Και ξαφνικά… Joel Bolomboy στον Ολυμπιακό! Οι Πειραιώτες είχαν στοχεύσει εδώ και αρκετές μέρες στην περίπτωση του 28χρονου άσου, διότι η υπόθεση Milutinov ναυάγησε, εξαιτίας της επιμονής της CSKA Moscow να τον διατηρήσει στο ρόστερ της και την τελευταία χρονιά του συμβολαίου του. Παράλληλα ο Josh Nebo ήταν ακόμη ένας παίκτης που θα ήταν ένα ιδανικό fit για την frontline των Νταμπλούχων Ελλάδος, αλλά κατέληξε στην Maccabi, η οποία έχει ξοδέψει τα λεφτά… σαν καραμέλες.  H διοίκηση των “ερυθρολεύκων” ήθελε να κάνει πράξη την επιθυμία του Γιώργου Μπαρτζώκα, με συνέπεια να προσεγγίσει άμεσα τον πάικτη και παρά την πρώτη άκαρπη επαφή τελικά να τον πείσει να έρθει στο Μεγάλο Λιμάνι της χώρας μας.

Ο άλλοτε άσος της CSKA Moscow μπορούμε να πούμε ότι αποτελούσε μία από τις καλύτερες λύσεις της αγοράς αυτήν την στιγμή αν όχι την καλύτερη, ενώ ταιριάζει άψογα στον τρόπο σκέψης του τεχνικού του Ολυμπιακού. Ο Bolomboy έρχεται για να ανατικαταστήσει τον Hassan Martin, με τον οποίο μπορεί να είναι κοντά σε ύψος, αλλά έχουν σημαντικές διαφορές στον τρόπο παιχνιδιού. Χαρακτηριστικό είναι ότι το νέο μεταγραφικό απόκτημα του Ολυμπιακού αποτελεί έναν πάικτη που έχει μέσα του το hustle στοιχείο, ενώ ο Martin είναι καλύτερος finisher από τον 28χρονο παίκτη. Ο Αμερικανός άσος είναι ένας “rim protector”, ο οποίος, χάρις στην αλτικότητα του μπορεί να προστατέψει πολύ καλά την ρακέτα των Πειραιωτών, η οποία δεν ήταν αρκούντως θωρακισμένη, όταν ο Moustapha Fall αποσυρόταν στον πάγκο για να πάρει τις κατάλληλες ανάσες.

Παράλληλα ο Bolomboy είναι πολύ μακρύς και γρήγορος, άρα μπορεί με ευκολία να υπηρετήσει το αγαπημένο στυλ άμυνας του Μπαρτζώκα που είναι οι αλλαγές στα σκριν. Ακόμη ο άλλοτε NBAer έχει έφεση στο ριμπάουντ, ένας τομέας που χώλαιναν οι Πειραιώτες,ενόσω ο Fall βρισκόταν στον πάγκο. Επιθετικά ο 28χρονος άσος είναι πολύ ικανός στον τομέα του PnR, άρα θα έχει αγαστή συνεργασία με τον Σλούκα που του αρέσει να συνεργάζεται με τέτοιου είδους ψηλούς, την στιγμή που θα απελευθερώσει και τον Έλληνα γκαρντ, ο οποίος θα εκτελεί ευκολότερα μέσω του αγαπημένου του pull-up. Eπιπλέον ο Bolomboy σουτάρει αρκετά από το elbow (φετινό ποσοστό του 40%), ενώ πάιρνει και αρκετές προσπάθειες έξω από την γραμμή των 6,75μ. Ο Bolombοy αρέσκεται κυρίως να σουτάρει από την κορυφή , ενώ σε περίπωση παραμονής του Vezenkov και σε συνδυασμό με την επικείμενη απόκτηση του Peters ο Ολυμπιακός θα έχει συνεπή περιφερειακή απειλή από τους ψηλούς του, άρα ένας κομβικός τομέας του παιχνιδιού το spacing θα βρίσκεται σε εξαιρετικά επίπεδα.

Βέβαια ο νεαποκτηθείς άσος των νταμπλούχων υστερεί σε κάποια σημεία από τον προκάτοχό του Hassan Martin. Ο πρώην πάικτης της Buducnost παρά τις αμυντικές του αδυναμίες, τελείωνε πολύ αποτελεσματικά τις φάσεις κοντά στο καλάθι, κάτι που δεν μπορεί να κάνει με την ίδια ευκολία και συνέπεια ο Bolomboy. Επίσης ο Μartin σαφέστατα υπερέχει σε όγκο του Bolomboy, με αποτέλεσμα να μπορεί να αντέξει περισσότερο όταν προσπαθήσει να τον ποστάρει κάποιος ψηλότερος παίκτης. Παρά το γεγονός ότι ο Martin είναι πιο ογκώδης, ο Αμερικανός άσος μπορεί να καλύψει τις αμυντικές αδυναμίες των άλλων συμπαικτών του όπως του Peters. Σε περίπτωση που έμενε ο 27χρονος ψηλός στον Πειραιά, σχήματα με Martin και Peters θα προσέφεραν πολλά στο μπροστά μέρος του παρκέ, ωστόσο θα είχαν τεράστιο αμυντικό πρόβλημα, αφού αυτοί οι δύο καλαθοσφαιριστές δεν αποτελούν τον ορισμό του αμυντικού ογκόλιθου.

Αν οι Kings δεν πάρουν τον Vezenkov στον NBA τότε οι “ερυθρόλευκοι” θα στραφούν σε έναν ακόμη παίκτη, για να συμπληρώσουν το παζλ της frontline. Yπάρχει μία σημαντική πιθανότητα ο πέμπτος ψηλός να είναι ο Κώστας Αντετοκούνμπο, ο οποίος πέρα από την αθλητικότητα του έχει και το ελληνικό διαβατήριο, το οποίο παίζει πρωτεύοντα ρόλο σε μία περίοδο, στην οποία οι ποιοτικοί Έλληνες είναι πολύ λίγοι. Με αυτόν τον τρόπο μία πιθανή μορφή της γραμμής ψηλών του Ολυμπιακού θα είναι οι Fall, Bolomboy, Aντετοκούνμπο, Vezenkov και Peters, άρα ο Γιώργος Μπαρτζώκας θα έχει παίκτες, που απειλούν πολύ αποτελεσματικά από μακριά, που μπορούν να ποστάρουν και να δημιουργήσουν και τέλος που έχουν έφεση στο PnR και στο παιχνίδι πάνω από την στεφάνη. Τέλος αν φύγει ο Βούλγαρος φόργουορντ για την άλλη πλευρά του Ατλαντικού τότε τα δεδομένα αλλάζουν άρδην, καθότι οι Πειραιώτες δεν θα χάσουν τον φετινό τους MVP, αλλά κι έναν πάικτη, ο οποίος αγωνιζόταν ως Έλληνας