Όταν είσαι «back to back» Πρωταθλητής Ευρώπης και οι παίκτες σου δηλώνουν εξ αρχής πως ο στόχος είναι το «three-peat», οι απαιτήσεις που δημιουργούνται είναι εξαιρετικά υψηλές. Τόσο, ώστε συχνά να φτάνουν σε σημείο υπερβολής. Ο Ολυμπιακός δεν έχει χάσει παιχνίδι στις πρώτες εννέα επίσημες αναμετρήσεις της σεζόν, ωστόσο υπάρχουν πολλοί, οι οποίοι περιμένουν από τους Πειραιώτες να παίζουν… εξωπραγματικό μπάσκετ, ασχέτως αν ακόμη βρισκόμαστε στο ξεκίνημα της σεζόν!

Προτού καλά – καλά δοθεί το τζάμπολ για τη φετινή αγωνιστική περίοδο, στη «media day» του Ολυμπιακού οι περισσότεροι παίκτες (αν όχι όλοι) είχαν ξεκαθαρίσει ότι πρωταρχικός στόχος ήταν να πάρει η ομάδα τους τα αποτελέσματα και όχι να παίξει σπουδαίο μπάσκετ. Άρα, μπορούμε να πούμε πως οι «ερυθρόλευκοι» βρίσκονται αυτή τη στιγμή εντός σχεδίου, καθώς μπορεί να μην έχουν αποδώσει το μπάσκετ που θέλουν να δουν οι οπαδοί τους, αλλά έχουν φτάσει στο «9×9» κερδίζοντας χρόνο για βελτίωση και άνεση για τη συνέχεια. Μπορεί στα «social media» να υπάρχει μία μικρή -δεδομένη στην Ελλάδα- γκρίνια, αλλά το κλίμα στο… στρατόπεδο της ομάδας του Πειραιά συνεχίζει να είναι εξαιρετικό. Ας δούμε, όμως, ορισμένες πιο ειδικές καταστάσεις.

Όταν ο Σπανούλης δεν είναι… καλά

Ο Ολυμπιακός κέρδισε το στοίχημα να διατηρήσει στο ρόστερ του τον Βασίλη Σπανούλη, τον MVP στα δύο τελευταία Final-4 της Ευρωλίγκας. Στα κρίσιμα ματς ο αρχηγός δηλώνει «παρών» τα δύο τελευταία χρόνια, αλλά τώρα είναι ακόμα η αρχή. Μπορεί στο μεγάλο ντέρμπι με αντίπαλο τον Παναθηναϊκό να μην ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματικός, αλλά στα παιχνίδια με Μάλαγα και Γαλατασαράι ήταν σε καλή κατάσταση οδηγώντας την ομάδα του επιθετικά. Όταν όμως δεν είναι… καλά υπάρχουν και άλλοι παίκτες που μπορούν να κάνουν τη διαφορά, όπως συνέβη στο παιχνίδι με την Μπάγερν Μονάχου, όπου στο τελευταίο πεντάλεπτο ο «V-Span» ήταν εκτός παρκέ και οι Πρωταθλητές Ευρώπης κατάφεραν να ανατρέψουν την εις βάρος τους κατάσταση και να πάρουν τη νίκη. Αυτό δείχνει ότι ο Ολυμπιακός έχει μεγάλο βάθος πάγκου.

Ο Κατσίβελης ακόμα… περιμένει

Το ότι η ομάδα του Πειραιά έχει σημαντικό βάθος πάγκου φαίνεται και από το γεγονός πως ο Δημήτρης Κατσίβελης, είχε πέρυσι μία γεμάτη σεζόν με πολλά παιχνίδια στα πόδια του και καθοριστική συμβολή στον τελικό της Ευρωλίγκας, αλλά φέτος δεν έχει αγωνιστεί ούτε δευτερόλεπτο στα παιχνίδια με Παναθηναϊκό, Μάλαγα, Γαλατασαράι και Μπάγερν Μονάχου! Αυτός όμως, είναι ένας «ευχάριστος πονοκέφαλος» για τον Γιώργο Μπαρτζώκα, όπως έχει δηλώσει και ο ίδιος τις προηγούμενες μέρες, καθώς ο Κατσίβελης αυτή τη στιγμή αποτελεί λύση πολυτελείας. Και όλα αυτά συμβαίνουν ενώ οι Μίρζα Μπέγκιτς, Ιωάννης Παπαπέτρου και Έισι Λο δεν είναι ακόμα στο 100% και δεν μπορούν να προσφέρουν τα αναμενόμενα. Πέρα από τον Έλληνα φόργουορντ πάντως, που διεκδικεί το Οσκαρ ατυχίας, οι άλλοι δύο βρίσκονται πλέον στη διάθεση του Γιώργου Μπαρτζώκα, αλλά θέλουν ακόμα χρόνο για να βρουν τα πατήματά τους και να αποτελέσουν σταθερές λύσεις (σε άμυνα και επίθεση) στο παιχνίδι του Ολυμπιακού.

Οι σταθεροί και οι… ανεβασμένοι

Με τόσα προβλήματα λοιπόν (κυρίως τραυματισμών), είναι λογικό ο Ολυμπιακός να μην μπορεί να… πιάσει την κορυφή της απόδοσής του και η αλήθεια είναι πως αυτό δεν είναι το ζητούμενο τη δεδομένη χρονική περίοδο. Είναι δεδομένο όμως, πως μέχρι στιγμής ο Βαγγέλης Μάντζαρης βρίσκεται σε τροχιά ανόδου, δείχνοντας ότι πέρα από την άμυνα μπορεί να προσφέρει λύσεις και στον επιθετικό τομέα. Ο Κώστας Σλούκας έχει αποδείξει το αντίστροφο (δηλαδή πέρα από την επίθεση, δείχνει ότι βελτιώνεται πολύ και αμυντικά), ενώ ο Γιώργος Πρίντεζης είναι ο… Πρίντεζης που όλοι ξέρουμε. Αυτοί που έχουν εκπλήξει επίσης θετικά είναι οι «νέοι» Ματ Λοτζέσκι (σταθερά καλός σε όλα τα παιχνίδια του Ολυμπιακού μέχρι στιγμής), Μπράιαντ Ντάνστον (στο ματς με την Μπάγερν ξεδίπλωσε και τις επιθετικές αρετές του – 19 π. με 7/9 δ., 5/5 β. ξέχωρα τα 8 ριμπάουντ, τα 2 κλεψίματα και τις 3 τάπες) και Μπρεντ Πέτγουεϊ (οι πτήσεις του σε επίθεση και άμυνα ξεσηκώνουν τον κόσμο και την ψυχολογία του, ενώ δεν είναι υπερβολή ότι έλειψε στην αναμέτρηση με τους Βαυαρούς).

Ο Ολυμπιακός, λοιπόν, φυσιολογικά δεν έχει αποδώσει το μπάσκετ που έχουμε δει από αυτόν στα δύο προηγούμενα Final-4 ή σε παιχνίδια του ΤΟΠ 16 της Ευρωλίγκας, αλλά δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως ακόμα βρισκόμαστε στην αρχή του ταξιδιού, δεν αποκλείεται ως το Μιλάνο! Οι «ερυθρόλευκοι» πραγματοποίησαν το καλοκαίρι οκτώ αλλαγές στο ρόστερ και θα χρειαστεί χρόνος, προκειμένου να… δέσουν όλοι μεταξύ τους και να αρχίσουν να βρίσκονται με «κλειστά μάτια» στο παρκέ. Προς το παρόν στον Πειραιά κρατάνε τις 9 νίκες σε ισάριθμες αναμετρήσεις και η δουλειά των προπονήσεων θα αποδώσει κάποια στιγμή στο (άμεσο) μέλλον.

Αναλυτικά τα μέχρι στιγμής επίσημα παιχνίδια των Πρωταθλητών Ευρώπης:
Σκάι Πινιέιρος – Ολυμπιακός 70-81
Ολυμπιακός – Σκάι Πινιέιρος 86-69
Ηλυσιακός – Ολυμπιακός 54-85
Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός 55-45
Ολυμπιακός – Μάλαγα 69-61
Ηλυσιακός – Ολυμπιακός 57-78
Γαλατασαράι – Ολυμπιακός 67-78
Ολυμπιακός – Ίκαρος Χαλκίδας 99-61
Ολυμπιακός – Μπάγερν Μονάχου 88-83