Ο Ολυμπιακός πλήρωσε το πολύ κακό τέταρτο δεκάλεπτο τόσο σε επίθεση όσο και σε άμυνα, με αποτέλεσμα να απωλέσει τις διψήφιες διαφορές που έχτισε με κόπο και να ηττηθεί από την Maccabi. Με αυτόν τον τρόπο οι Πειραιώτες έχασαν το εκτός έδρας αήττητο έπειτα από τέσσερα μεγάλα διπλά και γνώρισαν το τρίτο τους ανεπιτυχές αποτέλεσμα σε εννιά παιχνίδια. Στην αντίπερα όχθη οι Ισραηλινοί αντέδρασαν μετά τις τρεις σερί ήττες τους και πήραν ένα τεράστιο ροζ φύλλο με ανατροπή, με συνέπεια να ανέβουν στο 5-4.

Στην ζώνη του λυκόφωτος για τους νικητές βρέθηκε ο Baldwin με 22 πόντους, με τον Brown να ακολουθεί με 16 πόντους, πέντε ριμπάουντ και έξι ασίστ. Από εκεί κι έπειτα σημαντικές λύσεις έδωσαν τόσο ο Martin με 13 πόντους και πέντε ριμπάουντ όσο και ο DiBartolomeo με 11 πόντους και επτά “σκουπίδια”. Από την πλευρά των Πειραιωτών διακρίθηκε ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης με 21 πόντους και 5/9 τρίποντα, ενώ ο Vezenkov έκανε ακόμη ένα double -double (17 πόντοι και 10 ριμπάουντ) κι ο Σλούκας σημείωσε άλλους 15 πόντους.

Oι δύο άμυνες ήταν σκληρές στην έναρξη της αναμέτρησης, όμως οι “ερυθρόλευκοι” βρήκαν τις λύσεις και με τον Παπανικολάου να πετυχαίνει πέντε πόντους αποσπάστηκαν με τέσσερις (3-7). Μάλιστα οι η ένταση των Πειραιωτών στα μετόπισθεν ήταν εξαιρετική και με κάρφωμα του Vezenkov πήραν πλεονέκτημα έξι πόντων (5-11), αλλά ο Baldwin απάντησε με το δεύτερό του τρίποντο για το 8-11.

Οι παίκτες του Kattash μπορούσαν να βρουν λύσεις μόνο από την περίμετρο, ωστόσο αυτό ήταν αρκετό για να “πληγώσουν” τους νταμπλούχους Ελλάδος και να φέρουν τον αγώνα στον πόντο (14-15). Οι Ισραηλινοί ήταν αυτοί που κατάφεραν να είναι στην πρωτοπορία με την λήξη του δεκαλέπτου, εκμεταλλευόμενοι τα εξαιρετικά τους ποσοστά έξω από την γραμμή των 6,75μ (6/9) και την τρομερή εμφάνιση του Baldwin (11 πόντοι).

Ο Ολυμπιακός έπαιρνε άριστα στον επιθετικό τομέα, βρίσκοντας τις λύσεις απέναντι στην man 2 man άμυνα της Maccabi και παίρνοντας εκ νέου βραχεία κεφαλή (24-25). Στα επόμενα λεπτά το συγκρότημα του Γιώργου Μπαρτζώκα εξακολουθούσε να βρίσκεται σε δαιμονιώδη κατάσταση στο μπροστά μέρος του παρκέ και με μία τρίποντη βόμβα του Λαρεντζάκη έδωσε προβάδισμα πέντε πόντων στην ομάδα του (28-33), αλλά ο Baldwin ήταν με την σειρά του καυτός από την περιφέρεια κι έγραψε το 34-35.

Πάντως στο παιχνίδι είχε τα χαρακτηριστικά ενός πολύ μεγάλου ντέρμπι, αφού οι φιλοξενούμενοι προσπαθούσαν να ξεφύγουν από το στενό πρέσινγκ των αντιπάλων τους, ωστόσο δεν τα κατάφερναν (39-40), καθότι η άμυνά τους σε μερικά διαστήματα είχε κενά. Τελικά οι Πειραιώτες ήταν αυτοί που πήγαν προηγούμενοι στα αποδυτήρια ύστερα από ένα τεράστιο σουτ του Vezenkov (43-45).

Οι νταμπλούχοι Ελλάδος έχοντας ως “σκιάχτρο” στην ρακέτα τον Fall, έβγαλαν αρκετές άμυνες και με ωραίο καλάθι του Vezenkov πήραν απόσταση τεσσάρων πόντων (45-49).  Οι παίκτες του Γιώργου Μπαρτζώκα συνέχισαν στον ίδιο ρυθμό στο πίσω μέρος του παρκέ και σε συνδυασμό με την υπομονή τους στην επίθεση ξέφυγαν για πρώτη φορά στον αγώνα με 10 πόντους (46-56), έπειτα από τρίποντο του πολύ καλού σήμερα Παπανικολάου (10 πόντοι).

Παρά το γεγονός αυτό,  οι γηπεδούχοι μείωσαν (50-56) , με τον DiBartolomeo να αλλάζει το momentum της αναμέτρησης, καθότι κέρδισε την αποβολή του Canaan (δεύτερο αντιαθλητικό), ενώ  πέτυχε και ένα πολύ δύσκολο καλάθι. Bέβαια ο Ολυμπιακός βρήκε άμεσα τις λύσεις στο μίνι ξέσπασμα της Maccabi, καθώς με γκολ- φάουλ του Vezenkov πήγε στο +11 (50-61), την ώρα που πήγε στην τελική ευθεία του αγώνα με “προίκα” έξι πόντων (63-69) μετά από τρίποντο του Colson σε νεκρό χρόνο.

Το σύνολο του Kattash βρήκε ένα ακόμη μεγάλο σουτ από μακριά και πλησίασε σε απόσταση αναπνοής (66-69), την ώρα που τα διαδοχικά επιθετικά ριμπάουντ το κρατούσαν πάντα δυναμικά στην εξίσωση του αγώνα (68-71). Τα πράγματα εξελίχθηκαν ακόμη χειρότερα για τους Πειραιώτες, αφού αυτοί σπαταλούσαν διαδοχικές επιθέσεις τους και ο Martin έβαλε μετά από πολλή ώρα την Maccabi μπροστά στο σκορ (73-71). Παρόλα αυτά ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης διαμόρφωσε το 73-74, με τους DiBartolomeo και Brown να απαντούν άμεσα για το 78-74. O Μartin εξελισσόταν σε εφιάλτη για τους φιλοξενούμενους και με νέο καλάθι έγραψε το 80-74, με τον Λαρεντζάκη να βάζει ακόμη ένα τεράστιο τρίποντο για το 80-77.

Δυστυχώς για τους Πειραιώτες οι γηπεδούχοι βρήκαν εκ νέου σκορ με τον Brown, την στιγμή που ο Baldwin έδωσε αέρα επτά πόντων στην ομάδα του στα 47΄΄ πριν την ολοκλήρωση του αγώνα. Οι Ισραηλινοί λογάριαζαν χωρίς τον εκπληκτικό Λαρεντζάκη, που δεν είχε σκοπό να τα παρατήσει τόσο εύκολα και με νέα βόμβα από την περίμετρο έδωσε το δικαίωμα της ελπίδας στον Ολυμπιακό (84-80 στα 37”). Στην ρουλέτα των βολών ο Baldwin έκανε 2/2 στα 20΄’ κι έκανε το 86-80 στα 20”, με τον Σλούκα να ευστοχεί σε lay up (86-82 στα 12,7”) και τον Αμερικανό γκαρντ με νέο επιτυχημένο ζευγάρι βολών να καθορίζει τον νικητή του αγώνα.

Τα δεκάλεπτα: 22-20, 43-45, 63-69, 90-84

Δείτε τα στατιστικά του αγώνα εδώ