Η 5η αγωνιστική της Ευρωλίγκα ολοκληρώθηκε και ο Ολυμπιακός βρίσκεται σε θετικό πρόσημο με ρεκόρ 3-2 και είναι πάνω από αρκετούς ανταγωνιστές του στη μάχη της πρόκρισης στα playoffs της διοργάνωσης. Όμως η εμφάνιση των «ερυθρολεύκων» και η ήττα από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας ήταν ένα «καμπανάκι» για τον Γιάννη Σφαιρόπουλο σχετικά με το πως πρέπει να παίζει ο Ολυμπιακός ειδικά στην επίθεση. Το basketblog.gr σας παρουσιάζει το τι έφερε το συγκεκριμένο αποτέλεσμα και ειδικότερα σας παρουσιάζει την επίθεση των Πρωταθλητών Ελλάδας με αριθμούς σε όλα τα ματς της διοργάνωσης.

1realosfp1617

Η «προβληματική» αρχή στη Μαδρίτη

 Το πρώτο Ευρωπαϊκό ματς της σεζόν για τον Ολυμπιακό ήταν στη Μαδρίτη απέναντι στην Ρεάλ των πολλών αλλαγών στη περιφέρεια. Εκεί οι «ερυθρόλευκοι» γνώρισαν μία βαριά ήττα στο τέλος, λόγω των δύο κακών διαστημάτων τους στην τρίτη και στην τέταρτη περίοδο. Αυτό που προβλημάτισε από το συγκεκριμένο παιχνίδι ήταν η επιθετική δυστοκία και δυσλειτουργία της ομάδας του Γιάννη Σφαιρόπουλου. Ο Ολυμπιακός σημείωσε 65 πόντους και δέχθηκε 83. Η άμυνα του σε γενικές γραμμές στάθηκε σε καλό επίπεδο, αν σκεφτεί κανείς το ρυθμό που παίρνουν τα ματς στη Μαδρίτη. Στο πρώτο μέρος του αγώνα οι φιλοξενούμενοι σημείωσαν 40 πόντους και ήταν μία «ανάσα» από τη Ρεάλ και μόνο με 2 πόντους πίσω (42-40). Το δεύτερο μέρος όμως ήταν καταστροφικό αφού οι Πρωταθλητές Ελλάδας σκόραραν συνολικά 25 πόντους (13 στο 3ο και 12 στο 4ο δεκάλεπτο). Τα ποσοστά σε όλο τον αγώνα ήταν πολύ μέτρια ειδικά στα σουτ τριών πόντων όπου ο Ολυμπιακός είχε 7/24 δηλαδή ποσοστό 29,2%. Οι προσπάθειες για δύο πόντους ήταν καλύτερες, αφού σαφώς οι φιλοξενούμενοι προσπαθούσαν με διεισδύσεις να «τρυπήσουν» την αντίπαλη άμυνα. Το ποσοστό ήταν 42,1% με 16/38 σουτ. Στις βολές το ποσοστό ήταν ιδιαίτερα υψηλό για εκτός έδρας ματς με 12/15 (80%). Σημείο κλειδί των 65 πόντων του Ολυμπιακού ήταν ότι σκόραραν 10 από τους 12 παίκτες με τους Γκριν και Παπαπέτρου να μένουν άποντοι με συνολικά 0/4 σουτ και οι 2. Ενώ ο Βασίλης Σπανούλης και ο Γιώργος Πρίντεζης σκόραραν μαζί 25 πόντους (12 ο πρώτος και 13 ο δεύτερος). 

green oly armani

Οι δύο «90αρες» με Εφές και Αρμάνι

Η πρεμιέρα του Ολυμπιακού στο ΣΕΦ για την φετινή Ευρωλίγκα ήταν στη δεύτερη αγωνιστική με αντίπαλο την ανανεωμένη και πολύ δυνατή Αναντολού Εφές του Βέλιμιρ Περάσοβιτς. Οι γηπεδούχοι έδειξαν από την αρχή του ματς άλλο πρόσωπο σε σχέση με τον αγώνα της Μαδρίτης με τη Ρεάλ. Ο Ολυμπιακός σκόραρε 28 πόντους στο πρώτο δεκάλεπτο με τον Βασίλη Σπανούλη να έχει 8 πόντους και 7 ασίστ και τον Γιώργο Πρίντεζη 14 πόντους. Στη δεύτερη περίοδο όπως ήταν λογικό η επίθεση αντιμετώπισε προβλήματα και οι «ερυθρόλευκοι» σημείωσαν 13 πόντους. Στο δεύτερο μέρος όμως έβαλαν την Εφές «στα καλάθια» και σκόραραν συνολικά σε 20 λεπτά 49 πόντους και σε ολόκληρο τον αγώνα 90. Ειδικά στο τέταρτο δεκάλεπτο ο Ολυμπιακός έβαλε 28 πόντους και δέχθηκε 13 «εκτοξεύοντας» τη τελική διαφορά στο +24 (90-66). Βέβαια αυτή η διαφορετική εικόνα έχει λογική, γιατί ο αρχηγός Σπανούλης σκόραρε 17 πόντους και μοίρασε 9 ασίστ σε σύγκριση με το ματς με τη Ρεάλ όπου είχε 12 πόντους και 5 ασίστ. Επίσης ο άποντος Έρικ Γκριν έδειξε τη κλάση του και σκόραρε 11 πόντους με 4/7 σουτ. Μάλιστα είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι οι 10 παίκτες (Γιανγκ και Αγραβάνης δεν έπαιξαν) που μπήκαν στο παρκέ έβαλαν τουλάχιστον από 2 πόντους. Ακόμα τα ποσοστά στα τρίποντα (6/16, 37,5%) και στα δίποντα (26/43, 60,5%) ήταν πολύ ανεβασμένα, ενώ και οι βολές αξιοποιήθηκαν (20/26, 76,9%).

Επόμενο «εμπόδιο» των παικτών του Γιάννη Σφαιρόπουλου στην Ευρωλίγκα ήταν η Αρμάνι Μιλάνο και πάλι στο ΣΕΦ. Η εκτελεστική δεινότητα των «ερυθρολεύκων» για ένα ακόμα ματς ήταν εντυπωσιακή και η δεύτερη συνεχόμενη «90αρα» είναι γεγονός. Πολύ σημαντικό στοιχείο είναι ότι ο Ολυμπιακός σκόραρε και στις 4 περιόδους πάνω από 20 πόντους. Η αμυντική λειτουργία δεν ήταν πολύ καλή, αλλά ήταν αυτή που έπρεπε για να έρθει μία εύκολη νίκη απέναντι στους αήττητους μέχρι εκείνη τη στιγμή Ιταλούς. Στο πρώτο ημίχρονο οι γηπεδούχοι σκόραραν 46 πόντους με τον «Kill Bill» να έχει 9 πόντους και 2 ασίστ, αλλά μεγάλος πρωταγωνιστής να είναι ο Γκριν με 8 πόντους χωρίς χαμένο σουτ. Στο δεύτερο μέρος το σκηνικό ήταν ίδιο με το συνολικό σκορ στο τρίτο και το τέταρτο δεκάλεπτο να είναι 45 πόντοι. Για ένα ακόμα παιχνίδι 10 από τους 12 παίκτες έβαλαν τουλάχιστον 2 πόντους και μόνο τους Παπαπέτρου-Αγραβάνη να μην σκοράρουν. Ιδιαίτερο στοιχείο είναι ότι 5 παίκτες σκόραραν πάνω από 10 πόντους με τους Χάκετ και Λοτζέσκι να έχουν από 10, τον Μπιρτς να έχει 12 και τους Σπανούλη και Γκριν να σκοράρουν από 16 πόντους ο καθένας με 5/11 τρίποντα και 4/12 δίποντα και οι δύο μαζί. Τα σουτ έξω από τα 6,75 του Ολυμπιακού είναι και παλί σε ποσοστό περίπου 30% (9/30), ενώ τα δίποντα ήταν και πάλι υψηλά με ποσοστό 55,3% (21/38). Επίσης οι βολές που πέρυσι σε όλες τις διοργανώσεις «πόνεσαν» τους Πρωταθλητές ήταν σε καλό επίπεδο με 22/28 (78,6%).

span baskonia oly

Η «παράσταση» στη χώρα των Βάσκων 

Το πρόγραμμα της 4ης αγωνιστικής της διοργάνωσης έστελνε τον Ολυμπιακό στη Βασκονία απέναντι στην «νέα» Σάσκι Μπασκόνια του Σίτο Αλόνσο και των Λάρκιν, Μπαρνιάνι, Μπομπουά, Χάνγκα, Σενγκέλια και Μπλάζιτς. Μπορεί ο Ιταλός superstar να ήταν τραυματίας, αλλά οι υπόλοιποι είναι εξαιρετικοί και πολύ ποιοτικοί παίκτες. Το συγκεκριμένο παιχνίδι των «ερυθρολεύκων» στην επίθεση ήταν βγαλμένο από τα πιο «τρελά όνειρα» των φίλων της ομάδας. Η άμυνα δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων με 90 πόντους παθητικό, αλλά όταν παίζεις απέναντι σε Ισπανική ομάδα εκτός έδρας είναι λογικό να σου «ξεφύγει» ο ρυθμός του αγώνα. Ο Ολυμπιακός σημείωσε 95 πόντους και θα μπορούσε και περισσότερους ,με τους λιγότερους πόντους να τους πετυχαίνει στο πρώτο δεκάλεπτο (22). Το πρώτο ημίχρονο του ματς ολοκληρώθηκε με τους φιλοξενούμενους να έχουν σημειώσει 47 πόντους και να είναι πίσω στο σκορ με 52-47. Το δεύτερο μέρος ήταν το ίδιο «καταιγιστικό» για τον Ολυμπιακό που σκόραρε 48 πόντους με την άμυνα να του δίνει τη νίκη στην τέταρτη περίοδο με 16 πόντους παθητικό. Ήταν μία ιστορική βραδιά για τον Βασίλη Σπανούλη που έγινε δεύτερος πασέρ στην ιστορία της Ευρωλίγκα με τις 15 που μοίρασε, αλλά και για τον Ολυμπιακό στο ποσοστό ευστοχίας στα τρίποντα με 53,3% (16/30) όπου ανέβηκε το ρεκόρ της ομάδας. Ένα πολύ ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι ο Πρίντεζης έμεινε στο μηδέν όπως και ο Αγραβάνης. Τέσσερις παίκτες του Ολυμπιακού είχαν από 13 πόντους και πάνω με τον Γκριν να βάζει τους συγκεκριμένους πόντους όλους στη τελευταία περίοδο. Οι Παπανικολάου-Σπανούλης πέτυχαν από 15, ενώ ο Μάντζαρης σκόραρε 17 πόντους (5/8 τρίποντα). Τα συνολικά ποσοστά ευστοχίας ήταν εντυπωσιακά για εκτός έδρας ματς με τα δίποντα για ακόμα ένα αγώνα να είναι υψηλά (50%, 15/30) και εκτός από τα τρίποντα που αναφέραμε παραπάνω και οι βολές ήταν πολύ εύστοχες (17/22, 77,3%).  

oly cska

Ο «στραγγαλισμός» στο πρώτο μέρος από την ΤΣΣΚΑ 

Το πιο πρόσφατο ματς των φιναλίστ της Ευρωλίγκα του 2015 ήταν απέναντι στο μεγάλο φαβορί και της φετινής διοργάνωσης ΤΣΣΚΑ Μόσχας η οποία φοράει και το «στέμμα» της Πρωταθλήτριας Ευρώπης. Ο Ολυμπιακός «ξύπνησε» τις αναμνήσεις από την πρεμιέρα της Μαδρίτης με την επιθετική του δυσλειτουργία και δυστοκία. Σημαντικό στοιχείο είναι ότι ένας από τους λόγους της νίκης της ομάδας του Δημήτρη Ιτούδη είναι οι 28 πόντοι παθητικό και οι μόλις 7 πόντοι του Ολυμπιακού σε ολόκληρη τη δεύτερη περίοδο με 2 από αυτούς να είναι από βολές και ένα «σκοτωμένο» τρίποντο σε λήξη επίθεσης του Ιωάννη Παπαπέτρου. Πραγματικά η ΤΣΣΚΑ είχε «στραγγαλίσει» τους γηπεδούχους. Στο δεύτερο μέρος η εικόνα άλλαξε για τους «ερυθρόλευκους», αλλά και πάλι δεν ήταν η ιδανική ώστε να αντιμετωπίσουν τους Ρώσους. Ο Ολυμπιακός σκόραρε 47 πόντους στο δεύτερο ημίχρονο, αλλά λίγοι από αυτούς ήταν με εύκολοι, δηλαδή με ελεύθερα σουτ η άνετα λέι απ. Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος είδε από τους 11 παίκτες που αγωνίστηκαν να σκοράρουν οι 9 και μόνο 3 είχαν 10 πόντους και πάνω. 10 είχε ο Μπιρτς, με τον αρχηγό Βασίλη Σπανούλη να έχει 14 και τον «συγκινητικό» Γιώργο Πρίντεζη να κάνει ένα απίστευτο ματς με 26 πόντους και 10/17 σουτ. Παίκτες «κλειδιά» στο πλάνο του Ολυμπιακού όπως ο Λοτζέσκι ο οποίος έμεινε άποντος και ο Γκριν που είχε 8 πόντους με 1/6 σουτ βρέθηκαν σε κακή μέρα και συνεπώς οι 75 πόντοι των Πρωταθλητών ήταν«πολλοί» σύμφωνα με την εμφάνιση τους και λίγοι για να νικήσουν την ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Τα ποσοστά δεν ήταν καλά και αυτό φάνηκε στις βολές και στα δίποντα, γιατί στα σουτ από τα 6,75 οι γηπεδούχοι είχαν το σταθερό ποσοστό τους όπως και σε όλα τα ματς -με εξαίρεση στη Βασκονία- γύρω στο 30% (6/20). Τα δίποντα ήταν πολύ χαμηλά με 20/42 και ποσοστό 47,6% όπως και οι βολές (17/24, 70,8%) δεν ήταν με το μέρος των «ερυθρολεύκων». Ακόμα ένα στοιχείο που σίγουρα στο συγκεκριμένο ματς θα προβληματίσει την ομάδα του Ολυμπιακού είναι τα 17 λάθη και οι μόλις 14 ασίστ.