Όταν γίνεται λόγος για τα κορυφαία ονόματα στο ρόστερ του Ολυμπιακού, αυτό του Hassan Martin δεν θα ακουστεί πρώτο ή δεύτερο. Δεν θα ακουστεί ούτε και τρίτο. Μπορεί μάλιστα να μην ακουστεί καν.
Ωστόσο, η συνεισφορά του στο παιχνίδι του Γιώργου Μπαρτζώκα είναι τρομερά σημαντική, ακόμα και αν η στατιστική υπηρεσία δεν έχει πάντοτε την ίδια γνώμη.

Ουσιαστικά, από δεύτερη ή τρίτη επιλογή, στο Κάουνας κόντρα στην τοπική Zalgiris, o Martin ήταν ο απόλυτος πρωταγωνιστής των «ερυθρόλευκων» μαζί με τον Κώστα Παπανικολάου και τον Sasha Vezenkov, με τον αθλητικό center να αλλάζει άρδην την εικόνα του αγώνα με τη μανία του στα επιθετικά ριμπάουντ και την εν γένει ικανότητα και δυναμική του στην αντίπαλη ρακέτα.

Γενικότερα, κατάφερε να τελειώσει την αναμέτρηση με 13 πόντους (3η καλύτερη επίδοση) με 5-8 δίποντα και 3-6 βολές, 7 ριμπάουντ (κορυφαία επίδοση/τα 5 ήταν επιθετικά), 3 ασίστ (3η καλύτερη επίδοση) αλλά και 3 συνολικά κλεψίματα και τάπες (καλύτερη επίδοση), με την παρουσία του σε κάθε μήκος και πλάτος του παρκέ να είναι άκρως διθυραμβική!
Μάλιστα, σε 4 μόλις περισσότερα λεπτά από τον με λεπτά βασικού Moustapha Fall, που τα βρήκε σκούρα κόντρα στην αθλητικότητα του Josh Nebo, ο Αμερικανός ήταν πολύ πιο ενεργός στην αντίπαλη ρακέτα με 8 περισσότερους πόντους αλλά και ένα παραπάνω επιθετικό ριμπάουντ, την ίδια στιγμή που έκανε καλύτερους τους φιλοξενούμενους κατά 15 περισσότερους πόντους από τον Γάλλο (-2 ο ένας, +13 ο άλλος)!

Η μεγαλύτερη συνεισφορά του όμως, ήταν στον περιορισμό των δραστηριοτήτων του Nebo, που είναι σχεδόν βέβαιο πως το επερχόμενο καλοκαίρι θα απασχολήσει δυνατά πορτοφόλια, με τον «ψηλό» της Zalgiris να κάνει την ομάδα του χειρότερη κατά 9 πόντους (3η χειρότερη επίδοση), σε αντίθεση με τον πάλαι ποτέ παίκτη των Boston Celtics, που έγραψε +13 στο +/-.

Εν ολίγοις, ο δεύτερος τη τάξει center στο rotation του Γιώργου Μπαρτζώκα λειτούργησε σήμερα κάτι ως πρώτος, αφού έδωσε τις δικές του μάχες, ανανέωσε πληθώρα χαμένων επιθέσεων σε ένα σημείο καίριο για τους Πειραιώτες όπου δε μπορούσαν να σκοράρουν με τίποτα από την περίμετρο και εν τέλει τους χάρισε την απόλυτη ψυχολογία στο φινάλε για να γράψουν 5-9 τρίποντα στην 4η περίοδο, έχοντας φυσικά τη σιγουριά της παρουσίας ενός παίκτη που έφαγε ξύλο (3 κερδισμένα φάουλ για βολές), έδωσε ξύλο (2 φάουλ) και έκανε τα απλά να φαντάζουν ως σημαντικά για την επιστροφή στις νίκες του συλλόγου του!