Ο Ολυμπιακός που βλέπουν κι απολαμβάνουν οι υγιώς σκεπτόμενοι φίλαθλοι είναι ένα δημιούργημα του Γιώργου Μπαρτζώκα χωρίς δεύτερη σκέψη. Γράφει ο Νίκος Μπουρλάκης

Μέσα σε τρεις μέρες ο Ολυμπιακός ισοπέδωσε την Φενέρμπαχτσε στην Κωνσταντινούπολη ενώ είχε τον έλεγχο για σαράντα λεπτά κι έφτασε στη νίκη κόντρα στην Εφές στο ΣΕΦ. Κι αυτά έγιναν χωρίς τον Κώστα Σλούκα και τον Άλεκ Πίτερς, δηλαδή τον καλύτερο δημιουργό του (6,6 ασίστ) και το δεύτερο τεσσάρι του.

Βρίσκεται στην πρώτη θέση της βαθμολογίας στην Euroleague έχοντας το ίδιο ρεκόρ με την Ρεάλ (την οποία έχει νικήσει δύο φορές) και κατά γενική ομολογία παίζει το καλύτερο μπάσκετ στη διοργάνωση. Μοιάζει με μια πολεμική μηχανή η οποία θα παρασύρει τον αντίπαλο στο δικό της παιχνίδι και θα του κόψει τον αέρα.

Με ποιο τρόπο; Διαλέξτε. Και με την επίθεση και με την άμυνα. Και με τον Μιχάλη Λούντζη να μπαίνει στο γήπεδο, να «καταπίνει» στην άμυνα τον αντίπαλό του, να πετυχαίνει 13 πόντους (με 3/3 τρίποντα) και να μαζεύει 7 ριμπάουντ σε 19 λεπτά. Και με τον Σακίελ ΜακΚίσικ να μοιράζει τρεις ασίστ μέσα σε ένα δίλεπτο στο δεύτερο δεκάλεπτο και να διαλύει την άμυνα της Εφές όχι μόνο με την ορμή και τις «μπούκες» του αλλά με τη δημιουργία του.

Με τον Παπανικολάου να γίνεται εκτελεστής (21 πόντοι) με την Φενέρμπαχτσε αλλά και δημιουργός (6 ασίστ) με την Εφές και ταυτόχρονα να βρίσκεται παντού στο γήπεδο. Με τον Μπόλομποϊ να μπαίνει στο γήπεδο ορμητικός και να παίζει τρομερές άμυνες.

Και με τον Βεζένκοφ φυσικά να παίρνει τα μεγάλα σουτ στις κρίσιμες στιγμές και να δίνει στον Ολυμπιακό αυτά που χρειαζόταν. Αλλά κυρίως με όλους τους παίκτες, σε δύο αγώνες υψηλών απαιτήσεων να έχουν την ενέργεια να «βουτάνε» σε κάθε φάση και να μην επιτρέπουν εύκολη κατοχή στον αντίπαλο. Αυτό είναι πίστη, κίνητρο, διάθεση, ευχαρίστηση.

Δεν έχει σημασία να συνεχίσουμε τις αναφορές διότι αυτή η κατάσταση είναι δημιούργημα του Γιώργου Μπαρτζώκα, που πιστοποιεί ότι αυτή τη στιγμή είναι ο καλύτερος Έλληνας προπονητής. Στην κρίσιμη εποχή μ.Σ (μετά Σπανούλη) έδειξε σε όλους ότι οι σπουδαίες ομάδες δεν αγοράζονται (απαραίτητα) αλλά κυρίως χτίζονται. Με σωστές κινήσεις, με παίκτες συμβατούς μεταξύ τους, με ξεκάθαρη στόχευση, ευδιάκριτους ρόλους αλλά κυρίως με υπομονή και σύνεση.

Ο ίδιος ο Μπαρτζώκας, πολύ πιο ώριμος πλέον συγκριτικά με την πρώτη του θητεία, με «παγωμένο αίμα» έχει σταματήσει να συμπεριφέρεται πρωτίστως συναισθηματικά (όπως πριν από δέκα χρόνια) και δίνει προτεραιότητα στο ψυχρά επαγγελματικό κομμάτι. Άνετος και σίγουρος στις κινήσεις του, με απόλυτο έλεγχο της ομάδας και με αμεσότητα στις αποφάσεις του, ξέρει πολύ καλά πως πρέπει να λειτουργήσει. Ακόμα κι όταν έχει τόσο σημαντικές απουσίες σε δύο αγώνες υψηλών απαιτήσεων.

Χωρίς τον Σλούκα που προσφέρει 11,6 πόντους και περίπου 24 ανά αγώνα με τη δημιουργία του ο Ολυμπιακός κατάφερε να πιάσει 24 ασίστ για μόλις 12 λάθη και να έχει τον έλεγχο σε έναν αγώνα όπου έχασε 8 βολές (9/17 λίγο πάνω από το 50%) και είχε 9/27 τρίποντα. Όταν όμως έγιναν όλα τα παραπάνω (και πολλά ακόμα) και ταυτόχρονα οι Μίσιτς- Λάρκιν και Κλάιμπερν έχουν 10/33 σουτ, όλα γίνονται καλύτερα.