dallas Mavericks έχει βάλει… φωτιά στους «ερυθρόλευκους», οι οποίοι βρίσκονται από μεριάς τους σε μια δύσκολη όσο και μη αντιμετωπίσιμη εύκολα συνθήκη.

Ουσιαστικά, αν οι μεν Sacramento Kings και οι δε Mavericks πάρουν την απόφαση να στρέψουν πιο ενεργά την προσοχή τους στους δύο αθλητές των Πειραιωτών, τότε δεν θα υπάρχουν πολλά που θα μπορούν να κάνουν οι τελευταίοι, με την αύρα και το brandname του ΝΒΑ να ελκύει τους ενδεχομένως δύο από τους καλύτερους 3-4 παίκτες τους.

Ωστόσο, πόσο πιθανό είναι το να τους δούμε -σύντομα τουλάχιστον- στο ΝΒΑ;

Τάιλερ Ντόρσεϊ

Μετά το κολέγιο του Oregon όπου ήκμαζε (και) ως ένας ατόφιος shot creator στο πλευρό του Dillon Brooks των Memphis Grizzlies, o Ντόρσεϊ αντιμετωπίζει στο ΝΒΑ, στην Ευρώπη μα και την Ελλάδα έναν παίκτη που «αναγκαστικά» παίζει μακριά από τη μπάλα. Αν και στο πρόσφατο ματς της Εθνικής μας ομάδας με τη Μεγάλη Βρετανία επέδειξε μερικά λαμπρά σημάδια ως facilitator εν τη απουσία των Κώστα Σλούκα και Νικ Καλάθη, το κλειδί για να μπορέσει δυνητικά να μετακομίσει στο Τέξας είναι το off ball παιχνίδι του.

Γιατί;
Γιατί ο Luka Doncic, o απόλυτος πρωταγωνιστής του οργανισμού δηλαδή, δε μπορεί να συνυπάρξει εύκολα με παίκτες που απαιτούν κατοχές και προσοχή επιθετικά, την ίδια στιγμή που ακμάζει ακόμα πιο πολύ στο πλευρό «ταπεινών» αθλητών με έφεση στο μακρινό σουτ -καθώς μ’ αυτόν τον τρόπο έχει περισσότερες επιθέσεις που θα περνούν από τα χέρια του αλλά και μεγαλύτερα κενά στην αντίπαλη άμυνα που θα παλεύει να περιορίσει 3 και 4 καλούς σουτέρ δίπλα στον Σλοβένο.

Αναφορικά με τον Έλληνα ομογενή γκαρντ, αυτός έκανε μια πολύ μεστή shooting χρονιά στο επίπεδο της EuroLeague εκτελώντας με το πολύ… φονικό 40% από την περίμετρο.
Ωστόσο, αν και από την αριστερή πλευρά (45 και γωνία) είναι εξαιρετικός (48% και 41% ευστοχίας, αντίστοιχα, σύμφωνα με το 3stepsbasket), δεν τα πηγαίνει καθόλου καλά από τα υπόλοιπα σημεία του παρκέ όπου μετράει:

  • Κορυφή: 32% ευστοχίας | 17-53 σουτ
  • Δεξιά 45: 35% ευστοχίας | 19-55 σουτ
  • Δεξιά γωνία: 25% ευστοχίας | 4-16 σουτ

Συνολικά: 32% ευστοχίας | 40-124 σουτ

Παράλληλα, ακόμα και το 41% από την αριστερή γωνία επέρχεται μόλις μετά από 17 σουτ καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν, κάτι που δεν τον κάνει εύκολα υποψήφιο για μια ομάδα που αφενός ζει και πεθαίνει με το μακρινό της σουτ και αφετέρου στηρίζεται εν πολλοίς στο τρίποντο από τη γωνία -το πιο πολύτιμο, όπως έχουμε αναφέρει πολλάκις, σουτ στο παγκόσμιο μπάσκετ.

Από εκεί και πέρα, αναφορικά με τη «μάχη» που θα δώσει με άλλους υποψηφίους για μια θέση στην τελική 17άδα των Τεξανών, έχει υπέρ του το πλεονέκτημα του άπλετου χώρου στο στρατόπεδο των Mavs, οι οποίοι ξεφορτώθηκαν 4 ρολίστες για να αποκτήσουν τον Christian Wood και ταυτόχρονα έχασαν δίχως να πάρουν κάτι πίσω τον Jalen Brunson (guard) από τους Knicks.
Ουσιαστικά, ακόμα και αν προστεθεί στο άμεσο rotation και ο rookie Jaden Hardy, στο ρόστερ του Jason Kidd υπάρχουν αυτή τη στιγμή 12 παίκτες αθροιστικά -με τους, μάξιμουμ, 7 εξ αυτών να θεωρούνται «κοντοί».

Αναλυτικά τα guards των Mavericks:

  • PG: Luka Doncic, Spencer Dinwiddie
  • SG: Reggie Bullock, Tim Hardaway Jr., Frank Ntilikina, Josh Green, Jalen Hardy

Θεωρητικά πάντοτε, σε μια ομάδα που αρέσκεται εν πολλοίς στα χαμηλά σχήματα, ένας «κοντός» που μπορεί να σκοράρει, να σουτάρει και -όταν το επιτρέπουν οι συνθήκες- να γεννήσει παιχνίδι και για τον άμεσο περίγυρό του χωράει φυσικά στο ρόστερ τους. Το αν θα είναι ένας παίκτης με σχεδόν μια τριετία απουσίας από το ΝΒΑ ή κάποιος βετεράνος free agent στη φετινή αφορά μόνο το μέλλον θα το δείξει. Ωστόσο, πιθανότατα ο Ολυμπιακός δεν κινδυνεύει άμεσα από τους Mavericks για τον Ντόρσεϊ

 

Σάσα Βεζένκοβ

Για τον Βούλγαρο «ψηλό» οι συνθήκες είναι πολύ πιο εύκολες για να μεταβεί εδώ και τώρα στο ΝΒΑ. Τόσο η απίθανη φετινή του σεζόν σε Ελλάδα και Ευρώπη όσο και τα κενά στη frontline των Sacramento Kings είναι πολύ πιθανά να του προσφέρουν άμεσα μια θέση στο κορυφαίο πρωτάθλημα μπάσκετ του κόσμου, ενώ την ίδια στιγμή ο ενθουσιασμός τόσο του ίδιου όσο και του οργανισμού της πρωτεύουσας της Καλιφόρνια είναι το… τυράκι για τη μετακίνηση του Βούλγαρου PF στις ΗΠΑ.

Δυστυχώς για τον Ολυμπιακό, το μέχρι στιγμής ρόστερ των «Βασιλιάδων» απαρτίζεται από τη σχέση «γεμάτη περιφέρεια – άδεια frontline», με παίκτες όπως οι Trey Lyles και Chimezie Metu να μην προσφέρουν απολύτως τίποτα σ’ ένα σύνολο που προσπαθεί να συνδυάσει την επιτυχία στο παρόν με ένα υγιές μέλλον. Σαφώς αθροιστικά είναι πολύ πιο έμπειροι, πιο δυνατοί και πιο αθλητικοί, αλλά σε σχέση με τον Βεζένκοβ υστερούν τόσο στο ένστικτο και το μπασκετικό νου όσο και στο potential, κάτι που αποτελεί το κλειδί γι’ εκείνον κόντρα σε πολλά 4άρια του ΝΒΑ.

Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αναλογιστεί κανείς πως οι Kings στοχεύουν τον άσο των «ερυθρόλευκων» για να κυριαρχήσει/κυριαρχήσουν άμεσα. Ωστόσο, στο πρόσωπό του βλέπουν ένα πολύ εξελίξιμο και λογικό «ψηλό» που μπορεί να μοιραστεί άρτια τη θέση 4 σε βάθος χρόνου με τον φετινό rookie στις υψηλές θέσεις του Draft Keegan Murray αλλά και να τεθεί στο πλευρό του έτερου Ευρωπαίου Domantas Sabonis.

Επίσης, σε μια Δύση όπου εκτός των υποψήφιων πρωταθλητριών ομάδων των Warriors, Suns και Clippers υπάρχουν ακόμα σύλλογοι όπως οι Mavericks, Grizzlies, Pelicans, Lakers, Nuggets και Timberwolves η είσοδος στα Playoffs θα είναι μια δύσκολη αποστολή ξανά για τους «Βασιλιάδες». Ένα γεγονός που τους χαρίζει άπλετη υπομονή να δουλέψουν με τον Βεζένκοβ και να ρισκάρουν -με ένα χαμηλό συμβόλαιο- με έναν άπειρο στον κόσμο του ΝΒΑ «ψηλό».

Αναλυτικά οι «ψηλοί» των Kings:

  • PF: Keegan Murray, Trey Lyles, Chimezie Metu
  • C: Domantas Sabonis, Richaun Holmes, Alex Len